SENASTE ARTIKLARNA

Finsk design i Stockholm

0

Den här veckan öppnar Nationalmuseum Design sin stora utställning för 2017. Fokus är på Finland och finsk design under de senaste 100 åren. En superbra utställning. Det är enkelt att komma in på de positiva sakerna. Pedagogiskt och bra. Bra urval av unika, spännande objekt och charmig igenkänning. En fascinerande del är att detta är en privat samling. Jag kan inte låta bil att tänka – hur skulle det sett ut om staten Finland gjort motsvarande utställning. Och även den intressanta frågan – finns det motsvarande privata samlingar i Sverige?

Men för dig som är intresserad av design och designhistoria är detta ett absolut måste. Kolla in din Aalto, Harri Koskinen och Gunnel Nyman. Just kvinnor får stor plats i utställningen och det känns självklart. Bra.

IMG_8275

Introduktion med verk från världsutställningen 1900.

IMG_8276Tidigt i utställningen möts man av Aalto. Både möbler och glas finns. Här finns också en av tre kvarvarande original av den sk Savoyvasen som Aalto gjorde. Notera hur formen är mer bomerangliknande i sin form.

IMG_8280

Här står den tillsammans med andra klassiska vaser av Aalto.

IMG_8283

Originalmöbler och skåp från Aaltos sanatorium i Paimio.

IMG_8284

Aalto ägnade stor tid åt färglära så därför kan möblerna uppfattas som lite bjärta.

IMG_8285

Och glas av Aina Aalto, Alvars fru. Ny forskning visar att hon haft enorm på verkan på hans arbete.

IMG_8287    IMG_8291

Saarinens möbler och bilder från centralstationen i Helsingfor.   IMG_8293

Vackra naturmiljöer. Naturen har alltid påverkat finsk design.

IMG_8294

Tapio Wirkkala och hans glas. Det här är hålet i isen som man borrar fram för att pilka.

IMG_8295Massor av Wirkkala   IMG_8299

Pall av Alvar Aalto

IMG_8300

Bordslampa av Alvar Aalto.

IMG_8306

Bordslampa av Paavo Tynell.

IMG_8303

Fyrtorn, eller ljusstakar av Oiva Toikka.

IMG_8305

Och slutligen lite samtida finsk design från Harri Koskinen och Ilkka Suppanen som premierats med Söderbergska priset. Och det är alltid svårt att göra en exposé över  hundra år och landa i samtiden. Är de här glaspjäserna lika banbrytande och ”viktiga” som till exempel när Aalto lekte med färglära och böjträ? Skulle man haft en Nokia istället? Eller ett klädesplagg från Ivana Helsinki? Sjukt svårt. Oavsett så är det här en bra utställning – och den sista man gör i lokalen på Kulturhuset. Passa på att gå förbi.

DELA

Trendstefans tapetkollektion

0

Den här våren har jag arbetat med ett spännande och kul projekt. I Linköpings kommun bygger man ett nytt bostadsområde som kallas Vallastaden. Här gör man en sk hemutställning eller om man vill kalla det bomässa. Det finns massor att säga om projektet och jag kommer återkomma med detaljer.

Jag har fått äran att göra en lägenhet tillsammans med Peab. De har gett mig ett tema som jag ska tolka. Uppdraget är att göra en lägenhet för en fiktiv familj som består av två killar och deras dotter. Tillsammans med RFSL har jag diskuterat vilka behov en HBTQ-familj har och vi har landat i att bygga projektet på ”empowerment”, alltså hitta former för stöd, styrka och omtanke.

Jag mejlade tapetföretaget Photowall och frågade om de kunde hjälpa mig att ta fram en tapetkollektion som vi kunde ha på väggarna. Jag gillar att de har sin produktion i Stockholmsområdet vilket gör att jag enkelt kan kvista över till fabriken och se hur tapeten liksom ser ut i verkligheten. Photowall har också varit enormt hjälpsamma i att diskutera utförande av hur tapeten ska se ut.

