SENASTE ARTIKLARNA

Handens verk står högt i kurs hos Burberry

0

Makers House Burberry och New Craftsmen bjöd på insikt och inspiration som slog det mesta i London under Fashion Week och London Design Festival. Följ med på resan till en oas och en historisk och romantisk tid med miniatyrverkstäder och installationer, för att beskåda och beundra de fantastiskt skickliga hantverken som ligger bakom den senaste modekollektionen från Burberry.

Burberry Makers House VerycamillaDen lummiga gården ramade in eventet med gipsskulpturer av klassiska förlagor, vackert dekorerat med grönt och vita blommor och doftande blommiga rökelser.

Burberry Makers House, VerycamillaBurberry Makers House, VerycamillaBurberry Makers House, VerycamillaVirgina Woolf, Burberry Makers House, VerycamillaVirginia Woolf skrev bland annat biografin om Orlando. Den har varit inspirationskällan till Burberrys kollektion som finns för omgående leverans, ett helt nytt grepp som de lanserade i under London Fashion Week.

Burberry Makers House, VerycamillaBroderi var bara ett av alla hantverk som visades upp i samarbetet med skickliga yrkesmän- och kvinnor.

Burberry Makers House VerycamillaBurberry Makers House, VerycamillaBurberry Makers House, VerycamillaHär fanns ett café och man kunde se och följa arbetet av skulptörer, sandgjutare, silk-screen tryckare, se experimentell design, traditionellt lackarbete, kalligrafer, modehistoria,  lära sig hur man lagar sina trasiga kläder, miniatyrporträttörer, bokbindare, patchwork,lyssna på läsning av teaterstycken och mycket mer.

Burberry Makers House, VerycamillaEn trappa upp fick vi se skyltdockor med den fantasiska modekollektionen som var inspirerad av Virigina Woolfs Orlando, och som fanns som present på premiärdagen till alla gäster. Den är egentligen en förtäckt skildring av en tid och ett liv som inspirerade henne och hennes livs kärlek Vita Sackville-West som bägge var medlemmar i Bloomsburygruppen. De levde i ett gränsland bortanför kön. De levde som den androgyne Orlando med både kvinnliga och manliga attribut.

Fortsättning följer….

Foto:Camilla Julner

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

DELA

Modern design firar 50 år

0

En riktigt lång tillbakablick sådär en pass 50 år. Supermoderna och tidlösa innovatörer inom modern design,  B & B Italia, ja kanske inte alltid…och det kanske är passande att cittera Oscar Wilde; ”Det är inte alltid bra att vara för modern, man blir så snabbt omodern.” Hur som helst de var pionjärer inom kommunikation och marknadsföring också.

Hur underbara är inte dessa reklambilder från sent 1960-tal!?

266A
De första reklambilderna och reklamfilmerna med Italiensk design väckte uppmärksamhet i Världen.

266B

Coronando i design  av Afra e Tobia Scarpa, B&B Italia.

B&B Italias vision har alltid varit att:— Allt vi gör ska vara innovativt och unikt- annars gör vi det inte, så beskrev Massimiliano Busnelli B & B Italias vision när vi träffades på Stockholm Furniture Fair. Massimiliano är kreativ chef och barnbarn till  Piero Ambrogio Busnelli som byggde upp det familjeägda företaget.

Farfar Piero Ambrogio Busnelli och Antonio Citterio, som ritade många av möblerna som kom att bli världsberömda.

Under hela 2016 firar B & B Italia sina designframgångar och startade på mässorna IMM i Köln i januari och på Stockholm Furniture Fair i februari då man premiärvisade dokumentärfilmen B & B Italia. Poetry in shape. When design meets industry, av den prisbelönta journalisten Didi Gnocchi. Sedan fortsatte jubileumsfirandet i Milano i april med en spektakulär designutställning, signerad Migliore+Servetto Architects och lansering av boken; The long life of design in Italy. B & B Italia 50 years and beyond, som kommer till butikerna nu i dagarna.

Serie Up - design Gaetano Pesce - photo Klaus Zaugg 1969_04Serie Up - design Gaetano Pesce - photo Klaus Zaugg 1969_02Gaetano Pesce - photo Klaus Zaugg 1969. B & B Italia 50 years. VerycamillaGaetano Pesce – Photo Klaus Zaugg 1969.

