Palma, denna stad som de flesta av os svenskar har något sorts förhållande till. Kanske stannade dina minnen därifrån vid ungdomsåren och lämnade ett minne av sönderbrända axlar, intensivt alkoholintag och nattliga bad. Eller så växte upplevelsen av staden och hela ön till något större med åren. Vi är många svenskar som har en stark och relativt sund koppling till platsen.
Vi svenskar har förmåga att bli uppslukade av varandra och av varandras handlande. Det positiva med det är att vi är ganska eniga om vad som är bra och väldigt produktiva. Det tråkiga kan vara att vi blir lite konforma och ängsliga i våra handlingar. Vi rör oss lite som ett lämmeltåg, men ett relativt nöjt lämmeltåg. Sedan flera decennier har massor av oss svenskar hittat sitt paradis på Mallorca. Och man kan verkligen säga att vi också har tillfört en del. Många svenskar är duktiga entrepenörer och har startat hotell, restauranger, butiker och andra serviceföretag. Några som tidigt bidrog på ett viktigt sätt är Michael och Johanna Langström. Dom startade hotellet Portixol i Palmas utkant och satte därmed en standard för vad svenskar kan bidra med. Hotellet har idag kanske drygt 15 år på nacken men känns fortfarande så fräscht och uppdaterat. Jag bor ofta och gärna här och mår alltid så bra.
Vi svenskar har förmåga att bli uppslukade av varandra och av varandras handlande. Det positiva med det är att vi är ganska eniga om vad som är bra och väldigt produktiva. Det tråkiga kan vara att vi blir lite konforma och ängsliga i våra handlingar. Vi rör oss lite som ett lämmeltåg, men ett relativt nöjt lämmeltåg. Sedan flera decennier har massor av oss svenskar hittat sitt paradis på Mallorca. Och man kan verkligen säga att vi också har tillfört en del. Många svenskar är duktiga entrepenörer och har startat hotell, restauranger, butiker och andra serviceföretag. Några som tidigt bidrog på ett viktigt sätt är Mikael och Johanna Landström. Dom startade hotellet Portixol i Palmas utkant och satte därmed en standard för vad svenskar kan bidra med. Hotellet har idag kanske drygt 15 år på nacken men känns fortfarande så fräscht och uppdaterat. Jag bor ofta och gärna här och mår alltid så bra.
Paret Langström driver också det magnifika Hotel Esplendido i Port de Soller. Där råder samma sköna "casual upscale" känsla. Väl värt att checka in några nätter på.. Det senaste projektet de satte tänderna i är övertagandet av den gamla tennisklubben i Santa Catalina. Den sköna stadsdelen Santa Catalina ha för övrigt blivit väldigt sverigefiereat senaste åren. Snart klarar man sig lika bra på svenska här som man gjorde i Palmanova på 80-talet. På den gamla tennisklubben brukade vi hänga för 20 år sedan när vi var och plåtade för H&M. Vi var ofta några i fototeamet som gillade att spela några timmar i kvällssolen efter en dags produktion. Idag har den blivit Palma Sport & Tennis Club. Och här formligen älskar jag att vara! Så här ser drömmen om ett skönt, sunt och fräscht häng ut för mig. Här spelar jag gärna lite tennis på fm innan jag äter en skön sen frukost eller lunch på den härliga restaurangen. Sen körjag gärna något pass, typ pilates eller spinning innan jag hänger vid poolen.
Paret Landström driver också det magnifika Hotel Esplendido i Port de Soller. Där råder samma sköna ”casual upscale” känsla. Väl värt att checka in några nätter på..
Det senaste projektet de satte tänderna i är övertagandet av den gamla tennisklubben i Santa Catalina. Den sköna stadsdelen Santa Catalina har för övrigt blivit väldigt sverigefieread senaste åren. Snart klarar man sig lika bra på svenska här som man gjorde i Palmanova på 80-talet.
På den gamla tennisklubben brukade vi hänga för 20 år sedan när vi var och plåtade för H&M. Vi var ofta några i fototeamet som gillade att spela några timmar i kvällssolen efter en dags produktion.
Idag har den blivit Palma Sport & Tennis Club. Och här formligen älskar jag att vara! Så här ser drömmen om ett skönt, sunt och fräscht häng ut för mig. Här spelar jag gärna lite tennis på fm innan jag äter en skön sen frukost eller lunch på den härliga restaurangen. Sen kör jag gärna något pass, typ pilates eller spinning innan jag hänger vid poolen.
Som sagt, jag älskar så mycket och det är så mycket jag älskar med Mallorca och med Palma. Ön är unik på det sättet som den sväljer dessa mängder av folk under högsäsong men ändå kan erbjuda så mycket skönhet och upplevelser. Här finner man myllrande stadsliv, restauranger och hotell i alla prisklasser, långa sandstränder och små hemliga pärlor, sömniga småbyar, exklusiva fincor och asketiska kloster.
