SENASTE ARTIKLARNA

Roots of Sweden i Frankfurt

0

I sommar gör vi två utställningar med svensk design i Tyskland. Den första är precis avklarad i Frankfurt. Vi kom med 19 företag. Här fanns Maze, Himla, Rebel Walls, Terrible Twins, Jimsch, Lisa Bengtsson, Mattahari, Lena Larsson och Hinza som stora utställare. Sen hade vi med ett gäng mindre aktörer som Plurr, Dude Packaging, Simon Key Bertman, Anitha Schulman, Täljogram, Camilla Engdahl, Kajsa Willner, Little Miss Odd och Kattvik.

2.2

På en yta på nästan 100 kvm fick vi presentera massor av olika smaker av vad svenskt design är. Svårt att försöka hitta en gemensam nämnare mellan Lisa Bengtssons personliga stil med Terrible Twins avskalade badrumsprodukter – men alla har det gemensamma att vi kommer ut något svenskt design arv. Minimalistiskt, funktionellt och få materialblandningar. Och då kan man vara som Lisa och bryta med ”svensk design” och istället fokusera på den egna stilen. Men alla har sina rötter i Sverige – Roots of Sweden.

2.3

Mässan som vi står på är Tendence och en av de större mässorna i Tyskland. Det finns tusen saker att tycka till om den här mässan och jag ska inte låta gnällig… Det positiva med mässan är att den är luftig och ljus. Fina montrar. Eftersom det är en mässa så är det viktigt att tala om saker som försäljning. Alla företag som var på plats lyckades sälja lite. Men med betoning på lite. Det var väldigt tomt i gångarna. Officiellt sett så ska mässan ha ca 20-25 000 besökare, men inga siffror är officiella så det är svårt, men nog var det lite folk.

2.7 2.8

Himlas monter med fantastiska textilier.

IMG_1353

IMG_1354

IMG_1355

4

IMG_1426

IMG_1444

5

IMG_1466

IMG_1299

IMG_1348

IMG_1349

IMG_1430

IMG_1369

Lisa Bengtsson

IMG_1373

6 7

IMG_1414

IMG_8314Ordnat och fint på bilderna ovan, men allt börjar med en stor yta och massa jobb. Vi får en liten slant från alla företagen och försöker hålla ihop det. Mycket med egen mankraft. Vi körde ner sju pallar med grejer och bland annat en mängd plywoodskivor som vi byggde podier av.

IMG_8316 IMG_8317 2.4 IMG_8631

En glad Lisa Bengtsson med sin osvenska och glada kollektion.

IMG_1388

Mattahari

IMG_8638

Tobias Bachstätter från Hinza och Lotta de Visscher från Maze.

IMG_8650

IMG_8639

Hinza

IMG_8640

IMG_1321

Maze

IMG_8641

Terrible Twins   IMG_8645

Rebel Walls. IMG_8646

Plurr, Kattvik, Dude oh Kajsa Willner.

IMG_8649  IMG_8653

Vi lyckades också få (förutom våra ca 100 kvm) få en extra exponeringsyta där vi gjorde lite installationer.

IMG_8654

Tapet från Rebel Walls, svart keramik från Jimsch, vit kopp från Lena Larsson, tallrik med vinröd board från Anitha Schulman, servietter från Himla.

IMG_1391

IMG_8657

Brickor och underlägg från Lena Larsson, smörkniv från Täljogram, vykort från Plurr.

IMG_8665 Förutom de två utställningarna så hade vi två aktiviteter i montern. Vi genomförde en ”Swedish Fika” som var en del av det officiella programmet och så fick vi den tyska professorn Hansjerg Maicher Aichen att komma förbi med ett presståg.

IMG_8722

 

DELA

Grönt, brunt och Afrika – nu anar vi trenderna för 2018

0

Jag är i Frankfurt och tittar på mässan Tendence. Här har jag varit förr. Innehållet är ett sammelsurium av Formex-produkter. Högt och lågt. Mässan slåss med sin egen identitet – är man en tysk mässa eller en internationell mässa? Oavsett så är här många utställare som vanligt, men ganska tomt i korridorerna. De stora varumärkena lyser med sin frånvaro. Kanske väntar man till september och satsar på mässan i Paris?

IMG_8334

IMG_8696

För dig som gillar Peter Pan-trenden med flamingos och rosa. Jajamen. Här finns massor – MASSOR – av rosa och flamingos. Det har gått så fort med den här flamingotrenden att jag är rätt säker på att vi blir mätta på detta om 20 minuter. Inte en flamingo till, tack.

IMG_8661IMG_8652

Men på tal om trender, identitet och mässor. Tendence har som ambition att vara först. Man lägger sig mitt i sommaren för att på så sätt vara före Paris och alla andra tyska mässor. Här ska man kunna titta på det som lanseras våren och sommaren nästa år. Man tar det här på så stort allvar att man faktiskt gör en lista med de företagen som visar saker i framkant.

