5 tv-serier som passar för virkning

4
tv-serier virka stinas trådar

Idag tänkte jag tipsa om några av mina bästa tv-serier att virka till. (Icke att förväxla med mina favoritserier, dem kan vi återkomma till en annan gång.)

Idag blåser det styv kuling, full storm – ja jag bryr mig inte om vad meteorologerna kallar det här skitvädret men räligt är det. Generellt är jag positivt inställd till såväl höst som blåst. Hade tyvärr glömt att just de här veckorna, innan kylan riktigt satt sig, fungerar uppvärmningen i gamla hus som det jag har mitt kontor i i centrala Malmö väldigt dåligt. Annars brukar jag bara tycka det är mysigt att sitta hopkurad på kontoret och skriva. På grund av arbetsnarkoman då. Häromkvällen sa T,: ”Nä, jag har inte lust att se på tv i kväll.” ”Nähä, då får vi väl jobba då”, sa jag. Tydligen är jobba det roligaste jag vet näst efter att se på tv. Just nu längtar jag bara efter att komma hem till soffan och dra filten över mig, se på tv-serier och virka.

tv-serie west wing stinas trådar

1.The West Wing

När man virkar behöver man snegla ner på fingrarna ganska mycket, till skillnad från när man stickar. Därför fungerar tv-serier med massor av bra dialog. I gamla hederliga The West Wing pratar de fort, samtidigt som de går fort, hela tiden. Det senare räcker att man sett en gång, sen ser man det automatiskt för sitt inre öga så fort CJ och gänget drar iväg i korridorerna. ”Men – undertexterna då, dem måste man ju läsa!”, säger någon nu. Nej då. Så här är det: Man begriper inte mer av vad de pratar om i The West Wing på svenska än på engelska. Och det gör ingenting. Behållningen av serien är främst känslan av att man är med DÄR när det händer, i Vita huset. Andra pratglada serier som fungerar på det här sättet, och där man faktiskt begriper lite mer, är lysande terapiserien In Treatment, Weeds och de första säsongerna av Orange is the New Black. Inre monologer fungerar lika bra, och då kan vi snacka om en av mina verkliga favoriter: Dexter. Som dessutom kvalificerar sig enligt principen under punkt 4 nedan.

tv-serie scandal stinas trådar

2. Scandal

Här handlar det om att man vill slippa se. Och det man vill slippa se i Scandal är Kerry Washingtons obegripligt fåniga, överspelade mimik. Intrigen är okej, spänningen finns där och fångar, men Kerry Washington skulle behöva en rejäl omgång botox för att bli en trovärdig skådespelare. I samma kategori tv-serier (”Nice plot, shame about the acting”) finner vi också samtliga säsonger av 24, How to Get Away with Murder (nej Viola räddar inte showen) och Prison Break (minus första säsongen pga Stormare).

tv-serie gilmore girls stinas trådar

3. Gilmore Girls

Ibland vill du inte följa med i en intrig, utan är mer ute efter lite trevligt sällskap och en passande bakgrundsmiljö för virkandet. Och vad passar inte bättre än den fiktiva, men ack så förtjusande, amerikanska småstaden Stars Hollow i Gilmore Girls? Låt Lorelai tjata på, Rory omväxlande överprestera och fucka upp, låt höstlöven falla över the gazebo. Slå dig ner på Luke’s, ta en kopp blaskigt amerikanskt kaffe och virka på. Här finns ändå ingen wifi. Andra tv-serier som fungerar på det här sättet är Men in Trees och Hart of Dixie.

tv-serie the walking dead stinas trådar

4. The Walking Dead

Jag älskar The Walking Dead, men ännu mer kanske jag älskar att jag älskar The Walking Dead. Jag är långtifrån någon skräckfantast, har ingen relation till zombies men The Walking Dead är så mycket mer än hjärnklegg och vandrande döda i öde skogar. Assnyggt foto, underbara karaktärer och tvära kast i handlingen. Men helt ärligt, klegget och paniken i att vara ensam i en skog omgiven av zombies – det är inte 100 procent min kopp te. Då är en virkning att fokusera på genom de värsta scenerna helt perfekt. Och ändå: jag känner mig så cool som följer en zombieserie och kan hänga med i snacket på jobbet (”Fatta, zombies som SPRINGER, så sjukt fel!”). Jag har däremot inga som helst problem med realistiska, blodiga katastrofscener och närgångna operationsskildringar. Jag fullkomligt slukar sjukhusserier som ER och Greys Anatomy. Men är du en lite blödigare virkare kan du ändå följa dessa utmärkta tv-serier, på samma sätt som jag avnjuter zombieslakt.

tv-serie the jinx stinas trådar

5. The Jinx

Riktigt bra dokumentärer slår det mesta i dramaklassen. Det är bara en sak: riktiga människor är inte lika roliga att titta på. Nej, jag menar inte att de är fula. Jag menar att tv-dokumentärer, hur välgjorda de än är, och hur mycket man än jobbat med manus, klippning och dramaturgi, ofta består av långa avsnitt där folk bara sitter rakt upp och ner och berättar. Uppslukande, fascinerande och Perfekt för virkaren. Det är i själva verket inte mycket som skiljer en riktigt bra tv-dokumentär från en radio-dokumentär. The Jinx är en av flera bra: Making a Murderer och The Keepers är andra.

4 KOMMENTARER

  1. Du är ju för rolig, Stina! Nu blev jag helt plötsligt sjukt sugen på att virka, trots att jag aldrig har tålamod att titta på TV, än mindre följa serier… Det är kanske denna höst det händer!

  2. Ja, T brukar klaga på att han blir rastlös när vi ser på tv tillsammans. Då brukar jag kasta åt honom en garnhärva att nysta, så kan vi se ett par avsnitt till! 🙂

  3. Jag har stickat, ja stickat, inte virkat, mig igenom alla avsnitt i alla säsonger av Homeland på Netflix. Och samtliga säsonger av Gilmore Girls. Just nu stickar jag sockor till Wentworth på Play eftersom vi fick gratis CMORE till den 14 sep (idag) av ComHem. Hinner där inte igenom allt men i alla fall säsong 4 trots att TV4 lade ner Wentworth av kommersiella skäl efter 2 avsnitt av säsong 3 härom dagen. Dessförinnan stickade jag en 180 cm lång halsduk till Game Of Thrones säsong 7 på CMORE (gratisveckorna). Halsduk i rätstickning och återvinningsgarn, rakt upp och ner är utmärkt framför TVn.

  4. Underart Nini, jag vet att virkkonstnärer Olek sa, som svar på frågan om hur lång tid det tagit att virka in tjuren på Wall Street: Sex säsonger av Lost! Tänk att ha det som jobb…. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − nitton =