SENASTE ARTIKLARNA

Paris – för den late

0

Jag har varit i Paris. Igen.Den här resan var lite av en ”unna-sig-resa”, alltså medvetet lågt tempo. Torsdag, fredag, lördag och halva söndag. Jag borde verkligen hunnit med fler saker. Men nej. Paris den här gången handlade om att ta det lite lugnt och njuta med vänner. Fortfarande inte sett Louis Vuitton-museet. Inte den här gången heller…

Men vad ”måste” man göra och vad ser man på tre dagar om man är en trendkille? Följande bilder får bli representativa över vad en trendkille som jag upplever i Paris.

IMG_3319

Bon jour.

IMG_3666

IMG_3695

IMG_3597

Paris är ju en stad att promenera i. Oavsett om man gillar Marais eller St Germain så ska man gå. Och titta på gatukosten. Enligt telefonen så hann vi med 20 000 steg per dag.

IMG_3447

En resa till Paris med lugnt tempo handlar om att besöka favoriter. Jag tycker att Place de Vosges är en av de mest spektakulära platserna i världen. För hundra år sen satt jag och drack Pernod med Nick Cave en gång här. Konstigt och härligt.

IMG_3454

IMG_3688

Promenader, promenader, promenader.

IMG_3686

Och en massa mat. Massa mat.

IMG_3687

Sniglar och rödvin.

IMG_3689

IMG_3692

Även om jag inte har nåt riktigt favvoställe i Paris så går jag fortfarande nästan alltid förbi Costes. Såååååå snobbigt. Servitriserna är så smala att det gör ont. Men värt en gin-tonic eller två.

IMG_3673

Hittade ett ascoolt ställe där man fick se menyn i taket. Sen beställde man i baren. Men är man på tre dagars semester så blev det inte så himla många nya ställen utan klassiska favoriter. Men kolla in L’Avant Comptoir för bra tapas.

IMG_3342

Butikmässigt så hittade vi en rolig butik som kanske funnits i tusen år, men ny för mig. Den hette Conserverie La Belle-Iloise. Superfint med alla konservburkar. Har sett motsvarande i Lissabon.

IMG_3694

IMG_3462

Runt Hallarna (Les Halles) så har det ploppat upp en massa konceptbutiker. Högt och lågt.

IMG_3599

I min trendrapport för 2017 så talar jag om ”Old is the new black” och om butiker i gammal stil och gamla varumärken. Där har jag med märket Buly 1803 som exempel och det är det trendigaste man kan ha i London och New York. Superfin butik och supercoola produkter. Eller vad sägs om tandkräm för 20 euro??

IMG_3603

IMG_3607

IMG_3609

IMG_3612

 

IMG_3361På tal om gamla varumärken så tycker jag att man ska kolla in flagship store för franska keramikmärken Gien. Fint. Och finns i St Germain.

IMG_3475

Gamla bekanta är ju också härliga märket Astier de Villatte som öppnat sin andra butik i Paris. Nej, det är inte målade konservburkar utan riktig keramik.

IMG_3371

Och är man i Paris så måste man nästan besöka Galeri Kreo. Det är förmodligen världens enda fungerande designgalleri. Jag (som ju är lite i branschen) kan inte låta bli att fundera över ekonomi och hur de lyckas. Hur kan man ha tre anställda i receptionen? Varför har man inte fler kommersiella produkter? Anyway. Det funkar och jag fascineras.

IMG_3374 IMG_3376IMG_3696

IMG_3411

Och så måste-måste-måste man till Merci. Nej, det uppdateras inte så himla mycket mellan gångerna men man tittar och inspireras och funderar. Den här gången fokuserade man på blommar. Just att man byter koncept i butiken med jämna mellanrum är ju spännande.

IMG_3419 IMG_3423 IMG_3427   IMG_3458I Marais går jag också alltid förbi Faux. De bara växer och växer. Nu har man typ tre butiker vägg-i-vägg. Här ser jag först produkterna som jag sett på mässor. Alltså sakerna som lanserades på t.ex. Maison & Objet i januari finns alltså här redan nu. Och säljer det?? Det får man se. Men man satsade stort på odlingstrenden.

