SENASTE ARTIKLARNA

Glamourös organisk lyx

0

Amerikanska inredaren Holly Hunt var en ny bekantskap som jag besökte i hennes showroom i London. En vacker hörnbutik ett stenkast från Royal Academy of Art och Piccadilly. Holly Hunts showrooms finns över hela världen och har en look som är tidlös och ligger i framkant med sin stil och kvalité. Här skräddarsys inredning av absolut högsta lyxkvalité för inom- och utomhus, belysning  alla sorters möbler, mattor, textilier och läder.

Det som kittlade mina sinnen var en kollektion av vännen och den legendariske möbelformgivaren Vladimir Kagan, som varit verksam i New York sedan mitten av 1940-talet. Hans soffor och möbler i fantastiska organiska former, lär finnas hos både arabiska prinsar, Hollywoodstjärnor och David Bowie, fick jag läsa när jag hade kommit hem i senaste numret av Residence. Titta gärna in på hans hemsida som bjuder på mycket läckert att titta på.

LDF_2016_Holly Hunt_Kagan_Verycamilla-2

Stolarna i klädda i skinn ur Holly Hunts kollektion.

LDF_2016_Verycamilla-3 LDF_2016_Verycamilla-9Boken om Vladimir Kagan med förord av arkitekten Zaha Hadid, ett stort fan av hans möbler och former.

LDF_2016_Verycamilla-16 LDF_2016_Verycamilla-18Dottern, Jessica Kagan Cushman, är smyckesdesigner och självaste Holly Hunter, sittandes i Vladimir Kagans underbara soffa Serpentine.

Bilder: Camilla Julner.

Spara

Spara

DELA

Lättsmält konst?

0

Fotogallerier och konstmässor som Affordable Art Fair on-line butiker med tillgänglig samtida fotografi, är inte längre ett nytt fenomen, utan något som samlar både nyfikna konstsamlare och nyvakna bildälskare. Härligt!

I helgen var jag och tittade på en hel del fint, som gav mersmak. Att konst och inredning, men kanske ännu mer fotografi fyller en stor del av det uppdaterade hemmet och ger inredningen en personlig prägel, kanske är helt överflödigt att säga? Eller som de själva säger: BUY ON THE SPOT, LOVE FOREVER.

EKPR_piQmo__VerycamillaFotografi av Magnus Lindqvist, som finns hos  piQmo, en av de utställande Oline-gallerierna på helgens Affordable Art Fair i Nacka Strand. Paula Lidström, som grundade piQmo för två år sedan, berättade att de erbjuder samtida skandinavisk fotokonst av både unga och etablerade fotografer, tillgängligt för alla i överkomliga priser, inramat och levererat till dörr. Allt är signerat, numrerat och man borgar för bästa kvalité med livstidsgaranti.

När Will Ramsay grundade Affordable Art Fair 1999 hade han som mål att göra samtida konst tillgänglig för alla. Samtidigt ville han visa att man inte behöver vara konstexpert eller miljonär för att njuta av eller köpa konst. Sedan dess har konstmässan blivit ett ledande skyltfönster för samtida konst i sjutton städer över hela världen. På mässan  kunde man också lyssna till intressanta föredrag om konst, konstsamlande och hur man hänger den, med mera.

George Oddner, vintage Verycamilla

Vintageprint, 1960-tals mode av George Oddner, hos Link Image Art Edition.

Daan Oude Elferink, Ronen Art Gallery

Daan Oude Elferink, som utforskar förfallna storslagna miljöer representeras av Ronen Art Gallery, en holländsk favorit. Påminner starkt om hur Moooi visar sina möbelkollektioner i Milano.

Daan Oude Elferink, Ronen Art Gallery VeryCamilla.Daan Oude Elferink, hos Ronen Art Gallery.

Christer Fjellis Fjellman Galeri Duerr, VeryCamilla

Christer ”Fjellis” Fjellmans bilder Slussen Mon Amour, ett vackert förfall av ett Slussen i förvandling fotograferat med sin mobilkamera, Galleri Duerr.

Som också visade Lina L. Bakers bedårande fotomontage, som finns både som dyrare original och som  mindre upplaga i en annan prisklass.

Lina L Baker. Galleri Duerr,Verycamilla.

Lina L. Bakers, Don’t feed the animals, Galleri Duerr.

IMG_4647Abslolut Art hade stor pekskärm och det är ”bara” att klicka hem lite  konst från flera konsthubbar runt om i Världen.

Absolut Art Verycamilla

Absolut Art från Los Angeles, Whitney Hubbs, Line Gesture. Upgrade your walls, säger de.

Mitt fotointresse startade en gång för länge sedan, på den analoga tiden, då eldsjälar som Lars Hall och Lennart Durehed startade upp Camera Obsura ett fotogalleri med inspiration från New York med spännande foto som man inte annars kunde se annat än på Moderna Museet. Bakom galleriet var den högt ansedda reklambyrån Hall & Cederquist. Det var fantastiska bilder i svart/vitt av Irving Penn, Richard Avedon, Christer Strömholm och vintageprintar av Jacques Henri Lartigue som också var till salu i källargalleriet i Gamla Stan, i Stockholm.

Numera finns många fototgallerier med SPÄNNANDE och tillgänglig fotokonst i Stockholm såsom Galleri Kontrast, Galleri Axel och nykomlingen Mindepartementet, med både foto och annan konst.

