SENASTE ARTIKLARNA

Trä som du aldrig har sett det förut

1
Konsthantverkarna.Lightwood.E.Lakelin.Verycamilla.se

Varit ute på research på stan efter fina objekt och rekvisita inför en plåtning i morgon och hittade något så otroligt vackert och märkligt hos Konsthantverkarna på Slussplan. Den brittiska konstnären Eleanor Lakelin visade sina otroliga träföremål. Först ser det ut som om det vore gjort i keramik, men vid ett närmare betraktande så ser man de fina strukturerna av trä och dess sköra textur. Eleanor är en av de mest framstående träskulptörerna i hemlandet och det är första utställningen i Skandinavien. Hon använder sig av trä som har hög densitet, vilket beror lite på årstiden. Ju hårdare trä desto bättre! Ask, Ek, Ceder lämpar sig bra till att sandblästra. Hon börjar med att klä av trädet dess bark och arbetar sig in med snideriteknik in i innandömet och den yttersta träytan blir blästrad. Time and texture, kallar hon sin utställning.

Konsthantverkarna.swamp.wood.E.Lakelin.Verycamilla.se.

Konsthantverkarna.Black.dot.wood.E.Lakelin.Verycamilla.se. Konsthantverkarna.Blackwood.E.Lakelin.Verycamilla.se.Konsthantverkarna.Red.root.wood.E.Lakelin.Verycamilla.se.Helt enkelt fantastiskt vackert!

Foto:Camilla Julner

DELA

Ready for Smorgasburg?

0
ProspectPark.Smorgasburg. Verycamilla.se

Ja, snart är det dags för smörgåsbordet, med mina favorit sillar och knäckebröd, men om du är i New York kan du ta dig till Brooklyn, där finns SMORGASBURG, som är något helt annat. Här finns lokala matproducenter med det bästa av all världens matkulturer som samlats i USA. The New York Times har kallat det för The Woodstock of eating, och andra för den bästa kulinariska matupplevelsen i New York. Smorgasburg finns i Williamsburg på lördagar och på söndagar i hjärtat av Prospect Park, är en fantastisk upplevelse, (från april till oktober). En välorganiserad matfestival i hjärtat av den vackra parken mitt i Brooklyn med sina 3 miljoner innevånare och besökande turister, man räknar med 20-30 000 besökare varje helg, men det blir inte för trångt för här räknas alla in av vakter och det finns en maxgräns på hur många som får komma in samtidigt. Med fräscha toaletter, handfat, vattenstationer och bankomater,på plats-här har man verkligen tänkt på allt! Inträdet är fritt och ingen av de etthundra matstånden är det andra likt.

ProspetcPark.Turtles.Vercamilla.se

Ja du ser rätt, i dammen bor massor med sköldpaddor. Prospect Park är formgiven av samma landskapsarkitekt som gjorde Central Park. I folkmun sägs det att först anlades Central Park, sen Prospect Park och då blev allt rätt!

Crowd-Smorgarburg.Verycamilla.se

Smorgasburg July 2016 in Williamsburg, Brooklyn, NY

Smorgasburg July 2016 in Williamsburg, Brooklyn, NY

 

ProspectPark.Lobster.Verycamilla.seDon’t be shell fish, står det på dricksburken hos Red Hook Lobster Roll från södra Brooklyn. Lobster roll är en klar hit!

Cevice.Smorgasburg.Brooklyn. Verycamilla.seJag gillade speciellt cevichen från Peru.

Grilled-Corn-Smorgasburg-verycamilla.se

Och grillad mexikanskt kryddade majskolvar

SSpicy.Grilled-Corn-Smorgasburg-verycamilla.seMen bäst var nog den chillikryddade fina mangon.

Trevlig mathelg!

Hitta på kartan till Prospect Park.

Öppettider kl 11-18.

 

Foto Camilla Julner och Smorgasburg/John von Pamer.

DELA

Drömresan till nord Norge och Lofoten

0
Lofoten_Samsung-The-Frame-C.Julner_Verycamilla.se4

En otrolig resa till Lofoten som kändes både surrealistisk och intensiv. Bara två dygn tidigare hade jag stått på västra stranden av Atlanten på Coney Island i Brooklyn och nu hamnade jag på den andra kusten vid Golfströmmen och Lofoten. Magiskt vackert med midnattssol, smaragdgrönt hav, fjäll och fjordar. Allt för att få uppleva Samsungs The Frame, där konst och teknik samspelar i perfekt harmoni, men det häftigaste var att få uppleva naturen vid världens vackraste kust.

