SENASTE ARTIKLARNA

Vad du kan förvänta dig att se på Formex

1

Det är mitt i sommaren och långt kvar innan hösten kommer, men jag har varit på säsongens första mässa. Nordstil som går i Tyskland är lite ”först” på mässsäsongen och jag har varit där, och på så sätt fått en bild av vad som faktiskt kommer att visas på andra mässor som Formex. Flera av företagen nedan finns så klart på den svenska mässan. Håll i hatten. Detta är hösten 2016.

IMG_0692

Korgar har vi sett tidigare och det fortsätter. Massor av korgar. Men notera det ganska grova arbetet. Det är som att man vill förstärka känslan av handgjort. Och generellt är detta något som är totalt återkommande. Allt blir grövre. På ett 70-talsaktigt sätt.

IMG_0646

IMG_0649

Kolla grovheten i den här mattan. Det är som en förstärkt, fabricerad enkelhet.

IMG_0667

Eller gåsögat på övre mattan. Den måste inte vara så ”klumpig”, men det ger så klart en känsla av autencitet.

IMG_0648

Rya-tekniken har vi också sett. Kommer i alla varianter. 70-tal igen.

IMG_0662

Mer rya. Och vi kommer se massor, massor, massor av exempel med just textilier där man blandar. Halva kudde kan vara rya och andra halvan en ”vanlig” kudde.

IMG_0691   IMG_0647Igen. Detta fabricerade handgjorda. Det är en överdriven enkelhet. Och 70-tal.

IMG_0650

IMG_0654

Samma färgstänk men på kuddar.

IMG_0672

Och du som producerar saker… Jag har tidigare rapporterat om att rosa och aprikos tillsammans med grått kommer tillbaka. Har du inte en rosa grej i kollektionen så får du skämmas…

IMG_0651 IMG_0652  IMG_0655

Och så kan vi dra enkelheten ett varv till.

IMG_0657

Och 70-tal ett varv till.

IMG_0666Grovt och enkelt.

IMG_0644

I år har vi också sett hur de holländska blomstertavlorna kommer tillbaka. Vi har sett det på tapeter och på mattor – och jajamen. Kommer starkt till hösten. Eller starkt och starkt. Jag tror inte man kommer inreda hela sitt hem med storblommiga grejer, men en detalj, som en matta, en kudde eller ett satsbord som här. Passar i min trend om hedonism som är motreaktion till att denna enkelhet vi ser till leda.

IMG_0668    IMG_0675

Sista, lite långsiktiga intrycket… Det verkar som att det kommer mer djur i inredningen igen. Kanske för att vi tröttnar på ananaser och kaktusar??? Vet inte, men långsamt men säkert. På porslin, krokar, mönster, etc, etc,

IMG_0670IMG_0640

IMG_0639

DELA

Swedish Design x 10 i Hamburg

0

IMG_0567

Jag är i Hamburg på mässan Nordstil. Jag och Designgalleriet har blivit inbjudna att göra en utställning med svensk design. Vi har bjudit in tio svenska små och mellanstora företag att vara med i projektet vi enkelt kallar Swedish Design x 10.

IMG_0607

Mässan Nordstil är lika stor som Formex med 800 utställare.

IMG_0575

Johanna och Nils fick bygga utställning i tre dagar medan jag kom in lite sent. Vi har försökt hålla ihop utställningen så att alla tio företag får en gemensam yta där vi valt ut produkter och så får man egna exponeringsdelar.

IMG_0608

IMG_0614

Den gemensamma ytan placerade vi i en svensk ”stuga”.

IMG_0598Kakel av House of Rym och kudde från Afroart.

IMG_0609

Från vänster till höger. Kakel från House of Rym, bestick av Paola Navone för Gense, porslin från House of Rym, löpare of vantar från Nyblom Kollen, skräda från Formverket. Gjutjärn från Gense, kudde och korgar från Afroart och skärbräda med fågel från Nadja Wedin.

