Fotokonst och annan ny konst på Affordable Art Fair

0
S.Calmejane.EnvieDArt.AAF.Verycamilla.se
Silvia Calmejane, Envie D'Art

I helgen gick Stockholmsversionen av Affordable Art Fair av stapeln och vi var många som tog båten över till mässan på Nacka stand för att lockas till köp av konst till överkomliga priser.

 

Serigrafi.CillaRamnek.Verycamilla.se
Cilla Ramnek

Första överraskningen på Affordable Art Fair, var det nya samarbetet med den begåvade Cilla Ramnek, som hon ställde ut hos Sköna Hems nystartade konstklubb (som startades för mindre än en vecka sedan!) med konstgalleriet  ED.ART. De ställde ut litografier,  och etsingar, men tycks inte alls ställa ut fotokonst. Cilla hade en fin utställning tidigare i år hos Berg Gallery, jag följer hennes fina Instakonto där hon bland annat visar upp sina sensate kommersiella verk som är trappuppgångar för John Mattsons hus. Kolla in Instaprofilen cillaramnek.

Gillade Alberto Sanchez målade fotografier på glas, hos Retrospect Galleries.

Och Jenny Lundgrens måleri. Här med Elmeri Rådlund, som också tyckte om hennes sköna färgpalett.

Fotokonst.Verycamilla.se
Daan Oude Elferink för Ronen Art Gallery, Amstedam.

Storsäljare och väldigt dekorativa gamla miljöer, ofta i starkt förfall. Fotografi på glas. Daan  Oude Elferink. Stiligt! De ställde ut här förra året och här kan du läsa vad jag skrev om dem och Affordable Art Fair, förra året.

Fotokonst.Verycamilla
Mia Galdes trappa, Galleri Axel, Stockholm. (Bilden är beskuren)

Mer förfall, fast betydligt mer spännande är Mia Galdes trappa, Galleri Axel. Det händer en del på fotoscenen i Stockholm just nu. Inte bara det att Fotografiska håller på att öppna filialer i New York och London. Mindepartementet på Skeppsholmen som visat fotografi i ett par år nu, stänger igen. Moderna Museet utökar sin fotodel med mer nutida fotografi. Moderna är till skillnad från Fotografiska ett statligt museum, så när du går och tittar på konst och fotografi är det ett helt annat urval som ligger bakom och dessutom är vi alla ”delägare” i konsten.

Dekorativt, en hel vägg med plåtar bakom plexiglas.

Inred med fotokonst

Tavelvagg.Fotokonst.Absolut.ArtAFF.Verycamilla.se

Att inreda med  många av sina favoritbilder skapar ett personligt hem, antingen med fotografi i färg, måleri eller med tryck, som hos Absolut Art som har galleri på nätet med konstnärer från hela världen.

Tavelvagg.Fotokonst.Absolut.ArtAFF.Verycamilla.se

Eller i svart/vitt fotografi och fotokonst med kollage .

Blandteknik hos Erik Berglin för Absolut Art.

Och stora format Maria Gabriella Nordin, som är otroligt populär hos Absolut Arts kunder. Det som stör mig är att det inte finns med reflexfritt glas, ja visst det blir betydligt dyrare, men konsten kanske inte kostar skjortan…? (det är därför jag fotar lite på trekvarten för det blir ju också en spegelbild i glaset)

Tavelvagg.ArtAFF.Verycamilla.se

Lisa Rinnevuos fina orginalmålningar.

Vackra färger i traditionellt måleri av Ingegerd K Westin hos Galleri Hera.

Och Morten Lassen.

Återkommande självporträtt?  Michele Miksell, Decorazon gallery,  från New York.

Underliga roliga karikatyrer.

Fotograf och fotokonst är ett stort område och jag kan göra oändliga spaningar kring detta. Min grund lades redan från barnsben och av min mamma, Angelica Julner framför allt. På den tiden pratade hon ofta om det var ”fine art, eller commercial art” och i ärlighetens namn har vi väl kommit till den punkten att allt är kommersiellt och att det kanske går lite bättre att leva på sina bilder och konst tack vare möjligheterna med webben!?  Att välja konst med hjärta och efter egen smak, är väl det viktigaste? Här är en poster från hennes senaste utställning på Galerie Format i Frankrike. Kolla in här.

Här är en av hennes senaste bilder, hemma hos oss. Färgfoto på aluminium, utan jobbiga reflexer. Inte illa för en dam i sina bästa år. Se mer på hennes webbsida Angelica Julner.

 

Fotat med mobilkameran:Camilla Julner

 

 

Sköna blommor och sammet i höstens textil

0
Pink_Blommig.Designers.Guild.Sammet_sammet.farg_Verycamilla.se

Blommor, sammet och färg, dramatik och skön känsla i höstens finaste blomstermönster

Tricia Guild visade sin blommande vinterkollektion Tulipa Stella och andra vackra tyger, från Designers Guild. Vem har sagt att blommigt hör sommaren till?

