Besök på Form/Design Center

0

Jag besökte Form/Design Center i Malmö förra helgen. Faktiskt för första gången jag var där. Har länge velat åka dit men har inte blivit av tidigare, så jag var på ett strålande humör när jag klev av tåget i fredags eftermiddag och möttes av ett soligt Malmö.

Promenerade raka vägen till Form/Design Center där utställningen Ung Svensk Form visades. Utställningen går ju på turné nu och visas fram till den 23 mars nere i Malmö. Efter det bär det av upp till Stockholm igen och ArkDes innan den avslutas uppe i Östersund på Storsjöyran.

I en gammal byggnad med knarrande golv hittade vi utställningen. På bilden ser vi från vänster Hilda Nilsson med Digital Coiling: Machine and material, Caroline Hultqvist med objekt utan titel och Emeli Höcks med Compostable composite.

Matildas Compostable composite-vaser är utvunna från matkompost.

Maja Michaelsdotter Eriksson med den tuftade kattmattan.

Skulptur av Lisa Wallert, en skulptural bröstkorg som enligt juryns motivering ”väcker omedelbart habegär, som inte ber om ursäkt och vars tomhet ter sig mer skrämmande än mörkret”. 

FormDesignCenter1

Och Katja Beckmans hantverksskickliga matta som jag verkligen gillar.

Totalt 20 objekt visas upp i utställningen och är ni intresserade av att se resten, kika på Ung Svensk Forms hemsida.

Förutom Ung Svensk Form visades även en utställning av designstudenter vid Malmö Högskola. Utställningen Material Driven Design visar upp ett resultat där arbetet syftat till att skapa nya, hållbara och resurssnåla material samt att hitta design- och användarmöjlighet för dessa.

FormDesignCenter2

En liten, men tänkvärd utställning. Med materialprover, idékoncept och några färdiga produkter.

FormDesignCenter3

Studenterna tilldelades tre olika material, mycel (en del av en svamp), textil och kaffe.

FormDesignCenter4

Och här ett resultat, alternativa krukor att plantera växter i, istället för de plastkrukor som växterna idag odlas upp i. Smart att kunna plantera ner hela krukan på en gång tänker jag, som tillslut förmultnar bort av sig själv.

Utställningen står fram till den 26 mars. Och allt har fri entré. Älskar inte du också gratis kultur och design?!

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =