Leksaker eller inredningsdetaljer?

0

I dagarna släpptes namnen på några av dem som kommer att ställa ut i Greenhouse, Stockholm Furniture Fairs utställningsyta för unga och oetablerade formgivare. En av dessa var Mutant, som gör leksaker som fungerar som inredningsdetaljer.

Jag har gjort många hemma hos-reportage och barnrum, de är ett kapitel för sig. Jag är ganska trött på att se överstylade, färglösa, tråkiga rum där det är ganska uppenbart att barnet inte spenderar särskilt mycket tid, annat för att sova. Jag är inte lika trött på föräldrar som skäms över sina barns rum, även om det är lite beklämmande. Men mänskligt. Här kommer vi från en tidning och ska ta bilder och de känner sig granskade. Men det finns vägar att tillfredsställa både nyfikna barnahänder och ögon och design- och inredningsnördiga föräldrar. Jag tycker att Mutant lyckat med det.

leksaker och inredning mutant
Snuttefilten är en and! Tillverkad av ekologisk bomull med näbb av svenskt renskinn.

Emma Persson, som står bakom Mutant, har som ambition att just röra sig i ”gränslandet mellan leksak och inredning”. När jag läste det blev jag först trött, och tänkte att här kommer ännu en designpryl förklädd till leksak, som inte inbjuder till lek överhuvudtaget. Men jag har sett de här filurerna förut och jag gillar dem. De har ett uttryck, en personlighet. Nu har jag inga småbarn längre så jag kan inte testa dem. Men kanske att någon liten människa i släkten kan få hitta en sån här under granen på julafton. Inte minst för att Mutant förutom form också är noga med kvalitet och materialval. Alla produkterna är producerade i Sverige av ekologisk bomull, textilt spillmaterial och renskinn från Norrland. Och ett av skälen till att Emma Persson startade Mutant i början av 2017 var att faktiskt hon ville dra igång en svensk sömnadsproduktion. Det måste vi ju gilla.

leksaker och inredning mutant
Den här svanen kan man rida på, trä över armen eller bara gosa med.

Vill du läsa mer om barnprylar följer du naturligtvis redan min bloggkollega Anna här. Hon utsåg för övrigt Mutant till en av sina ”Selected by Designbloggarna” på Formex sist!

Klicka här för att läsa mer från Stinas trådar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × ett =