IMG_3478

Hermes har sin huvudbutik på Rue Faubourg St Honore men butiken på rue de Sevres är mycket bättre. Här har man installationer och mer upplevelse. Och uppenbarligen satsar man massor på lackarbeten. Som de här faten.

IMG_3616

Eller varför inte en fågelholk för 39 000 kronor.

IMG_3618

Återbruksinstallationer.

IMG_3624

Runt hörnet från Hermes ligger Conran Shop. Jag kan verkligen rekommendera det stället. Jag kan tycka att urvalet i Londonbutiken är lite tråkigt, men här i Paris har man ett spännande urval. Här har man fokuserat på fina gröna väggar i butiken. Mums.

IMG_3690Lite rödvita bilder från min foto-utmaning till mina resekamrater. Fota din tolkning av trikoloren (bilderna), din tolkning av Eiffeltornet och din tolkning av Moulin Rouge… Finns på #fotomaraparis på Instagram.

IMG_3693

DELA

Best of the best – det bästa från sju mässor

0

Nu har jag alltså avverkat sju mässor på sex veckor.  Mina rapporter och inlägg ligger så klart här på bloggen så det är bara att bläddra igenom alla bilder. Jag har väl sett ungefär 12-15 000 företagslanseringar (och varje företag lanserar minst en ny produkt).

Efter sju mässor är till och med jag trött i huvudet. Vad var det jag såg där i början på januari? Och hur är det med Peter Pan-trenden?

Jag tänkte för första gången samla ihop mina intryck och superkort bara välja ut sju produkter från de sju mässorna. Best of the best, helt enkelt.

IMG_0742

Heimtextil. Första mässan på säsongen är textil- och tapetmässan Heimtextil i Frankfurt. Bland allt det bruna, gröna och melerade så stod det här avskalade och enkla ut. Sängkläder med svart streck på krispiga vita lakan. Väldigt elegant och enkelt. Skandinaviskt minimalistiskt. Om jag minns rätt så är producenten för detta tyska Irisette.

IMG_3160

Samma strikta mönsterbild såg jag faktiskt alldeles nyss på Ambiente där Asa gjort dessa koppar. Det här strikta randiga fanns även i Paris, och på IKEAs samarbete med Tiogruppen. Det finns nåt fint över det hela.

IMG_1028

Nordstil. Direkt från Heimtextil så åkte jag till Nordstil som visserligen är lika stor som Formex men som ändå känns väldigt lokal. Många tyska utställare och inköpare. Här hittade väldigt trevliga och söta tjejen bakom märket Life is Delicious.

IMG_1148

Formex. På Formex var det fullt ös med Designbloggare som festade och valde sina grejer. Jag var upprörd över alla kopior men hittade fin och danska Ro Collection. Jag pratade med grundaren Rebecka i helgen och tyvärr var det bara jag som hittade till Ro. Ingen press och inga inköpare så det här är nog ända gången vi får se dem på Formex. Men oavsett – en klar favorit. Min bästa produkt från Formex.

IMG_1657

Maison & Objet. Ja här hittade jag verkligen en massa underlag för min Peter Pan-trend. Tropiskt, exotiskt och lite galet. Roligt. Den här lampan med fjädrar som lampskärm är fantastisk. Jag har tyvärr inte namnet på företaget men svenska Geco säger att de har agenturen för dessa lampor. Jag gillade också väldigt mycket kaffeburken av Daniel Liebeskind för Alessi. Kanske också Aalto-krukorna för Artek. Det fanns en hel del bra grejer.

IMG_2196

Christmasworld. Hur blir julen 2017? Enligt mina iakttagelser så ser vi brunt i kombination med aprikos, men även frostigt vitt och en massa igelkottar.

IMG_2600

Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Alldeles nyss avslutade vi möbelmässan och jag kan inte låta bli att dels gilla varumärket Skagerak men också lite extra kärlek till den här multifunktionella bänken. Men även möbelkollektionen av Claesson Koivisto Rune för Dux var himla bra.

