Julklappstips till handarbetaren

0
julklappstips

Det finns ett givet julklappstips för den som håller på med trådar: GARN. Det kan nämligen aldrig bli för mycket garn.

Många av oss virkare, stickare, vävare och broderare har ett osunt förhållande till det här med att köpa garn. Vi jobbar på problemet, i stödgrupper på Facebook, med köpstopp och hållbarhetstänk. Men egentligen finns det bara en sak vi vill ha: MERA GARN. Vilket inte hindrar att vi blir orimligt glada för fina tillbehör. Mest för att vi i dem ser skäl till att köpa… ÄNNU MERA GARN. Här har jag samlat några finfina julklappstips för alla garnälskare.

julklappstips

Broderikit från Panduro, 149 kr. Den som gillar att virka och/eller sticka, eller bara pyssla till hemmet, blir garanterad glad för det här kitet. Ett färdigt kit är ett bra sätt att lära in en ny teknik!

Broderisax från HAY, 139 kr. Den här saxen har jag själv, det finns säkert fler varianter i handarbets- och pysselbutiker men jag älskar den här. Det blir liksom roligt att fästa och klippa trådar med den till hands.

Ändstickor från KnitPro, pris från 69 kr. Ändstickor är detsamma som rundstickor, men du har en och samma vajer som du byter ut stickorna på, väldigt praktiskt. Du behöver inte sticka runda saker, det går lika bra att sticka fram och tillbaka som med vanliga stickor, med den skillnaden att det sliter mindre på axlar och nacke att sticka så här. De här, i björk, är dessutom otroligt vackra och sköna i handen.

Leafy Brioche av Nancy Marchant, ca 250 kr. En inspirerande bok som fokuserar på en teknik och inte bara är fylld av allehanda mönster på olika saker skulle jag själv uppskatta mycket. Att få nörda in sig, lära något nytt och spinna vidare på det under julens lediga dagar. Har svårt att tänka mig något mer avkopplande!

Påtdocka från Slöjdetaljer, 86 kr. Fantastiskt prisvärd och rolig pryl! Vem som helst kan lära sig påta på ett nafs. Med den här dockan kan du bland annat påta schyssta ”skal” till hörlurarnas sladdar och fina, personliga skosnören.

Virknål från Werannas, 99 kr. Den här virknålen är handgjord i Indien, av trä från Surina-trädet. Finns i storlekarna 3-9 mm. Stående i en liten vas eller kruka blir de dessutom fina inredningsdetaljer.

Big Trend melerat garn från Marks & Kattens. Det här är ett perfekt garn för till exempel en enkel sjal eller halsduk i ett stycke med bara räta maskor. Tack vare garnets melering får resultatet automatiskt fina färgskiftningar och ser långt mer avancerat ut än det är.

Stickmarkörer från HiyaHiya, pris från 47 kr. Stickmarkörer är oumbärliga för att markera var man till exempel påbörjat en ökning eller minskning. Kan du inte sticka begriper du inte detta, men bara köp dem till en stickglad vän så blir hen glad!

Gör egna garnhållare. Nystan som rullar runt, trasslar sig och blir leksaker för barn och husdjur är ett evigt problem. Det finns garnhållare i form av skålar med speciella skåror för garnet att köpa, men det går precis lika bra att göra som på bilden. Köp ett gäng färgglada garnnystan, lägg vart och ett i en glasburk, gör ett hål i locket och dra upp en garntåt. Superfin julklapp!

/Stina.

Klicka här för att läsa mer från Stinas trådar. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 15 =