SENASTE ARTIKLARNA

Stockholm Design Week 2016 – en första överblick

0

IMG_1998

Det här är någon slags sammanfattning. Lite trender etc kommer senare. Jag har nog aldrig tagit så få bilder som på en mässa som denna. Det handlar egentligen om flera saker. Stockholm Design Week 2016 har aldrig haft så få nyheter som det här året. Det fanns helt enkelt inte så mycket att ta bild på. Jag återkommer till det resonemanget. Men framför allt har designveckan 2016 handlat om möten. Jag älskar den här branschen. Det är massa trevliga formgivare, trevliga designproducenter, trevliga journalister och trevliga hang-arounds. Jag har träffat många (tro mig) som konstaterat samma sak – ”vilken trevlig designvecka det här har varit”. Och det var verkligen en galet trevlig vecka. Det var som om vi alla suttit på våra kammare i tolv månader och äntligen får träffas.

På bilden hängde jag med Årets bästa designer enligt Elle Decorations internationella utmärkelse, dvs Doshi Levien.

IMG_2163

Till och med lite snarstuckna och svala personer om Ingegerd Råman och Ilse Crawford har varit osedvanligt ”chatty”. Och jag har pussats med Gert Wingårdh och Eero Koivisto. Okej, dessa herrar har nära till sina känslor så det är kanske inte så konstigt.

Men jisses vad det har kramats, socialiserats och umgåtts.

aaa

Och vad är det med den här branschen? Och Stockholm? Visst, det är massor av events och bubbel så klart. Men det har dansats varje kväll den här veckan? Vad är det med det? Dr Alban??? Jag vet ingen designvecka som har tre kvällar i rad med intensivt dansande till Michael Jackson och Ace of Base. Det är jättekonstigt. Faktiskt.

Men otroligt roligt.

Så Stockholm Design Week 2016 har handlat om personerna och mötena. För det fanns inga nyheter.

IMG_2021

Att inte lansera några nyheter behöver inte vara dåligt. Det kan handla om att dra ner på lanseringstakten. Eller att vårda de produkter man har. Eller hitta nya vinklar på samma produkt. Man kan jämföra med till exempel hur Fritz Hansen jobbar. Bara som exempel.

Och designproducenterna kommer inte hålla med. De kommer säga ”jo vi lanserade visst en vikvägg eller en ny stol”, men det var som min bloggkollega Martin säger ”det finns inga nya koncept eller nya stories”. Och så är det. Däremot måste det inte vara dåligt.

IMG_2271

Det som är otroligt påtagligt är ”hayifieringen”, mycket mer så än ”kinfolkifieringen”. Massa små pryttlar. Jag ska dra mina trender längre fram – men jag har aldrig sett så många småkuddar som i år. Och mässan var alldeles för trendig… Var alla tvungna att dra åt samma håll?

Och förlåt, men en stilla undran… Nu när ”alla” designföretag skaffar en designer som kreativ ledare (Note Design, Ola Rune, Mårten Claesson, Monica Förster, etc, etc) – hur ska de förhålla sig till saker som trend, marknadsanalys och omvärldsbevakning? Jag säger inte att de inte kan, men kommer de ta fram samtida produkter eller kvalitetsprodukter som står över tid. Det är inte nödvändigtvis samma sak. Och inte nödvändigtvis samma sak som t.ex. driver PR.

IMG_2043

Om mässan saknade nyheter så saknade staden energi. Det hände egentligen ingenting på stan som var intressant. Så klart med undantaget av min egen utställning med Staffan Holm på Designgalleriet. :) Men i övrigt så träffades man på tidningsfester (Cafe Opera, Berns och ArkDes) för att träffa varandra – inte titta på installationer och få nya intryck. Jag tycker att det är synd att många skippade t.ex. Colour Emotion.

IMG_2183 IMG_2070

Två bilder från Colour Emotion.

IMG_2224

Så om det inte hände på stan – så var det på mässan det hände. Jag är nöjd över alla de möten jag hade. Det var en bra mässa. Tio poäng. Jag kan raljera över avsaknaden av nya produkter eller att man följer trender för mycket – men det var skitbra.

Och skitbra var Green House. Fan. Det var verkligen så bra. Sååååååååå bra.

Jag vill flytta hela Green House till t.ex. Nationalmuseum Design och låta alla få ta del av detta. Det var egentligen inte en (!) produkt eller studio som fångade mitt intresse utan det var hela. Allt var skitbra. Man diskuterade, resonerade och gjorde design intressant. Jag menar det fanns två utställare som tittade på kvinnliga underlivet – mens som mönster och livmoder som ljusstake…

Och Konstfack ovan som tittade på flyktingfrågan.

