SENASTE ARTIKLARNA

Grafiska former lyfter frukosten till en högre nivå

0

Härlig morgon med nya frukostfavoriter, när Rörstrand lanserade sitt senaste designsamarbete med Minimarket, närmare bestämt systrarna Lerinder som ritat ett  grafiskt härligt frukostporslin.

Så roligt, för nummer ett; Pom & Flora har nyligen öppnat på Odengatan i Rajas gamla fina lokaler. Har länge varit ett stort fan av deras härliga sallader och soppor uppe på Söder. Nummer två; jag fick en ny favoritmugg och kanske har jag initierat varumärkeschefen att komma med en cappuccinokopp också!?  Rörstrands designsamarbeten med modedesigners, till exempel Filippa K, har har pågått länge (sedan 2003) och jag gillar speciellt hennes skålar och fat i serien Ink Lace.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_verycamillaNummer tre; Emma Olbers har inrett caféet med sina fina bord, Landala, som dessutom fått fina designpriser, här finns också hennes pinnsoffa finns att mysa i och stolar från Tre Sekel i Tibro.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 8Stolar från Emeco.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 4Det längsta bordet är 3,70 meter långt och funkar finfint för folk att sitta ”community” vid, generellt är det lite svårt i Sverige säger Anna, som driver Pom & Flora tillsammans med maken. Det är en underbart skön känsla i det bordet som är i massiv furu.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 9 kopiaDesignsystrarna Minimarket med sina fina muggar.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 9Vi bjöds på en härlig frukost, med briocher, nötkräm och Acaiskålar. Innanför köket finns en liten lokal som var inredd som en lägenhet. Där fick vi se servisen på olika sätt.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 4 kopiaI sängen, underbart här vill en bara krypa ner.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 2 kopiaPassar utmärkt på Aalto vagnen, här finns också servetter i samma fina mönster.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 8 kopia Kökshandduk och förvaringsburk i plåt. Alla delar är tänkta att fungera ihop med sånt som en redan har hemma, eller tillsammans. Och under hela dagens fikastunder.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 3Framför datorn med en fika.

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 5Här sitter hon varumärkeschefen  Eva Tiedman och jag fick tillfälle att berätta att jag  verkligen gillar den nya frukostserien, men sedan länge saknat en cappuccinokopp. Kanske kanske finns det utrymme för en i Minimarkets serie?

Designbloggarna_Minimarket_PomoFlora_Verycamilla.se 12Till och med soptunnan hade fått ett fint lock!

Designbloggarna_koppar_Verycamilla.se_5513Den fina temuggen sitter skönt i handen tackvare hänkeln som är speciell, lite Bauhaus och Art Deco. Den är redan min nya favorit.

Designbloggarna_koppar_Verycamilla.seRender 2Men jag skulle bli så himla glad om det gick? Jag önskar mig en cappuccinokopp till Minimarkets servis, såsom den enda jag har kvar från Nespressos serie, som kom för några år sedan. Rituals, design av de franska formgivarna Andree & Olivia Putman, den är perfekt för en dubbel cappuccino och den rundade foten passar perfekt på fatet. En detalj som återfinns också i Minimarkets koppar.

Designbloggarna_koppar_Verycamilla.seRender

En mittemellan kopp, men som tar fram kaffets smaker och som på café, fast hemma.

En kan ju alltid önska?!

Foto:Camilla Julner

Spara

Spara

DELA

Sankt Petersburg levererar

0

Fortsättningen med tips på saker att göra i Sankt Petersburg. Ovan från en magnifik balettkväll på Mariinsky teatern.

V A R N I N G !

Känsliga personer varnas för ett massivt inlägg med överdåd av konst, smycken och kultur. Fabergé museum, Hermitaget med Vinterpalatset och Ryska museet med Vasilij Kandinskijs tidiga målningar, fotograferade i smyg.

Först ut Fabergé museet, som bland annat rymmer väldens största samling av juveleraren Carl Fabergés arbeten. Han och hans ateljéer tillverkade bland annat otroligt avancerade juvelbeströdda överraskningsägg till påsk åt framför allt de två sista ryska Tsarernas familjer.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 15Bålskål i silver med den ryska tvåhövdade örnen.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 11Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 5

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 4De berömda äggen hade alltid ett mekaniskt moment med en liten överraskning. Här ploppar familjeporträtten upp ur det vackra ägget med daggvåta liljekonvaljer i pärlor  och diamanter.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.seDet här ägget är skapat till minnet av den Kejserliga kröningen med innehållet, en exakt kopia av kröningsvagnen i guld.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 6Ägget som är en klocka, där siffrorna roterar runt ägget, är det första ägget som gjordes för kommersiellt bruk, det köptes av en amerikansk industrimagnats hustru med tillhörande armband.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 13Ett annat ägg som är ett bordsur med en liten mekanisk tupp.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 10Det finns totalt 9 stycken ägg i samlingen.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 8Caféet i Fabergémuseet, som öppnade 2013 är kul inrett och serverar goda bakverk och tårtor, som på många andra cafeér på stan.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 3

Vitras stolar i specialkomponerad patchwork sits.

