Det tomma ARKET

0
Ingen har väl missat att H&M-gruppen har fått tillökning i familjen. ARKET heter den nyfödda som dom hoppas ska kunna försörja dom på ålderns höst. Ni har säkert matats med bilder och beskrivningar om konceptet. Redan har butiken öppnat i London och en rad städer står på tur att få se den nyfödda. I början av 2018 kommer även vi stockholmare kunna gå till Biblioteksgatan och se underbarnet. Modernt, tidlöst, avskalat, naturligt, nordiskt och väldesignat är begrepp som vi hör. Alla butiker kommer dessutom ha ett seriöst cafe' och erbjuda inredningsdetaljer. Så varför har H&M valt detta koncept inför framtiden?
Ingen har väl missat att H&M-gruppen har fått tillökning i familjen. ARKET heter den nyfödda som dom hoppas ska kunna försörja dom på ålderns höst. Ni har säkert matats med bilder och beskrivningar om konceptet. Redan har butiken öppnat i London och en rad städer står på tur att få se den nyfödda. I början av 2018 kommer även vi stockholmare kunna gå till Biblioteksgatan och se underbarnet. Modernt, tidlöst, avskalat, naturligt, nordiskt och väldesignat är begrepp som vi hör. Alla butiker kommer dessutom ha ett seriöst cafe’ och erbjuda inredningsdetaljer. Så varför har H&M valt detta koncept inför framtiden?
Det viktigaste är naturligtvis att bemöta de svårigheter som de fysiska butikerna idag står inför. När näthandeln ökar explosionsartat och etablerat sig hos alla kundgrupper så måste man göra något drastiskt för att få in kunderna i butiken. Dessutom måste man få dom att handla och inte bara titta. Många butiker idag blir bara en expoyta där kunderna kan få expertishjälp, titta och känna för att sen gå hem och beställa till bästa pris online. Det här håller ju naturligtvis inte…
Därför måste en relation mellan butiken och kunden skapas som bygger på gemensamma värden. Här måste man gilla att befinna sig, trivas i miljön, känna delaktighet och få inspiration. Kanske kan man då attrahera kunder som inte längre är lika intresserade av att gå omkring bland klädrack och hitta passande nyheter eller någorlunda bra till billigaste pris.
Även om det naturligtvis även för H&M är det krasst ekonomiska som styr besluten så kanske man kan hoppas ett de ekonomiska utmaningarna rör sig i en riktning som är någorlunda parallell med de miljömässiga som vi står inför. Den vansinniga konsumtionen av kläder och de miljömässiga effekterna av det går inte att bortse från. Idag finns det ju inte heller någon återvinningsprocess att tala om även om allt mer insamling sker. Så att få konsumenterna att sakta ner något, handla lite mindre, lite bätttre och lite mer medvetet är vi alla belönade av i framtiden.
När jag reser runt i världen kan jag anta en nästan löjligt patriotisk självutnämnd ambassadörsroll. Så även i det här fallet hoppas jag att det blir en framgång för Arket och att dom förvaltar framgången på ett sätt som kommer oss alla till gagn.
Vi behöver en levande stad med spännande butiker. Vi behöver inspireras och umgås. Vi behöver konsumera mindre men bättre och vi behöver ta ett kollektivt ansvar för vilken riktning vi går. Namnet Arket kopplas naturligtvis till det ”vita oskrivna arket”. Låt oss hoppas att det fylls med spännande idéer, lust och ansvar.
Bilder h&m.com samt pressbilder

Fondation Louis Vuitton

0

 