IMG_3151 IMG_3149 IMG_3150

Ambiente. Nej, jag har inte hunnit göra nåt blogginlägg om vårens absolut största inredningsmässa. Jag är dels lite trött i huvudet men också lite konfunderad över vad som är nytt, vad jag sett tidigare och alla intryck. Behöver smälta någon dag till och sen gör jag ett inlägg. Men en favorit är från Rosenthal. Jag har alltid gillat små träbrickor och nu gör man asiatiskt inspirerade varianter. För servering, för upplägg, för att det är fint.

En bänk, en fjäderlampa, randiga lakan och en brun jul… Kan man sammanfatta 2017 redan? Det är frågan om, men det som alltid vinner är välgjorda produkter som designats med kärlek.

DELA

70-tal, bänkar och mysbord – trender från Stockholm Design Week

0

Ett inlägg till från Stockholm Design Week. Som jag konstaterade i förra inlägget så var veckan bra. Och när det gäller trender så finns det ett återhållet förhållningssätt. Inga riktigt nya stora uttryck. Kanske kan man säga lite klyschiga saker som att man satsar mer på kvalitet än trend? Oavsett så hittar jag lite trender ändå. Bilden ovan är en klassisk safaristol. I det här fallet från Norell men jag såg säkert 15-20 olika varianter. Beige linne, läderkarmar och lite boxig. Alla gör sin variant.

Men den största trenden är 70-talet.

IMG_2388

Ett rökfärgat glasbord till soffan av Simon Klenell och Kristoffer Sundin för Fogia.

IMG_2746

Bordet kan ju absolut få ett annat uttryck om man byter färg på glaset och benen, men i det här utförandet tillsammans med den orangea mattan så visslar det väldigt mycket 70-tal.

IMG_2422

Lammhults samarbete med Hope andas också 70-tal. Det finns mycket att säga om det här projektet, men just nu håller vi oss till estetiken.

IMG_2753

Och jag har nog aldrig sett så mycket rundstavar.

IMG_2780

Rundstav i en av mina favoritmöbler på mässan dvs TAFs stol för Gärsnäs.

IMG_2849

Stol ovan hos Ire.

IMG_2791

Och soffan av Front hos Swedese andas verkligen sportstuga och 70-tal.

IMG_2626

Man kan också se det här klossiga och hemmasnickrade. Här i Greenhouse.

IMG_2656

Här av Zoran Mojsilovic.

IMG_2851

Klossigt och rustigt i utemöbler hos Vestre.

IMG_2789

Vi kan också tala om 70-talsfärgerna och mönstret hos Kustaa Saksi för Swedese.

IMG_2883

Till och med plasten blir 70-tal som hos Kartell vars knoppar ser ut som sånt där pressglas man hade i förortsvillan på fasaden.

IMG_2389Men 70-tal är också James Bond och tv-serien Helgonet. Där får Andreas Engesviks soffa plats. Han har just inspirerats av en Lambourghini från 70-talet.

IMG_2768

Och kanske kan man slänga in Gubis nya bordsserie i rosa glas och mässing där.

IMG_2615

Sista 70-tal. Detta är en ny stol men visst känns den igen. Känns som att jag hade en motsvarande variant i mitt pojkrum i Sollentuna. Här från Blå Station med nya formgivaren Luka Stepan.

IMG_2599

Vi rasar vidare. Årets dagbädd är i alla fall en bänk. Alla gjorde bänkar. Här Louise Hederström för Skagerak.

IMG_2600

Dubblar som krukförvaring för utebruk. Så fin.

IMG_2716

Claesson Koivisto Runes bänk för Dux.

IMG_2758

SMD

IMG_2946 IMG_2950

Hos Hay.

IMG_2968

Stefan Forsberg för NC Care.

IMG_2425

Sista resonemanget. Det känns som att matbordet blir viktigare. Och även soffan. I en enkel analys så tänker jag att det handlar om att samla familjen. Designprodukter brukar ofta vara tecken i tiden på vad som händer. Vi fick soffor med höga ryggar på grund av öppna landskap etc etc. Och nu vill vi hitta en lösning för hur vi ska bete oss med familjen och detta med sociala medier.

Soffan blir större. Som en säng. Här ska vi inte sitta och äta framför tv:n längre utan här ska vi halvligga hela familjen med varsin apparat. Och matborden blir mer och mer taktila för att vi ska släppa ifrån oss apparaterna och vara närvarande en halvtimme när vi äter.

Så – soffor som säng och matbord blir där vi samlar familjen.

Bild ovan från Tre Sekel och Emma Olbers.

IMG_2427

Matbord man vill samlas runt hos Skagerak av Anton Björsing.

IMG_2402

Myssoffa av Luca Nichetto för Fogia.

IMG_2722

En soffa som faktiskt är en säng av Claesson Koivisto Rune för Dux.

DELA

Stockholm Design Week – tio bra grejer

0

Stockholm Design Week med mässa och de kringliggande aktiviteterna på stan – är nu över.  Ett av de bästa genomförandena på många år. Jag ska försöka lista några favoriter nedan men det är ju inte allt från denna designvecka. För att få lite variation och alternativ så kan du alltid kolla in Instagram under taggen #selectedbydesignbloggarna för att se vad mina kollegor gillar.

Mina trender kommer i ett inlägg imorgon.

Men det var ett bra år. Väldigt trevligt på stan. inte så trångt som det varit tidigare (utom Colour Emotions på bilden ovan). Och jag tror att alla internationella designkändisar varit i stan. Jag såg inte Marcel Wanders och inte bröderna Campana men annars var nog alla på plats. Verkligen alla. Och för mig är det ett bra betyg för Stockholm. Jag är stolt och nöjd.

Det var väl ganska få saker som verkligen stack ut. Det känns som att det inte riktigt blev nån lansering som blev den där stora snackisen utan allt hade en jämn och hög nivå. Jag tror att 2017 kommer bli det där året när allt blev så där trevligt. Visst jag blev upprörd över Jaime Hayon-utställningen och jag tycker att vändningen som Swedese gjort var lite märklig. Kanske var det lite extra konstigt att NC Care, Materia och Skandiform tog in Karim Rashid för varsin produkt, men det får det ju vara… Kanske var återbruksprojektet med Lammhults och Hope lite fult, men jag blev bara upprörd i fem minuter. Lite samma sak med Harri Koskinens lampa för Svenskt Tenn. Fattar inte, men inte jätteupprörd…

Här nedan är nog mina favoriter från designveckan 2017

IMG_2375

Luca Nichettos vaser/karaffer för Smaller Objects. Så fint med muranokvalitet. Fantastiska som både karaff och vas. Älskar det.

IMG_2387 IMG_2410

Jag gillade också Jasper Morrissons plasttol för Vitra. Okej, kanske inte något nytt, men så var det lite på mässan. Fin. Gillar att den är helt i plast och därmed enkelt att återvinna.

IMG_2419

På tal om återvinna. Ja, jag vet. Den här bänken lanserades 1991 av Tomas Sandell för Asplund, men så befriande skönt att se att den kan få ett nytt liv igen. Jag gillar det skitmycket.

IMG_2600

Och bänkar… I min trendspaning imorgon så kommer jag prata om att alla gör bänkar… Veckans finaste bänk var av Louise Hederström för veckans mest intressanta varumärke dvs Skagerak. Bänksitsen är alltså vändbar så man kan sitta på upphöjning eller vända för att ha krukor i.

IMG_2607

Jag hittade flera produkter gjorda av personer som kanske normalt sett inte ingår i vår designparnass. Vad innebär det? Jättespännande tankar. Ser vi ett skifte? Här ett superfint bord av 60-minus Olle Salmonsson från Umeå. Vem är han? De små, enkla borden går att sätta ihop med fler enheter. Enkelt, genialt och snyggt. Lite på samma sätt har NC Care gjort världens finaste bänk (som sagt…) med Stefan Forsberg. Vem är han? Jag gillar när jag blir överraskad.

IMG_2720

Inte lika överraskande var det att Claesson Koivisto Rune gjort en fantastisk kollektion för Dux. Verkligen, verkligen superfint. Väldigt mycket i deras existerande stil, men väldigt, väldigt fint.

