Falu rödfärg eller Byredo?

0

Där har ni en fråga man kanske inte ställer sig själv så ofta. Det är sällan man tvingas välja mellan fasadfärg och lyxiga dofter.

Jag är inte den som brukar jaga och hänga ut designkopior, även om jag naturligtvis tycker väldigt illa om sådana. Att jag inte gör det handlar åtminstone delvis om att jag inte har tillräckligt bra koll. Jag år dålig på att minnas fakta som vilken designer som gjort vad och när. (Titta på kommentarerna i mitt förra inlägg till exempel.) Men när jag såg den här filten från Byredo blev jag förvånad. Det är ingen kopia, absolut inte.

BYREDO_BLANKET

Byredos nya filt.

Jag blev förvånad tre gånger: först för att Byredo gjort en filt. Byredos huvudprodukt är dofter för kropp och hem. Lyxigt förpackade och omsorgsfullt produktplacerade i varenda svensk inredningsbloggares hem. Sen blev jag förvånad över att de gjort en väldigt färgglad filt. Med tanke på nämnda produktplacering förstår ni ju, om ni inte redan visste det, att Byredos produkter är färglösa, grafiskt formgivna i svart/vitt. (Nu hör filten till en färgstarkare julkollektion. Men ändå.)

Slutligen blev jag förvånad för att Byredos nya filt är väldigt lik Falu rödfärgs filt som lanserades i oktober 2015, och i en ny barnvariant i år. Det är inte frågan om något kopierande. Primärfärger i enkla kompositioner är svårt att ta patent på. Men om det varit en uppenbar kopia hade jag naturligtvis även blivit förvånad över att supertrendiga Byredo kopierat just helyllesvenska Falu rödfärg.

FALU_FILT

Falu rödfärgs filt från 2015.

Vilket leder mig till min sammanlagda förvåning i detta: hur kan två företag med så helt olika profiler ta fram produkter som är så lika varandra? Det handlar inte om någon ovanligt bred trend de båda råkat hakat på, och även om det varit så – med två års mellanrum? Ja, jag är…förvånad.

Priset är det dock ingen större skillnad på. Byredos filt, som mäter 130 x 200 cm och är tillverkad i 60% merinoull och 40% lammull kostar 3 000 kr. Falu rödfärgs filt mäter 135 x 200 cm, är tillverkad i 100% ull och kostar 3 499 kr. Den senare finns även i en mindre barnversion för 999 kr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − 6 =