Vidare till Vinterpalatset eller Hermitaget som byggdes som bostad åt Katarina den stora och som sedan byggdes vidare av de näst följande Tsarerna. Här finns i dag otroliga konstsamlingar med bland annat Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael, det är ett av världens största konstmuseum och drivs som ett statligt museum. Se den virtuella turen här.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 29På sommaren är det packat med folk och det var inga som helst köer för en vecka sedan.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 5Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 8Ett helt galleri med alla generalerna som slogs mot Wellington i slaget om Waterloo, otroligt uttrycksfullt målat med roliga empirefrisyrer.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 3Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 13Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 15Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 6Det finns ett helt rum med malaktitpelare och andra objekt.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 28Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 39Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 16Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 22Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 7Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 30Flera salar med de Holländska mästarna, Vermeer, Rembrandt och Rubens med flera.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 32Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 3526112016-IMG_2059Vidare till Ryska Museet med både klassisk och modernistisk konst. Här är nog den största målningen jag någonsin sett, med Grekiskt mytologiskt motiv.

26112016-IMG_2034

Väldigt speciellt motiv.

26112016-IMG_2040Ryska modernister, Rodchenko.

26112016-IMG_2041Vladimir Stenberg och inte minst

Vasilij Kandinskijs som vi hade turen att få se i en retrospektiv tillfällig utställning på Russian Museum.

Mer Vasilij Kandinskij, jag fascineras av hans färgrikedom och abstrakta måleri. Han kom senare att ingå i Bauhausskolans konstnärsgrupp.

Ytterligare en Vasilij Kandinskij. En av hans senare målningar, som varit ”försvunnen” såldes nyligen i Sverige på Stockholms Auktionsverk för en rekordsumma, läs mer här.

 

Hoppas att du som orkade dig igenom hela inlägget fick lite behållning av det. Det finns så oändligt mycket mer att se och jag kommer försöka komma tillbaka Sankt Petersburg någon gång.

Foto:Camilla Julner.

Spara

DELA

Rysk underbar kitsch och sex tips i St Petersburg

0

Verycamilla in Russia Ryssland och St Petersburg ligger närmare än man tror, bara en och en halv timme från Stockholm med direktflyg. Jag säger inte det för att öka på den lite sjuka rysskräcken vi har i detta landet. Ja, visst jag tycker att Putin är jäkligt läskig, men en sak som jag alltid slås av när jag kommer till nya platser är att det faktiskt bor en massa härliga och trevliga människor här också. Kanske är jag naiv, men jag vill tro gott om människor. Att resa och få möjlighet att träffa nya människor, höra deras historia, som inte alltid är den samma som vi får i media och nyhetssändningarna hemma. Jag berättar det här för att det är skönt att bli överraskad och för att få helt nya intryck. Första intrycket av den Ryska visumenheten hemma var inte så rolig och tog mer energi än vad vi hade trott. Men till slut flög äntligen äntligen österut efter ett par jobbiga vändor.

Tips 1.

Var ute i god tid och ha tålamod när du uppmanas att komma med intyg på engelska att du har en hemförsäkring och reseförsäkring, trots att det inte står någonstans på deras hemsida. Tänk på att en fullmakt inte alltid är en fullmakt, hur underligt det än låter.

Verycamilla.se.

Tips 2.

Boka biljetter på någon av alla teatrar i St Petersburg. Här finns en rik klassisk repertoar och det finns mycket att välja emellan konserter, balett och opera. Här är programbladet från Mariinsky teatern där vår syssling från Chicago Christian Knapp arbetar som dirigent. Hans namn står längst ner. Efter ett par dygn i Ryssland börja man haja hur deras alfabet är uppbyggt, tror jag i alla fall.

IMG_5293 Tips 3.

Prova rysk traditionell mat. Rödbetssoppan Borstj med smetana, lätt och läcker vardagsrätt med lite kött i och liksom annan mat här, oftast behöver man både salta och peppra ordentligt. Jättegott.

IMG_5291Ryska pannkakor Blinis med rom, smetana ( tjock syrad grädde) och en vodka.

Verycamilla.DesignbloggarnaVerycamillainRussiaKul kitschig miljö med uppdaterad rysk kurbits, lite häftigt färgval med den mörkgråa bottenfärgen.Restaurangen heter Sadko och är helt ok, trots att den kanske är lite turistig.

VerycamillaStPeteDesignbloggarnaIMG_5309 IMG_5303 Annorlunda och kul julpynt med bröd.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 4Tips 4.

Besök en av St Petersburgs landmärken, kyrkan Savior on Spilled Blood. (Alla andra kyrkor som jag har besökt  kan slänga sig i väggen.) Den här kyrkan byggdes upp av Alexander III på den platsen hans pappa Alexander II hade blivit mördad och attackerad av anarkist med en granat. De lär ha funnits de som tyckte att han hade ett för modernt tänkande och ville göra staden alltför Europeisk under slutet av 1800-talet. Sonen byggde helt sonika upp kyrkan i traditionell klassisk Rysk 1600-tals stil, likt den på Röda Torget i Moskva.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 5Här finns den största mosaiksamlingen i Europa med 68 olika bibliska scener. Inspireras och fascineras. Kanske kolla in snygga mönster till badrummet och gästtoaletten hemma.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 6

 

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 2Tips 5 och 6 har jag sparat till nästa inlägg så håll till godo så länge!

Foto:Camilla Julner

DELA

Lyckan att komma till John’s Place

2

När jag blev Grillbitch No:1, eller i alla fall en riktig Spice Girl.

Det var en stormig och mörk söndagskväll när vi Designbloggare styrde mot Apelviken och mysigaste lilla krogen John’s Place på stranden i utkanten av Varberg. Vågorna slog höga fast det kunde man nästan inte se i mörkret. På sommaren är här fullt av alla tänkbara vattensportare och det naturliga tillhållet är den charmiga strandkrogen som funnits här sedan 1970.

Johns-Place2016_C.Julner (1 av 1)Vi ringer på dörren, krogen är söndagsstängd och ägarinnan Dorthe Florin tar emot oss, med öppna armar. Hon har ordnat så att vi kan äta här i kväll i lugn och ro . Jag älskar att vara i både butiker och krogar när det är stängt, och att bara få vara här i den härliga miljön, är en ren fröjd.

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _ Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)-5

Jag tror att det är såhär det är i Hamptons, jag har aldrig varit där, men så här måste det vara. Dorthe berättar att ursprungligen var här en enkel strandkiosk som drevs av en passionerad havsälskande engelsman och genom åren har man byggt ut och till minst 18 gånger. All mat grillas och är alltid efter säsongens utbud. Alla Varbergsbor verkar ha en relation till John’s place och man åker ända från Göteborg för att äta här.

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016Härliga Dorthe berättar generöst om sitt liv som hon älskar, att driva och utveckla krogen med nya projekt och idéer. Till exempel har hon gjort ett eget kryddsortiment, som hon har engagerat de äldre i personalstyrkan till, de som jobbat i många år och kanske inte orkar jobba långa kvällspass längre. De plockar, torkar och packar kryddblandningarna som förpackas i snygga burkar innan de säljs on line och på restaurangen med andra fina tillbehör.

Spices_Verycamilla_designbloggarna Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se Handkrämen och tvålen har hon gjort med L:a Bruket med fina råvaror, siluettbilden är Dorthe själv som 14-åring. Nu hade hon låtit förbereda en kalasmiddag för oss, men som vi skulle laga till själva. Ett gäng med Annette och Jimmy fick börja med förrätten, löjrom på brioche och pulled beef.

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg

Jag skulle tillsammans med Martin och Stefan göra John’s paradrätt, den berömda lammfilén som jag fick höra om redan inne i Varberg av vår chaufför. -Camilla, du kan väl göra salladen, tyckte Stefan. Men det hade jag inte alls lust med, jag tycker mycket om att jobba i team och matlagning är ett utmärkt sätt att lära känna varandra på och jag föreslog att salladen kunde han gärna göra själv. Stefan verkade inte vara jättepigg på att laga något överhuvudtaget, men han valde att gå utanför sin bekvämlighetszon och salladen blev jättegod. Jag skulle få grilla och insåg att jag aldrig varit en Grillbitch. Äntligen!

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)-10 Här ligger 24 stycken fina lammfiléer och väntar på sitt öde. Rikligt strödda med de egna kryddorna och lite oljemarinad.

johnsplace_verycamilla11Glöden var perfekt och det var bara att sätta igång grillningen av de små lammen, och se till att de inte blev för välstekta.