IMG_2211

Eko och matfrågan, Lunds universitet.

IMG_2186

Klassfrågan diskuteras med rebeller hos Lunds universitet.

IMG_2203

Eller bara det här med hur vi sitter i en stol som det gjordes i danska konstakademin.

Alltså jag var helt omskakad efter Green House. Fantastiskt.

Så. Sammanfattningsvis. Stockholm Design Week 2016 har handlat om möten mellan människor. Det har egentligen inte varit några nyheter, och så måste vi ta ställning till om vi tycker det är bra eller dåligt. Stockholm Design Week har handlat om mässan – inte det på stan. Och Green House var fantastiskt. Inte produkterna i sig utan diskussionerna.

DELA

Fem favoriter

0

IMG_1970

Jag kommer så klart göra flera inlägg om Stockholm Design Week. Förhoppningsvis hinner jag göra en övergripande sammanfattning utifrån mitt perspektiv under dagen. Men vi gör ett kort och koncist inlägg nu med mina fem favoriter från mässan. Först ut är ”wood stiching”-projektet av Fredrik Färg och Emma Blanche för Gärsnäs. Många gillar soffan, men jag går igång på fåtöljen mest. Så fin. Från alla håll. Sensuell. Cool. Modemässig. Innovativ. Omedelbart. Man behöver egentligen inte säga så mycket om stolen för den ”talar” till en på en gång. Självförklarande, liksom. Så bra.

IMG_1974

Fler bilder.

IMG_2028

Stolen av Färg/Blanche är en omedelbar etta på listan, men sen kommer de andra fyra på en slags delad andraplats. Mattan av tyska Sarah Böttger och Hanna Emilie Ernstig för Normann Copenhagen är också omedelbar. Ja, det är en matta. Ja, den är quiltad. Och åtminstonde Hanna var i Stockholm under veckan. Hon kom till Designgalleriet och var supertrevlig.

IMG_2010

Claesson Koivisto Rune gjorde ett fantastiskt galleri i Marfa i USA och till det arbetet gjorde man en del möbler – som den här pallen. Den produceras av finska Nikkari. Vinklarna i pallen återkommer i huset.

IMG_2020

IMG_1956

IMG_1958

Hela Fogias kollektion är bra. Jag ska lägga upp bild på Andreas Engesviks bord som jag glömt fota. Svårt att hitta en favorit… Jag gillar Carina Seth Anderssons keramik, Note Design Studios hylla och Andreas Engesviks bord… Alla lika mycket.

IMG_2022

Sist ut. Maze och hyllan Pythagoras av Gustav Rosen. Jag hade nog gått förbi den om det inte var för att en av våra största möbelhandlare beskrev den lyriskt. Och den är klurig och bra. Fyra ”pyramid”-modeller. Man kan blanda och ge, som man vill. Stöd och hyllplan ingår i paketet. Och man kan alltså bygga sin egen hylla precis som man vill. En ”string-dödare”??

IMG_2023IMG_2024

 

DELA

Trendstefan TV – episode 60

0

image(3)

Episode 60. Nu med info från Christmasworld, Paperworld och intervju med Anna från P.A.P.

Kolla här.

DELA

Lite mer jul

0

image

Igår la jag ut bilder från Christmasworld med de stora trenderna för 2016 – gråvitt, lila, hedonism och Santa Fe. Men en gigantisk mässa som Christmasworld innehåller ju annat också. Här kommer lite fler iakttagelser.

IMG_1483

Att jul blir en viktig säsong där vi köper dyra hängen – blir allt mer påtagligt. Skultuna är där och nosar, liksom Georg Jensen. Nu kommer Stelton med sina mässingshängen.

IMG_1750

Jag tycker mig se en trend att vi vill ha små bordsträd som där vi kan ha våra julhängen framme. Så att de liksom syns bättre än i en gran.

IMG_1789

IMG_1745

IMG_1356

Förra året var det väldigt mycket fokus på arktiska djur. Det var rävar, isbjörnar, pingviner och en massa renar. I år har de bytts ut mot fåglar. Alla sorters fåglar.

