Ikea i Innehållsrikt samarbete

0
innehållsrik

Om man är stor och stark måste man vara snäll. En devis jag gärna försöker lever efter. Jag är glad att Ikea tänker likadant. Och ännu bättre blir det ju när man dessutom hjälper dem som inte är fullt så stora. Ikeas Innehållsrik är den senaste, och sjunde i raden, av tillfälliga kollektioner skapade tillsammans med kvinnliga entreprenörer i Indien.

Innehållsrik har tema strand och naturmaterial som röd tråd. Eller snarare blå, som det brukar bli när det handlar om stranden. Att det landskap som innehåller hav, strand och vass är en personlig favorit för undertecknad är ju ingen hemlighet. Så att hitta personliga favoriter i kollektionen Innehållsrik var inte svårt. Samtliga i design av Sarah Fager.
innehållsrik
Kuddfodral i bomull, ytan ser spännande ut och jag blir tillräckligt sugen på att känna på dem för att fundera på att dra till det stora varuhuset i helgen.
innehållsrik
Korgar flätade av bananfiber som klarlackats. Om jag var med i Robinson skulle jag fläta korgar det första jag gjorde,  det verkar så kul!
innehållsrik
Praktiska lådor av kartong och bomull. Ser inte ut att rymma jättemycket garn dock. Men kanske virknålsstaschen?
innehållsrik
Superfin kökshandduk i bomull. Ett stort plus för stylingen med min personliga favoritlök: bananschalottenlöken.
innehållsrik
Kuddfodral i bomull. Visst är det 90-tal i färgerna och mönstren här. Den Kleinblå fondväggen: är den på väg tillbaka?
innehållsrik
Badhandduk i bomull. Även superfint kakel här. Jag går i stugbadrumsrenoveringstankar och tänkte försöka låta bli att välja något coolt marockanskt eller något (alltför) amerikanskt beach house-aktigt. Kakel ska sitta länge och det här känns passande för en svensk sommarstuga anno 1958 och vidare, i oändligheten.
/Stina. Vill du läsa mer från Stinas trådar gör du det här

Modernyarn får veckans instalove

0
modernyarn

Modernyarn har en idé – bara en idé, det ska erkännas, men den är både väl och omfångsrikt utförd. Dipdye är världens enklaste trick, men det behöver alltså inte vara så.

Ja, faktiskt. Ska jag tipsa om sätt att snabbt och enkelt skapa egna textila inredningsdetaljer hamnar dip dye – eller doppfärgning som man skulle kunna säga på svenska om man bemödade sig om att översätta – högt upp på listan. Jag har själv en droppfärgad bonad av linnetyg ovanför sängen i stugan som jag är riktigt nöjd med. Ett experiment – jag doppade lite på måfå för att se vad det skulle bli. Och det blev bra. Slumpen är min bästa kompis när jag gör saker själv. Lauren Wallace däremot (det är hon som står bakom Modernyarn Tapestries, som är företagets fullständiga namn) vet exakt vad hon gör. Hennes bonader har ofta tydliga motiv, baserade på bilder ur naturen. Jag begriper inte hur hon får till det, men fint blir det. Och enkelheten finns här ändå. Det hon droppfärgar är helt enkelt makramégarn, oknutet, hängande på rad. modernyarn Klicka här för att läsa mer från Stinas trådar. 

Louise Hederström på Designgalleriet

0
louise hederström

Nästa vecka är det möbelmässa och designvecka i Stockholm. Jag kommer inte att vara där, men hoppas på en chans att se Louise Hederströms utställning på Designgalleriet innan den är slut.

Vernissage blir det den 6 februari, och då befinner jag mig på soligare breddgrader, som det heter. Extra soligt för mig, som ska hälsa på min Anna. Men under tiden, på Stefans eminenta designgalleri alltså en utställning av formgivaren Louise Hederström. Extra trådspänning då den kommer att ramas in av en matta som designats i samarbete med Kasthall. Louise Hederström har tidigare mest imponerat på mig med projektet Ticka från utställningen Den nya kartan. Tillsammans med möbeltapetseraren Carina Grefmar tog hon fram en rad olika objekt och möbler inspirerade av tickor, ni vet svampar som växer på träd, tillverkade av spill från läderindustrin.   louise hederström   Kolla svamparna, som växer på träden. Som blivit pallar, hyllor med mera i Louise Hederströms samarbete med Carina Grefmar. (Översta bilden kommer från Designgalleriets vernissageinbjudan.) /Stina. Klicka här för att läsa mer från Stinas trådar. 

Cassie Byrnes färg- och mönsterextravaganza får veckans #instalove

0
cassie byrnes

Australiensiska textildesignern Cassie Byrnes har ett instagramflöde som svämmar över av färg och pepp.

På 1980-talet var min pappa i Australien och upptäckte konstnären Ken Done som just slagit igenom. (Alltså han ”upptäckte” inte honom som i att han har procent på allt Done sålt sen dess, han bara såg hans tavlor och gillade dem). Jag fick en svart t-shirt med ett färg- och 80-talsgalet Done-mönster som jag älskade. Cassie Byrnes får mig att tänka på detta. Ibland är jag kanske orättvis i min trådkärlek då jag kan tycka att de som arbetar med mönster och tryck inte är lika intressanta som de som arbetar med materialets struktur och inneboende egenskaper. Det verkar lite för enkelt. Och kanske är det så – det kan vara förklaringen till att så många grafiska formgivare trycker sina alster på tyg och gör kökshanddukar av dem för att ha något att sälja. Men Cassie Byrnes är en riktigt konstnär. Det syns inte minst i hennes instaflöde där vi får titta in bakom kulisserna ibland. cassie byrnes Precis som Ken Done syns Cassies mönster i en mängd olika sammanhang. Mode, inredning, papper, förpackningar, installationer, väggmålningar, bokomslag m.m. Bland hennes kunder finns t ex Anthropologie, Google, Häagen-Dazs och Penguin Books. Se mer av Cassie Byrnes här!

JULKALENDER LUCKA 22: Vinn mattan Jodhpur från Trendcarpet!

0
trendcarpet

Bakom dagens lucka i Designbloggarnas episka julkalender döljer sig ett rejält stycke textil. Närmare bestämt en matta från Trendcarpet.

Med formatet 170×240 cm är Jodhpur från Trendcarpet en matta som fungerar fint i både vardagsrum och sovrum. Den kallt gråa färgen får liv av sin struktur och den är riktigt mjuk att gå på. Tänk på att vardagsrumsmattan ska vara ordentligt stor för att rummet ska kännas harmoniskt. En halv meter in under soffan är en bra tumregel som gäller oavsett om du har en eller två soffor, i vinkel eller mitt emot varandra. Väljer du en stor matta i sovrummet ska den ligga under sängen och sticka ut en bra bit på varje sida om sängen så att den kan ta emot dina yrvakna fötter på morgonen. Så kom igen, gå nu in på Designbloggarnas Instagram och tävla om mattan. Kl.23.59 i kväll stänger vi luckan! trendcarpet Lycka till med tävlandet! /Stina Klicka här för att läsa mer från Stinas trådar.