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se Stefans goda fänkålssallad med rödbeta och fetaost tar form.

Johns_Place_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se Martin som fixade fina torsken till vegosarna var mitt stora stöd.

Allt smakade underbart med ett gott vin och sen tog dessertmästarna vid, men då var jag så nöjd och glad att jag glömde ta bilder. Härligt sällskap av vår senaste bloggkollega Hannas Gröna Rum, Anna spanar smått och Annikas ärliga, och om du kikar in på Kärolines blogg får du höra vem som sjöng till den goda desserten.

Och Stinas trådar med sound track till kvällen finner du en bit ner i hennes bloggpost här!

Tack Dorthe för en oförglömlig och generös kväll. Jag lovar att jag kommer tillbaka i sommar, men då kanske grillen är upptagen!?

 

Foto: Ulrik Nordestgaard, Jimmy Schönning, Annette Erikson och Camilla Julner.

DELA

Designträff med mersmak

0

På snabbvisit i Varberg med nätverket Designbloggarna, där kollegorna Floristulrik, Jimmy Schönning Hem och TapetMartin som lokalpatrioter de är, hade de ordnat, fixat och generöst ville dela med sig av sina inspirationskällor. Ja, vi Designbloggare jobbar i inredningsbranschen på olika sätt och det är vår bloggpappa Trendstefan och bloggmamma Stinas Trådar som styr upp det mesta. Vi är alltså ett 20-tal bloggare som brukar träffas två gånger om året, för att prata om hur vi jobbar, vad som inspirerar oss i designvärlden och för att besöka spännande designföretag.

Mina erfarenheter om Varberg var betydligt begränsade till min tidiga barndom, då jag bodde i norra Halland och hur mormor åkte hit på tångbad. Och gissa om jag blev angenämt överraskad över designutbudet!?

Vi checkade in på det stora gamla och anrika Varbergs stadshotell med Asia SPA vid Stora torget. Här fick vi tid så småningom för ett litet prov på alla olika bastubad, och sköna bassänger med massage,  varma källor under bar himmel. Hit vill jag gärna komma igen för att verkligen ta en avslappnad dag, eller kväll med behandlingar och supé.

Först besökte vi den stora och inspirerande butiken Studio Pompone, med många fina varumärken och ett otroligt stort utbud inredningsdetaljer, belysning, möbler och inte minst textil.Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.e Ann Charlotte och Magnus som driver Studio Pompone, med egen syateljé, egna inredningsprojekt, butik med både ute- och innemöbler och blommor. De gör alla inköp på de stora internationella mässorna, framför allt Maison & Objets i Paris och det syns.

Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se -10 Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)-11 Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)-12
Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)-3 Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se 24Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _5Vi bjöds på bubbel och läckerheter från havet, och jag som älskar havskräftor fick mitt lystmäte, dessa fina och allt annat gott kom från  Fiskeexporten i Varberg.

Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se -16Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se 19Anna Elzer Oscarsson kom och berättade för oss om sitt jobb med sina fina vaser Dancing Dune. Jag träffade Anna på Formex förra vintern första gången och blev väldigt förtjust i hennes design och framförallt glasyrerna, som hon tillverkar tillsammans med Porslinsfabriken i Lidköping. Jag fick låna dem och fotade för ett jobb i magasinet RUM Design redan under våren.

Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _22Vi fick en sneak peak förhandstitt på de nya armaturerna från Småländska Konsthantverk, i design av Sabina Grubeson, också hon en driven formgivare från Västkusten.

Pompone_Designbloggarna-Varberg_2016_Verycamilla.se _LDF 2016_C.Julner (1 av 1)Hon berättade om sitt designarbete med flera olika företag, däribland Konsthantverk som har en härlig och spännande historia att berätta. De har tillverkat lampor i nästan hundra år och gillar sitt hantverk och gör både lampor för hem och till projekt. För Mavis gör hon skåp med en charm (som jag också har fotat för ett omslag) och hon jobbar även för Jakobsdals textil.

Jag uppskattar verkligen vår eftermiddag hos Studio Pompone som avslutades med en blomsterbindnings workshop med vår Florist Ulrik. Vi fick en skön bilfärd hem till hotellet med Hedin bil, det var extra skönt eftersom det hade börjat storma och regna.  Snart skulle vi få en skön stund i Asia SPA innan vi åkte ut på nya äventyr till stranden i Apelviken, där jag blev självutnämnd Grill Bitch No1. Mer om det kommer i nästa inlägg!

 

DELA