SENASTE ARTIKLARNA

Favoriter från Salone Satellite

0

Det var ju ett tag sen världens största inredningsmässa hölls i Milano. Tiden bara springer iväg och även fast det är över en månad sen känns det som igår jag kom hem där ifrån.

Såg mycket spännande design. Och det som intresserade mig nästan mest denna gång var alla dessa lägenheter som visas upp runt om i stan, speciellt designade för denna vecka. Där vi har t ex Studio Pepe och Dimore Studio bland favoriterna.

Mitt fokus låg ju å andra sidan på oetablerad formgivning. Vilket jag såg en hel del av, inte minst på Salone Satellite ute på mässan. Mycket fint, men också mycket vi sett förut.
Här kommer några av favoriterna.

YSD_Milano9Söt stol. Tror dock inte denna är nylanserade och har tappat namnet. Någon som vet?

Hårig eller work-in-progress, osäker. Från CDW.

Elegant matta från Olivia Lee. Fina färger också.

Knäppa kaktusar.

Fina mattor som ändrade utseende beroende på från vilket håll du tittade på dem. Av Yuri Himuro.

Generellt var det mycket mattor inne Salone Satellit, denna från Studio Finna.

IMG_9505Eller denna ljuvliga från Chmara Rosinke.

Fin bordslampa, också tappat namnet på och tror även denna är lanserad sedan tidigare?

Sen avslutar vi med denna rosa dröm som inte var inne på Salone Satellite, men ändå. För vem vill inte chilla under denna en varm aprildag i Milano

 

DELA

Vad är framtidens design?

0

Den gångna veckan har vi på Designgalleriet kunnat se utställningen #TomorrowNightInSweden. En utställning av förstaårsstudenter från Berghs School of Communications.

Utställning handlar om hur studenterna själva ser på framtidens design. Där de berör olika ämnen, bland annat anarki, språk, ikoner, det oförutsägbara med mera. Totalt 17 installationer av 23 studenter.

Berghs_designgalleriet2

 

Berghs_designgalleriet3 Berghs_designgalleriet4

Design is unpredictable av Disa Hein och Mikaela Sandström.

Berghs_designgalleriet5

The future is in our hands av Caroline Hotti.

Berghs_designgalleriet7 Berghs_designgalleriet8
Berghs_designgalleriet10

We see you av Arvid Nilsson. Inspirerad av Olle Eksells klassiska kakao-öga. Där varje öga representerar ett känslotillstånd.

Berghs_designgalleriet11

Melancholy got a new dimension av Lisa Bergström.

Berghs_designgalleriet12 Berghs_designgalleriet13

Fashion is new thinking av Lisa Liljenberg. Där hon pratar om hur utvecklingen av nya material hela tiden förändras. Bara hur synen på returmaterial har förändrats på tio år. Och hur vi ser på det om ytterligare tio år?

Berghs_designgalleriet14

Is anarchy av Tom Hallgren och Emelie Svensson. Som menar att framtiden består av en anarki, då vi inte längre har tillräckligt stark försvarsstyrka som upprätthåller vårt lagsystem.

Berghs_desingalleriet6

Is more like my mom av Nicole Mirembe. Nicole refererar till sin mamma som alltid sagt att en ska acceptera människor som de är och att alla kan uppnå vad de vill. Så om vi tror på Nicole och hennes mamma har vi en ljus och stolt framtid att vänta.

Utställningen hade en kort visit på Designgalleriet och gick att se mellan den 21-24 mars.

DELA

Besök på Form/Design Center

0

Jag besökte Form/Design Center i Malmö förra helgen. Faktiskt för första gången jag var där. Har länge velat åka dit men har inte blivit av tidigare, så jag var på ett strålande humör när jag klev av tåget i fredags eftermiddag och möttes av ett soligt Malmö.

Promenerade raka vägen till Form/Design Center där utställningen Ung Svensk Form visades. Utställningen går ju på turné nu och visas fram till den 23 mars nere i Malmö. Efter det bär det av upp till Stockholm igen och ArkDes innan den avslutas uppe i Östersund på Storsjöyran.

I en gammal byggnad med knarrande golv hittade vi utställningen. På bilden ser vi från vänster Hilda Nilsson med Digital Coiling: Machine and material, Caroline Hultqvist med objekt utan titel och Emeli Höcks med Compostable composite.

Matildas Compostable composite-vaser är utvunna från matkompost.

Maja Michaelsdotter Eriksson med den tuftade kattmattan.

