SENASTE ARTIKLARNA

Växthus hos Trendstefan

0

Sponsrat inlägg: Sommaren är slut, men vi kan fortfarande njuta lite av höstens värme. Min sommar var lugn och skön, och den mesta av tiden tillbringades i sommarhuset som vi kallar Hasselbacken. Femte sommaren på Hasselbacken och vi har hunnit med kök, gästhus, nya rabatter och allt sånt, så i år skulle vi bara vila. Men ett litet projekt hann vi med – ett växthus. Tillsammans med Skånska Byggvaror installerade vi ett Odla på 8,2 kvm. Här nedan kan du följa våra äventyr.

IMG_1787

Beagle Ellie och jag känner in på tomten var vi ska ha växthuset som ju måste ha en solig plats. Här i slänten på baksidan känns det bra.

IMG_1784

Tillsammans med våra hantverkare märkte vi ut i gräsmattan exakt vart det ska vara.

IMG_1957

Sen var det bara att börja gräva. Alltså inte dessa små skrivbordshänder utan hantverkarna grävde. De hittade sjukt mycket sten, gamla rötter och bråte. Tack gode gud att det finns experter.

IMG_1960

IMG_1964

Ett bra och stabilt växthus behöver en bra grund och det känns supertryggt att ha människor omkring sig som kan fixa.

IMG_1971

IMG_1962

Allt gjordes manuellt. Inga maskiner som körde in och massakrerade tomten. Ändå blev det djupa spår i gräsmatta på grund av skottkärra.

IMG_1974

Det gick ändå ganska fort. Grävande och grund tog säkert två dagar och sen gick det nästan på en dag att sätta upp allt. Tre personer jobbade och en fotade… Och en hund surade… Vi kom igång ganska sent med vårt växthusprojekt så allt blev klart i juli vilket innebar att vi liksom missade hela förodlingssäsongen.

IMG_1977

Långsamt men säkert började vi fylla växthuset med lite fin design. Det fascinerande var att 90% av alla våra vänner utbrast ”äntligen kan vi dricka drinkar i ert växthus”. Vet inte vilka sorters vänner jag har, men det kanske ger en bild av vad de förväntar sig. För dem är vårt växthus snarare en vinterträdgård än en odlingsplats.

IMG_1092

Sand som fixerar.

IMG_1043

En obligatorisk trädgårdstomte

IMG_1044

Testar med lite krukor utanför…

IMG_1985Min bättre hälft kollar att bevattningssystemet funkar. Och det gör det.

IMG_1093

Och vädringsluckorna i taket funkar automatiskt. I växthuset har vi alltså ett automatiskt bevattningssystem och ett automatiskt vädringssystem. Skönt att ha ett självgående växthus.

IMG_1265 En liten men naggande god skörd. På våra veckor som växthusägare så lyckades vi få lite tomater, gurka och chili ändå. Mums.  IMG_1135   IMG_1090   IMG_1134   IMG_0943

IMG_3654

Men framför allt blev det ju en plats för fest. Här har vi haft fördrinkar till kräftskiva och snart är det ju dags att fylla växthuset med jul och julgranar. Väldigt trevligt med ett växthus att leka med.

Ett växthus på 8.2 meter kostar straxt över 10 000 kronor. Våra tre dagar med hantverkare och material kostar cirka 30 000 kronor plus moms.

IMG_3633

IMG_3590

DELA

SAS visar sina nya uniformer

0

Igår visades de nya uniformerna för SAS. Nya sen 1999, och nu designade av Ted Bernhardtz från Göteborg. I kollektionen ingår för första gången en sidenscarf som har grafiskt mönster av Amandah Andersson. Allt kommer finnas på ett flygplan nära dig från den 18 oktober. Än så länge inte några slöjor, men frågan är inte avpolletterad utan ligger på koncernledningens bord.

Jag fick äran att vara med på modevisning på Kastrup i Köpenhamn med stolta flygvärdar, värdinnor och piloter. Flott och blått. Med i visningen var också klassiska uniformer designade av personer som Calvin Klein och Christian Dior.

SAS Calvin Klein_1983

Calvin Klein från 1983

SAS Christian Dior_1948_2

Christian Dior från 1948

SAS Christian Dior_1971

Christian Dior från 1971

SAS Dior_1949

Kortärmad khakiuniform av Dior 1949

Summer uniform designed Carven from 1967.

Carvern

IMG_4091

Den nya sidenscarfen. Ser du att det står SAS uppe i högra hörnet??

IMG_4099

Inspirationen kommer från att flyga över de skandinaviska landskapen.

IMG_4162

Stolta modeller visade den nya uniformen.

IMG_4182

Snygg cape.

IMG_4179

IMG_4135

Här också med scarf.

IMG_4209

Även killarna för ny outfit även om det kanske inte märks lika tydligt.

DELA

Bakom kulisserna på Äntligen Hemma

0

Precis när sommaren tagit slut, och hösten låg runt hörnet så blev jag kontaktad av Äntligen Hemma för att se om inte skulle jobba lite. Well, jag är ju gärna med och leker så jag hängde på. Första inslaget med mig handlar om den mysiga Santa Fe-trenden med inslag av hantverk och djupa nyanser. Det fascinerande med bandad tv från live-tv är att det tar sån enooooooorm tid. Jag har ju gjort Nyhetsmorgon i fem år och är inte ett dugg blyg, men alla dessa omtagningar. Jösses. Det blev rätt mycket socker för att hålla energinivå på ett bra läge… Om du vill se klippet igen så kan du se det på TV4 Play här.

IMG_1848

Men min dag började med att mina kollegor hade målad träpaneler som vi skulle använda. Och så hade de packat upp fint med alla saker som jag samlat på mig för inslaget. Och det är ju så – man vill ha mycket saker… Så att man kan välja.

IMG_1788

Krukor, keramik, textilier och en massa kaktusar… I bilden ser vi grejer från Serax, Chhtwal & Johnsson, Indiska, Broste, Anna Elzer Oscarsson, etc, etc.

IMG_1849

Massa grejer. Fyra bord med småsaker…

IMG_1852

Inslaget började med en vit vägg och dit flyttade jag soffan från Fogia.IMG_1857

Omtagning…

IMG_1851

Och sen fyllde vi på allt eftersom med en massa saker. Mattor från Jotex. Väggfärg i grönt från Jotun.

IMG_1862

Och så efter ett gäng timmar så blev det klart. Tror jag hann rensa några grejer på bordet… Men skinnstol från David design, terrakottakruka från Mikaela Willers, roströd blomsterlåda (i bakgrunden) från Ferm Living, soffbord och patinerad blomlåda till höger från Reforma, sittpuff i skinn från SIA, träkruka från Muubs, på bordet kaktusar från Serax, vit vas från Jonathan Adler, senapsgul vas från Anna Elzer Oscarsson. Kuddar i soffan från Chhtwal & Johnson, Ferm Living, Indiska, SIA och Wikholm Form.   IMG_2554

Vinjettbild… Fler saker från Muubs, Ceannis och pläd från Mimou.

DELA

Habitare

1

Nu är det säsong för mässor. Helsingfors och Habitare är min tredje mässa i Norden, och precis som Oslo så satsar man stenhårt.  Man har gjort om hallar, snyggt till och tagit in internationella ”vänner” som ambassadörer. Bland dessa internationella vänner märks till exempel Alice Rawsthorne och Magnus Englund på Skandium. Habitare har ungefär 550 utställare och 50 000 besökare. Det ska jämföras med Formex som har cirka 25 000 besökare. Men anledningen till att det är så många besökare är framför allt att den är öppen för allmänheten.

IMG_3279

Habitare har alltså internationella ambitioner. Dess unika position är så klart det finska. Här finns en massa bra finsk design, och jag vill verkligen tro att vi kommer gå in i en trend där det lokala blir viktigare, så då är detta ett bra koncept. Habitare är också den enda mässan i Norden med en renodlad hållbar del. Här finns hållbara material och fair trade. Ingen annan har lyckats positionera den delen. Well done.

IMG_3280Finskt och designat. Typiskt för Habitare.  IMG_3282

Lite finska ord skrivna med rep.

IMG_3283Doftljus som doftar ”Hem”. Ordet Koto betyder hem på finska.    IMG_3286Fint trähantverk.   IMG_3289

Jag blev ombedd att välja min favorit på mässan och då valde jag det här vackra hantverket i träfanér. Produkten kan användas som skulptur, rumsavdelare eller lampskörm. Design av Inni Pärnänen.       IMG_3296Och i ekoutställningen så hittar man så klart nya kompositmaterial som här av Matti Korpela och Timo Hoisko.

IMG_3301Delen med unga, finska formgivare heter The Block och är kurerad av Elina Aalto. Här med soffa av Riku Toivonen och Mikko Lanne.

IMG_3311

En annan favorit från mässan är det här kaklet av Laura Itkonen.

IMG_3312

Favorit sen gammalt och Formex-favorit – Maija Puoskari.    IMG_3315

Fantastisk stol av unga formgivarduon Salla Luhtasela och Wesley Walters.

IMG_3324

Jag gillade också sideboarden av Anni Pitkäjärvi.

IMG_3332

En mässa måste så klart ha en trendavdelning. Befriande nytänkande av Susanna Björklund. Fantastiska golv.

IMG_3333

Klinkers.

IMG_3335

Vågade färger som inspirerats av Kuba.

IMG_3337IMG_3377Kudde av Klaus Haapaniemi.

IMG_3340Sista bilden från Susannas utställning. Galet fin.

IMG_3344

På Habitare visar alla finska företag sina nyheter. Som här från Marimekko som satsar på en brun färgskala i höst och vinter.

IMG_3345 IMG_3346   IMG_3349Marimekko satsar också på vävda textilier och inte bara printat.

IMG_3363Ett annat företag som jag verkligen gillar från Finland är det textila företaget Lapuan Kankurit.

IMG_3368

Och Be&Liv som gör bland annat de här fina småhyllorna.

IMG_3369

Och den här skålen i återvunnen plast.

IMG_3375På tal om småhyllor så konstaterade Alice Rawsthorne att Habitare ”is all about small and mobile furniture”.

IMG_3366

IMG_3384

Många klädhängare.

IMG_3383

IMG_3385                               IMG_3416 IMG_3417

IMG_3415

Sista bilden från mässan. Så sjukt coolt. En väggpanel i trä med den är hantverkade effekten. Snyggt.

IMG_3440

Habitare sker ungefär samtidigt som Helsinki Design Week och där fick jag bland annat leka med Iittala. Här hade man bjudit in en ”anarkoflorist” som blandade fula material och grova tejpbitar med blommor. Kul och nytt.

DELA

Maison Objet – del två

0

Ja, då kör vi nästa trendomgång från Paris. I det här inlägget kör vi

5. Kelim

6. Naturen flyttar tillbaka

7. Tallrikar

8. Craft Kitchen

och avslutar med typ tre övriga iakttagelser.

Först ut alltså kelim

IMG_2861

5. Kelim. Det var Jotun som fick upp ögonen för mig när det gäller kelim. Och det finns något nytt och spännande över färgkombinationer och mönster Tror jag hörde någon av de stora trendbyråerna tala om trenden eller begreppet ”transit”. Why not. Fint i alla fall.

IMG_3023

IMG_3103

IMG_3081

IMG_3130

IMG_3247

Seletti skojar till det med grafiska tryck på matta.

IMG_3119

Kanske är det så här vi får se mönstret på porslin?

IMG_3053

Jag tänker att det här röda som vi ser lite av, kommer att passa till den här blåa, bruna och sandfärgade trenden.

IMG_3020

Färgkombinationer.

6. Naturen flyttar tillbaka. Ja, vi har ett tag sett mossa, stenar och kvistar hänga lite löst i inredningen. Det är slut nu. Istället kör vi på rediga gröna växter i krukor. Och bambu.

IMG_3246

IMG_3243 IMG_3237 IMG_3236 IMG_3114 IMG_3113

7. Tallrikar. För nåt år sen började alla printa mattor. Massor av mönster och grejer på golvet. Nu händer det på tallrikarna. Det är som att maten blir sekundär och istället äter vi med ögonen.

IMG_2804

IMG_2828

IMG_2829

IMG_2832

IMG_2873

Min mest likade bild på instagram från Maison&Objet. Säger en del om att folk faktiskt gillar tallrikar. Här av Zaha Hadid.

IMG_3006

IMG_3092

IMG_3250

8. Craft Kitchen är den sista större trenden just nu och jag är säker på att vi kommer se massor av detta framöver. Det är en utveckling av hipsterns matintresse. Vi vill göra mat från scratch och med mammas eller farmors redskap. Grejerna blir alltså lite slitna och patinerade. Som en motreaktion till det tekniska köket.

IMG_3242 IMG_3239 IMG_3228 IMG_3090 IMG_2985 IMG_2974 IMG_2819 IMG_2960 IMG_2970

Slutligen. Några små microtrender och tankar.

IMG_2805

Kitschen är på väg tillbaka. Ja, jag vill inte tala om det som en stor trend. Lite för att jag tycker det är många dåliga aspekter i det hela (icke hållbart, billigt, vem vill ha apor??). Men det finns en slags ironi i inredningen just nu.

IMG_2821

Hay var väl först med sin Hay Minimarket men jag är säker på att flera varumärken kommer gå den vägen. En slags pop up shop i butik eller hyllor med massa ”stuff”. Kan se att ett varumärke som Kosta Boda kanske är där och funderar. IMG_2883

På tal om glas. Ja, vi har en ”kletig” glastrend. Tjockt, transparent och rinnigt. Här Tom Dixon.

IMG_3173

Och jag vet inte om det är en fortsättning på art deco eller Memphis-rörelsen men jag ser en hel del grafiska streck. Som här i ett kök.

DELA