SENASTE ARTIKLARNA

De é grönt-Färginspiration

0
HM_HOME_verycamilla_PR

Hajade till lite i förra veckan när jag fick se nyheter från H&M Home, som alltid fint stylat. Men det kändes som om jag hade varit där, just där på den platsen. Även om det är uppbyggt i studio eller location. Tropiskt ljus. Men framförallt den grönturkosa nyansen. Älskar den färgen.

HM_HOme1_Verycamilla_PR HM_Home2Verycamilla_PR

Verycamilla-LEroiArthurBilder 1-3 från H&M Home. Bild 4 med samma grönturkosa nyans som verkligen drabbade mig. Märkligt hur färg påverkar! Det är från ett underbart ställe som vi besökte i Goa för fyra år sedan, Le Roi Arthur. Som drevs av ett franskt par. Romain lagade underbar mat om man beställde ett dygn i förväg, så åkte han till marknaden och gjorde alla inköp och lagade till framför ögonen på oss. Stort fint öppet kök. Indiskt fast som ett franskt, ska leta fram lite fler bilder därifrån. Lovar! Fina grönsaker och färskaste fisken. Melissa, hans fru hade en fin butik med textil i alla slag i egen design. Numera bor de i Frankrike igen med sin lille Arthur, deras son.

Och jag som just har konstaterat att jag älskar det underbara Nordiska ljuset, gärna det som vi har i Stockholm. Förklaringen till det underbara ljuset fick jag när jag lyssnade på P1. (bästa jobbarkompisen P1!) Varför vi har så underbart ljus just i Stockholm är för att vi har så mycket öppna ytor med vatten. Så inte bara långa ljusstrålar speciellt såhär års, i sidled, utan också underifrån från vattenreflexerna. Så nu vet ni det!

Foto: H&M Home och Camilla Julner.

 

 

DELA

Det finns möbelklassiker, och så finns det möbelklassiker

0
VitraHaus_Level 4_Loft_Svenssons_Designbloggarna-verycamilla

Sponsrat inlägg i samarbete med Svenssons i Lammhult.

Samlarobjekt, designklassiker och ikoner eller helt enkelt möbler som aldrig går ur tiden. Möbelklassiker som har en väl utarbetad funktionell design, som är modernistisk trots att de har mer än femtio år på nacken. Designklassiker med en själ och en historia, jag talar om Artek och Vitra och framför allt om de berömda Plastic chair, som ritades av den banbrytande och karismatiske arkitekten Charles Eames och hans hustru Ray. Plastic chair finns på designmuseer över hela världen och finns fortfarande att köpa i dag hos Svenssons i Lammhult. De ritades 1950 för Herman Miller och tillverkas numera av Vitra i Europa och har utvecklats över tid, bland annat har plasten blivit anpassad efter våra krav i dag, både som material och i produktionen. Från 1950-fram till 1993 var den av glasfiber och år 2004 togs den åter i produktion i polyproylen som är ett mer miljövänligt material.

Plastic_Chair_DesignklassikerSvenssons_I_Lammhult_Verycamilla_Designbloggarna

Plastic chair DAW är fåtöljer med målade träben och kudden i tyg ritat av Ray Eames från Vitra.Eames-Plastic_chair_DSR_Svenssons_Verycamilla_DesignbloggarnaEames Plastic chair , uppdateras kontinuerligt i nya färger, DSR har metallben, och finns i en mängd olika varianter se här som fåtölj och med träben.

Plastic chair har kommit att bli en ikon inom möbelvärlden och finns i en mängd olika utföranden både som matsalsstol, Plastic Side chair och som fåtölj Plastic Armchair med armstöd, stoppad eller i enkelt plastskal; med stålben bas DSR (wire base), DAX (steel tube base) DSW och DAW (Wooden base painted, stained maple) DAL (Aluminium base) RAR (rocking base) PACC (height-adjustabe) och till och med som tandemstol!

Vitra Schaudepot Exhibition_2Verycamilla-designbloggarnaPå Vitra Design Museum som jag hade lyckan att besöka när det öppnade förra året, läs om det här, finns förstås ett enormt arkiv med äldre original. Utställningen bygger på de privata möbelsamlingarna med mer än 7000 objekt, samlat av Vitras ägarfamilj i över 25 år. Den större delen finns i långa kulvertar under jord och i det nya museet finns en permanent utställning i kronologisk ordning från 1880-talet till nutid. Här löser temautställningar från samlingarna av varandra mitt i den permanenta utställningen.

Schaudepot_Thonet_Vitra_Designmuseum.C.Julner_Verycamilla-DesignbloggarnaI samlingarna finns såklart inte bara Eames och andra klassiska möbler från Vitra, utan designklassiker från hela världen som till exempel de mycket ovanliga Mackintosh-stolarna som satte sin prägel på den amerikanska möbelformgivningen och de speciella stolarna från Thonet i Wien, som var en början till massproduktion i Europa med sina stolar i böjträ. De ritades redan på mitten av 1800-talet, Ton som företaget heter numera tillverkar fortfarande sina klassiker och var en av  som  Annettes Skimmers designfavoriter.

Eames_Chair_Lab-DesignklassikerSvenssons_Verycamilla_Designbloggarna.sePå Design Museum finns prototyper, ett materialbibliotek och ett digitalt arkiv som är tillgängligt för alla, kolla här!

Schaudepot_Prouve_Vitra_DesignMuseum.C.Julner_2016Verycamilla.DesignbloggarnaEn annan designklassiker som är en av mina absoluta favoriter är Jean Prouvés stol Standard SP, som inte alls är lika känd och som ritades 1934 för Vitra. De är också moderniserade och lättare än originalet och finns i flera sköna färger. Att den har hög hippfaktor bekräftas av att det finns en kollektion som heter RAW som är ritad i samarbete med G-Star RAW, som inredde hela sitt huvudkontor med Jean Prouvés möbler, som ursprungligen skapades för franska skolor.

Prouve_Designklassiker_Svenssons_Verycamilla_DesignbloggarnaFvF_Vitra in Berlin_Eames_Prouve_Svenssons_Verycamilla_designbloggarnaHär en fin miljö i Berlin med Vitras och Arteks stolar, bordet av Jean Prouvé och vägglampan från Flos som också finns hos Svenssons i Lammhult.

Foto: Vitra och Camilla Julner.

 

DELA

Design som sprider vårkänslor

0
Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Viss gör det ont….Ja, så är det med den eviga längtan efter våren. Det finns väl ingenting som denna glödande längtan efter våren. Efter hemkomster från asienresan var det första som slog mig att ljuset är tillbaka och att jag verkligen, verkligen uppskattar årstiderna här hemma.  Här är ett inspirationsjobb om våren, som jag gjorde tillsammans med fotografen Mårten Ryner för magasinet RUM Design förra året som jag hoppas förmedlar lite av de härliga vårkänslorna.

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:Mårten Ryner Styling:Camilla Julner AD: Jessica Nyström

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarnaMagasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Magasinet Rum Design nr 2 2016 Photo:M.Ryner Stylist: C. Julner.Verycamilla.designbloggarna

Foto:Mårten Ryner, styling Camilla Julner, AD: Jessica Nyström.

 

Bild 1.Vas Anna Elzer Oscarson, AEO Lidköpings porslinsfabrik. Rosenkvitten. Bord, Domo kollektion.

Bild 2.Tapet Arches, Front, ECO Wallpaper. Soffa, Note Design. Brevlåda, Garden Glory Kudde, Simon Key Bertman Skål, Manos. Vas, Kajsa Cramer, Kottefigur, Petite Friture. Taklampor, Alvar Aalto, Artek.

Bild 3.Vas Septum Mattias Stenberg, Kosta Boda. Bord Stålverket.

Bild 4.Tapet Leaves, Front, ECO Wallpaper. Växthus med svenskodlade Primula i rosa och guldockra. Trädjur, Manos. Vaser, vit och rak, AEO Studio. Filt Simon Key Bertman. Kudde knot, Design House Stockholm. Träboxar, Granit.

Bild5. Glaskruka, Holmegaard, Citronmeliss. Pall, GAD.

Bild 6.Tapet Skymning Sandberg Tapet. Bänk, Formbruket för Granit. Vas, skål, kanna, Philloform, Stoft. Vas, Orb, Victor Erlandsson för Klong. Småvaser, Cooee Design. Träfåglar, Vitra.

Bild 7.Vas, Muse, Jonathan Adler. Svenskodlade ljusgula tulpaner, Verona. Bord Ek design.

Bild 8.Tapet, Draped, Front, ECO Wallpaper. Polygon amplar, Cult Design.Vattenkanna, Garden Glory. Vas guld, Jonathan Adler. Vas diamant, Anna Elzer Oscarson, AEO Lidköpings porslinsfabrik. Plexivas, Jonathan Adler.Mugg LOVE, Vitra. Kudde Chhatwal & Jonsson. Gråa runda satsbord, Domo kollektion.

 

DELA

Grillat och street food i asiatisk anda

0
Eva.Solo_Table_grill_Verycamilla.Designblolggarna.se

Grillat i helgen? Drömmen om sommarens perfekta grillkvällar kommer allt närmare.

Ända sedan jag var liten har jag älskat att både diska och laga mat utomhus. Det är jag inte ensam om att göra. Njuter av att känna solen som gassar i ryggen vid diskbaljan vid uteköket, det är sommar, skärgård och lite lekstuga för mig. Fina utekök såg jag på hos Tranquilo Formex och från Hillerstorp på Per PRs pressdag och Eva Solo‘s fina bordsgrillar är något av mina favoriter. Men först lite matinspiration från min resa till Kambodja och Thailand.

Cookin.Streetfood.BKK.Verycamilla.Designbloggarna Utanför hotell Mariott i Bangkok grillas och wokas det med stort utbud av färsk fisk och levande krabbor och humrar och olika mussel och skaldjur på trottoaren. Välj vilken du vill ha och den blir sedan tillagad framför dig. Kan inte bli bättre! Kolla in grillen….

Fish.Steetfood.BKK-Veryacmilla.Designbloggarna.seGrill.KohRohngS-verycamilla_designbloggarna.sePå ön Koh Rong Sanloem i Kambodja, åt vi grillbuffé som tillagats på piren. Alla som lämnade mer än 100 gram på tallriken fick böta efter vikt för att en hade tagit för mycket mat och lämnat. Den överblivna maten, från buffén, gavs åt behövande i byn.

Cooking.Streetfood-verycamilla.designbloggarna Lunchtid i Phnom Penh, Kambodja. Kvinnan i den fina väskaffären lagar mat utanför butiken, som de flesta andra. Det är inte många som har kylskåp hemma, men den stora marknaden erbjuder färska råvaror och en handlar flera gånger om dagen.

StreetFood.Verycamilla.Designbloggarna.sePå en av de stora marknaderna i Phnom Penh lagas maten medan du ser på.

Streetfood-Shianoukville_Verycamilla.designbloggarna2 På gatan i Shianoukville, Kambodja grillas det bläckfisk och räkor. Två spett för en dollar, med en otroligt god sweet chilisås.

Streetfood.Fish-S-Ville.Verycamilla.designbloggarna2Grilled.Fish Den godaste – och billigaste maten vi åt i Kambodja var i Shianoukville, på ett litet familjeägtställe, där allt lagades ute på gatan. Stora bord med alla från gammalmormor till småbarnen satt med och åt.

Streetfood.Snapper.2Fish-S-Ville.Verycamilla.designbloggarna Min red snapper med en kryddig marianad.

Streetfood.Snapper.Fish-S-Ville.Verycamilla.designbloggarna Smör och flera lager folie och en syrlig dressing till.

Streetfood.Snapper3.Fish-S-Ville.Verycamilla.designbloggarna Streetfood.Swardfish.Fish-S-Ville.Verycamilla.designbloggarna Svärdfisk som puttrat i olja och smör i ett folietråg, här fick också potatisen ”koka” in.

Tranquilo-Kitchen.Verycamilla-designbloggarna Så hemma nu då. Jag kan verkligen tänka mig det fina uteköket från Tranquilo som jag nämnde. De är specialiserade på utomhuskök och allt därtill, här med både gasring för wok och paella och den fina grill/woken, Tao som är tillverkad av återvunnen stål och lergods för att hålla värmen länge. Precis som de jag såg på gatorna i både Phonm Pehn och Bangkok, efter gammal tradition.

Tranquilo.Verycamilla.Designbloggarnava.Solo_Table_grill_Verycamilla.Designbloggarna.seEller en betydligt med elegant grill i keramik och stål, som funkar fint på bordet, från Eva Solo.

EvaSoloPlanchaGrill sidetableVerycamilla-designbloggarna.seeller den här varianten, också från Eva Solo med plancha som är ett stekbord, perfekt för småfisk som steks hela med het kryddmarinad.

Aminne-utekok-Hillerstorp.Verycamilla-designbloggarna.seKomplettera med Hillerstorps fina utomhuskök som har vatten och diskho i fina material. perfekt för min diskdröm.

Aminne-utekok-Hillerstorp.Verycamilla-designbloggarna.seSå kan grillsäsongen börja på allvar!

 

Foto: Camilla Julner, Tranquilo, Eva Solo och Hillerstorp.

DELA

Designshopping i Bangkok

0
Verycamilla Bangkok Siam Discovery.

Sugen på designshopping i Bangkok och att kika på thailändska formgivare, sökte jag efter ett ställe med framförallt modern design, hantverk, inredningsprylar, möbler och arkitektur. Hittade ett helt shoppingcentrum Siam Discovery för lekfulla unga vuxna som gillar cool design.  Med rätt stora förväntningar åkte jag till Siam Discovery som ligger centralt, bredvid några av de andra stora köpcentrumen Paragon och BTK. Vi hade avverkat den enorma helgmarknaden Chatuchak med 15 000 butiker, med högt och lågt utbud med traditionellt hantverk från hela Thailand i trånga varma bås. Inkluderat i princip allt som går att köpa på gatumarknaderna. Fast vi kom dit ”fel dag” och bara ett mindre antal bodar var öppna och det var typ inga kunder, men desto bättre för oss för här lär det bli olidligt varmt, det fanns ändå mycket att se . På Chatuchak gillade de inte att man inte att bli fotograferade, men håll till godo här kommer en hel del bilder från Siam Discovery i stället!

