PUF Design Market i Kungsträdgården

0

Många har säkert noterat att Finland i år firar 100 år av självständighet. 100 år sedan Finland inte längre var svenskt. Detta har bland annat uppmärksammats genom flera olika design- och konstutställningar.

Och mellan den 24–26 augusti slår de på stort och bjuder in till festival i Kungsträdgården. Med musik, kultur, design och mode. Och bastu’ar såklart (bastus? bastusar??). Jaja.

När en tänker på finsk design tänker nog de flesta på Iittala, Marimekko, på Harri Koskinen eller Alvar Aalto typ. Men det finns en hel del ung och spännande design också, såklart. I Åbo har några vänner till mig startat upp ett spännande koncept – PUF Design Market – en butik med ett intressant urval av finsk design inom både mode och inredning. Det som jag tycker gör PUF så spännande är att de vågar satsa på unga formgivare och ge dem plats. Genom att hyra in sig på olika stora modulsystem kan även en oetablerad designer få möjlighet att visa upp sina produkter.

Sedan öppningen 2015 har över 100 finska företag funnits i butiken där ca 30 varumärken åt gången får plats. Det blir helt enkelt mer marknad och mindre traditionell butik vilket jag gillar.

Under festivalen i Stockholm 24–26 augusti kommer de i sin popup-container visa upp ett exklusivt urval med varumärken främst från Åbo.

Vilket kommer märkas… bland annat med PUF’s senaste designsamarbete, kallat PUF + TOMI. Här Åbo slott på bild.

Eller med denna sweatshirt från R-collection. R-collection som är något mer etablerade och funnits sedan 1978.

Eller Arela.

Just nu går det bara att köpa online om du är i Finland men under hösten kommer de att öppna upp och frakta även till Sverige. Däremot går det ju såklart att köpa på plats i Kungsträdgården också.

Så kom och häng med mig och Camilla, Matti och Hanna nästa vecka! Eventet hittar du här!

 

Roots of Sweden på Tendence Fair i Frankfurt

0

I februari för ett antal månader sedan, som för övrigt känns som en evighet sen, kontaktade Stefan mig angående ett projekt. Han berättade om ett kul uppdrag han hade på gång. Messe Frankfurt ville på en av deras inredningsmässor bjuda ner svenska företag att delta i en gemensam svensk utställning/monter. Han behövde en projektledare för uppdraget och där kom jag in i bilden.

Projektet döptes till Roots of Sweden. Tanken med samlingsutställningen var att visa på en bredd av vad svensk design kan vara, och hur det ser ut idag. Stefan gjorde en liknande mässa förra året under Nordstil men då under namnet Swedish Design x 10.

En 82 kvm stor monter skulle fyllas och totalt blev vi ett gäng på 19 företag.

FullSizeRender

Jag och min grymma praktikant Caroline byggde alltsammans på plats. Tre dagar innan var vi nere. Caroline har också fler fina bilder från dagarna nere i Frankfurt. Bilden ovan är från dag 2.

IMG_1454

Mässan pågick mellan den 24-27 juni. På bilden ser vi Plurr, Simon Key Bertman, Dude Packaging, Camilla Engdahl, Lena Larsson, med flera.

IMG_1414

Dude Packaging

IMG_0376 2

Himla med sina fina textilier var en av de 19 aktörerna.

IMG_1353

IMG_1354

IMG_1388

Ingrid Külper från Mattahari var en annan.

IMG_1373Studio Lisa Bengtsson

IMG_1369

IMG_1299

Christina Bhuelman från Terrible Twins berättar om deras produkter.

IMG_1297

IMG_1303

IMG_1466

Väskföretaget Hinza var också på plats. Här med Karin Bachstättter.

IMG_1331

IMG_1348

Rebel Walls och deras agent Julia Tyroller.

IMG_1349

19380027_100111047290867_5821605471378735104_n(1)IMG_1321

Maze Interior

IMG_0386Design Lena Larsson

IMG_1286 IMG_1284 IMG_1281

Produkter från Jimsch.

IMG_1426

Kudde från Plurr.

IMG_1430IMG_0378Speglar Camilla Engdahl, krukor Lena Larsson, ljusstakar Kattvik Design och boxar Dude Packaging.

IMG_0380

Porslin från Anitha Schulman. Kuddar i bakgrunden från Little miss Odd.

IMG_0383

Täljkit (älskar idén) från Täljogram nere till höger i bild.

IMG_0381

IMG_0360Och denna bild får avsluta det här inlägget. Och den här mässan. Tack för detta år Tendence! See you soon!

Bilder från mig, Caroline Andersson och Hanna Koreuber. 

Favoriter från Salone Satellite

0

Det var ju ett tag sen världens största inredningsmässa hölls i Milano. Tiden bara springer iväg och även fast det är över en månad sen känns det som igår jag kom hem där ifrån.

Såg mycket spännande design. Och det som intresserade mig nästan mest denna gång var alla dessa lägenheter som visas upp runt om i stan, speciellt designade för denna vecka. Där vi har t ex Studio Pepe och Dimore Studio bland favoriterna.

Mitt fokus låg ju å andra sidan på oetablerad formgivning. Vilket jag såg en hel del av, inte minst på Salone Satellite ute på mässan. Mycket fint, men också mycket vi sett förut.
Här kommer några av favoriterna.

YSD_Milano9Söt stol. Tror dock inte denna är nylanserade och har tappat namnet. Någon som vet?

Hårig eller work-in-progress, osäker. Från CDW.

Elegant matta från Olivia Lee. Fina färger också.

Knäppa kaktusar.

Fina mattor som ändrade utseende beroende på från vilket håll du tittade på dem. Av Yuri Himuro.

Generellt var det mycket mattor inne Salone Satellit, denna från Studio Finna.

IMG_9505Eller denna ljuvliga från Chmara Rosinke.

Fin bordslampa, också tappat namnet på och tror även denna är lanserad sedan tidigare?

Sen avslutar vi med denna rosa dröm som inte var inne på Salone Satellite, men ändå. För vem vill inte chilla under denna en varm aprildag i Milano

 

Vad är framtidens design?

0

Den gångna veckan har vi på Designgalleriet kunnat se utställningen #TomorrowNightInSweden. En utställning av förstaårsstudenter från Berghs School of Communications.

Utställning handlar om hur studenterna själva ser på framtidens design. Där de berör olika ämnen, bland annat anarki, språk, ikoner, det oförutsägbara med mera. Totalt 17 installationer av 23 studenter.

Berghs_designgalleriet2

 

Berghs_designgalleriet3 Berghs_designgalleriet4

Design is unpredictable av Disa Hein och Mikaela Sandström.

Berghs_designgalleriet5

The future is in our hands av Caroline Hotti.

Berghs_designgalleriet7 Berghs_designgalleriet8
Berghs_designgalleriet10

We see you av Arvid Nilsson. Inspirerad av Olle Eksells klassiska kakao-öga. Där varje öga representerar ett känslotillstånd.

Berghs_designgalleriet11

Melancholy got a new dimension av Lisa Bergström.

Berghs_designgalleriet12 Berghs_designgalleriet13

Fashion is new thinking av Lisa Liljenberg. Där hon pratar om hur utvecklingen av nya material hela tiden förändras. Bara hur synen på returmaterial har förändrats på tio år. Och hur vi ser på det om ytterligare tio år?

Berghs_designgalleriet14

Is anarchy av Tom Hallgren och Emelie Svensson. Som menar att framtiden består av en anarki, då vi inte längre har tillräckligt stark försvarsstyrka som upprätthåller vårt lagsystem.

Berghs_desingalleriet6

Is more like my mom av Nicole Mirembe. Nicole refererar till sin mamma som alltid sagt att en ska acceptera människor som de är och att alla kan uppnå vad de vill. Så om vi tror på Nicole och hennes mamma har vi en ljus och stolt framtid att vänta.

Utställningen hade en kort visit på Designgalleriet och gick att se mellan den 21-24 mars.

Besök på Form/Design Center

0

Jag besökte Form/Design Center i Malmö förra helgen. Faktiskt för första gången jag var där. Har länge velat åka dit men har inte blivit av tidigare, så jag var på ett strålande humör när jag klev av tåget i fredags eftermiddag och möttes av ett soligt Malmö.

Promenerade raka vägen till Form/Design Center där utställningen Ung Svensk Form visades. Utställningen går ju på turné nu och visas fram till den 23 mars nere i Malmö. Efter det bär det av upp till Stockholm igen och ArkDes innan den avslutas uppe i Östersund på Storsjöyran.

I en gammal byggnad med knarrande golv hittade vi utställningen. På bilden ser vi från vänster Hilda Nilsson med Digital Coiling: Machine and material, Caroline Hultqvist med objekt utan titel och Emeli Höcks med Compostable composite.

Matildas Compostable composite-vaser är utvunna från matkompost.

Maja Michaelsdotter Eriksson med den tuftade kattmattan.

Skulptur av Lisa Wallert, en skulptural bröstkorg som enligt juryns motivering ”väcker omedelbart habegär, som inte ber om ursäkt och vars tomhet ter sig mer skrämmande än mörkret”. 

FormDesignCenter1

Och Katja Beckmans hantverksskickliga matta som jag verkligen gillar.

Totalt 20 objekt visas upp i utställningen och är ni intresserade av att se resten, kika på Ung Svensk Forms hemsida.

Förutom Ung Svensk Form visades även en utställning av designstudenter vid Malmö Högskola. Utställningen Material Driven Design visar upp ett resultat där arbetet syftat till att skapa nya, hållbara och resurssnåla material samt att hitta design- och användarmöjlighet för dessa.

FormDesignCenter2

En liten, men tänkvärd utställning. Med materialprover, idékoncept och några färdiga produkter.

FormDesignCenter3

Studenterna tilldelades tre olika material, mycel (en del av en svamp), textil och kaffe.

FormDesignCenter4

Och här ett resultat, alternativa krukor att plantera växter i, istället för de plastkrukor som växterna idag odlas upp i. Smart att kunna plantera ner hela krukan på en gång tänker jag, som tillslut förmultnar bort av sig själv.

Utställningen står fram till den 26 mars. Och allt har fri entré. Älskar inte du också gratis kultur och design?!