SENASTE ARTIKLARNA

#fredagsinspo #instalove @midiss

1

Fredagskärlek på er allihop! Idag är jag glad och snäll bloggare igen, ja vad fan, jag tar och utropar ett CARPE DIEM till er allesammans. Det är min födelsedag idag och jag har fått frukost på sängen, spontanuppvaktning av Anna, jag har köpt garn och caféjobbat några timmar.  Dagens #instalove går till @midiss som bidrog till en riktigt bra dag på jobbet i veckan. Sofi har varit och plåtat hos henne för ett hemma hos, och eftersom jag inte kunde följa med och hade ont om tid fick jag göra en telefonintervju i efterhand. Jag hade Sofis bilder framför mig, och vi pratade om inredning, instagram, färger, sommarstugor och att trivas där man bor. Inspirerande – och jag är så glad att jag får jobba med det jag gör. Länk till repet kommer när det är uppe!
midiss_designbloggarna_stinas_tradar

DELA

Höstkänsla med textilier – eller varför jag blir så trött på inredningsbloggar

5

Satt och letade efter bilder till ett blogginlägg på temat ”höstkänsla med textilier” Tänkte att det kunde vara en bra krok att fånga lite klick med. Gudarna ska veta att ni inte är många som läser det här.

elvang_6_stinas_tradar_designbloggarna

Jag började leta bilder än här, än där. Plockade en bild här, en där. Olika material, olika tillverkare, färger. En lagom och objektiv mix, med en tydlig vinkel och vackra bilder som passar i en redaktionell miljö. Jag blev trött. Varför kunde jag inte bara hitta en grön kudde i linne från en icke-skandinavisk tillverkare, gärna ekologisk och fotograferad utan att lappen med varumärket syntes?

elvang_7_stinas_tradar_designbloggarna

Nej vet ni vad. Ibland glömmer jag varför jag bloggar. Det är för att ibland VILL jag inte vara inredningsjournalist utan bara mig själv. Alldeles för många inredningsbloggare lägger ner alldeles för mycket tid på att leka journalister. Resultatet blir opersonliga, glassiga bloggar med perfekt stylade bilder från perfekta hem, perfekta liv.

elvang_3_stinas_tradar_designbloggarna

Jag tycker att en blogg ska vara personlig. Den ska rymma åsikter, egen smak och konstigheter. Som hos min bloggkollega Martin. Ibland vet han inte vad han snackar om, ibland är han bara jobbig. Ganska ofta är han genialisk och jätte, jätterolig. Och så konstig. Men vet ni – han är sådan, på riktigt. Jag har kilometerlånga chatkonversationer som bevisar det.

tellmemore_1_stinas_tradar_designbloggarna

Vissa anser att bloggar måste innehålla ”egenproducerat material”, alltid syftande på bilder, eftersom texter generellt värderas lägre i bloggosfären just nu. Men vet ni? Bilder som är egenproducerade kopior av inredningsföretagens pressbilder – de har betydligt mindre värde än snabba, korniga mobilbilder som fångar ett ögonblick, en hand i arbete, ett ögonblick i en stad, en väggfasad en kaffekopp på en uteservering.

elvang

Bildjakten idag slutade med att jag sparade de här bilderna. Från bara två olika företag, Elvang och Tell Me More För att jag, personligen, fick en bra känsla i magen när jag fick syn på dem.

DELA

#fredagsinspo #instalove @sally_england

0

Svar nej, jag får inte nog av makramé. Veckans instalove går till textilkonstnären Sally England i Ojai, CA. Och här pratar vi riktigt skulpturala, konceptuella skapelser. Jag blir så galet inspirerad!

sally-england-stinas-tradar-designbloggarna-1

 

DELA

Joana Vasconcelos på Aarhus Kunstmuseum, eller När man är 5 och snart 50 kan man allt

0

Jag minns väldigt väl hur jag, när jag var liten, var övertygad om att jag kunde göra precis ALLT i världen, om jag bara ansträngde mig. (Genom hela min skoltid fick jag också höra just detta på kvartssamtal efter kvartssamtal, år efter år. På den tiden kunde nämligen inte flickor ha adhd. Mer om det en annan gång.) Såg jag ett hundrameterslopp i OS var jag helt säker på att om jag bara tog i allt jag kunde, så skulle jag kunna springa lika fort som världsrekordhållarna.

4_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradarMed åren lär man sig att glädjas åt andras framgångar och acceptera sina egna begränsningar. Med ytterligare några år kommer känslan av oändliga möjligheter och oövervinnerlighet tillbaka. Idag slog den mig på käften med de här bilderna.

7_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradarAnsträngningen som skulle krävas av mig i det här fallet är tuff, eftersom den involverar den svåraste och mest uttjatade balansakten i världen – men om jag bara hade mer TID så hade jag virkat en sådan här skapelse.

3_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradar

Jag vet inte om den hade ställts ut på AroS Aarhus Kunstmuseum som konstnären Joana Vasconcelos Valkyrie, men hade jag bara haft TIDEN, så hade jag blivit klar.