Inredningsdrottningen av färg och mönster var på Stockholmsbesök för att presentera sin senaste bok Paint Box hos Posh Living för ett par veckor sedan och passade på att visa upp sin otroligt fina enfärgade sammetskollektion Varese. Den finns i nästan 100 färgtoner, så det är nästan omöjligt att välja ut en favoritfärg!

Designers.Guild.Blommor.Sammaet.-Verycamilla.designbloggran.se

Aprikos dröm i rena former.

Designers.Guild.blommor.sammet.velvet.Posh.Verycamilla.designbloggarna.se

Underbarast av dem alla är den svängda soffan i varm korallorange sammet.

designersguild_Delft_Flower.sammet.farg.verycamilla.designbloggarna.seDramatiska blommor Tulipa Stella.

designersguild_closeup.sammet.farg.verycamilla.designbloggarna.se

Fullkomlig färgexplosion i en annan sammet.

3Designers.Guild.Casablanca_sammet.farg_Verycamilla.se

Och det spännande Art Deco mönstret Casablanca på den blommiga mattan.

Tricia Guild tillsammans med sin trogna Amanda Back som tillsammans skrivit boken Paint Box, om hur man egentligen gör. Med bokens fina moodboards ser du färgprover, tyger och förhoppningsvis blir du inspirerad av vad du kan göra själv.

PaintBox.DesignersGuild.Blommor.Palett.Verycamilla.Designbloggarna.se

Tricia berättade att syftet med boken är att göra det mindre dramatiskt och mystiskt, det här med färgsättning, det handlar bara om att få det rätt. Vi ville vara praktiska ungefär som i en kokbok med recept, berättade hon. Hennes förhoppning är att vi ska våga använda mer färg i våra liv, det är bara att våga lita på dina känslor och känna efter vad som känns rätt för just dig!

Här kan du se ett annat inspirerande inlägg om en av mina favoritfärger, gissa vilken det är?

 

Foto: Camilla Julner och Designers Guild.

Ja till brunch på en regnig söndag

0
Brunch_Kitchen-and-Table-Norrmalm-Lounge.Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Sponsrat inägg i samarbete med Clarion Sign och Kitchen & Table.

Med en mysig brunch, tyglar man höstdeppet en kulen söndag med ruskväder regn och stormiga vindar. Eller Frunch, Frukostmiddag, som farmor sa, eller det engelska BRINNER (breakfast for dinner, många frukostälskare äter det gärna frukost dygnet runt), eller LINNER (lunch+dinner). Oavsett vad man vill kalla sin måltid, finns det många namn på mat och rätter utan etikett. Som hos New Yorkbaserade svenske kocken Marcus Samuelssons nya restaurangkoncept Kitchen & Table, på Clarion Sign vid Norra Bantorget där Designbloggarna huserade förra helgen. Här kan du läsa vad Stinastrådar skriver om att jobba på hotell som frilansande skribent. Och vad Annettesskimmer skrev om vårt besök.

Brunch_Kitchen-and-Table-Norrmalm-Bar.Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Baren som ligger direkt vid entrén och lobbyn är en naturlig samlingsplats för gäster och lokala besökare, med de stora fönstrens ljusinsläpp mot det fina Norra Bantorget. Den nya inredningen med en Skandinavisk atmosfär är möblerad med stolar och fåtöljer från Fritz Hansen i ljust trä, stenskivor, brunt skinn och svart med accenter i djup purpur och petrol. allt i design av Inside by Wingårdhs. Ambitionen är hög och här bjuds på musik och events med både levande musik och med hjälp av dj:s, flera dagar i veckan. Att man i baren serverar god drinkar och dessutom strävar efter att minimera organiskt avfall och har plastbantat gör inte saken sämre.

Brunch_Kitchen-and-Table-Norrmalm-Matsal.Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

I restaurangdelen bjuder man på den fria insynen i köket och på de ljusa träväggarna har man projektioner med ljusspel som syns väl på kvällarna. Här serveras lunch, middag och på helgerna brunch.

Table.mat.Verycamilla.designbloggarna.se

Stenborden görs större tack vare iläggsskivor som ligger utanför den inre bordsskivan.

Lax-Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Menyn bygger på ”Urban Garden” där huvuddelen står för gröna rätter med sällskap av kött, fisk eller annat protein. Här är min härliga grillade laxforell med lättgrillade grönsaker med sesam- och thaidessing. Riktigt gott!