IMG_0610

Kakel från House of Rym, badlakan från Växbo lin, servett från Elce Stockholm, gjutjärn från Gense, korgar från Afroart, Hamburg city trivet från Men at Work, lamp-ljusstake från Konsthantverk.

IMG_0612

Randig handduk från Nyblom Kollen, svartvit handduk från Elce Stockholm, stol från Hans K, korg från Afroart.

IMG_0629

IMG_0634

IMG_0630

IMG_0613  IMG_0615 IMG_0616

 

IMG_0689

Vi fick en massa besökare redan under första dagen.

IMG_0617      IMG_0625    IMG_0684

Och så fick vi hjälp av IKEA att göra vernissage. Kakor och iste.

IMG_0688  IMG_0695

Tre dagar är vi härnere. Varmt och skönt.

DELA

Rörstrand 290 år på Rörstrandsgatan

0
Sprout Foto

Häromveckan fick jag förmånen att vara värd för porslinsmärket Rörstrands 290 årsjubileum. Allt tog plats där varumärket föddes 1726 dvs Rörstrandsområdet i Stockholm. Det blev en dag med ballonger, tårta och prominenta gäster.

Sprout Foto

Sprout Foto

Sprout Foto

Sprout Foto

Under nästan en hel dag fick jag intervjua och prata.

Sprout Foto

Inger Nordström från Rörstrands museum och Eva Tiedman från Rörstrand fick prata om bakgrunden och var man är idag. Eva berättade med stolthet om hur man låtit svenska folket rösta fram sin bästa servis och det blev Eden som lanserades för några månader sen. Inger berättade så klart var man hittade på i Lidköping där museet ligger.

Sprout Foto

Och så obligatorisk tårta. :)

Sprout Foto

Sprout Foto

Antikexperten Li Pamp berättade mer om historia, bland annat om skillnader mellan fajans och porslin.

Sprout Foto

Vi stod mitt på Rörstrandsgatan och där finns ju Rörstrands slott. Christian Holmgren är vd där och fick berätta om slottets historia och hur de skulle fira porslinet.

Sprout Foto

Och så fick jag ju intervjua och samtala med fantastiska Katarina Brieditis som gjort fyra, fem serviser för Rörstrand. Det beror så klart lite på om man räkna glöggmuggar som egen servis etc. Men vi talade om hur svårt det är att arbeta med mönster på porslin och i synnerhet en så klassisk servis som Swedish Grace.

Sprout Foto

 

Dagen avslutades med att den tidigare Årets Kocken Klas Lindberg berättade om sin nya restaurang Portal som öppnar till hösten i Rörstrandsområdet. Han pratade mat och resonerade hur maten ska exponeras på porslin.

 

DELA

IKEA och dess museum

0

IMG_7823

I veckan besökte jag IKEA i samband med att man ville genomföra sin Democratic Design Day och samtidigt passade man på att förhandsvisa det nya museet som öppnar i Älmhult den 30 juni. Företagsmuseer är inte helt ovanligt. Det finns ett museum för Rörstrand, fanns åtminstone ett tidigare för Orrefors Kosta Boda och jag vet att Alcro också haft museum. Kanske kan man räkna in SLs museum i Stockholm med bussar och pendeltåg som ett slags företagsmuseum? Men det här är stort, jag hörde att själva museet är 7000 kvm och företaget IKEA är lite laddat. Är det bra design? Är det miljövänligt? Lyfter de fram svenskheten på ett bra sätt? Men oavsett laddning så tycker jag att det här museet uppfyller mina förväntningar. Jag gick runt och var så klart på min vakt. Är det bra? I mina förväntningar så bör ett företagsmuseum (och kanske även andra vanligare museer) berätta sin historia, berätta om vilket sammanhang man finns, vilka unika vinklar det finns. Framför allt vill jag lära mig nåt nytt.

IKEAs museum gör allt detta. Man berättar om Ingvar Kamprad, liksom om de första produkterna. Men berättar om formgivarna och hur smaken förändrats. Man tittar på material och sammanhang. Djupt och lättsamt i kombination. Man bygger myten om Kamprad som till exempel att man flyttat Ingvar Kamprads kontor från Schweiz till museet. Men trasig fax och allt. Man har även en tillfällig utställning som ska byta innehåll ungefär en gång i halvåret. Just nu visas den köksinstallation som gjordes i Milano förra året.

Jag måste nog ge IKEAs museum nio och en halv Trendstefan av tio. Det enda jag kan saknar är ett visst mått av busighet, klurighet. Det finns en bollhavsinstallation och man får fota sig själv som katalogmodell, men jag tror att museet fokuserat på att göra ett bra museum med ett bra innehåll så då får busigheten stryka på foten. Alltså ett större mått av allvar. Man allvar är bra. Och därför får museet nio och en halv Trendstefan.

IMG_7824

IMG_7723

Det första man möts av i museet är en installation med prylar. Stuff. Detta är IKEAs dna och förutsättning. Detta är var IKEA säljer.

IMG_7827

Sen vandrar vi vidare till delen med de svenska rötterna. Ur vilken svensk förutsättning föddes IKEA?

IMG_7830

Allmoge med återbruk och snålhet…

IMG_7831

IMG_7832

Entreprenörsandan där de flesta smålänningar satt i stugorna på kvällar och gjorde prylar för att dryga ut kassan.

IMG_7833

Vackrare vardag

IMG_7834

Efterkrigstidens optimism, modernismen.

IMG_7835

Utställningen fortsätter sen in på när Ingvar startade sin verksamhet.

IMG_7725             IMG_7836 IMG_7840

En trappa upp börjar sen den möblerade kronologiska ordningen. Här finns de första möbler som såldes. Och sen fortsätter berättelsen med nedslag i varje årtionde.

IMG_7847

60-tal

IMG_7852

70-tal

IMG_7855

(ett 70-tal i taket)

IMG_7863

2010-tal.

IMG_7846

Väggarna längsmed museet är fulla av dokumentation och information om formgivare och produkter.

IMG_7842

Och världens första IKEA-katalog

IMG_7841

Mer kataloger.  IMG_7843

Personer och historia.

IMG_7844 IMG_7845IMG_7860

Loggans utveckling  IMG_7850Här lyfter man också upp saker som man själva menar är viktiga i historien om IKEA. Som den här nyckeln, eller köttbullen i bakgrunden.    IMG_7856Diskussion om olika material.   IMG_7864

Sista bilden får bli från den tillfälliga utställningen. Här ser vi Matali Crasset och Paola Navone resonera kring framtidens kök.

DELA

IKEA lanserar 2017

0

Jag har varit hos IKEA och tittat på vad man ska lansera resten av 2016 och hela 2017. Detta är en intensiv dag med nånstans 270-400 journalister och ikeaner. Siffran varierar lite. Nån sa att det var 270 personer på bussar från Malmö, vilket inte räknar in oss inresta stockholmare. Oavsett antal så är denna dag som går under beteckningen Democratic Design Days. Det är tredje gången som man bjuder in internationell press för att visa på designprocess på ett slags demokratiskt sätt. Och självklart är detta ett av årets viktigaste händelser. Förra året fick vi se ALLT som lanseras under 2016. Allt från Ingegerd Råman, till flyktingtält, etc, etc. På plats under en sån här dag är alltså sex, sju stockholmare och resten är internationell media och alla formgivare. Well… Nästan… Förra året var det större närvaro av formgivarstjärnor.

IMG_7793

IMG_7728

IKEA är klädda till tänderna och tar väl hand om alla besökare. Alla är förberedda och kan hänvisa vidare om man undrar nåt. Det finns utrymme för svåra frågor men framför allt handlar den här dagen om att diskutera vad som faktiskt kommer ut i butik om ett år. Och så lanseras så klart också en massa intressanta undersökningar.

IMG_7768

IMG_7782

IKEA visualiserar sin rapport med olika utställningar som här där man vill arbeta med sinnena. Vet inte om doften av våt hund hjälper men detta diskuterades. Eftersom detta är tredje året jag är med så kan jag säga att Democratic Design Days är svagare 2016. Jag tror inte nödvändigtvis att lanseringarna är sämre än tidigare, men man visar lite lika många och lika intressanta produkter som tidigare. Istället blir det den här typen av utställningar.

Bäst under dagen var det nya IKEA museet som visades. Jag tar det som ett separat inlägg imorgon. Näst bäst är samarbetet med ECAL. Jag visar några saker nedan.

IMG_7776

Schweiziska designskolan ECAL är kanske en av världens bästa designskolor. Man har alltså INTE inlett ett samarbete utan man har gjort ett skolarbete. Så… Dämpa förväntningarna. Det är skitbra, men absolut inte säkert nåt vi ser i varuhusen i Sverige på ett tag. Syftet med kollektionen har varit att titta på unga människors boende. Och här överst ser vi ett kökskoncept med förpackningar som man kan ta till matbutiken för att fylla på istället för att bära hem en massa förpackningar.

IMG_7778

En servis med silicon som gör att tallrikarna inte låter lika mycket som vanligt.

IMG_7779

Armaturer som man kopplar ihop med magneter (som vi sett tidigare)…

IMG_7773

Så klart odlingskrukor

IMG_7769

En stol som klarar av att ha mycket kläder hängandes.

IMG_7732

Men dagens stora snackis var så klart vilka samarbeten man ska ha 2017. Och här är det som du säkert redan läst – Hay och Tom Dixon på agendan.

IMG_7733

Kort kan man säga att Tom Dixon har absolut ingenting att visa. Han ska göra ett nytt koncept för hur man bygger möbler. Men visade bara en list. Det är alltså ganska långt kvar.

IMG_7786

Hay ska lansera typ 70 produkter varav vi fick se tre. En påse, en stol och en bänk. Ja, herregud vad ska man säga… Det är otroligt lätt att bli negativ, eller landa i ”shit vad smarta de är”. Balans är svårt. Jag tror att företagssamarbeten kommer bli mer relevant framöver. Alltså mer Hay än fokus på en formgivare. Se bara på H&M som väljer att samarbeta med Kenzo men egentligen menar den kreativa duon Opening Ceremony. Som ju också precis är som Hay, men i modevärlden. Alltså duktiga på butik, retail och samarbeten – men inte nödvändigtvis är utbildade designer. Så jag lämnar alla överdrivna kommentarer just nu. Jag kanske får återkomma till detta??

IMG_7738

Lanseringarna i övrigt? Det kommer så klart bli ett bra år för IKEA. Som alltid. Men jag upplever att vi i år fick se avsevärt färre delar ur kollektionerna och tala med alldeles för få internationella designer för att kunna bli riktigt ”frälsta”.

IMG_7739

Jag tror mycket på IKEAs belysningssystem. Egentligen kan du köpa en liten fyrkant och sätta varsomhelst. Som t.ex. som lucka på ett skåp.

IMG_7763

Och hållbarhetsutvecklingen. Här stol av Form Us With Love som består till 70% av återvunna PET-flaskor.

IMG_7788

I övrigt så är kollektionerna för 2017 spretiga. Och roligt. Det är lite Piet Hein Eek, lite 10-gruppen, lite nya brittiska modeskapare (som ovan och nedan) och lite svenska pelargon          IMG_7791

IMG_7740 IMG_7741 IMG_7742  IMG_7749 IMG_7751

IMG_7756 IMG_7755 IMG_7754

En ny Stockholmskollektion med skåp av Nike Karlsson (jobbigt likt Design House Stockholms skåp), fin bänk/bord av Ola Wihlborg och fantastisk skål av Gunnel Sahlin. Bra svensk design.

IMG_7799

DELA