På gång v40

0

Ja, jag vet. Vecka 40 är snart slut. Och jag har suttit med det här inlägget i ett öppet dokument på skrivbordet sedan i söndags. Tack och lov har jag inte någon kund som ringer mig och undrar vad som händer med söndagsinlägget. Men å andra sidan: just därför kommer bloggen och mina egna projekt alltid i sista hand. Å tredje sidan: det är min blogg så jag gör som jag vill! Så här kommer söndagsinlägget på en fredag. Fredagsinlägget kommer i morgon. Nästa vecka är jag ikapp igen.

stinastradar_liljevalchs_monicadominiqueFredag 14 oktober är det vernissage för Matilda Dominiques utställning Konstruktion Dimension Rum i Liljevalchs Hubb i Solna. Jag har visat MD:s fantastiska teknik här tidigare, det är arkitektoniskt och skulpturalt och så här säger Matilda själv:

– När jag väver ser jag på nära håll hur trådarna bildar små mönster som snillrikt hålls samman av bindningen. Vid uppförstoring tydliggörs den arkitektoniska kvaliteten. Själva tekniken, strukturen och trådarna är i fokus. Tekniken kan läsas som vävens skelett som formar och upprätthåller strukturen. Material- och färgegenskaper är vävens DNA.

Utställningen pågår 14-23 oktober, varierande öppettider – ring innan du kommer.

smadidesign_designbloggarna_stinastradar

I juni fick formgivaren Cathy Dillner en särskild känsla för sommaren och skapade mönstret Flora för egna företaget Smadi Design.

– Just när luften kändes kall och regnig, då kom de första knopparna och samtidigt föddes blommönstret hos mig. Äntligen fick jag min egen Flora, en äng som blomstrar året runt, säger Cathy Dillner.

Min känsla är 70-tal med en dov färgskala som jag funderar på att byta ut min färgstarka dito hemma i 70-talsradhuset.

wool-image-low-res-1024x717

10-16 oktober är det Wool Week i London, med en rad olika aktiviteter som lyfter fram ullets betydelse. Jag kan tänka mig att checka in på Wool BnB, som skapats under devisen Living with Wool. där det under veckan kommer att pågå workshops och visningar. Hela stället är inrett i ull och i slutet av veckan kommer en utvald skara erbjudas exklusiva övernattningar.
linda_lasson_stinas_tradar_designbloggarnaJag fick tips om Linda Lasson av bloggkollegan Trendstefan och blev så inspirerad. Här är hennes egna ord om verket Sapmi (bilden):

Sapmi gjorde jag 2011 till en utställning jag hade på Härnösands Konsthall. 2015 tog jag fram detta broderi igen inför en vårutställning i Borås. Vid detta tillfälle målade jag delvis över det gamla broderiet och broderade nytt över det gamla. Jag använde då björntråd för att visa en kontrast mellan det gamla broderiet och det nya. I samband med att jag gjorde om Sapmi gjorde jag undersökningar om samernas situation i Sverige och har bl a broderat dit en tidningsartikel från Lycksele 2012 då en lärare förbjöd elever att tala samiska på en skola. Broderat är även svenska regeringens hemsida om rennäringen och om det bara ska finnas ett antal renägare i landet eftersom rennäringen inte har något riksintresse. Broderat är även om ILO 169 som röstades igenom i FN 1989 om ursprungsbefolkningars rättigheter, Sverige röstade ja men har samtidigt dragit in samernas rättigheter och funderar fortfarande sedan dess över vilka rättigheter de ska ha. Vi får kritik av FN varje år om hur vi behandlar vår ursprungsbefolkning. Sapmi gick sönder i en frakt till en utställning i Danmark förra hösten. Ramen som den satt på gick helt i bitar och jag har beslutat att inte rama in det på nytt eftersom det söndriga broderiet passar detta respektlösa, ofta fördolda, smutsiga ämne som Sveriges behandling av samerna är.”

Det här är så starkt och inspirerande tycker jag. Hur slump och omständigheter tillåts styra hennes konst och hur hon använder den för att gestalta något som faktiskt är helt åt helvete. Linda Lasson ställer ut på Textilarkivet i Sollefteå 8 oktober – 22 januari och håller en visning/föreläsning av pågående utställningen Till Norrland på Härnösands konsthall den 15 oktober.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =