SENASTE ARTIKLARNA

Trender 2017 med färg, neonskalan, OP, Art Deco och Miami

0
Desingjunction London Design Festival 2016-Glass platter Nicholas Collins, Verycamilla.se

NU vill vi ha färg färg och återigen färg. Lekfulla och personliga färgsättningar är äntligen heta nu och det kan garanterat skapa harmoni i våra liv. Vi behöver omge oss med färg för att skapa balans. Lekfullhet kan säkert vara på sin plats också. Skit i trender, det är färg som gäller . Punkt slut.

Klara POP- , neon- och legofärger med rötter från Bauhaus. Senapsgult i olika nyanser med blått eller mörkblått kombinerat med matt guld. Petrolblått i olika toner till skiftningar i grönturkost, en bred 1970-tals färgpalett som får olika känsla beroende på material. Mörka träslag och gärna i det råa och opolerad finish. Fuskmarmor, ofta i textilprint och olika stenmaterial som blandas.

Målade väggar i hela egna färgpaletter, blir din personliga fond. Att blanda sina egna favoritfärger skapar ett personligt hem och det personliga är det som står högt i kurs under 2017.
DESIGNJUNCTION_LONDON_NICHOLAS COLLINS_Set of 3 occasional glass table N collins DBOptiskt i svart och vitt, som kontraster till all lekfull färg som kommer nu, glasbord från Nicholas Collins.

Lee Broom Opticality for LDF 2016 _Luke Hayes_VerycamillaLampor i kluster hos designundret Lee Broom, som håller till i Shoreditch, East End. Han fick mycket uppskattning för sina nya och lite mer tillgängliga kollektion Opticality. Presentationen i hans lilla showroom var väl genomförd med hjälp av spegelväggar visade han lampor som bildade hela kluster i bästa lekfulla Art Deco-stil.

DJ_LONDON_BETHAN GRAY_Paua Console_Verycamilla.se LDF_2016_Verycamilla-48

En stil som är enkel och elegant att ta till sig, men som kanske inte kommer att flytta in i våra svenska hem på bred front, är den lekfulla Memphisstilen vars återkomst vi har sett på de internationella designscenerna ett tag nu. De lite kitschiga karamelliga pastellfärgerna och formerna är en mix av 1920-talets Art Deco, 1950- och 80-tal.

Bethan Gray med sin läckra kollektion Shamisian i korallrosa och mörkgrått bord, sidebord och skåpet på eleganta smäckra ben. Möbler av världsklass som man gärna skulle vilja se mer av.

2016Tent/Superbrands_Jennifer Gray_Verycamilla.seInnovativ installation var ett bord med triangelformer i ett guldigt terrazzomaterial i marmorerat mintgrönt, laxrosa och grått av Jennifer Gray från Glasgow. Hon ställde ut på Tent/Superbrands i London i höstas. Bland trianglarna fanns en skålformad mortel i marmor för salt och en för peppar och en mortelkula i mässing, en kul och fin idé.

DJ_LONDON_WILLIAM BRANTON_IWilliam Brantons tygkollektion.

Credenza by Patricia Urquiola and Federico Pepe - Spazio Pontacc

Något av det vackraste jag har sett är glasskärmen Credenza i design av Patricia Urquiola och Fredrico Pepe, ett exempel på exklusivt hantverkskunnande av historiska mått. Skärmväggen, som också finns som skåp med blyinfattat glas tillverkas småskaligt och hantverksmässigt av far och son som tillverkar kyrkoglas enligt konstens alla regler till vardags. En makalös vacker(och exklusiv) vägg hos Editions Milano.

Foto:Pressbilder och Camilla Julner.

DELA

Trender 2017 Kelim Kinship och resor

0

Forsätter på mina egna tolkningar av Trendstefans trender 2017, från Stora Trenddagen som han presenterade i veckan. Turen har kommit till Kelim Kinship. Var tvungen att kolla upp kinship och det är ett fint ord som står för lite olika saker, gemenskap, släktskap, omsorg och band. Jag gillar det och jag gillar det urbana uttrycket, de sköna starka färgerna och hantverk. Värme och resor.

Jag tycker att själva sinnebilden för just allt detta, är den underbara ryggsäcken från Brittiska House of Hackney, som de har ritat för Eastpack. Den finns också som kudde. Med den kan man stanna hemma i soffan och resa i fantasin. Lånade kudden till min styling i montern för Engblad & Co, som var huvudsponsor för Stora Trenddagen.

Orientalism och eskapism med blickar mot andra kulturer och drömmar om en annan tillvaro finns med i temat. Men vi tar in andra kulturer och kunskap, som kommer att sätta avtryck hos oss i vår kultur. Afrika och Mellanöstern inspirerar. Kelim och de mörkröda tonerna kommer starkt, men också brunt, sandfärgat och denimblått. Med basenkla former i keramik, textil och möbler, som ser ut som om de kom från en småskalig produktion hos en ursprungsbefolkning.Men hantverket överraskar.

Trends_verycamilla_SchonstaubBilden av den märkliga mattan, som även Stefan visade i sin presentation är värd sin lilla förklaring. Den är lånad från Londonbaserade designgalleriet Mint i Kensington. En tromp-l’oeil med dekorativ bild, som skulle kunna vara ett digitalt tryck. I själva verket är mattan ett mästerverk vävd i ull av iranska mattvävare i en innovativ vävteknik. Med en ”hög upplösning” av det fotorealistiska motivet på 1 620 000 punkter per kvadratmeter. Mattan finns i begränsad upplaga hos designgalleriet Mint med saker utöver det vanliga, design av Veli och Amos Schonstaub.

LDF_2016_Verycamilla-57 Jag reser ganska mycket i mitt jobb och privat. Men min sköna känsla för att resa har fått en besk bismak. Alla stackare som är på flykt från krig och fattigdom, reser för att de måste fly. Inte så bekvämt och kommer inte alltid fram till sin destination. Lamporna från Brokis, ser jag som flöten och livlinor. Alltid en liten tröst?

LR MH F 15MulberryHome-Verycamilla.se LR MH F 24MulberryHome-Verycamilla.se

Inspiration från beduinerna, de resande blåklädda folket i Nordafrika hos Mulberry Home Festival.

LR HRP.GPJBaker.Verycamilla.se 19

Kartor och gamla ritningar har alltid fascinerat mig. Min pappa samlade på antika kartor och han hade säkert gillat den här fåtöljen. Tyget i linne, från GP&J Bakers Historic Royal Palace Collection,är hämtat från gamla arkiv i Tower of London med ritningar från slotten i London, perfekt för att drömma dig bort.

Själv laddar jag inför Formex i nästa vecka, tätt följt av Maison & Objets i Paris.

Trevlig helg!

DELA

Trender 2017 -SOPOR is the shit!

0

Visst vi är trendtrötta och reagerar med antitrender, speciellt som välden ser ut i dag med terrordåd och miljökatastrofer. MEN de företag som inte har återvinning och miljö på agendan är illa ute, ungefär så sa TrendStefan på våra bloggdagar i Varberg i början av november. Här kommer fortsättningen på trendspaningen 2017 med avstamp från TrendStefans spaningar (och mina egna reflektioner), som han presenterar redan i morgon bitti i TV4s Morgonsoffa och på Stora Trenddagen 2017 nu på tisdag här i Stockholm. Bloggkollegan Jimmy Schönning och jag själv har redan berört något av trenderna, läs här.

WASTE är en av de mest spännande trenderna tycker jag och vi har läst om zero waste och FNs beräkningar att om vi minskar matsvinnet och slänger noll procent av maten i stället mot 40 procent, skulle vi kunna mätta 2 biljoner människor, till. Stjärnkockar i New York har tävlat om att skapa mat av sådant som annars skulle hamna i soptunnan. Det  kokas buljong av skämda grönsaker och man gör öl av gammalt bröd. Det finns oändligt många exempel på trenden.

I London och på Milanos möbelmässa presenterades ett uråldrigt gammal koncept, som har fått i princip alla världens designmagasin att häpna. The Shit Museum skapar material av kogödsel, den finaste leran från Toscana och halm något som de har patenterat under namnet MERDACOTTA. Deras koncept och lantliga basala former applåderas unisont.

Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1220 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1225 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1229 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1230Sittkuber och bord, krukor och klinkers kan väl absolut funka, men  matporslinet , trots att det är glaserat på insidan, ja jag vet inte, vad tycker du?

 

Evighetskoncept av återvunnet trä

Att återvinna rivningsmaterial är inget nytt, enligt den holländske formgivaren Piet Hein Eek som har tillverkat vackra möbler av gammalt återvunnet trä i egna snickeriet, sedan tidigt 1990-tal. Alla bord är unika och skräddarsys efter kundens önskemål om storlek och färgställning. Det är Piet själv som synar och godkänner kompositionen. Designen är själva hjärtat i produktionsprocessen. Allt trämaterial fogas omsorgsfullt samman och slipas ner och den slutgiltiga finishen, som är karaktäristisk för Piet Hein Eeks möbler, består av 6-7 lager lack på de målade och slitna träbitarna.