Om ni har chansen att resa till Paris i sommar så grattis! Grattis till tillbringa tid i en av världens vackraste och intressantaste städer. Jag vill rekommendera ett besök på museet Fondation Louis Vuitton. Det har sagts mycket om byggnaden, dess vara eller inte vara men nu är den där och jag tycker man ska njuta av den. Den är ritad av den ikoniske arkitekten Frank Gehry och stod klar för tre år sedan. Här hade Frank en idé om att skapa ett fartyg på land som ska symbolisera Frankrikes "djupa kulturella kall".
Om ni har chansen att resa till Paris i sommar så grattis! Grattis till tillbringa tid i en av världens vackraste och intressantaste städer.
Jag vill rekommendera ett besök på museet Fondation Louis Vuitton. Det har sagts mycket om byggnaden, dess vara eller inte vara men nu är den där och jag tycker man ska njuta av den. Den är ritad av den ikoniske arkitekten Frank Gehry och stod klar för tre år sedan. Här hade Frank en idé om att skapa ett fartyg på land som ska symbolisera Frankrikes ”djupa kulturella kall”.
Museet ligger vackert beläget i Boi de Bologne. Det är inte alls så svårtillgängligt som man kan tro utan passar utmärkt som en halvdagsutflykt eller som en heldagsutflykt tillsammans med Jardin d'Acclimitation som stiftelsen nu även ansvarar för och som ingår i en kombobiljett. Du når museet/parken enklast från Port Maillot som ligger i förlängningen av Champs Elysees. Därifrån tar det ca 20 min att gå till fots.
Museet ligger vackert beläget i Boi de Bologne. Det är inte alls så svårtillgängligt som man kan tro utan passar utmärkt som en halvdagsutflykt eller som en heldagsutflykt tillsammans med Jardin d’Acclimitation som stiftelsen nu även ansvarar för och som ingår i en kombobiljett. Du når museet/parken enklast från Port Maillot som ligger i förlängningen av Champs Elysees. Därifrån tar det ca 20 min att gå till fots.
Arkitekturen är brutalt kompromisslös och kopplingen till ett fartyg är uppenbar när man studerar det. Det står parkerat i vatten och breder ut sina segel i enorma konstruktioner som är imponerande.
Arkitekturen är brutalt kompromisslös och kopplingen till ett fartyg är uppenbar när man studerar det. Det står parkerat i vatten och breder ut sina segel i enorma konstruktioner som är imponerande.
Här finns några permanenta konstverk som tex "Inside the horizon" av islänningen Olafur Eliasson. Det är en stor ljusinstallation som har införlivats i husets konstruktion.
Här finns några permanenta konstverk som tex ”Inside the horizon” av islänningen Olafur Eliasson. Det är en stor ljusinstallation som har införlivats i husets konstruktion.
Fram till den 28:e Augusti är hela museet vigt åt en fantastisk utställning av afrikansk modern konst. Jag har sett mycket afrikansk ny konst, speciellt från Sydafrika men tycker ändå att det här är väldigt spännande och storslaget. Som ofta från unga afrikanska konstnärer så är det lekfullt, fantasieggande och lite provokativt på ett naivt sätt. Där finns också fotokonst som påverkar en starkt.
Fram till den 28:e Augusti är hela museet vigt åt en fantastisk utställning av afrikansk modern konst. Jag har sett mycket afrikansk ny konst, speciellt från Sydafrika men tycker ändå att det här är väldigt spännande och storslaget. Som ofta från unga afrikanska konstnärer så är det lekfullt, fantasieggande och lite provokativt på ett naivt sätt. Där finns också fotokonst som påverkar en starkt.
Drömlika skapelser som får fantasin att flöda. Skulptur och målningar blandas på de 8000 kvadratmetrarna.
Drömlika skapelser som får fantasin att flöda. Skulptur och målningar blandas på de 8000 kvadratmetrarna.
Som barn följde jag ofta med mina föräldrar på konstmuseer, mer eller mindre förtjust. Det här hade jag älskat!
Som barn följde jag ofta med mina föräldrar på konstmuseer, mer eller mindre förtjust. Det här hade jag älskat!
Är benen trötta på väg hem så kan man ta en av de elektriska bussarna som i sig är små naiva konstverk. Ibland känns fransmännen så där barnsligt kreativa på ett skönt sätt. Vi européer brukar annars låta japanerna och övriga lekfulla asiater ansvara för de här designexperimenten... Annars är ju , tillsammans med metron, benen ens bästa transportmedel i Paris. Jag hävdar att Paris är världens bästa stad för promenader. Hör hittar man nästan utan karta och äventyr och god mat och kall öl finns i varje kvarter. Bon chance!!!
Är benen trötta på väg hem så kan man ta en av de elektriska bussarna som i sig är små naiva konstverk. Ibland känns fransmännen så där barnsligt kreativa på ett skönt sätt. Vi européer brukar annars låta japanerna och övriga lekfulla asiater ansvara för de här designexperimenten… Annars är ju , tillsammans med metron, benen ens bästa transportmedel i Paris. Jag hävdar att Paris är världens bästa stad för promenader. Hör hittar man nästan utan karta och äventyr och god mat och kall öl finns i varje kvarter. Bon chance!!!

