Josef Franks Baranquilla är tillbaka

0
josef frank baranquilla svenskt tenn

Mönstret Baranquilla ritades av Josef Frank 1943-1945. Han befann sig då i New York, dit han och hustrun rest via den colombianska hamnstaden Baranquilla för att komma undan krigets fasor i Europa. Jag förstår verkligen att Josef Frank hade en kreativ topp under åren på Manhattan, eftersom detta är en av de mest inspirerande platser jag vet. I höst åker jag dit igen, denna gång med familjen för att fira min födelsedag. Anna kommer över från San Diego och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira den här dagen.
josef frank baranquilla svenskt tenn

Mönstret Baranquilla var senast i produktion hos Svenskt tenn på 1980-talet, och det förstod jag är jag läste det. För visst finns det lite åttiotal i färgerna och mönstret. Jag förstår att vi gillade det då. Precis som nu. För så är det med Josef Frank, och andra formgenier: deras verk blir aldrig bara förknippade med en stil, eller en tid.

josef frank baranquilla svenskt tennMönstret visas nu i en utställning hos Svenskt tenn på Strandvägen i Stockholm, skapad av den österrikiska arkitekten och Frank-kännaren Claudia Cavallar. Både hon och Frank är samtidigt aktuella med utställningen Against Design, som just nu visas på ArkDes i Stockholm

svenskt-tenn-stinas-tradar-designbloggarna-4

Så här berättar Thommy Bindefeld på Svenskt tenn med anledning av nylanseringen:

– Mönstret bygger på slingrande lianer som blandas med fantasifulla blommor och frukter som för tankarna till regnskogens färger och flora. Josef Frank lyckades få till ett flöde i mönstret, som saknar en tydlig riktning och därför blir lika vackert i samtliga vinklar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 − två =