IMG_1357 IMG_1412 IMG_1437IMG_1467IMG_1474

IMG_1502

IMG_1725IMG_1465

IMG_1522 IMG_1731 IMG_1567

Att våra hobbies flyttar in i granen har blivit självklart. Om du gillar t.ex. odling så ska man ha odlingsgrejer i jul också. Även om det kanske är lite fel säsong…

IMG_1566

IMG_1559

På tal om fritidsintressen så kommer också massor – MASSOR – av julkulor med olika destinationer. Jag ser det som två företeelser. Dels är det så klart souvenirer vi köper när vi reser. Vi vill minnas och visa omvärlden vart vi varit. Men det är också som ett slags behov av att tala om sitt arv. Var kommer jag från? Svenska flaggor och folkdräkter är en del av detta. Eller om man så vill – folkdräkter från andra delar av världen.

IMG_1558

IMG_1550

IMG_1540

IMG_1539

IMG_1537IMG_1530   IMG_1555                IMG_1531

IMG_1405

Sista iakttagelsen – räkna med en massa perforerade julhängen 2016. Och med detta så avslutar vi julspaningarna för den här gången. God jul.IMG_1403    IMG_1382 IMG_1375   IMG_1362

DELA

Christmasworld

0

image

Jag har haft en massa data-utmaningar. Min hårddisk gick sönder samtidigt som vi uppdaterat den nya bloggportalen. Så nu kommer lite bilder äntligen från Christmasworld som gick häromveckan. Jag har för fjärde gången åkt till världens största julmässa för att titta på trender. Det blir fort väldigt detaljerat och jag ska försöka hålla det hela tajt. I det här inlägget vill jag notera fyra stora trender – den vita metallen, den lila-rosa färgen, hedonismen och slutligen lite santa fe.

Så nu kör vi. Julen 2016.

IMG_1350

Okej, vi börjar med den kanske tråkigaste trenden. Det är massor av vit metall. Så klart vitt, men just den här patinerade, vita metallen var allestädes närvarande.

IMG_1440

Och när vi tittar på det här med lite distans så blir det enormt färglöst. Väldigt färglöst.

IMG_1487

IMG_1570

Jag menar. När man tittar på de här installationerna så blir det visserligen stämningsfullt men ganska tråkigt.

IMG_1484

IMG_1505

IMG_1774

Ja, så himla kul blir det ju inte med de här färgerna.

IMG_1353

Om man vill så kan man se att det finns en hel del glas med olika effekter.

IMG_1671

Den här droppformade kulan är återkommande i alla trender.

IMG_1693

IMG_1441         IMG_1524 IMG_1533   IMG_1689 IMG_1692

Årets färg däremot är rosa-lila. Egentligen hela färgskalan från puderrosa, aubergine, laxrosa till plommon – allt är okej så länge det är rosalila.

IMG_1305

IMG_1676

IMG_1683

IMG_1704

IMG_1734

Massor av olika lila toner

IMG_1426

Den här mörka lila-röda tonen funkar väldigt bra till guld.

IMG_1438

IMG_1402

IMG_1700

IMG_1717

IMG_1792

Guld och massor av röda toner

IMG_1795

IMG_1735

IMG_1330

Till och med julgrupperna blir lila-röda-rosa.

IMG_1332 Nu ska vi lämna det vita och det lila för att prata om hedonism. Eller vi kommer ju inte lämna det rosa-lila på nåt sätt. Tvärtom så går det lila-rosa in i den hedonistiska trenden. Men jag vill förstärka det ”vulgära” eller svulstiga i trenden.

IMG_1308

Kanske vackraste julhänget på hela mässan? Superfint.

IMG_1417

IMG_1463

IMG_1525

De här svulstiga, fjäderlika, barockformerna är något återkommande för kommande jul. Superkonstigt och härligt.

IMG_1451

IMG_1785

IMG_1464

IMG_1424

Det är nästan som ett inslag av paisley på julkulorna

IMG_1322

Och en massa fjädrar

IMG_1421

IMG_1737

IMG_1498Det dyker så klart upp mat i granen i år… Hedonistisk, självcentrerad mat med fokus på njutning.                       IMG_1519  IMG_1691

Och smink…

IMG_1491

Den sista trenden som jag tar upp här är Santa Fe. Det är klart att den amerikanska cowboy-kulturen kommer till granen. Så klart i termer av fint hantverk. Men kanske framför alt med roliga cowboy-symboler. Och ja – kaktusen kommer som julhänge i år.

IMG_1761

IMG_1527 IMG_1528 IMG_1529 IMG_1542 IMG_1560 IMG_1561  IMG_1757 IMG_1759 IMG_1760  IMG_1762 IMG_1765 IMG_1767 IMG_1769 IMG_1771

DELA