 

Jag älskar så mycket, bl.a Mallorca

0
Palma, denna stad som de flesta av os svenskar har något sorts förhållande till. Kanske stannade dina minnen därifrån vid ungdomsåren och lämnade ett minne av sönderbrända axlar, intensivt alkoholintag och nattliga bad. Eller så växte upplevelsen av staden och hela ön till något större med åren. Vi är många svenskar som har en stark och relativt sund koppling till platsen.
Vi svenskar har förmåga att bli uppslukade av varandra och av varandras handlande. Det positiva med det är att vi är ganska eniga om vad som är bra och väldigt produktiva. Det tråkiga kan vara att vi blir lite konforma och ängsliga i våra handlingar. Vi rör oss lite som ett lämmeltåg, men ett relativt nöjt lämmeltåg. Sedan flera decennier har massor av oss svenskar hittat sitt paradis på Mallorca. Och man kan verkligen säga att vi också har tillfört en del. Många svenskar är duktiga entrepenörer och har startat hotell, restauranger, butiker och andra serviceföretag. Några som tidigt bidrog på ett viktigt sätt är Michael och Johanna Langström. Dom startade hotellet Portixol i Palmas utkant och satte därmed en standard för vad svenskar kan bidra med. Hotellet har idag kanske drygt 15 år på nacken men känns fortfarande så fräscht och uppdaterat. Jag bor ofta och gärna här och mår alltid så bra.
Vi svenskar har förmåga att bli uppslukade av varandra och av varandras handlande. Det positiva med det är att vi är ganska eniga om vad som är bra och väldigt produktiva. Det tråkiga kan vara att vi blir lite konforma och ängsliga i våra handlingar. Vi rör oss lite som ett lämmeltåg, men ett relativt nöjt lämmeltåg. Sedan flera decennier har massor av oss svenskar hittat sitt paradis på Mallorca. Och man kan verkligen säga att vi också har tillfört en del. Många svenskar är duktiga entrepenörer och har startat hotell, restauranger, butiker och andra serviceföretag. Några som tidigt bidrog på ett viktigt sätt är Mikael och Johanna Landström. Dom startade hotellet Portixol i Palmas utkant och satte därmed en standard för vad svenskar kan bidra med. Hotellet har idag kanske drygt 15 år på nacken men känns fortfarande så fräscht och uppdaterat. Jag bor ofta och gärna här och mår alltid så bra.
Paret Langström driver också det magnifika Hotel Esplendido i Port de Soller. Där råder samma sköna "casual upscale" känsla. Väl värt att checka in några nätter på.. Det senaste projektet de satte tänderna i är övertagandet av den gamla tennisklubben i Santa Catalina. Den sköna stadsdelen Santa Catalina ha för övrigt blivit väldigt sverigefiereat senaste åren. Snart klarar man sig lika bra på svenska här som man gjorde i Palmanova på 80-talet. På den gamla tennisklubben brukade vi hänga för 20 år sedan när vi var och plåtade för H&M. Vi var ofta några i fototeamet som gillade att spela några timmar i kvällssolen efter en dags produktion. Idag har den blivit Palma Sport & Tennis Club. Och här formligen älskar jag att vara! Så här ser drömmen om ett skönt, sunt och fräscht häng ut för mig. Här spelar jag gärna lite tennis på fm innan jag äter en skön sen frukost eller lunch på den härliga restaurangen. Sen körjag gärna något pass, typ pilates eller spinning innan jag hänger vid poolen.
Paret Landström driver också det magnifika Hotel Esplendido i Port de Soller. Där råder samma sköna ”casual upscale” känsla. Väl värt att checka in några nätter på..
Det senaste projektet de satte tänderna i är övertagandet av den gamla tennisklubben i Santa Catalina. Den sköna stadsdelen Santa Catalina har för övrigt blivit väldigt sverigefieread senaste åren. Snart klarar man sig lika bra på svenska här som man gjorde i Palmanova på 80-talet.
På den gamla tennisklubben brukade vi hänga för 20 år sedan när vi var och plåtade för H&M. Vi var ofta några i fototeamet som gillade att spela några timmar i kvällssolen efter en dags produktion.
Idag har den blivit Palma Sport & Tennis Club. Och här formligen älskar jag att vara! Så här ser drömmen om ett skönt, sunt och fräscht häng ut för mig. Här spelar jag gärna lite tennis på fm innan jag äter en skön sen frukost eller lunch på den härliga restaurangen. Sen kör jag gärna något pass, typ pilates eller spinning innan jag hänger vid poolen.