Kollektionen har jag tagit fram tillsammans med min praktikant Ademir och härliga Viktor på Straight Design.

Här är några sneak-preview bilder. Mer kommer snart. Allt ska byggas och inredas i juli och så visas det för allmänheten i Linköping den 2 september.

photowall 2

DELA

Trenderna från New York

0

Det är nu två, tre veckor sen jag kom hem från designveckan i New York. Som jag konstaterade i ett inlägg för några veckor sen så är det en bra designvecka som också växer. Men vilka trender ser man då? Jag kan konstatera att diskussionerna om hållbarhet är vital men det handlar också om prylar. Det är tydligare uttryck. Tydligare identitet. Och i och med det så blir mycket småskaligt. Det massproducerade och tillgängliga är mindre intressant.

IMG_6745

Färgskalan är också tydlig. Alla nyanser av rosa. Gärna tillsammans med rött eller sand. Som här hos Artek. Bilden överst kommer från Anthropologie.

IMG_6837

Rosa som grund men tillsammans med andra toner. Som här hos mattorna från Tantuvi.

IMG_6821

IMG_6820

IMG_6822

Rosa eller aprikos och grafiska former från Erich Ginder Studio.

IMG_6818

Aprikos och nästan tegelaktiga toner i metall. Och ALLA göra fyrkantiga fåtöljer. Alla… Här från Crosby Studios.

IMG_7105Här också fyrkantiga fåtöljer med rosa (sten) från mässan.

IMG_6839

Rosa och aprikos i betong hos Concrete Cat

IMG_6878

Rosa fåtölj.

IMG_6908

IMG_6910

IMG_6913

I New York fanns till och med en egen utställning som handlade om färgen rosa.

IMG_6891Det rosa går också gärna över till terrakotta. Som här hos de unga formgivarna på Canal Street Market.

IMG_6853

Bzippy & Co

IMG_6850

Bzippy igen

IMG_6905

Generellt är det väldigt mycket keramik och sandfärgat.

IMG_6900  IMG_6894 IMG_6807

IMG_7012

Massor av sandfärgad keramik i coola designbutiken Totokaelo.

IMG_7119

Förutom terrakotta så ser man en massa sten. Generellt kan vi konstatera att marmor försvinner till förmån för all annan sorts sten. Här detaljer med mässing i en lampa från årets stora stjärnskott – Anna Karlin. 2017 års Apparatus.

IMG_7107

IMG_7095 IMG_7081

Minimalistiska och eleganta soffbord som råkar vara Claesson Koivisto Runes favoriter från designveckan. Från företaget Phase.

IMG_7058

IMG_7019

Pallar i olika varianter men i sten från designgalleriet Matter Made.

IMG_6872

Blandade saker i sten hos designbutiken Apartment Line.

IMG_6841

Objekt (vaser, ljusstakar) i sten från Spadone Home.

IMG_6832

Min favorit från New York. Simon Johns. Notera hur mässingsskivan följer samma form som stenbasen.

IMG_6831IMG_6830

IMG_6827

Simon Johns igen.

IMG_6676

Marmor till slut. Här av Atelier Areti hos Kasthall.

DELA

Designgalleriet Award 2017

0

För tre år sen fick jag ett mejl från Beckmans som undrade om inte jag och Designgalleriet borde dela ut ett stipendium till en av deras avgångselever. Skoj, tänkte jag, och sa genast ja. När jag funderade på hur mitt stipendium skulle funka så tänkte jag på de andra som delade ut sina priser. Svenskt Tenn delar ut stipendium och de har ju sitt perspektik, liksom H&M och andra. Designgalleriets och Trendstefans stipendium måste ju skilja sig och därför har jag valt att titta extra på ”relevans i samtiden”. Idén och frågan är alltså viktigare än själva produktens genomförande.

Därför fick Thomas Lissert första utmärkelsen 2015 med sitt återvinningsprojekt Make Up. Han använde bortskänkta möbler som råvara, alltså inte upcycle utan som råvara för nya produkter. En soffa kunde bli en slev… Väldigt förenklat.

2016 fick Matilda Beckman utmärkelsen för sitt examensarbete Craft Kiosk som handlade om konsumtion.

2017 går utmärkelsen till Jonatan Nilsson för hans arbete Concretely Happy som handlar om material, miljonprojekt och en ny sorts kreativitet. Tufft, manligt, rosa och ödmjukt.

IMG_7699

Examensdags på Beckmans med nya rektorn Zandra Ahl. Hon vägrade (!) att le på kamera. Så är det kanske när man är rektor. Men hon är bra. Vi har suttit i designjury tillsammans tidigare och hon är sjukt skarp.

IMG_7703

De olika ansvariga för linjerna delade ut stipendier. Pär Engsheden är ansvarig för mode.

IMG_7707

Och Margot Barolo för Form.

IMG_7706

Rektor Zandra agerar fotograf mellan varven.

IMG_7714

Otroligt duktiga Jonatan Nilsson mellan mig och Ludvig Löfgren. Jonatan fick faktiskt fyra (!!!) stipendier så det är fler än jag som tycker han är skitduktig. Ludvig Löfgren delade ut stipendium för GlassFactory och Samir Alj Fält delade ut stipendium från Stockholm Design Lab. Det fjärde stipendiet kom faktiskt från form-lärarna själva.

I priset från mig så får eleven 10 000 kronor, min tid och så klart göra en utställning på Designgalleriet i december. Nu har Jonatan ett halvår på sig att testa nya saker med Ludvig och Samir. Kommer förmodligen bli en galet spännande utställning.

Men vad gör han då? Jo i examensarbetet har Jonatan experimenterat med infärgad betong och lyckats skapa arketypiska men ändå nya former.

IMG_7693 IMG_7694 IMG_7695 IMG_7696

IMG_7715 IMG_7169 IMG_7172

IMG_7689

Sista bilden i det här inlägget får bli själva ”pokalen” eller plaketten. Förra årets pristagare får äran att lämna över stafettpinnen med en prispokal. Här har Matilda Beckman gjort ett fint pris i sten med en bra plakett.

DELA

Miami

3

Miami. Detta är min tredje resa till USA på sex månader. I höstas besökte jag Los Angeles för första gången och förra veckan återvände jag som vanligt i maj till New York. Och inte alltför längesen så hälsade jag på igen i Chicago. USA lockar. Kanske är det för att man försöker omdefiniera sina citykärnor eller för att man hela tiden hittar nya spännande lifestylekoncept… Men oavsett så lockar USA.

Miami är inte mitt första besök i Florida, men det är första gången här i stan. Och jag älskar det. Allvarligt. Jag ska smälta det lite men den här stan har fantastiska stränder, shopping, mat och trevliga människor. Men jag saknar lite kultur. Bättre än Los Angeles men inte lika bra som New York.

IMG_7573

IMG_7639

Jag och min Peter har varit här i sex dagar. Vi började med två dagar på South Beach för att lapa sol och kolla Art Deco.

IMG_7390

IMG_7355

IMG_7287

IMG_7345

IMG_7257

Och Miami beach är precis så där Art Deco-aktigt som man tänker. Klart det finns fula hus, men verkligen superfint överallt.

IMG_7318

Vi bodde två nätter på lyxhotellet The Betsy som så klart var fantastiskt. Precis vid stranden och med fullfjädrad service.

IMG_7211

Man är ett konst-, design- och kulturhotell med avancerat program för olika aktiviteter. Det här är bron till den nya byggnaden…

IMG_7258

South Beach har lite ny arkitektur men vi hann inte se allt. Frank Gehry har gjort öns konserthus med dessa gigantiska blomsterkorgar.

IMG_7372

Kanske inte världens mest innovativa shopping. På ön finns alla varumärken men i lagom upphetsande miljö. Konceptbutiken Kith är att rekommendera.

IMG_7275

Även butiken Alchemist som ligger i ett parkeringhus (!!!!!!!!) är värt ett besök.

IMG_7213

Men Miami Beach är ju framför allt stränder… Fantastiskt.

