Rätt glasögonbågar – så hittar du dem

0
rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Detta är ett sponsrat inlägg som presenteras i samarbete med Stureoptikern.

Jag har kämpat i ett år med att hitta rätt glasögonbågar. Dammsugit min lokala optikers utbud, ploppat ut glas ur solglasögon, tagit hem 30 olika par, bett om råd på Facebook. Det jag glömde göra var det självklara. Att be vår egen glasögonbloggare Erik om hjälp.

Jag har haft glasögon sedan jag var åtta år. Jag kommer ihåg när jag fick mina första bågar, bruna sköldpaddsmönstrade pilotbågar i plast – jag var såå stolt. När jag nått puberteten hade jag 1. fått så dålig syn att jag bar glasögon dygnet runt och 2. börjat hata mina glasögon. Jag skaffade linser, men de skavde mina torra ögon, så när jag blev så gammal att jag även blev klok slutade jag använda dem. För 10 år sen gjorde jag en laseroperation och fick perfekt syn. Det har jag aldrig ångrat, men jag har saknat glasögonen. Så för ett par år sedan kom min närsynthet smygande tillbaka. Det var dags att bli glasögonorm igen (YAY!). Enter Erik! För ett par veckor sedan bestämde vi träff hos Stureoptikern i Stockholm där vi fick husera fritt och botanisera bland bågarna. Så roligt!

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Kinderna.

Jag var ganska övertygad om att jag ville ha ett par rejält markerade, svarta plastbågar. Så vi började där, även om jag egentligen visste att plastbågar funkar väldigt dåligt på mig: jag har en ganska platt näsa och rejäla kinder, vilket gör att de flesta platsbågar ligger för tätt på ansiktet på mig. Så fort jag ler hissas de upp i pannan. ”Kinderna” kommer från Yves Saint Laurent.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Civilingenjören.

De här var lite mindre, så kindproblematiken blev mindre. Däremot tyckte jag att det kändes lite tråkigt. Jag ville ju hitta mitt nya, coola glasögonjag 2.0. De här kommer från Tom Ford.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Piloten.

Roliga! Rätt attityd men de kändes lite för små för mitt ansikte som är ganska brett. Men jag gillade mycket kombinationen metall och plast – kolla den lilla metallbågen ovanför näsan. Här närmar vi oss nästan mina första pilotbågar anno 1975. Detta är också en Tom Ford-båge.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Make it big.

Just nu är det inne med stora bågar, och det tilltalar mig. Men måste de agera förstärkta påsar under ögonen? Jag tycker att jag ser ledsen och trött ut i de här, egentligen helt perfekta bågarna. Dessa från Kirk&Kirk.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Det skulle vara om jag alltid gick omkring med den här uppsynen. Men då var det ju det här kindproblemet igen. Jag gick till denna provning mycket måttligt sminkad, eftersom jag till vardags inte sminkar mig med underlagskräm och puder. Men hade jag gjort det hade de här bågarna snabbt grävt ut fåror som fått mig att se ännu tröttare ut.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Men shit… de var snygga. Det var ju den här stilen jag var ute efter…

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Ugglan.

Nej nej nej, Erik, jag ser ut som en UGGLA! Dessa sköldpaddsmönstrade från Moscot passar säkert jättebra på någon annan.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Morfar.

Ni vet när man ser sig själv på bild och ser att man förvandlats till sin egen mamma? De här bågarna förvandlade mig till min egen MORFAR. Vilket gjorde mig lite glad, eftersom det var längesen han gick bort och jag inte tänkt på honom på länge. Men bågarna, nej. Eriks tanke här med en kombination av plast och metall var dock god. Och som alla metallbågar har de här nässadlar (ja, det heter så) som håller ut bågen en bit från ansiktet. Tom Ford igen.

rätt glasögonbågar

Kulturtanten.

Sen slog han till. Den som följer Erik vet att han ÄLSKAR runda bågar. Han älskar även kulturtanter och detta hade vi pratat om inför provningen. Jag VILL INTE se ut som en kulturtant. Detta var det första paret som jag ropade NEJ! till. Från Mykita.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Svarta Stina.

Sådärja. Tillbaka på rätt spår. De här plastbågarna från Efva Attling går upp en bit ovanför ögonen vilket gör att de inte tynger ner mitt ansikte på samma sätt som de andra.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Och de klarar kindtestet bättre. Men är de inte lite… tråkiga? Förutsägbara?

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Skogsrået.

Jag lämnade Erik och tog mig längst in i butiken. Man ser det inte på bilden, men det är tårar i mina ögon. Det här är de finaste glasögon jag någonsin sett och jag vill sitta vid en sjö i skogen endast iförd dem som på en Bauer-målning. Från Anna-Karin Karlsson.

rätt glasögonbågar

Lite mycket.

Erik drog ut mig i ljuset igen och satte de här på min näsa med orden: ”Jag vet inte om du klarar de här… de är ju lite MYCKET.” Säg inte så till mig. NATURLIGTVIS klarar jag av dem. De var dessutom extremt bekväma. Lätta, med nätta nässadlar och så kombinationen av plast och metall. I like. Också från Efva Attling.

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Kulturtant light.

Men säg den Erik som ger sig. Den här cirkelrunda modellen kommer från Mykita och här drogs jag med i Eriks glasögonnörderi. De är så fantastiskt fint gjorda, ett riktigt hantverk. Men guld och transparent? Jag som alltid varit svart och silver? Kindproblemet är ju påtagligt men det finns nässadlar gjorda för den här modellen, i guld. (Man kan sätta på generiska nässadlar på alla plastbågar, men det är svårt att veta hur resultatet blir.)

rätt glasögpnbågar - så hittar du dem

Pantertanten.

Om tio år gör jag en näsoperation, lägger till en rejäl knöl så att jag kan fästa de här underbaringarna på min sextioåriga näsa. Det går inte att gå fel med animal print. Från Anna-Karin Karlsson.

Så. Vilken båge blev det? Det tänker jag visa när jag fått dem. Men det är en av bågarna i det här inlägget 🙂 Och vad lärde jag mig av att prova bågar med Erik? Jo: man kan inte ha bara ett par glasögon. Hade jag kunnat hade jag beställt minst tre av de här.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett + åtta =