Som sagt, jag älskar så mycket och det är så mycket jag älskar med Mallorca och med Palma. Ön är unik på det sättet som den sväljer dessa mängder av folk under högsäsong men ändå kan erbjuda så mycket skönhet och upplevelser. Här finner man myllrande stadsliv, restauranger och hotell i alla prisklasser, långa sandstränder och små hemliga pärlor, sömniga småbyar, exklusiva fincor och asketiska kloster.
Som sagt, jag älskar så mycket och det är så mycket jag älskar med Mallorca och med Palma. Ön är unik på det sättet som den sväljer dessa mängder av folk under högsäsong men ändå kan erbjuda så mycket skönhet och upplevelser. Här finner man myllrande stadsliv, restauranger och hotell i alla prisklasser, långa sandstränder och små hemliga pärlor, sömniga småbyar, exklusiva fincor och asketiska kloster.
Våren och hösten är mina favoritperioder på Mallorca. Våren då allt känns krispigt fräscht och öppnar upp för kommande säsong. Hösten när de stora massorna har rest hem , lokalborna andas ut och havet är som allra bäst att bada i. Dessa två perioder är också optimala för fysiska aktiviteter som vandring, cykling, yoga, tennis o paddel.
Våren och hösten är mina favoritperioder på Mallorca. Våren, då allt känns krispigt fräscht och öppnar upp för kommande säsong. Hösten, när de stora massorna har rest hem, lokalborna andas ut och havet är som allra bäst att bada i.
Dessa två perioder är också optimala för fysiska aktiviteter som vandring, cykling, yoga, tennis o paddel.
Jag älskar så mycket men allt är verkligen inte lyx och flärd. Jag älskar att gå långa promenader och lyssna på musik eller en pod. Jag älskar att sitta på enkla, allt för upplysta syltor och dricka en cana, käka liten chips och kolla spansk fotboll på en TV som sitter för högt. Jag älskar att äta bröd med bara vitlök, olja och tomat på, jag älskar allt som är på riktigt. I mitt tycke är spanjorerna på riktigt. De tar inte i så mycket för att leverera något som dom inte är. Dom är sig själva, båda unga och gamla. Därför skulle jag absolut kunna sälla mig till lämmeltåget av svenskar som bosätter sig Spanien. Och jag skulle säkert vara riktigt nöjd. dessutom får jag dricka mitt absoluta favvo-vatten Vichy Catalan! Det finns hundratals som tipsar om guldställen på Mallorca. Av mig blir det bara tre... Favoritrestauranger i Palma: - La Rosa. Så rätt, coolt samtidigt som riktigt bra och gott. Äkta spansk mat, även från konservburk! -Tast Club. Inte den lilla Tast på Carrer de la Unio utan den undangömda, ombonade restaurangen på C/San Jaime. Gör ingen besviken... - Toque de Queda. En liten, vänlig och enkel restaurang med hög mysfaktor. Namnet betyder "utegångsförbud". Jag skulle trotsa det för att få ett par smårätter där tillsammans med ett glas lokalt vin.
Jag älskar så mycket men allt är verkligen inte lyx och flärd. Jag älskar att gå långa promenader och lyssna på musik eller en pod. Jag älskar att sitta på enkla, allt för upplysta syltor och dricka en cana, käka liten chips och kolla spansk fotboll på en TV som sitter för högt. Jag älskar att äta bröd med bara vitlök, olja och tomat på, jag älskar allt som är på riktigt. I mitt tycke är spanjorerna på riktigt. De tar inte i så mycket för att leverera något som dom inte är. Dom är sig själva, båda unga och gamla. Därför skulle jag absolut kunna sälla mig till lämmeltåget av svenskar som bosätter sig Spanien. Och jag skulle säkert vara riktigt nöjd. dessutom får jag dricka mitt absoluta favvo-vatten Vichy Catalan! Det smakar nästan som barndomens Samarin. Det är konstigt hur smakupplevelserna kickar in vid olika skeden i livet…
Det finns hundratals som tipsar om guldställen på Mallorca. Av mig blir det bara tre…
Favoritrestauranger i Palma:
– La Rosa. Så rätt, coolt samtidigt som riktigt bra och gott. Äkta spansk mat, även från konservburk!
-Tast Club. Inte den lilla Tast på Carrer de la Unio utan den undangömda, ombonade restaurangen på C/San Jaime. Gör ingen besviken…
– Toque de Queda. En liten, vänlig och enkel restaurang med hög mysfaktor. Namnet betyder ”utegångsförbud”. Jag skulle trotsa det för att få ett par smårätter där tillsammans med ett glas lokalt vin.
Åk till Palma nu och låt sommaren börja. Strunta i att vi är lite konforma och rör oss i samma banor. Älska det istället...det blir roligare då!
Åk till Palma nu och låt sommaren börja. Strunta i att vi är lite konforma och rör oss i samma banor. Älska det istället…det blir roligare då!