Table.Brunch.-Verycamilla.designbloggarna.se

Furniture.Brunch-Verycamilla.Designbloggarna.se

På söndagen rundade vi av vår konferens med en trevlig brunch, och jag var lite överraskad att buffén som jag avnjutit där tidigare inte längre finns kvar. Nu består menyn av mer eller mindre typiska brunchrätter.

Milk-shake.Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Såhär glad blev Gretas20 när hon fick sin krämiga milkshake, Kärolin sitter bredvid.

Table.Vego.Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Sluuuuurrrp sa det om Annettes amerikanska pannkakor, den grillade grönsaksplatån var inte lika omtyckt, verkade det som. Kimshikryddade french fries med en grön dippsås smakade urgott och mac and cheese, var milda med en smak som det förväntades.

Furniture.Brunch-Verycamilla.Designbloggarna.se

Min Virgin Mary, ett måste på brunch, fick sällskap av två små sliders med råbiff med höjdpunkten Eggs benedictine med babyspenat. Kan verkligen uppskatta att få maten med ”allt på en gång” nylagat och färskt, i stället för en buffé som stått uppställd en längre tid. Fast det är alltid gott att få ta för sig av läckerheter som lockar på en brunch.

Kitchen.Table-Brunch.Verycamilla.designbloggarna.se

Med lite god mat i goa vänners lag blir allt lite lättare och till och med himlen kanske lite blåare.

 

Foto: Clarion Sign och Camilla Julner

När robotdammsugare ska göra jobbet-life hack eller?

0

Gissa om jag och min man Tomas var förväntansfulla när vi fick chansen att testa den nya robotdammsugaren PUREi9 som enligt tillverkaren Electrolux, verkligen ska göra jobbet. Till skillnad mot många av deras konkurrenter, har de lyssnat på  robotdammsugaranvändare över hela världen och verkligen fixat allt som ska göra det till en ren fröjd att komma hem. (Här kan du läsa om min vision och gestaltning hemma hos tre olika familjer, om vad de gör när de inte behöver städa.)

Så att vi ska kunna resa, jobba, träna och roa oss ännu mer, utan dåligt samvete.  Eller? Hur gick det egentligen?

Här testet och mitt ärliga omdöme.

Hungrig-2Robotdammsugare_Electrolux_Purei9_Verycamilla.se

Robotdammsugare som gör jobbet när vi är ute och reser

Smidig av nätt, kommer den i en tygpåse, likt ett par lyxiga skor i en fin kartong. Enkel och snabbt att koppla in, med ett redan laddat batteri, perfekt att använda redan på julafton om man i den händelse skulle ha fått den i julklapp och granen redan börjat barra. Onödigt att läsa instruktionsboken, för det har utvecklingsmänninskorna på Electrolux lab redan fattat, att vi vanliga inte orkar läsa manualer.

Ladda ner appen (om du inte som jag har fullt i mobiltelefonen med 15 000 bilder och absolut inte har plats med en enda app till) Döp din nya kompis till valfritt namn. Vi döpte henne till Nonna, eftersom vi inte har någon mormor, eller farmor i närheten. Åh, vilka band vi ska få, Nonna och vi, tänkte jag. Hon kommer nämligen att städa när vi ber henne och vi behöver inte vara hemma. Bara aktivera henne med appen, eller boka in tid för dammsugning. Och hon kräver ingenting, för hon har sitt bo under soffan och sköter sig själv. För det mesta.

_3Robotdammsugare_Electrolux_Purei9_Verycamilla.se
Snabb som tusan och blir oskarp på bild, in action.

Första problemet, Nonna gillar inte solljus och svarta golv

Ajajaj, för just när solen ligger på om förmiddagarna, så syns ju vart enda dammkorn och mina ljusa hårstrån. Får förklarat att den annars utmärkta 3D Vision med IR-laser går på samma frekvens som solens strålar. OK, vi som redan är väldigt kära i Nonna säger att då får vi väl ställa in städningen till eftermiddagar och kvällar. (trots att vi oftast är hemma då) Speciellt Tomas vill verkligen köpa en egen robotdammsugare, men jag vill ju i alla fall veta att det funkar som det ska först. Vi har ju chansen att prova på.

Purei9_Mapping_Shale_Grey_verycamilla.designbloggarna.se
Fastnar inte under möbler och har ett rörelsemönster som funkar överallt, typ.

_4Robotdammsugare_Electrolux_Purei9_Verycamilla.se

När jag är hemma och pratar och pysslar med min nya kompis robotdammsugaren går allt så smidigt och fint. Fast det är ganska hög volym på henne, det är ju meningen att hon ska göra sitt när en inte är hemma, så då spelar det ingen roll om det låter mycket. Det är otroligt hur mycket damm och smuts det samlas på kort tid. Trots att en tror att det är städat rätt nyligen, blir den genomskinliga dammbehållaren snabbt full och det är i gengäld dammfritt på golven.