IMG_8331Och visst finns det nyheter. Som hos Serax där man visar en ny kollektion av Paola Navone. Men jag har försökt lyfta blicken över alla dessa prylar och försöka få något slags helikopterperspektiv. Man kan ju se att antalet saker fortsätter att öka. Man skaffar inte en vas utan man skaffar fyra vaser i olika storlekar. Jag upplever att det är ganska mönsterfritt. Visst finns det mönster, men ganska enkel. Och glas konkurrerar ut keramik.

Men i min helikopter så ser jag framför allt färgerna brunt, grönt och så anar jag att det afrikanska kanske kommer. Vi tar det från början.

IMG_8658

Som sagt, man skaffar inte en vas utan kanske nio. Och vi börjar titta på detta med färgerna. Brunt.

IMG_8678

Det är en ganska mörk ton. Nästan som olika nyanser av choklad.

IMG_8704

IMG_8687

IMG_8692

IMG_8702

I detta bruna så ser man så klart en massa skinn.

IMG_8671

Porslin med vått-i-vått och bruna toner.

IMG_8672

IMG_8675

Till och med inslagspapper blir brunt…

IMG_8683

Brunt funkar ju också bra med den andra starka färgen för nästa år – grönt.

IMG_8697

IMG_8716

IMG_8691

IMG_8673

Men som sagt – grönt. Och en ganska intensiv, nästan julgransgrön, färg.

IMG_8674      IMG_8680

IMG_8688

IMG_8714IMG_8705  IMG_8709

IMG_8711IMG_8682

Och hela väggar med massor av grönt.

IMG_8685IMG_8708     IMG_8690          IMG_8701Det sista jag vill tala om är en trend som jag känner är väldigt tidig. Vi får se om, och hur, den får fart – och när. Men det finns en ”air” och Afrika. En exotisk touch. Vi har sett det i modevärlden så det är inte så himla konstigt. Kanske också som en motreaktion till det skandinaviska ”hygge”. Men notera översta hyllan med djurmaskerna.

IMG_8706 IMG_8707   IMG_8710

IMG_8720IMG_8717

Och visst finns det en objektivifiering av detta. Bysterna med afrikanska personer är fina men hur är det med barnen på bilden under? Liiiiiiiite konstigt.

IMG_8718

DELA

Finsk design i Stockholm

0

Den här veckan öppnar Nationalmuseum Design sin stora utställning för 2017. Fokus är på Finland och finsk design under de senaste 100 åren. En superbra utställning. Det är enkelt att komma in på de positiva sakerna. Pedagogiskt och bra. Bra urval av unika, spännande objekt och charmig igenkänning. En fascinerande del är att detta är en privat samling. Jag kan inte låta bil att tänka – hur skulle det sett ut om staten Finland gjort motsvarande utställning. Och även den intressanta frågan – finns det motsvarande privata samlingar i Sverige?

Men för dig som är intresserad av design och designhistoria är detta ett absolut måste. Kolla in din Aalto, Harri Koskinen och Gunnel Nyman. Just kvinnor får stor plats i utställningen och det känns självklart. Bra.

IMG_8275

Introduktion med verk från världsutställningen 1900.

IMG_8276Tidigt i utställningen möts man av Aalto. Både möbler och glas finns. Här finns också en av tre kvarvarande original av den sk Savoyvasen som Aalto gjorde. Notera hur formen är mer bomerangliknande i sin form.

IMG_8280

Här står den tillsammans med andra klassiska vaser av Aalto.

IMG_8283

Originalmöbler och skåp från Aaltos sanatorium i Paimio.

IMG_8284

Aalto ägnade stor tid åt färglära så därför kan möblerna uppfattas som lite bjärta.

IMG_8285

Och glas av Aina Aalto, Alvars fru. Ny forskning visar att hon haft enorm på verkan på hans arbete.

IMG_8287    IMG_8291

Saarinens möbler och bilder från centralstationen i Helsingfor.   IMG_8293

Vackra naturmiljöer. Naturen har alltid påverkat finsk design.

IMG_8294

Tapio Wirkkala och hans glas. Det här är hålet i isen som man borrar fram för att pilka.

IMG_8295Massor av Wirkkala   IMG_8299

Pall av Alvar Aalto

IMG_8300

Bordslampa av Alvar Aalto.

IMG_8306

Bordslampa av Paavo Tynell.

IMG_8303

Fyrtorn, eller ljusstakar av Oiva Toikka.