 

Mer fotokonst till folket

0
Jag är egentligen inte så intresserad av trender (inbillar jag mig..säkert supertorsk!) men jag vet hur det känns när jag ser en välbalanserad miljö eller bild... självklart och skönt. Foto: Karl Andersson
Skön blandning av vintage 70-tal och skön väggkonst.
Skön blandning av vintage 70-tal och skön väggkonst. Min inredning möter härliga bilder från Getty Images Gallery. Foto: Karl Andersson

 

Det är ingen nyhet att fotokonst är en starkt växande trend hos det trendkänsliga svenska folket. I min värld kallar vi foton för bilder och gud bevara den som säger ”kort”! Kort är något du tar med en gammal kamera när du är på utflykt till Ullared…

Bilder verkar ha blivit vårt primära sätt att kommunicera; snabbt, informativt, lekfullt och lättillgängligt. Precis så som man vill ha det!

Pratar man inredning så är det självklart att fotokonsten har en viktig roll. Även här är det löjligt lättillgängligt. Det finns ett helt spektra av olika forum att köpa eller för den delen, skapa din egen fotokonst i din egen personliga stil. Det tar inte många minuter att skapa sitt eget konstverk av en favoritbild. Utbudet är enormt och printen kan komma ut på allt från kaffemuggar till fondtapeter, kuddar och påslakan. Lätttillgängligt, folkligt och roligt.

Sen finns det ju också fotogallerier i ett stadigt ökande antal runt om i våra städer. Fotokonstens status är hög och vi kan vara stolta över att ha ett antal fotografer och gallerier av hög rang. ”Fotografiska” har ju seglat upp och blivit ett av det allra första man rekommenderar när folk från utlandet undrar vad dom inte ska missa vid ett besök i vår huvudstad. Jag brukar nämna det tillsammans med Skärgården och Vasamuseet. På senaste tiden har det varitflera spännande vernissage där. Camilla Åkrans visade sina fantastiska bilder som verkligen skapade habegär. Veckan efter var Patrick Demarchelier där på sitt vernissage. Där snackar vi kultstatus inom modevärlden. Jag trodde han skulle berätta lite om sitt förhållande till fotografi och konst men han gick upp på podiet och sa ”sänk you för cöming” klev av och gick tillbaka till champagnen. Så jobbar ett pro!

Camilla Åkrans är en av våra starkt lysande stjärnor på fotohimlen.
Camilla Åkrans är en av våra starkt lysande stjärnor på fotohimlen.
Missa inte den här utställningen om du är intresserad av modefotografi.
Missa inte den här utställningen om du är intresserad av modefotografi.

På Sturegatan 16 i Stockholm ligger ett fotogalleri som siktar högt och har fantastiska lokaler och spännande utställningar. Jag har under den här veckan förmånen att mjuka upp den vackra men lite kantiga och traditionella miljön i deras galleri. Tillsammans med skön vintagemöblering blir väggkonstruktion mer komplett. Jag tycker det är en brilliant ide’ och jag hoppas på att få chans att göra fler liknande projekt i framtiden. Bildbyrån Getty Images som tidigare bara haft press och företag som sina kunder har nu öppnat upp sitt ofantligt stora arkiv till allmänheten.