Lofoten_Samsung-The-Frame-C.Julner_Verycamilla.se1Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se7Här har de små kustbyarna levt på och av torsken i tusentals år. Hit kommer Skrei-torsken som vandrar från Barentshav till den Norska Atlantkusten för att leka, hit kommer också hela Norges fiskeflotta för att under senvintern dra upp hundratals ton fisk, mycket torkas. De finaste fiskarna går främst till Italien och huvudena till Nigeria. Torkad fisk omsätter cirka 900 miljoner kronor per år!

Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se6Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se5

Fisken torkar från mars till i början av juni, temperaturen är perfekt just här på Lofoten.

Kaviar_Factory_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se8En bit bort i huvudorten Henningsvaer ligger en före detta kaviarfabrik som konstälskarna Venke och Rolf Hoss har låtit renovera och skapat till ett konstgalleri, Kaviar Factory. De vill dela med sig av sin kärlek till konsten och varje sommar bjuder de in internationella konstnärer till sin årliga utställning. I år heter den Painting or not, vilket passade Samsung och deras lansering av The Frame perfekt. Jag har skrivit tidigare om den fantastiska tv:n, (som normalt är hemmets fulaste pryl) men som inte ser ut som en vanlig tv. The Frame visar konst och bilder i avstängt skick. Läs om det här.

Reception:KaviarFactory-Samsung-TheFrame.Verycamilla.seWonki Kim Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se9Det jag inte visste är att nu har man laddat upp mer än 100 bilder, och man gör anspråk på att bli konstens Spotify. Här är Samsungs VD och försäljningschef Wonki Kim från Samsung med ett av alla konstverk som kurerats i samarbete med Saatchi Gallery och Magnum photos. The Frame finns hos Elgiganten och utvalda möbelbutiker redan nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Frame har en har en optisk kabel som är näst intill osynlig och den känner av ljusförhållandena i rummet och reglerar ljusstyrkan därefter.

Caviar_Factory_Art_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se9Konst från utställningen Painting or not.

Art.Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se10 ART_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se10 Art2Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se11RIB.Lofoten:samsung:The-Frame.Verycamilla.seSen fick vi njuta av havet och farten med Ribb båt, och vi spanade efter späckhuggare, havsörnar, sälar och annat vilt.

RIB.Lofoten:samsung:The-Frame.Verycamilla.seHenningsvaer_Lofoten.Verycamiklla.Samsung.The Frame

Mörkare än såhär blev det inte. Efter lite härligt häng på bykrogen Fiskekrogen med himmelskt god torsk på menyn och trevligt sällskap med kollegor från hela Norden. En lokal pilsner på mysiga Klättercaféet, (det finns gott om klätterklippor och en klätterskola här.) somnade jag mycket gott på Lofoten Arctic Hotel, som är ett hyggligt och enkelt hotell.

En dag vill jag definitivt återvända hit, men det blir nog inte med Hurtigrutten, men kanske kanske blir det till det absoluta drömstället Manshausen hotell, som jag fick lära mig alldeles nyss. Världens vackraste skärgård enligt National Geographic, jag tror dem. Och en vill ju alltid ha någonting kvar att komma tillbaka till!

 

Foto:Camilla Julner och Samsung.

 

DELA

Lysande svenskar i New York #nycxdesign2017

0

Sitter med mina New York spaningar från bland annat NYCxDesign2017. Överflöd av material och bilder. Svårt att välja. Men har mina favoriter, bland de allra nyaste förtagen.

Måste visa!

Först HAHA med sin smarta och poetiska ljusstake Alia. Två olika gjutna former, i kromfärgad zink, en bygger en egen ljusstake, på det sätt du själv vill ha den. Du blir din egna formgivare. Vi har sett liknande förut och Alia känns väl genomarbetad och ger stor valfrihet. Taklamporna Rainbow är också så fina!

http://designbloggarna.se/wp-content/uploads/verycamilla/2017/06/07-HAHA.Verycamilla.se_.jpg
HAHA, Stockholm, Sweden

HAHA, består av Arash Eskafi och Yu-Chin Chiang, som träffades under Masters studierna på Konstfack, sommaren 2015 bildade de företaget tillsammans med Thomas Torninger. De har ställt ut både i Stockholm och i Milano, tidigare i år. Nu ställde de ut för första gången på mässan ICFF i New York och var mycket nöjda över uppmärksamheten och nya kontakter.

ICFF är Nordamerikas största möbel- och designmässa, som hålls vid Javits Center vid Hudson på Manhattan.

JWAD-pin-Verycamilla.seSkålarna Pin av Jonas Wagell för From the bay, Taiwan, som också visades på ICFF.

wander-light_grey2JWDA.Verycamilla.seInspirerad av rislampor är Wander light, av Jonas Wagell för From the bay. Denna i glas och stål. Lekfull form, lätt och underbar. From the bay, drivs av en amerikan i Taiwan och har den nordamerikanska marknaden som sitt sikte. Jonas Wagell har ritat den första kollektionen för det unga förtaget, som satsar på modern och unik vardagsdesign med möbler och belysning. Jonas är baserad i Stockholm och har haft många fina samarbeten med Design House Stockholm, Muuto, Normann Copenhagen och B Sweden för att nämna några.

 

Foto:Hahasthlm och From the bay.

DELA

Cool keramik i ursprungliga former

0
Wilcoxson_Brooklyn_Ceramics.Trend.C.Julner.Verycamilla.se

Har sett mycket fin keramik och porslin som är både traditionell och nyskapande. Här delar jag med mig av några favoriter. Det Brooklynbaserade Wilcoxson, i stram stil i traditionell japansk teknik med fina grafiska mönster. Jag blev väldigt sugen på att shoppa loss på Wanted Design i New York. Allt är hantverksmässigt producerat och lokalt tillverkat i Brooklyn. Jag gillar verkligen deras lite råa och sköra poetiskt dekorerade kannor och muggar. Vissa av deras produkter är själva porslinsleran infärgad.

C.Julner_Keramik_NYC.2017.Wilcoxson.verycamilla.seSoft stripe Wilcoxso_Brooklyn_Ceramics

C.julner.Stellarworks. NYCxdesign.Verycamilla.sePå mässan ICFF i New York visade Stellar Works,  en helt underbar hel servis av Neri & Hu tillverkad hos japanska Arita, som har tillverkat porslin sedan 1616. Arita arbetar med världens bästa formgivare, bland annat Ingegerd Råman och TAF. Här en Saké kannna från den nya servisen.

C.Julner_Keramikinspo.2017.AEO.verycamilla.seC.Julner_Keramikinspo.2017.AEO.Adler

Vackra vita vaser från AEO design, Anna Elzer Oscarson som producerar hos  Porslinsfabriken i Lidköping, samsas med keramik från Jonathan Adler.

C.Julner.Linum.Verycamilla.seÄt snyggt i svarta keramikskålar från Linum.
C.Julner_MollekrukmakeriB2017.verycamilla.se 3 C.Julner_MollekrukmakeriA2017.verycamilla.se C.Julner_Mollekrukmakeri2017.Verycamilla.se

På besök i Mölle Krukmakeri i Mölle hamn. Här kan man verkligen frossa i det mysiga caféet och handla i krukmakeriet. Stengodsmuggar, krukor och krus i ursprungliga former. Dekoren är säkert inspirerad från det närbelägna underbara lilla slottet Krapperup, som är dekorerat med den sju uddiga stjärnan.
C.Julner_Keramikinspo.WATZ.EttHem2017.verycamilla.se5 Mer ursprungsformer som Birgitta Watz på Watz Design. Tallrikarna finns bland annat på boutiquehotellet Ett Hem.

C.Julner_Keramikinspo.B.Watz-EttHem.2017.verycamilla.seMer av Birgittas keramik.

C.Julner_Keramikinspo.2017.EttHem.verycamilla.seStillében hos Ett Hem.

C.Julner_Keramik.2017.Mimou.verycamilla.seUnderbart prickmönstrad keramik från Mimou. Bland färger och glasyrer, perfekt för tapas.

C.Julner_Keramik.2017.Rorstrand.verycamilla.se 3Lina Ekstrands dekor på barnservisen, My first Swedish Grace, lyfter den anrika servisen från 1930 för Rörstrand med botaniska mönster. Svenskt, nytänkande och fint.

C.Julner_KeramikDustyDeco.2017.verycamilla.se4C.Julner_KeramikDustyDecoB.2017.verycamillaKeramik i bombastiska och uppkäftiga former hos Dusty Deco.

C.Julner_Keramik_NYC.2017.P.Lenti.verycamilla.seHäftiga färger i skönt 70-tals mood hos Paola Lenti i New York.

C.Julner_Keramikinspo.2017.Adler-AEO.verycamilla.seMer härliga färger när Jonathan Adlers glaskaraffer möter den djupblåa vasen Pen av AEO design.

 

Foto:Camilla Julner, Wilcoxson Brooklyn Ceramics och Stellar Works.

DELA