Hungrig-2Robotdammsugare_Electrolux_Purei9_Verycamilla.seMen när jag har lämnat Nonna ensam och kommer hem två gånger i följd, har hon hungrigt mumsat på fransarna på vår antika Kelim-matta, tills batteriet är slut. Då får jag nog. Om vi ska nånting kvar av vår älsklingsmatta får vi nog välja. Då blir valet att fortsätta och dammsuga själva, så länge vi kan.

Tack för testet och bättre lycka till lilla Nonna i andra hem.

Camilla & Tomas Julner.

Grillbitch nr 1 i Provence

6
Yvonne_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

På besök i Provence där min väninna Yvonne a.k.a Grillbitch Nr 1 tog mig med på en grönsakssafari för alla sinnen, till den lokala bonden. Allt är ekologiskt odlat och bonden och hans fru har stammisar som abonnerar på säsongens grönsakslådor, med de finaste grönsaker och örter, men här kan en också boka vin och köttleveranser. Det som inte går åt till stammisarna kan en få handla av. Vi handlar mer än vad vi orkar bära och har en härlig målbild av en grönsaksorgie på Yvonnes plancha i hennes trädgård.

Courgettes_rondes-Grillbitch-Provence-Verycamilla.se

Runda små fina squash (courgette) att fylla och gratinera.

Aubergine_Grillbitch_Verycamilla.se

Aubergine i underbara former

Grillbitch_provence-Haricotsverts-Verycamilla.se

Och de mest delikata hari couverts som nästan inte behöver kokas.

Greenhouse_Grillbitch_provence-Verycamilla.se

Trots att de redan har skördat en längre tid är det fortfarande tid för fler småplantor att komma i jorden. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på det franska klimatet vad det gäller odlingssäsongen. Mina små skördar på kollo är mer som en liten, liten aning av vad det skulle kunna vara här. Tur att det finns härliga marknader att handla på hemma i stan, (och runt om i Sverige med för den delen). Jag tänker på Bondens Egna Marknad från augusti till slutet av oktober. Och så finns Gårdsnära, där en kan söka närproducerade härliga grönsaker, ägg och andra gårdsproducerade varor. Annars kan en besöka gårdarna i Sörmland kring Södertälje  och Järna, till exempel Skilleby trädgård som delvis drivs med hjälp av volontärer.

FarmGrillbitch_provence-Verycamilla.se

Granne med bonden ligger den vackra gården där man säljer hemlagade marmelader och honung. Keramik och korgar som också görs av familjen på gården, finns också till försäljning.

Shopping-Grillbitch_provence_Farm-Verycamilla.se

Under skuggan i mullbärsträdet kan man få ett glas hemgjord lemonad.

Yvonne La Grillbitch in action

Cat_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Hemma hos Yvonne och hennes katter, börjar vi med ett glas bubbel i hennes gamla fina slipade glas.

Bubblor_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Legumes_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

I köket väntar en stor underbar kall tomatsås kokad på de fina tomaterna från bonden och en fyllig sås på mixad basilika och fetaost och en chunky pesto som ska ätas med auberginen och squash i ganska tjocka skivor och rivet citronskal. Auberginen har hon strött med lite salt för att dra ut vätska och om de är gamla och inte lika nyskördade drar saltet även ut den lite bittra smaken. De spröda paprikorna  och chilin är delade rakt av och äts med kärnor och allt.

Marinad-Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

LaPlancha_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Väl på La Planchan, som är en spansk stekhäll som blivit vääääldigt populär i Frankrike på senare är det mycket hett. Upp till 300 grader, så man får använda en olja med hög flampunkt, solrosolja, eller jordnötsolja går bra. Yvonne är en riktig Grillbitch, hon lagar det mesta av sin mat på planchan. Det kan vara hela sardiner, eller moules. För det har gjort ett smart ikeahack, för i en salladsskål har hon borrat fast en träknopp så hon kan använda den till en cloche, (klocka) ett stor och rundat lock så att alla goda aromer verkligen får cirkulera där inne med musslorna, eller grönsakerna, eller vad det nu är hon har på gång.

Balsamico_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Tricket heter balsamico vinäger, eller annan vinäger och på med locket, som i Spanien. Kolla in hennes underbara häck med rosmarin.

Yvonne2_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Chilli.Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

En fin avslutning på en underbar måltid med grönsaksfrossa; färsk getost som fått ett lager riven chilli över sig.(som först varit fryst, så att den går att riva).

Grillbitch_provence-VY-Moissac_Verycamilla.se

Tack, härliga Yvonne för en underbar höstdag med oförglömlig matupplevelse i det sköna Provence.

 

Om du vill läsa mer om konstnärsliv i Provence följ gärna min blogg här och mer om dofter av vitlök här!

 

Foto:Camilla Julner