Trendspaning _LDF 2016_C.Julner (1 av 7) Trendspaning _P.HIEN EEkLDF 2016_C.Julner (4 av 7) LCP i London, under London Design Festival visade Piet Hein Eek upp en stor och stadig köksbänk gjord av kraftiga träbjälkar. En serie med ett helt nytt kökskoncept, nya material föder nya idéer. En imponerande form med något som enbart ser ut som just grova träbjälkar i en prydlig hög, men som visar sig ha smidigt rullande stora kökslådor att dra ut.

Trendspaning _LDF 2016_C.Julner (1 av 3)

Skulptur av gammal återvunnen elektronik skapad av Piet Hein Eek hos SCP.

LDF_2016_Verycamilla-59Jag bara älskar den här bordslampan av en återvunnen espressokanna som jag såg i London i höstas. Den påminner mig om de sinnrika uppfinningarna som smarta hemmafixare gör sedan lång tid tillbaka, för att de kanske inte har några andra val på kontinenter som Afrika och Indien. Det är humoristiskt och härligt, men faktum kvarstår att det finns riktigt stora problem att lösa med vår överkonsumtion och sopbergen som växer.

Foto:Camilla Julner.

DELA

Trender 2017-Sluta inte att leka!

0

MW_Courtesy_MW_portrait_VerycamillaVad har dessa designherrar Stefano Giovannoni, Marcel Wanders, Jaime Hayon och Alberto Alessi gemensamt? Förutom att de har haft ofattbara framgångar med sin design och energi. Och att jag är barnsligt förtjust i deras alster?

BD_Showtime 10_Jaime Hayon_VerycamillaDesignbloggarna_Alessi Circus_Verycamilla.se_3538Jo, de  jobbar väldigt nära det lekfulla som ger ett designobjekt ett eget liv och en historia. Vi lever i en hemskt tid och vissa av oss vill aldrig bli vuxna. En skulle verkligen önska att vi kunde göra som Pippi och ta krumelurpiller ”och aldrig bliva stur.”

Stefano Giovannoni lanserade tillsammans med 25 andra formgivare formgjutna plastmöbler under namnet Qeebo, tillgängliga för många och säljs enbart på nätet.

Marcel Wanders har alltid skruvat på det invanda och har tagit traditionen en trappa upp. Tillsammans med Albert Alessi den störste och den barnsligaste av dem alla, skapade en cirkuskollektion, därför att han alltid har älskat cirkusen med clownerna och alla de andra figurerna. Jag skrev om mitt besök i Amsterdam då Alessi Circus kom till stan, Läs om det här!

Designbloggarna_Alessi Circus_Verycamilla.se_3523Designbloggarna_Alessi Circus_Verycamilla.se_3554Två versioner av Candy man, design Marcel Wanders för Alessi.

Designbloggarna_Alessi Circus_Verycamilla.se_3506Designbloggarna_Alessi Circus_Verycamilla.se_3556

Hur underbar är inte Starke mannen som gör vad som helst för att knäcka dina nötter!

Trendspaning _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)BD Barcelonas showroom i London då de firade 10 års jubileum med Jaime Hayon på plats, syns till höger i fönstret. Jaime älskar aporna och det faktum att de är de enda djuren som man de facto kan leka med.

BD_Showtime 10_Jaime Hayon_2Verycamilla

Jaime Hayons strikta skåp Showtime ur jubileumskollektionen med de lekfulla olika benen för DB Barcelona. Han berättade att han hade bett olika personer komma med ben till hans studio. Hans mamma hade hittat ett av de svarvade.

Så en av nycklarna till 2017 års trender är, öppna ditt sinne och lek!

 

Foto:Qeebo, Marcel Wanders studio, BD Barcelona och Camilla Julner.

 

DELA

Trender 2017- Historien ger oss både nu- och dåtid

0

Gott Nytt År 2017!

En av de sakerna som jag verkligen älskar med nyåret är att summera det gamla året och sedan se framåt. Alla krönikor inom olika områden med tillbakablickar och analyser. Jag har levererat mina spaningar som ni kommer kunna läsa framöver i NK Stil och resemagasinet Voyage. Det är ett ständigt pågående arbete att observera och kul att se hur ens egna  tankar kring vår tid faller ut. Vi Designbloggare fick en liten förhandstitt på TrendStefans trender i november. Det kommer mer av dem på Stora Trenddagen på tisdag i nästa vecka, den 10 januari. Du kan tävla om biljetter för dig och en vän om du går in på Hannas Gröna, nu omedelbart. Under den här veckan plockar jag något av Stefans trender och adderar med något från mina betraktelser.