Skulptur av Lisa Wallert, en skulptural bröstkorg som enligt juryns motivering ”väcker omedelbart habegär, som inte ber om ursäkt och vars tomhet ter sig mer skrämmande än mörkret”. 

FormDesignCenter1

Och Katja Beckmans hantverksskickliga matta som jag verkligen gillar.

Totalt 20 objekt visas upp i utställningen och är ni intresserade av att se resten, kika på Ung Svensk Forms hemsida.

Förutom Ung Svensk Form visades även en utställning av designstudenter vid Malmö Högskola. Utställningen Material Driven Design visar upp ett resultat där arbetet syftat till att skapa nya, hållbara och resurssnåla material samt att hitta design- och användarmöjlighet för dessa.

FormDesignCenter2

En liten, men tänkvärd utställning. Med materialprover, idékoncept och några färdiga produkter.

FormDesignCenter3

Studenterna tilldelades tre olika material, mycel (en del av en svamp), textil och kaffe.

FormDesignCenter4

Och här ett resultat, alternativa krukor att plantera växter i, istället för de plastkrukor som växterna idag odlas upp i. Smart att kunna plantera ner hela krukan på en gång tänker jag, som tillslut förmultnar bort av sig själv.

Utställningen står fram till den 26 mars. Och allt har fri entré. Älskar inte du också gratis kultur och design?!

 

DELA

Resultatet av Beckmans + Designtorget

1

Som jag skrev om för några veckor sedan lanserar Designtorget ett antal produkter i samarbete med Beckmans Designhögskola. Samarbetet syftar till att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadie arbeta med branschanknuten produktion. Igår lanserades produkterna i flaggskeppsbutiken på Sergels torg. Och precis som så många andra unga formgivare har eleverna haft hållbarhet som en gemensam utgångspunkt i den utvecklande designprocessen.

Här är resultatet!

designtorget_10945

Lisa Lindh och Celine Strömbäck – Unit 
Piedestaler som går att placera som man vill, utifrån objekten man vill visa.

designtorget_25863

Ida Björses och Klara W. Hedengren – Snäll
Plånbok med handgjord marmorering.

designtorget_29998

Lisa Jonson och Sarah Hasselqvist – Smultron
Munblåst taklampa.

designtorget_30072

Jennie Aden och Melinda Urbansdotter – A silk scarf
Sidenscarf i 100% silke med screentryck av naturliga pigment i färgen utvunnet från både växter och mat.

designtorget_30481

Hanna Stenström – Aromaparfym
Flaska i keramik med dofterna bergamott, rosenträ och rosmarin.

designtorget_31584

Frida Pettersson och Anna Herrman – Is there a heaven for jeans
Pall i ek med sits av återvunna textilier.

designtorget_12477Och min favorit! Madeleine Nelson – Regrow.
En sån smart idé med enkel design.

OCH notera, endast kvinnliga formgivare. Kan inte låta bli att fundera över om det är ett medvetet val av Pål Kårfalk, VD på Designtorget, eller om tjejerna helt enkelt bara var bättre. 😏

DELA

Nytt stipendium till unga formgivare

0

Det finns bra designföretag och så finns det bättre designföretag. Just nu plockar Mitab många poäng för att hamna i den senare kategorin.

Under möbelveckan gick de nämligen ut med nyheten att de under 2017 utvecklar sitt samarbete med Svensk Form. Tillsammans med Svensk Form startar de mi talent, ett stipendium som tilldelas sju av deltagarna i UNG Svensk Form. Alltsammans med syftet att stärka unga formgivares möjligheter att etablera sig i en alltmer konkurrenskraftig bransch.

Stipendiet består utav två delar. Det första är att stipendiaterna få hjälp att producera en prototyp hos Mitab. Och det andra är att prototypen sedan ställs ut tillsammans med övriga stipendiaters prototyper i en utställning samarrangerad mellan Mitab och Svensk Form.

Denna utställning genomförs nu under våren och jag ser fram emot höra mer om det.

Vilka är då de sju lyckliga stipendiaterna?

Marbelous_Jonatan_Appelfeldt

Jonatan Appelfeldt, här med Marbelous.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tessa Geuze

1577005_ma_design_johanna_lepikk-

Johanna Lepikkö Foto: Rebecca Eskilsson

Samt Emma Hasselblad, Emma Pettersson, Emelie Blücher och Evelina Kollberg som vi ser med verket Människofällan högst upp i inlägget.

Bra initiativ Mitab! Och notera att sex av sju är kvinnliga formgivare och kreatörer. Initiativ som dessa behövs från de stora företagen och det har Mitab förstått. 👏

 

DELA