Butiken Republiken visar Vävd kunskap

0
butiken republiken

Jag är på väg till Stockholm fylld av en numera accepterad sedvanlig övertro på hur mycket jag ska hinna göra och hur många jag ska hinna träffa. Till exempel verkar det ytterst osannolikt att jag ska hinna besöka Butiken Republiken och utställningen Vävd kunskap.

Utställningen har vernissage på onsdag kl.18; mitt tåg hem går vid tretiden. Jag har rekat och kollat så att jag kan få komma förbi tidigare och tjuvtitta, men nej, det kommer jag med största sannolikhet inte att hinna. Men utställningen verkar jättespännande och jag har fortfarande aldrig besökt Butiken Republiken. Men men, utställningen pågår t o m 9 december, så vem vet, jag kanske hinner tillbaka. Den 6 december bjuds det dessutom in till Varm kunskap – ett samtal om textil där Gunilla Lundahl, journalist och författare, håller föredrag.

butiken republiken
Vepa för dörr eller duk, ca 1880-1930. Kypert med inplock, broderad, ylle. Dala Floda.

Utställningen Vävd kunskap visar en unik samling textilier från Dalarna, skapade kring förra sekelskiftet. En tid då man arbetade särskilt färgstarkt. I flera av textilier som visas förekommer handspunnet och hemfärgat garn.

 

 

butiken republiken visar vävd kunskap
Vepa för dörr eller duk, ca 1880-1930.  Kypert med inplock, broderad, ylle. Dala Floda.

Mönstren är uppbyggda av olika symboler som känns igen från folkkonsten över hela världen.

butiken republiken
Förkläde utan band, ”Slims”, tidigt 1900-tal, ylle. Omkring 1900 infördes lite egna förklädesvarianter. Dessa användes inte direkt till dräkten. Detta förkläde kan vara från Kopparbergs Lä

Curator för utställningen är konstnären Lena Nemes:

”Hur många objekt av idag håller för användande i tre eller fler generationer? Det är en relevant fråga att ställa. Jag skulle säga, som så många andra, att biverkningarna av framställandet varar längre än objekten ifråga, vare sig det gäller kläder, eller andra ting.” 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − 15 =