IMG_7401

IMG_7337

IMG_7636

Bra tips… Passa på att göra designloungehopping.

IMG_7640

Mat på South Beach ska vara kubansk, mexikansk eller peruansk. Bilden visserligen från frukosten…

IMG_7641

En av mina bästa och roligaste matupplevelser var på Bodega. Supergott.

IMG_7310

IMG_7293

Soup of the day – tequila

IMG_7295

IMG_7388

Annars är det lysrör i taket som gäller. Ju mer lysrör desto mer äkta.

IMG_7349IMG_7638

When in Miami – make it taco

IMG_7637

Två dagar på South Beach kan räcka… Vi åkte vidare till downtown.

IMG_7411

Det ser ut som att det är dåligt väder men i maj så är det supervarmt och inte molnigt mer än tjugo minuter.

IMG_7418

IMG_7549

Det finns två huvudanledningar att göra downtown – design district och Wynwood walls som är grafittiområdet. Underskatta inte de här besöken.  Det finns massor att se. Man bör se de här områdena som två separata områden. Ligger nära varandra men stort. Och man kan gå… Det här gör Miami unikt och nåt jag verkligen gillar. Man kan ta en uber till Wynwood och sen ägna en hel dag åt att bara gå runt och småtitta.

IMG_7554

IMG_7550

I Design District får man se ”varumärkesarkitektur”. Alla dyra varumärken är här. Fina hus.

IMG_7548

IMG_7551

IMG_7563

Miami Design District känns artificiell och ändå fantastiskt. Fyra, fem kvarter är uppbyggda med butiker som Marni, Prada, Maison Margiela etc och allt är fantastiskt. Man köper ingen ingenting men det är fint att se.

IMG_7634

Nästan vägg-i-vägg ligger Wynwood. Underskatta inte avståndet utan ta taxi… Men Wynwood är hipsterområdet i Miami med berömda graffitiväggar.

IMG_7596

IMG_7594IMG_7581

IMG_7505

IMG_7509

IMG_7502

IMG_7500

IMG_7489

IMG_7580

Gatukonst högt och lågt.

IMG_7546Och det är nästan obligatoriskt att fota sig vid alla dessa väggar…

IMG_7507

IMG_7492

IMG_7494

IMG_7495

Minst lika roligt är att fota människor som håller på och tar selfies.

IMG_7497

IMG_7498

IMG_7487Shopping och mat finns så klart i Wynwood. Allt från inredningsbutiker, till Aesop och lokala små märken.

IMG_7490

Områdets kanske mest kända matställe Wynwood Kitchen.

IMG_7592IMG_7598 IMG_7591   IMG_7587     IMG_7574       IMG_7515

Hittade världens roligaste butik som hette Plant the Future och som var specialiserad på att göra blomsterarrangemang i popkulturella figurer.

IMG_7514

IMG_7513 IMG_7512 IMG_7511IMG_7555 IMG_7635Förutom Wynwood så har Miami ett stort ”riktigt” museum som heter PAMM eller Perez.         IMG_7480            IMG_7459IMG_7478

Museet är fokuserat på samtidskonst och den är väldigt icke-vit. Som det här verket som handlar om hur vi avbildar svarta män. Av Kehinde Whiley.

IMG_7476

Alfredo JaarIMG_7473

Specialutställning av Toba Khedoori

IMG_7469 IMG_7467 IMG_7465 IMG_7464    IMG_7454Precis mittemot museet byggs just nu ett höghus az Zaha Hadid. Nästan som ett rymdmonster…  IMG_7438 IMG_7428 IMG_7424

Avslutningsbilder… Sex dagar i Miami och jag är lite förälskad. Absolut bättre än LA. Vi gjorde två dagar på South Beach och sen fyra dagar inne i stan. Vi har hunnit testa lite olika stränder, lite kultur men framför allt en massa massa god mat. Och shit vad folk är trevliga här i stan. Otroligt pratigt och generöst. Hit kommer vi tillbaka.

DELA