IMG_8305

Och slutligen lite samtida finsk design från Harri Koskinen och Ilkka Suppanen som premierats med Söderbergska priset. Och det är alltid svårt att göra en exposé över  hundra år och landa i samtiden. Är de här glaspjäserna lika banbrytande och ”viktiga” som till exempel när Aalto lekte med färglära och böjträ? Skulle man haft en Nokia istället? Eller ett klädesplagg från Ivana Helsinki? Sjukt svårt. Oavsett så är det här en bra utställning – och den sista man gör i lokalen på Kulturhuset. Passa på att gå förbi.

DELA

Trendstefans tapetkollektion

0

Den här våren har jag arbetat med ett spännande och kul projekt. I Linköpings kommun bygger man ett nytt bostadsområde som kallas Vallastaden. Här gör man en sk hemutställning eller om man vill kalla det bomässa. Det finns massor att säga om projektet och jag kommer återkomma med detaljer.

Jag har fått äran att göra en lägenhet tillsammans med Peab. De har gett mig ett tema som jag ska tolka. Uppdraget är att göra en lägenhet för en fiktiv familj som består av två killar och deras dotter. Tillsammans med RFSL har jag diskuterat vilka behov en HBTQ-familj har och vi har landat i att bygga projektet på ”empowerment”, alltså hitta former för stöd, styrka och omtanke.

Jag mejlade tapetföretaget Photowall och frågade om de kunde hjälpa mig att ta fram en tapetkollektion som vi kunde ha på väggarna. Jag gillar att de har sin produktion i Stockholmsområdet vilket gör att jag enkelt kan kvista över till fabriken och se hur tapeten liksom ser ut i verkligheten. Photowall har också varit enormt hjälpsamma i att diskutera utförande av hur tapeten ska se ut.

Kollektionen har jag tagit fram tillsammans med min praktikant Ademir och härliga Viktor på Straight Design.

Här är några sneak-preview bilder. Mer kommer snart. Allt ska byggas och inredas i juli och så visas det för allmänheten i Linköping den 2 september.

photowall 2

DELA

Trenderna från New York

0

Det är nu två, tre veckor sen jag kom hem från designveckan i New York. Som jag konstaterade i ett inlägg för några veckor sen så är det en bra designvecka som också växer. Men vilka trender ser man då? Jag kan konstatera att diskussionerna om hållbarhet är vital men det handlar också om prylar. Det är tydligare uttryck. Tydligare identitet. Och i och med det så blir mycket småskaligt. Det massproducerade och tillgängliga är mindre intressant.

IMG_6745

Färgskalan är också tydlig. Alla nyanser av rosa. Gärna tillsammans med rött eller sand. Som här hos Artek. Bilden överst kommer från Anthropologie.

IMG_6837

Rosa som grund men tillsammans med andra toner. Som här hos mattorna från Tantuvi.

IMG_6821

IMG_6820

IMG_6822

Rosa eller aprikos och grafiska former från Erich Ginder Studio.

IMG_6818

Aprikos och nästan tegelaktiga toner i metall. Och ALLA göra fyrkantiga fåtöljer. Alla… Här från Crosby Studios.

IMG_7105Här också fyrkantiga fåtöljer med rosa (sten) från mässan.

IMG_6839

Rosa och aprikos i betong hos Concrete Cat

IMG_6878

Rosa fåtölj.

IMG_6908

IMG_6910

IMG_6913

I New York fanns till och med en egen utställning som handlade om färgen rosa.

IMG_6891Det rosa går också gärna över till terrakotta. Som här hos de unga formgivarna på Canal Street Market.

IMG_6853

Bzippy & Co

IMG_6850

Bzippy igen

IMG_6905

Generellt är det väldigt mycket keramik och sandfärgat.

IMG_6900  IMG_6894 IMG_6807

IMG_7012

Massor av sandfärgad keramik i coola designbutiken Totokaelo.

IMG_7119

Förutom terrakotta så ser man en massa sten. Generellt kan vi konstatera att marmor försvinner till förmån för all annan sorts sten. Här detaljer med mässing i en lampa från årets stora stjärnskott – Anna Karlin. 2017 års Apparatus.

IMG_7107

IMG_7095 IMG_7081

Minimalistiska och eleganta soffbord som råkar vara Claesson Koivisto Runes favoriter från designveckan. Från företaget Phase.

IMG_7058

IMG_7019

Pallar i olika varianter men i sten från designgalleriet Matter Made.

IMG_6872

Blandade saker i sten hos designbutiken Apartment Line.

IMG_6841

Objekt (vaser, ljusstakar) i sten från Spadone Home.

IMG_6832

Min favorit från New York. Simon Johns. Notera hur mässingsskivan följer samma form som stenbasen.

IMG_6831IMG_6830

IMG_6827

Simon Johns igen.

IMG_6676

Marmor till slut. Här av Atelier Areti hos Kasthall.

DELA