IMG_2762

Ett företag som överraskade av svenska SMD. De är alltid duktig och arbetad mer etablerade formgivare som Björn Dahlström etc. Jag blev lite förtjust i den här kroken. För hallen eller varsomhelst. Av Nina Jobs och Stina Sandwall.

IMG_2764

Mer SMD. Flera företag (bla Hay) hade gjort perforerade utemöbler. Här en smäcker variant av Pierre Sindre som också finns med på bilden under…

IMG_2859

Alltså var är Pierre i alla diskussioner om ”årets designer”. Jag vet att det är svårt att komma ihåg alla namn när man sitter där i november och ska sammanfatta men Pierre – kom igen – han är ”the shit”. I flera år har han levererat bra design för företag som Gärsnäs (ovan) och Källemo. Skitbra designer och jag älskar stolen.

IMG_2783

Och på tal om Gärsnäs. Shit pommes frites vad de levereras år efter år, just nu. Man skulle vilja veta vad som försegår i kulisserna där. Jag tycker verkligen de är Sveriges mest intressanta designföretag just nu. Även förra året. Vilket visar att de har bra koll och styrning. Älskar Gärsnäs.

Och fåtöljen av TAF Arkitekter är fan-fucking-tastisk. Förutom bänkar så kommer jag tala om 70-tal i trendrapport. Spana in rundstavar och 70-talsestetiken.

IMG_2776Daniel Rybakkens lampor för Wästberg var superfina. Daniel är ju vår svensk-norska designer som varit rätt artsy men nu kommer den ena produkten efter den andra. Jag tror att Daniel kommer vara lika dominant på den skandinaviska designscenen om tio år som Claesson Koivisto Rune.

IMG_2785

Sista bilden. Och jag vet inte… Av alla miljoner produkter som lanserats på mässan så borde inte de här rätt oansenliga småborden in. Men jag gillar Monica Förster.  Jag missade hennes Zanat-utställning så det här får på nåt sätt bli en kompensation för att jag gillar Monica. men Swedese – jag ska inte göra en stor grej – vad håller ni på med? Sista produkten på min topp-tio får bli Monica, och egentligen inte hennes bord för Swedese utan för att hon är fantastisk.

DELA

Fiskars diskuterar framtidens matupplevelse

0

Sponsrat inlägg:

Fiskars och Iittala har en utställning under Stockholm Design Week där man diskuterar hur vi äter och vilka vanor vi har i framtiden. Man menar att beteendena också kommer påverka hur Iittalas sortiment kommer se ut. Utställningen pågår på Wetterling Gallery och är öppen för allmänheten. Utställningen är öppen 11-18 onsdag och torsdag denna vecka. Fyra installationer finns.

Quality Time

Open Mind

Earth is Calling

Family Affair

Mina bloggkollegor Tapetmartin och Verycamilla har tittat på utställningen också. Jag har själv fastnat för temat som kallas Earth is calling där man tittat på framtidens mat. Så här skriver man själva: ”Mat är essentiellt i våra liv. Mat tillhör våra grundbehov. Maten formar också vår kulturella identitet och hur vi lever. Medvetenheten kring vad vi lägger på våra tallrikar och hur det i sin tur påverkar våra kroppar och sinnen, växer allt mer. Vi är villiga att experimentera och utforska nya sätt att framställ mat, nya sätt att tillaga mat och nya sätt att äta mat. I tanken har vi en önskan och strävan efter en mer hållbar miljö och framtid. Hållbar mat är ingen trend. Att omdefiniera middagen är den nya livstilen. En nödvändig sådan som vi alla håller på att anpassa oss till.”

IMG_2449

Framtidens mat…

IMG_2443

I framtiden kanske vi inte äter mat utan bara juicer och piller. Vilken sorts dukning ska man ha då?

IMG_2444 IMG_2445 IMG_2446

IMG_2462 IMG_2447

Utställningen i övrigt är fint curerad av Codesign och Sanna Gebeyehu.

IMG_2453Här ser vi en installation där man via skype kan få äta middag med någon annan på andra sidan jordklotet.

IMG_2456 IMG_2457Och installationer som kanske kan få oss att lägga ifrån oss mobiltelefonerna.

IMG_2459

DELA