SENASTE ARTIKLARNA

Moderna möbler- en gammal kärlekshistoria

0
Dante Italienska kulturinstitutet

Dokumentärfilmen om den världsberömde arkitekten Le Corbusier visades för första gången i går på Italienska Kulturinstitutet vid Gärdet i Stockholm. Här visades delar av formgivaren och arkitekten Le Corbusiers livsverk, bland annat hans fantastiska möbler som var ultramoderna då de ritades på 1920-60 talet, som är tidlösa och moderna ännu i dag. Han arbetade tillsammans med  formgivarna Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand för Cassina. Här kan du läsa om utställningen som Louis Vuitton hade skapat med Charlotte Perriands kompakta semesterhus som aldrig blev tillverkat, men som byggdes upp i Milano förra året under möbelmässan.
imageDen vita smala byggnaden som rymmer det italienska Kulturinstitutet är en skapelse av Gio Ponti, ritat 1958. Precis som alla möbler. En del tillverkade hos Cassina.

imageimageimageimageimageimageimage

Här i biografen visades filmen om Le Corbusier.

imageLe Corbusier i sin lilla eremitliknade cabanon i Roquebrune Cap-Martin 1951/1952, foto av  Lucien Hervé FLC/DAGP. Inte långt från min mammas hemtrakter på den Franska sydkusten.imageKlassiker ritade 1928 som Cassina har uppdaterat i sin kollektion.

image

Skisser av av Charlotte Perriand för Cassina.

imageLC7 av Charlotte Perriand som lanserades med många fina färger förra året till Le Corbusiers 50-års jubileum.

imageI Cassinas stora fina butik i Milano med stora fina installationer där stolarna snurrade i en häftig dans.

imageLC 4 Chaise lounge med koskinn, ritades 1928 med tanke på hur man får den bästa vilan.

Med detta önskar jag att ni alla tar det lugnt nu i helgen och har det riktigt skönt!

 Foto: Camilla Julner och Cassina.

DELA

Reva tar hem det bästa av Indien

0
Havelli Jaipur

Jag har haft en kamp med 40 000 bilder som har blockat min dator och nu har jag äntligen fått lite ordning. Eftersom jag föredrar att använda mina egna bilder i bloggen har den blivit lidande. Men här kommer lite plåster på såren med en betraktelse och en tillbakablick från en Indienresa hittat i mina bildarkiv.Jaipur_handprint_museumJag besökte den så kallade rosa staden, Jaipur i Rajasthan, en av höjdpunkterna var ett museum med fokus på handtryckt textil. Anokhi Museum of Hand Prints tar ett grepp med historik om tekniken som fortfarande används och kopplar ihop modern design från hela världen med block prints.

Reva home bed sheet collection

Så när Reva Hallbäck, en kollega och formgivare visade sin nya lakanskollektion för Reva Home i förra veckan på NK Classic Home blev jag väldigt lycklig. Hon har satsat på en produktion med ekologisk bomull med det indiska hantverket, men i sin egna design. Mönstrade underlakan till enfärgade påslakan i mjuka pastellfärger. På bilden en härlig chillifärg där mönstret på örngottet är tryckt i flera färger.

Men tillbaka till Jaipur, där också Reva producerar sina lakan.

Jaipur.Anoki_museumAnoki Museum of hand printAnoki Museum of hand print JaipurAnoki Museum of hand printPå Anoki Museum visas ritningar och mönsterskisser som ska bli som ska bli utmejslade i trä.

Anoki museum of hand print_Jaipur

Blocken har en färg för varje mönsterdel som ska passa in i varandra.

Anoki museum of hand printHantverket med träblocken i detaljrika mönster är avancerat. Guiden visar och berättar.

Anoki museum of hand printHandtryck med flera färger.

Work in progress at Anoki Museum of hand print.Reva Home collection 2016Reva berättar om sitt samarbete med sin producent som är ett litet familjeföretag.

Reva Home collection 2016Reva Home collection 2016Ljuvliga pasteller och fina mönster.

Reva Home collection 2016Jag gillar speciellt de fina detaljerna som paspoaler och de små fina tygpåsarna med tofsar, som påslakanen kommer i.

Reva Home

Reva Home collection 2016Reva har transformerat den indiska traditionen till en Skandinaviskt snygg och skön bäddkollektion att drömma om.

Reva Hallbäck Reva har all anledning att vara stolt över den fina kollektionen som nu finns både på Nk och Åhléns City i Stockholm och i egna webbshoppen.

Havelli JaipurFoto: Camilla Julner

DELA

Tradition säger något om vår tid

0
Marcel Wanders för Vista Alegre

Fick tillfälle att prata med en av mina favoritformgivare i Milano. Lady Gaga of the Design har han kallats för av The New York Times och hans kreativitet vet inga gränser. Marcel Wanders som alltid har ett gott öga bakåt i tiden och minst två framåt, lanserade ett enormt praktverk med närbilder av de holländska mästarnas målningar från 1600-talet i fokus. Han tycker att om man inte har koll på sin historia, kan man inte skapa något som är av större vikt här och i morgon. Marcel arbetar med egna projekt med ett stort team för olika uppdragsgivare är också kreativ ledare och formgivare för det holländska Moooi. Mooi med två o är holländska och betyder vacker och kärleksfull.

Marcel Wanders-moooi-delft-blue

Första gången jag såg Marcel Wanders verk i Milano var för tio år sedan med en gigantisk utställning med egna verk med enorma keramiska krukor i blå klassisk och traditionell Delft-målning.Delftfajansen var en enklare kvalité som producerades i Nederländerna och var inspirerat av kinesiskt benporslin från tidigt 1600-tal. Samlingen ovan är en mer sansad kollektion från Moooi och lite mer bruksvänlig.