Verycamilla_designshopping_BKK_DesignbloggarnaSjälva Siam Discovery byggnaden är ritad av Nendo och man tänker bort innehållet i skyltboxarna kan man verkligen se det.

Verycamilla designshopping BKK Siam Discovery. På bottenvåningen och plan 1 finns alla tänkbara experimentella modedesigners, som favoriten Issey Miyake och en del i egna butiker andra med mindre ytor under egna namn. Skor och kläder är minst lika dyra som sina västerländska motsvarigheter. Fast väldigt kul att titta på.

Verycamilla goes for designshopping BKKSiam CenterDiscovery.

Verycamilla BKK Siam Discovery.Stora Valentine skyltningar med kärlekstema, Love and hugs.

Verycamilla Siam Discovery.På @mfloor fanns en Pop Up shop med Skandinavisk design.
Verycamilla goes for designshopping in Bangkok at Siam Discovery.Med Paper Collective, HAY, Marimekko, som också har egna butiker högre upp i huset.

Verycamilla designshopping BKK Siam Discovery_Scandinavian Design.

Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna12Verycamilla designshoppingBKK.Siam Discovery. Scandinavian Design.

Marimekkos egna butik.

Verycamilla designshopping BKK Siam Center

Ett helt våningsplan med Street style och IT- audio, klockor och rese assessoarer.

Verycamilla designshopping Siam Discovery.

Supercool cykel i med träram.

Verycamilla designshopping Bangkok at Siam Discovery. En liten Fan shop med Yayoi Kusamas uppblåsbara pumpor, scarfs skrivböcker  med mera. Läs om hennes utställning på Moderna Museet/ArkDes som jag skrev om i somras här.

Verycamilla goes for designshopping Siam Discovery.Hos japanska Loft hittar man garanterat fina presenter, här är det svårt att välja bland tusentals små roliga saker. Jag fastnade framförallt för fina brevpapper, skrivböcker och köksprylar, men här finns också accessoarer, data- och mobilprylar, skönhetsprodukter, smycken, mode, allt med en lekfull och rolig design. Loftkonceptet bygger på vardagsprodukter i enkel och fin design och föddes i Shibuya kvarteren i Tokyo under 1980-talet.

Här finns också en stor Habitatbutik och inhemska möbelbutiker.

Verycamilla goes for designshopping in BKK.Scandinavian Design.

HAY med sin Hay market ligger vid sidan av Tom Dixons shop.

Verycamilla designshopping BKKSiam Discovery. Underbara stolar hos 56th Studio and cast.

Verycamilla designshopping BKK Siam Discovery. Utemöbler.

Verycamilla designshopping BKK Siam Discovery. Avdelningen Object of Design Store har de bästa thailändska designerna och formgivarna med både mode, smycken, hantverksprodukter.

Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna27 Verycamilla designshopping BKK Siam Discovery. Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna17 Up and coming names i mängder av fin keramik.

Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna20 Trä och flätat korgmaterial, traditionellt hantverk och användbart vackert.

Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna21 Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna22 Verycamilla_designshopping_BKK_Designbloggarna23Dinosaurier som krukor och serveringsfat.

Här finns också traditionellt thailändskt hantverk hos OTOP One Tambon One Product, som finns på fler ställen i Bangkok. Jim Thompson House är annars ett måste när man är i Bangkok. Huset i traditionell thailändsk stil men med västerländska lyxiga inredningsdetaljer från första hälften av 1900-talet, är ett fint museum med butik beläget i en underbar trädgård. Jim Thompson var en amerikansk legendarisk arkitekt och så småningom silkespionjär som bosatte sig i Thailand efter andra världskriget och försvann under mystiska omständigheter i djungeln i Malaysia 1967.

 

Adresser:

Siam Center/Siam Discovery Rama 1 Rd. BTS National Stadium.

Helgmarknaden Chatuchak, 5 min promenad från BTS Mo Chit.

Jim Thompson house, 9 Surawong Rd. BTS Sala Daeng.

OTOP Hertiage, finns också på Central Embassy, 1031 Phloen Rd BTS Pholen Chit.

Uniqlo, en av mina absoluta favoriter finns bland annat på Emporium på Sukhumvit Rd vid BTS Phrom Phong.

 

Foto:Camilla Julner

DELA