9_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradarJoana Vasconcelos slog igenom på Venedigbiennalen 2005, med en gigantisk ljuskrona tillverkad av över 14 000 tamponger. Se mer av och om henne här. 

1_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradarIbland tänker jag att det enda jag är riktigt säker på att jag är bra på här i livet är att virka. Och det lärde jag mig när jag var 5 år gammal. Vad har jag hållit på med sen dess? Så är det. Jag är inte bara gammal, jag är bitter också.

8_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradar

En sak är i alla fall säker. Jag SKA hitta tiden för att se den här utställningen för att få uppleva Vasconcelos verk i verkligheten. Och ja, jag vet att hennes konstnärskap handlar om mer än att hon faktiskt har TID. Men är man 5, eller snart 50, så kan hjärnan inte alltid göra den typen av analyser.

5_Valkyrie- Luis-Joana-Vasconcelos-aros-designbloggarna_stinas-tradar

DELA

På gång v40

0

Ja, jag vet. Vecka 40 är snart slut. Och jag har suttit med det här inlägget i ett öppet dokument på skrivbordet sedan i söndags. Tack och lov har jag inte någon kund som ringer mig och undrar vad som händer med söndagsinlägget. Men å andra sidan: just därför kommer bloggen och mina egna projekt alltid i sista hand. Å tredje sidan: det är min blogg så jag gör som jag vill! Så här kommer söndagsinlägget på en fredag. Fredagsinlägget kommer i morgon. Nästa vecka är jag ikapp igen.

stinastradar_liljevalchs_monicadominiqueFredag 14 oktober är det vernissage för Matilda Dominiques utställning Konstruktion Dimension Rum i Liljevalchs Hubb i Solna. Jag har visat MD:s fantastiska teknik här tidigare, det är arkitektoniskt och skulpturalt och så här säger Matilda själv:

– När jag väver ser jag på nära håll hur trådarna bildar små mönster som snillrikt hålls samman av bindningen. Vid uppförstoring tydliggörs den arkitektoniska kvaliteten. Själva tekniken, strukturen och trådarna är i fokus. Tekniken kan läsas som vävens skelett som formar och upprätthåller strukturen. Material- och färgegenskaper är vävens DNA.

Utställningen pågår 14-23 oktober, varierande öppettider – ring innan du kommer.

smadidesign_designbloggarna_stinastradar

I juni fick formgivaren Cathy Dillner en särskild känsla för sommaren och skapade mönstret Flora för egna företaget Smadi Design.

– Just när luften kändes kall och regnig, då kom de första knopparna och samtidigt föddes blommönstret hos mig. Äntligen fick jag min egen Flora, en äng som blomstrar året runt, säger Cathy Dillner.

Min känsla är 70-tal med en dov färgskala som jag funderar på att byta ut min färgstarka dito hemma i 70-talsradhuset.

wool-image-low-res-1024x717

10-16 oktober är det Wool Week i London, med en rad olika aktiviteter som lyfter fram ullets betydelse. Jag kan tänka mig att checka in på Wool BnB, som skapats under devisen Living with Wool. där det under veckan kommer att pågå workshops och visningar. Hela stället är inrett i ull och i slutet av veckan kommer en utvald skara erbjudas exklusiva övernattningar.
linda_lasson_stinas_tradar_designbloggarnaJag fick tips om Linda Lasson av bloggkollegan Trendstefan och blev så inspirerad. Här är hennes egna ord om verket Sapmi (bilden):

Sapmi gjorde jag 2011 till en utställning jag hade på Härnösands Konsthall. 2015 tog jag fram detta broderi igen inför en vårutställning i Borås. Vid detta tillfälle målade jag delvis över det gamla broderiet och broderade nytt över det gamla. Jag använde då björntråd för att visa en kontrast mellan det gamla broderiet och det nya. I samband med att jag gjorde om Sapmi gjorde jag undersökningar om samernas situation i Sverige och har bl a broderat dit en tidningsartikel från Lycksele 2012 då en lärare förbjöd elever att tala samiska på en skola. Broderat är även svenska regeringens hemsida om rennäringen och om det bara ska finnas ett antal renägare i landet eftersom rennäringen inte har något riksintresse. Broderat är även om ILO 169 som röstades igenom i FN 1989 om ursprungsbefolkningars rättigheter, Sverige röstade ja men har samtidigt dragit in samernas rättigheter och funderar fortfarande sedan dess över vilka rättigheter de ska ha. Vi får kritik av FN varje år om hur vi behandlar vår ursprungsbefolkning. Sapmi gick sönder i en frakt till en utställning i Danmark förra hösten. Ramen som den satt på gick helt i bitar och jag har beslutat att inte rama in det på nytt eftersom det söndriga broderiet passar detta respektlösa, ofta fördolda, smutsiga ämne som Sveriges behandling av samerna är.”

Det här är så starkt och inspirerande tycker jag. Hur slump och omständigheter tillåts styra hennes konst och hur hon använder den för att gestalta något som faktiskt är helt åt helvete. Linda Lasson ställer ut på Textilarkivet i Sollefteå 8 oktober – 22 januari och håller en visning/föreläsning av pågående utställningen Till Norrland på Härnösands konsthall den 15 oktober.

 

 

DELA