Marce Wanders delftblue_8_flower

TulpanPyramid-Rijksmuseum Amsterdam

En äkta kinesisk tulpanpyramid från 1600-talet, finns på Rijksmuseum i Amsterdam. Tulpaner och kinesiskt porslin har det absolut finaste man kunde ha.

blowawayvase_0

Blow away vase i Delftmålning, en av mina absoluta favoriter av Front Design för Moooi.

2016Ambiente-Marcel WandersC.Julner

På Ambientemässan i Frankfurt lanserade Portugisiska Vista Alegre ett nytt premiumporslin i  design av Marcel Wanders.

VA_2495 VA_2491 VA_2490

Underbart vackert, modernt och andvänbart helt enkelt! Blue Wing för Vista Alegre.

 

 

 

 

DELA

Sång för min balkong

0

I brist på värme och balkongväder åkte jag till Älvsjö och Stockholmsmässan. Sent i år, men i alla fall trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.

image image Plantagen visade en egen ovanligt snygg växtljuslampa Aoda i tre storlekar och formgivaren var på plats.

Odla ätbart.Vi storstadsbor är mer än någonsin besatta av att odla själva, i synnerhet det som är ätbart, berättade Johan Orre Hortonom på Plantagen. Antingen det handlar om en kryddväxt på balkongen, eller i amplar i fönstret. Brist på utrymmer behöver inte vara ett hinder för att äta egenodlade grönsaker och bär. Det var femte året som man presenterade ”Växttrender”. Här hör också det ökade intresset för luftrenande och syregivande gröna växter ihop med hälso- och miljötrenden. Eftersom jag har förmånen att ha både stor balkong och kolonilott är jag så sugen på att sätta igång, men det är lite för kallt fortfarande. Spanar in frö och plantnyheter så länge! Och inspireras av de fina balkongutställningarna.Rabarberträdgård nytt digitalt trädgårdsmagasin imagePå bhttp://­Rabarbertradgard.sealkongen hos ­Rabarberträdgårdar odlas ekologisk sötpotatis i PET/flaska och dukar med underbart jordgubbsporslin. Nytt digitalt trädgårdsmagasin med den inspirerande och kunniga redaktören Kerstin Engstrand.Balkongutstllningen Nordiska Trädgårdar

Afrikansk inspiration med djungeldrömmar av Anna-Karin Nyfjäll.

image

Gulligt hos Allt i Hemmet av Camilla Fürst och Hedvig Törneman.

image image image

Mycket gult och rosa i skir kombo och härliga kreativitet med inredning extra allt, hos Floristutbildarna.

Men min absoluta favorit är regnskogen från Brasilien av Birgitta Hylander med den underbara keramiken av Anette Jonsson Sundell.Regnskogsbalkong image image image image imageSnart mycket snart sitter jag och njuter av min egna balkong.

Foto: Camilla Julner.

DELA

Nu längtar vi ut

0

Milanos designvecka är över och jag summerar mina intryck, bilder och möten. Så småningom blir det artiklar med mina trendspaningar och intervjuer. Fast först lite personliga intryck.

Hay at Milan designweek at Pelota.

HAY satsade stort och gör det så vart annat år i Milano. Lokalen är en tidigare sporthall La Pelota, som är gigantisk. Här fanns HAY Mini Market, som föddes här i Milano för två år sedan och det nylanserade Wrong.London, som är belysning signerad Sebastian Wrong. Tidigare möbler från Wrong for Hay går in i kollektionerna under HAY.Wrong.London lighting at HAY in Milan

News at Hay in Milan.

Jag älskar hur de jobbar med sina färgkombinationer. Väggfärgen är framtagen i samarbete med Jotun.

News at Hay in Milan design week 2016.

News at Hay in Milan design week 2016.

Mette Hjort Hay at Milan design weekFick ett härligt samtal med Mette Hay, som tillsammans med maken Rolf och ett stort designteam kände sig väldigt nöjda över den stora kollektionen med nyheter som visades. En otroligt stor insats för bara en intensiv veckas utställning. De hade tagit fasta på att de flesta besökarna inte prioriterar att sätta sig ner och oftast inte hinner äta och hade helt enkelt tagit med sig sitt favoritfik från Köpenhamn. En klar succé och säkert många glada och nöjda inköpare. Snacka om att utmana italienarna på sina bästa grenar, kaffe, design och mat! Så där i solens sköna sken kunde man sitta ner och njuta i Pallisade, ritat av Ronan och Erwan Bouroullec, som också hade ritat en helt ny soffa som levereras i platta paket.

PalissadeHär är Palissade i Hays butik på Strøget i Köpenhamn. Lika fin inomhus som ute.

Palisade by Bouroullec brothers in HAY Home, Copenhagen.Palisade by Bouroullec brothers in HAY Home, Copenhagen.Palisade by Bouroullec brothers in HAY Home, Copenhagen.Hay MinimarketI Köpenhamnsbutiken finns ett otroligt stort utbud av småsaker som är som godis i Hays Minimarket som satt trenden för så många företag som numera producerar små accessoarer för hemmet och kontoret.

Hay Minimarket in Copenhagen.Hay Minimarket in Copenhagen.Hay Minimarket in Copenhagen.

Lite nostalgi.

Hay Minimarket in Copenhagen.Och massor med kul leksaker.

Foto: Camilla Julner och pressbilder( nr 2-5) HAY.

DELA