Först en tillbakablick,  lååååångt tillbaka. 2017 är året med många jubileum. I år är det 100 år sedan i oktober Ryska Revolutionen och i december firar Finland 100 år som självständig republik. Det kommer att märkas. För historien är något vi börjar uppskatta mer och mer i våra oroliga tider,  något som jag också har observerat. En av Stefans trender kallar han just;

OLD is the new black

05_mw_rijks_the_milkmaid_450x318

En riktig kioskvältare framförallt i Holland är hyllningen till de gamla 1600-tals mästarna i boken, Rijks The Masters of the Golden Age. Det tre år långa arbetet av boken leddes av Marcel Wanders, och kommer ur den djupa kärleken till det Holländska kulturarvet och målningarna av Vermeer, Rembrandt och alla som finns i Rijksmuseums Gallery of Honour. Om man inte känner till sin historia och hur världen sett ut, kan man inte skapa något nytt i dag, förklarade Marcel Wanders, då vi sågs i Milano under designveckan. Den otroligt vackra boken Rijks finns i tre olika editioner, där den största väger 40 kg och endast finns för beställning, har äkta guldemblem på omslaget, en silveredition och en mer normal coffiee table book size på 5 kilo. Det unika med boken är att bilderna är reproducerade i 100 procent. När såg du en konstbok med tavlorna i exakt samma format som den som finns på väggen i det där museet? Nästföljande sidor zoomar in i bilden och nu levande konstnärer och formgivare har analyserat vad just den bilden har för betydelse för dem. Vackert kalligraferad text, ger ytterligare en dimension. Här kan du beställa och läsa mer om boken som levereras med vita bomullsvantar och ett eget litet bord, i de två större editionerna. Och gamla oljemålningar med guldramar, det kommer ALLA vilja ha 2017, säger TrendStefan.

14_mw_rijks_the_threatened_swan_quote_zak_yacoob_450x318

mw_rijksbook_Verycamilla.se

Foto lånat från Marcel Wanders.

Magis_Arad_Verycamilla.seDenna underbara bilden dök upp i Instagramflödet från Magis. Voido i design av Ron Arad. Placerad i en gammal miljö med ett fint gammal portätt, dynamiskt och så cool. Så upp på vinden bara och leta fram dina gamla släktportätt.
Burberry_MakersHouse.Verycamilla Mer historia och kopplingar till hantverk hittade jag  hos Burberry och Makers House under London Design Festival. Den årstidslösa kollektionen är inspirerad av Virginia Woolfs litterära figur Orlando. Du kan läsa mer om den här och ännu mer här Jag blev fullkomligt uppfylld av dess sköna stil och samarbetet med alla de otroligt duktiga hantverkarna.

IMG_4237Richard Brendon - Verycamilla En annan britt som älskar sitt arv och kanske ännu mer sitt arvegods är Richard Brendon, som gör vackert  benporslin i anrika gamla Stoke on Tents porslinsfabriker. För att kunna använda sina gamla fat har han gjort guldkoppar som passar med de flesta gamla tefat och kaffefat. De speglar dekoren och är en genial återvinning med glans helt enkelt!

OL 26 Osborne and Little har lyckats göra gammal ”tågfåtöljchenille” med en riktigt fin och cool känsla. Lägg därtill den läskigt brunguldiga tapeten i Art Deco stil, så har du en ny och lite kittlande dekadens.
PINCH-Letagqhcaq8f9uuw4yfojqbaAvslutar med ännu ett duktigt brittiskt företag Pinch. Här är den härliga divanen som var omåttligt populär under 1800-talet i en ny tappning.

Den historiska trenden visar sig genom personliga äldre föremål, som har använts industriellt, eller handverktyg för olika hantverk. Hantverk står högt i kurs. Likaså gamla oljemålningar och tavlor gärna i gamla tunga guldramar. Sammet och fransar. Mustiga färger. Nostalgiskt och sofistikerat i guld och mässing. Lyxig elegans. Jubileum som gör arkiven intressanta och viktiga.

Foto: Camilla Julner och pressbilder, Marcel Wanders,Magis Official, Richard Brendon, Osborne and Little, Pinch.

DELA