Som sagt, jag älskar så mycket och det är så mycket jag älskar med Mallorca och med Palma. Ön är unik på det sättet som den sväljer dessa mängder av folk under högsäsong men ändå kan erbjuda så mycket skönhet och upplevelser. Här finner man myllrande stadsliv, restauranger och hotell i alla prisklasser, långa sandstränder och små hemliga pärlor, sömniga småbyar, exklusiva fincor och asketiska kloster.
Våren och hösten är mina favoritperioder på Mallorca. Våren då allt känns krispigt fräscht och öppnar upp för kommande säsong. Hösten när de stora massorna har rest hem , lokalborna andas ut och havet är som allra bäst att bada i. Dessa två perioder är också optimala för fysiska aktiviteter som vandring, cykling, yoga, tennis o paddel.
Våren och hösten är mina favoritperioder på Mallorca. Våren, då allt känns krispigt fräscht och öppnar upp för kommande säsong. Hösten, när de stora massorna har rest hem, lokalborna andas ut och havet är som allra bäst att bada i.
Dessa två perioder är också optimala för fysiska aktiviteter som vandring, cykling, yoga, tennis o paddel.
Jag älskar så mycket men allt är verkligen inte lyx och flärd. Jag älskar att gå långa promenader och lyssna på musik eller en pod. Jag älskar att sitta på enkla, allt för upplysta syltor och dricka en cana, käka liten chips och kolla spansk fotboll på en TV som sitter för högt. Jag älskar att äta bröd med bara vitlök, olja och tomat på, jag älskar allt som är på riktigt. I mitt tycke är spanjorerna på riktigt. De tar inte i så mycket för att leverera något som dom inte är. Dom är sig själva, båda unga och gamla. Därför skulle jag absolut kunna sälla mig till lämmeltåget av svenskar som bosätter sig Spanien. Och jag skulle säkert vara riktigt nöjd. dessutom får jag dricka mitt absoluta favvo-vatten Vichy Catalan! Det finns hundratals som tipsar om guldställen på Mallorca. Av mig blir det bara tre... Favoritrestauranger i Palma: - La Rosa. Så rätt, coolt samtidigt som riktigt bra och gott. Äkta spansk mat, även från konservburk! -Tast Club. Inte den lilla Tast på Carrer de la Unio utan den undangömda, ombonade restaurangen på C/San Jaime. Gör ingen besviken... - Toque de Queda. En liten, vänlig och enkel restaurang med hög mysfaktor. Namnet betyder "utegångsförbud". Jag skulle trotsa det för att få ett par smårätter där tillsammans med ett glas lokalt vin.
Jag älskar så mycket men allt är verkligen inte lyx och flärd. Jag älskar att gå långa promenader och lyssna på musik eller en pod. Jag älskar att sitta på enkla, allt för upplysta syltor och dricka en cana, käka liten chips och kolla spansk fotboll på en TV som sitter för högt. Jag älskar att äta bröd med bara vitlök, olja och tomat på, jag älskar allt som är på riktigt. I mitt tycke är spanjorerna på riktigt. De tar inte i så mycket för att leverera något som dom inte är. Dom är sig själva, båda unga och gamla. Därför skulle jag absolut kunna sälla mig till lämmeltåget av svenskar som bosätter sig Spanien. Och jag skulle säkert vara riktigt nöjd. dessutom får jag dricka mitt absoluta favvo-vatten Vichy Catalan! Det smakar nästan som barndomens Samarin. Det är konstigt hur smakupplevelserna kickar in vid olika skeden i livet…
Det finns hundratals som tipsar om guldställen på Mallorca. Av mig blir det bara tre…
Favoritrestauranger i Palma:
– La Rosa. Så rätt, coolt samtidigt som riktigt bra och gott. Äkta spansk mat, även från konservburk!
-Tast Club. Inte den lilla Tast på Carrer de la Unio utan den undangömda, ombonade restaurangen på C/San Jaime. Gör ingen besviken…
– Toque de Queda. En liten, vänlig och enkel restaurang med hög mysfaktor. Namnet betyder ”utegångsförbud”. Jag skulle trotsa det för att få ett par smårätter där tillsammans med ett glas lokalt vin.
Åk till Palma nu och låt sommaren börja. Strunta i att vi är lite konforma och rör oss i samma banor. Älska det istället...det blir roligare då!
Åk till Palma nu och låt sommaren börja. Strunta i att vi är lite konforma och rör oss i samma banor. Älska det istället…det blir roligare då!

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =