Mormorsrutor på mattan – en designklassiker

0
matta kasthall svenssons i lammhult

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Svenssons i Lammhult

Jag älskar en matta med mormorsrutor. Nej, jag har inte blivit galen och virkat en. Vi tar det från början. Det fanns en tid då jag var mycket skeptisk till textilier i inredningen. Överhuvudtaget. Jag förknippade enklaste stuvbit med volanggardiner i Josefsson-katalogen, och trodde att minsta lilla mattsnutt skulle få eget liv, ta över mitt hem och förvandlas till en heltäckningsmatta från 1970-talet. Idag använder jag ju gärna textilier i inredningen, inte minst sådant jag gjort själv. Men mest av allt älskar jag mattor, som ofta är som rena konstverk. Det här är en av mina favoritmattor.

matta kasthall svenssons i lammhult

Mattan är skapad av Gunilla Lagerhem Ullberg, legendarisk designer, visionär och innovatör hos Kasthall under nära 30 år. Jag har ett evighetsprojekt hemma, en gigantisk pläd av mormorsrutor, som jag jobbat på i flera år. Den ligger i soffan prydligt ihopvikt, ingen ser att den saknar cirka 123 rutor som jag inte sytt fast än. Men så fort jag fryser och vill lägga den i knät måste jag också sy fast ett par rutor. Gunilla Lagerhem Ullberg var smartare än så. Och är än idag, efter sin bortgång 2015, en inspiration för många.

kasthall matta svenssons i lammhultGunilla Lagerhem Ullberg var för många synonym med Kasthall. När hon började där 1987 började också en ny era för det då traditionella textilföretaget med fokus på yrke, teknik och hantverk. Gunilla stod för ett nytt designfokus, men hade också tekniska kunskaper som gjorde att hon fick respekt för sina idéer, ofta influerade av de stora modehusens kreationer. Experimentlusta och en vilja att utmana teknikens möjligheter gjorde att hon enligt många skapade nya traditioner, för vilket hon också belönades med flertalet priser: diplom för Utmärkt svensk form 1991 och 1997, årets designer av Elle interiör 2012 med flera. Hennes design finns idag i en rad privata hem i både Sverige och utomlands, men också på det kungliga slottet, ambassader och andra offentliga byggnader.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − tre =