Sedan i torsdags och fram till den här helgen visas en utställning med 2016 som tema. Här är alla bilder till salu och till priser som är mänskliga. I framtiden kommer nog mänga väggar i svenska hem prydas av verk från Getty Images.

 

En hyllning till tingens historia

0
Skön stämning hos Modernisten Isak Stöm.
Olika stilar ger en skön medveten stil som här hos Nordlings Antik
Olika stilar ger en skön medveten stil som här hos Nordlings Antik

Kanske borde mitt första inlägg på bloggen vara från en flygplats någonstans i världen eller från en fotostudio i München eller London. Det vore belysande för hur en ganska stor del av mitt liv ser ut. Men nu blev det den andra sidan av mitt liv som fick ta plats och det på grund av att jag just besökt Antikmässan i Stockholm och vill förmedla några tankar därifrån.
Jag vill gärna slå ett slag för det här. Att handla möbler, konst och dekoration som har en historia, har så många fördelar. Det känns bra att vara en motverkande kraft i slit och släng samhället. En del är helt ointresserade av de gamla tingen och vill ha nytt. Många av oss gillar att mixa gammalt med nytt. Sen finns det gruppen som går all-in och vill att allt de skaffar ska ha en historia. Det kan vara av skilda anledningar tex att man föredrar det ur miljösynpunkt, att man ser det som en god investering eller att man helt enkelt uppskattar den stilen mer och tycker att det speglar ens personlighet.
Jag tillbringar mycket av min tid bland det som i en fallande skala kan kallas antikviteter, moderna antikviteter, vintage, second-hand, begagnat och loppis.
Det tillför mycket i mitt liv. Det känns vettigt samtidigt som de är kreativt och kul.
Ett besök på Antikmässan i Stockholm erbjuder just det där blandade, allt från enkla små ting man kan förvärva för nån hundring till det mest storslagna pjäser som kostar i storleksklassen av en villa på landsbygden!
Möbler, konst och dekorationsdetaljer som har några år på nacken har en själ. Dom har något hemligt att berätta, en historia. Dom har ett eget liv som vi får vara med art dela.
Att blanda in vintagemöbler i sin inredningsstil ger på en gång något ledigt och förlåtande över stilen. I flera av montrarna blandas olika träslag, mönster och stilar.
I ett nytt möblemang skulle det kanske uppfattas stökigt, här blir det istället kreativt och lekfullt. Ek samsas med teak och jakaranda. Mässing som fortfarande är dominerande, blandas med krom och rufft järn.

Profilen Johan Sjöström tog i fjol hem priset för mässans bästa monter. I år vann han istället priset för "Årets dyrgrip" när han presenterade en jättepjäs i form av fontänen "från fall till fall" av Arne Jones.
Profilen Johan Sjöström tog i fjol hem priset för mässans bästa monter. I år vann han istället priset för ”Årets dyrgrip” när han presenterade en jättepjäs i form av fontänen ”från fall till fall” av Arne Jones.
Alexander Nordling från Nordlings Antik är antikhandlare i tredje generationen. Han har verkligen lyckats ta med butiken in i vår tid och presenterar högkvalitativ konst och härliga möbler. I år visade han en serie skulpturer från Fred Leyman. Abstrakt och underbart!
Alexander Nordling från Nordlings Antik är antikhandlare i tredje generationen. Han har verkligen lyckats ta med butiken in i vår tid och presenterar högkvalitativ konst och härliga möbler. I år visade han en serie skulpturer från Fred Leyman. Abstrakt och underbart!
Inte det äldsta på mässan snarare det yngsta. Triptyk i fräst styrofoam av Michela Barone Lumaga från 2015. Furu och andra enklare träslag har hittat in bland samlar objekten. Här en fin Luxus taklampa av Uno och Östen Kristianson.
Inte det äldsta på mässan snarare det yngsta. Triptyk i fräst styrofoam av Michela Barone Lumaga från 2015. Furu och andra enklare träslag har hittat in bland samlar objekten. Här en fin Luxus taklampa av Uno och Östen Kristianson.