Foton: B&B Italia.

Spara

Spara

DELA

Magiskt skimrande glas

0

Ny omslagsplåtning på gång igen. Till mitt förra omslag för magsinet Rum Design, ( nr 8 som ligger ute nu) hade jag med ett par helt fantastiska glasskulpturer av Luca Nichetto, som jag vill berätta något mer om.

Jag blev helt blixtförälskad i de supertunga och underbara formerna som påminner om något bruksföremål och samtidigt djur. De är av dubbelbottnat silverglas och kommer från Tjeckiska Verreum, finns hos Bosa Store och inredaren Linda Perini i Stockholm.

Silvret som är tonat i rosa, mörkgrått eller turkos fångar upp allt ljus likt Kryptonit (föreställer jag mig) och kastar tillbaka det med mångdubbel större intensitet.

Rum Design Camilla Julner styling Verycamilla Det metalliska skimret som plockades upp i loggan och detaljer, som Tom Dixons Oil serie och den softade rosatonade spegeln från Muuto tillsammans är de magiska. Ett hett tips är att besöka Bosa Store, om du söker något verkligt unikt och exklusivt, på Sibyllegatan 22 i Stockholm. Här finns fantastisk, internationell och lekfull design av Jaime Hayon och Nika Zupanc med flera.

Cover of Rum Design

Verycamilla.se

Verycamilla styling Tom Dixon

Styling verycamilla

Rekvisita på bilden: Tapet Front Drapery, Borås ECO wallpaper. Skåp, Mavis. På skåpet, skulpturer av Luca Nicetto, Verreum/Bosa Store. Vas Warp vase oil, Tom Dixon

I skåpet, Glasskål med silver, Hemtex. Vågig glasvas, Smaelta. Skulptur av Luca Nicetto, Verreum/Bosa Store. Daybed, Bon, design Broberg & Ridderstråle – Adea. Taklampa, Flask Oil pendant, Tom Dixon. Matta, Core Peacock, Kasthall. Kuddar turkos Axlings, petrol, lila och randig, Jakobsdahl. Pläd, Foxford. Spegel, Framed Muuto.Träbricka, mugg och bryggkanna, Theo, Stelton. Kopp och fat, Spice Tree.

Omslagsfoto : Mårten Ryner, Styling: Camilla Julner, AD: Jessica Nyström.

iPhonebilder:Camilla Julner

Spara

Spara

DELA

No 1 på den Skandinaviska designhimlen-Ingegerd Råman

0

Såg SVTs underbara dokumentärfilm om Ingegerd Råman i går kväll, Framtid i varje andetag, om krukmakaren och formgivaren som har utbildat och inspirerat många med mig med sin formgivning under 50 år. Jag har beundrat och högaktat hennes vackra, tidlösa och till synes enkla formgivning av keramik och glas genom åren. Jag fick förmånen att få göra en liten mini-intervju för magasinet RUM Design med henne i samband med  Stockholm Furniture Fair. Det var en allt igenom positiv och överraskande upplevelse, för Ingegerd är så passionerad och generös, inte alls sträng som jag hade trott. Hon delar med sig och stöttar unga kollegor att komma fram genom bruset. I år har hon många spännande projekt och ser hela tiden framåt.

SmallerObjects-One-Happy-Cloud2One happy cloud hette restaurangen som Ingegerd ritade soppskålen för. Nu finns den fina skålen i nyproduktion.

Här är min story:

Formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman är en av Sveriges mest kända och uppskattade designers. Med sin tidlösa formgivningen har hon sedan fyra decennier byggt ett helt unikt formspråk. En stor del av hennes produktion handlar om bruksföremål som glas, karaffer och skålar eftersom en av hennes fantastiska idéer är att ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras.

 

Jag undrar….vilka av dina nyheter som du tycker speciellt mycket om?

Det finns en rolig historia bakom skålarna som finns med i den nya kollektionen från Smaller Objects.

I sitt lunchrum på CKR hade de en soppskål från restaurangen One Happy Cloud, som jag hade formgivit, berättar Ingegerd när vi ses på pressvisningen på Restaurant Caina. Skålen har en liten kant, som går inåt så att man inte ska behöva putta på med sin tumme och gör den väldigt ätvänlig. Det lär ha varit mer eller minder slagsmål varje dag vem som skulle få använd den, en dag gick den sönder och eftersom de liksom jag är min bästa uppdragsgivare, frågade de om jag ville ta upp den i produktion igen.

Med kollektionen Viktigt! för IKEA är hela projektet en lärdom och fina möten med alla underbara människor, jag håller det verkligen varmt om hjärtat och det är svårt att välja ut en enstaka produkt. Främst tycker jag om korgflätningen från Vietnam.

Ingegerd Raman_verycamilla

VIKIGT! För Ikea. Ingegerd var en av tre formgivare som arbetade med traditionella hantverkare i Vietnam. Stolen Myran nätt och lätt att ta med ut, men tål inte utomhusklimat och är stapelbar. Kollektionen släpptes på varuhusen den 20:e maj och det var en strykande åtgång. Jag vet för jag var där och slogs med alla andra.

14287679_10155216196098082_1074451728_n Ingegerd Raman VerycamillaHela kollektionen blev en lärdom och svår att ta ut en enskild produkt- alla väldigt engagerade, tyckte Ingegerd.

Vilka andra nyheter har du fastnat för under Designveckan i Stockholm och av det som visades på Stockholm Furniture Fair?

 Shower Light 07Shower flight av Shinya Ito och Kaori Yamamoto

CORRUGATE_04Jen Den Sengs ihop plockbara skohylla för Naknak

— Hela möbelvärlden är lite övertydlig tycker jag. Formgivarna tar ofta i så mycket för att höras och det kan kännas lite brutalt, det vilar en ängslighet över att inte synas. Men jag älskar att gå till Greenhouse på mässan där det finns så många unga begåvningar. Där finns den extremt enkla och poetiska lampan Shower flight av japanerna Shinya Ito och Kaori Yamamoto. Här har de verkligen tagit hand om ljuset med ljusdioder I ett knippe. Likaså Naknak från Taiwan, som jag träffade I Greenroom. De har en fin liten ihop- plockbar skohylla. Jag pratade med Jen Den Seng för två år sedan, och undrade om det inte skulle var perfekt för Ikea. I år var det tillbaka och hade satt den i egen produktion.

Cape_waves_light_pink_whitePia Walléns fina cocktailcaper, som visades på Asplunds, var långt ifrån det lågmälda utan tvärt om överraskande att se tillsammans med Smaller Objects, tyckte Ingegerd.

Foto: pressbilder Ikea, Smaller Objects, Shinya Ito och Kaori Yamamoto, Naknak, Pia Wallén.

Spara

Spara

Spara

DELA

Mimou en av mina favoriter i höst

0

Oh, så fint hantverk och underbara material som råsiden och ull i mix i Mimous

handgjorda kollektion som presenterade sina nyheter i slutet av augusti.

Formex_aug 2016-C.Julner-M_K_MimouMalin Karstensson’s levande och passionerade berättelse om hur hon inspireras av en form av ett ogräs till ett tapetmönster och hur hon jobbar med den småskaliga produktionen i Thailand var en ren och skär inspiration. Det är en bred linje med bäddtextil, plädar, keramik, frotté, korg och inte minst tapeter. Anna Braun fattade också tycke för den fina nyheterna och skrev om det i sin Formexspaning.

Artisan Flowers är en tapetkollektion, med egensinnigt  tolkade blommönster som lanserades i våras, läs vad Tapetmatrin skrev, och se de fina miljöbilderna här.

Mimou_verycamillaMimou_VerycamillaDet tryckta trollsländemönstret är fantastiskt i sin upprepade enkelhet och finns också som handtryckt poster i naturpapper med råa kanter.

Mimou_VerycamillaHandmålad keramik som nu också finns som lampor.

Mimou_VerycamillaLjuvliga färger i det enkla porslinet dukat på korgvävda matunderlägg.

Foto:Camilla Julner.

Spara

DELA