Dagmar Van Weeghel Public house of art Verycamilla

Slutligen två extremt häftiga bilder med styrka i svärtan av Dagmar Van Weeghel, som bott i Afrika i många år. Hon representerades av Public House of Art i Amsterdam, på Affordaable Art Fair.

Deras devis är

WE BELIVE ART IS FOR ALL

ART TO DISRUPT, NOT BANKRUPT.

Foto:Camilla Julner av nämnda fotografers verk.

Spara

Spara

DELA

Geometriska mönster bildar kaos

0

Den underbara flytande Pop Up Shoppen Darkroom i de kreativa kvarteren, Hackney i East London, var väl värt en omväg i cirkusen runt London Design Festival. Hit till en lugn del av stan med workshops och mysiga caféer, hade den konceptuella designbutiken flyttat. Jag har tidigare besökt Darkroom (läs mer här om mitt besök förra året) då de hade en fin deignbutik på Lamb Conduit Road, men som till följd av chockhöjning av hyran tvingats stänga. De har nu inlett ett samarbete med Bert & May som jobbar med fina material för kök, badrum och textil. Pop Up shoppen på Regents Canal kommer att finnas kvar till och med jul.

Darkroom 3 Darkroom Bert May VerycamillaDarkroom 2 Darkroom x Bert & May VerycamillaDe har arbetat med de grafiska formerna som Darkroom bygger hela sitt designkoncept på. Med naturliga färgpigment i handstöpta cementklinkers bildar halvcirklar, trianglar och rektanglar helt fantastiska mönsterbilder. De matchas antingen till strikta, eller helt abstrakta mönster. Det fullkomligt svämmar över med geometriska mönster just nu, det har väl ingen missat och det kännas så befriande med en kaotiskt mönsterbild mitt i all ordning.Barber & Osgerby gjorde Puzzle för Mutina förra året och Fay Toogood går i samma tankar och har skapat klinkers i lava tillsammans med Made a Mano.

Darkroom 4 Bert & May Verycamilla

Bilder Darkroom x Bert & May.

LDF_2016_Verycamilla-3 LDF_2016_Verycamilla-4Och så kunde jag inte låta bli, de fina lite nedslipande textilierna i halvlinne…

LDF_2016_Verycamilla Darkroom Bert MayLDF_2016_Verycamilla-DarkroomBert May

Foto: Camilla Julner.

DELA

Rostig, mjuk och hård keramik

0

Första gången jag såg de härliga rostiga raka skålarna Rust by Prim, blev jag helt betagen. Fransyskan Ariane Prim ställde ut tidigare i år på den stora mässan, Ambiente i Frankfurt.

Ariane hade utökat sin kollektion med en till synes mjukare tvättsvamps-keramik, som hon ställde ut på ett galleri i Shoreditch under London Design Festival. Nu hade de fina rostiga burkarna också fått lock. Ariane har ställt ut i många erkända designgallerier som Mint London, Heal’s, Cité du Mode et Design och hon har fått ett erkänt hantverks- och keramik pris i modern formgivning på Biennalen i Vallauris, (keramikmetropol på franska rivieran).

LDF_2016_Verycamilla

LDF_2016_Verycamilla-2

LDF_2016_Verycamilla-3 LDF_2016_Verycamilla-5 LDF_2016_Verycamilla-6 LDF_2016_Verycamilla-7 LDF_2016_Verycamilla-9 LDF_2016_Verycamilla-10Den raka och minimalistiska formen spelar fint mot de fina lite mer utsmyckade Mexikanska formerna som keramiken hos de nyvaknande hantverkarna i Oaxaca som ägaren till SCP hittade på en resa där man sökte genuint hantverk av i dag.

LDF_2016_Verycamilla-14 LDF_2016_Verycamilla-15 LDF_2016_Verycamilla-18 LDF_2016_Verycamilla-16Underbara terracotta krus och vaser av japanskan Reiko Kaneko hos SCP.

LDF_2016_Verycamilla-19

LDF_2016_Verycamilla-17

Modernt, minimalistiskt, hantverkskänsla och retro, att keramik fortfarande är hett, är en sak som är säker!

Foto:Camilla Julner.

 

DELA

London feeling

0

Olika textila uttryck från London, äntligen lite mer inspiration från London Design Festival. Här kommer lite härlig inspiration!

LDF_2016_Verycamilla-4Charlene Mullen’s charmiga shop med kuddar (man kan inte får nog av kuddar, det vet till och med min man) dekorerade muggar och småserviser i benporslin, kort och posters. Finns på 7 Calvert Avenue i Shorditch.

LDF_2016_Verycamilla-2 LDF_2016_Verycamilla-3 Underbara uttryck på ugglorna och de avlånga kuddarna med broderade motiv från New York och London-motiv är helt enkelt, väldigt väldigt fina!

LDF_2016_VerycamillaMittemot på samma gata finns flera andra små design- och hantverksbutiker. Hos Luna and Curious visades bland annat superfina kuddar som har sitt ursprung i ett välgörenhetsprojekt som heter Fine Cell Works, där 70 volontärer har lärt upp fängelsekunder i hantverk och broderi.

SCPTextilesDe passar väldigt fint till de lite allmoge-modernistiska vävda bonaderna av Hannah Waldron som fanns hos SCP. Hon har vävt en hel kollektion för SCP och har för övrigt en helt fantastisk produktion av plädar och scarfs som finns att köpa i hennes webshop. Jag tycker mig ana en viss inspiration från Karin Larssons vävar från Sundborn, se här!

 

Fortsättning följer.

 

Trevlig helg!

Foto: Camilla Julner

 

DELA