SENASTE ARTIKLARNA

Gör det inte själv – eller så slipper du bli kallad galen kattant

0
wool

Så här års är det många som tycker om att pyssla. Det är naturligtvis helt i sin ordning. Men liksom under resten av året finns det vissa saker man helt enkelt bör låta bli att göra själv, eller DIY – do it yourself – som det heter på det där andra språket. Särskilt om man är en medelålders kvinna. Som jag. Jag pysslar ju med garn. Det finns jättemycket man kan göra med garn. Det mesta faller under kategorin ”Gör det INTE själv.” En stor del av en medelålders garnälskande kvinnas tid går åt till att sitta på stickor och virknålar och tänka på något annat än garn. Annars kan det här hända:

Owl-Crochet-Free-Pattern-

Ugglor – tänk en gång till. För ett par år sedan hittade någon på att de var söta, men – verkligen?

Det finns några tumregler man kan använda sig av. Det är egentligen bara tre ord. Kom ihåg: Katten, vinet, dockan. Allt du vill göra med ditt garn som på något vis kan kopplas till något av de här orden ska du släppa direkt.

etsy

Du behöver inte hänga ditt rödtjut i en snara om halsen även om det känns så ibland.

Börjar vi begripa? Medelålders kvinna? Många katter? Vindunkar? Dockkläder? Du vill inte dit. JAG vill inte dit.

toiletdoll

Badrummet lockar, jag vet. Toapappersrullarna är som gjorda för att virka in i en docka. (Var köper man huvudena? Frågar till en kompis.)

Försök också tänka på vad som gäller IRL. Alltså IN REAL LIFE. I den riktiga världen, utanför garnförrådet. Dina kids kommer aldrig tycka att du är cool. Försök inte. Gör det inte.

crochet-pikachu-cozy-w2-2

Pokemon to go? NEJ.

Och slutligen, på tal om kids. Upp till en viss ålder gör de som du säger. Utnyttja inte det. Förutom att det definitivt etablerar dig som en galen dock/garn/vin/katt-tant är det bara taskigt.

il_570xN.807925301_rlkb

Barn minns.

 

 

 

DELA

Nya textilier från Ikea – eller några ord om mitt liv som troende

1

Det var längesedan jag var på Ikea. Som många andra hyser jag en hatkärlek till det blågula templet.
Jag är troende sedan barnsben, då jag gick och la mig på kvällarna med Ikeakatalogen up
pslagen under kudden med en bön om att vakna nästa morgon i just det där John Blund-rummet. Det hände inte, men jag fick ett John Blund-örngott som jag fortfarande har kvar.

IKEA_paslakanset_bedding_textilNågonstans här inleddes väl min relation till det här med inredning. Samtidigt som jag sjöng, ritade, stickade och virkade flitigt var det magin i hur ett rum kunde förvandlas som stimulerade min kreativitet mest.

IKEA_matta

Det tog dock väldigt lång tid innan jag begrep att inredning kunde vara ett jobb. Numera är inredning mer ett jobb än någonting annat för mig, vilket är en av anledningarna till att min barndomsförälskelse i Ikea blandats med helt andra känslor. Trött på nyheter, trött på dålig kvalitet, trött på kopierande av andra formgivares verk.

IKEA_matta_vaggbonad_wallhanging

Men det tänker jag inte på just nu. Jag har haft semester en vecka, varit på Gran Canaria i solen. Och när jag kom hem och såg mitt vardagsrum tänkte jag: Ikea. Jag behöver inspiration. Jag behöver åka till Ikea.

IKEA_paslakanset_stinastradar_designbloggarnaFör så var det en gång. Ikeakatalogen låg på soffbordet ett helt år och det var till man vände sig när man behövde idéer. I jakten på mitt nya vardagsrum har jag fyllt en mapp på Pinterest (hemlig pga jättekonstig) med bilder och jag har ingen aning om vart jag är på väg. Men nu blir det Ikea. Kanske inte katalogen under kudden, men väl ett besök.

Bilderna visar några av Ikeas textila nyheter för hösten.

DELA

5 tips för en skön söndag – det femte kommer att få dig att älska Designbloggarna ännu mer

0

Det är första advent och jag sitter som alla andra söndagar och virkar. Men framför mig har jag inte tv:n, även om Gilmore Girls lockar, utan ett svallande Atlanten under gråblåa skyar. Jag tänker på det här med söndagar. Här och nu, på flykt undan svenska november, försöker jag fånga en söndagskänsla att bygga på. Så. Här kommer mina bästa tips för sköna söndagar.

1

Åk till Gran Canaria på lördagen för att vakna på andra sidan jordklotet på söndagen, i en tillvaro där veckodagar inte spelar någon som helst roll.

2

Ha en date med din bästis. Anna och jag var på Skansen i Båstad för några veckor sen. 2017 kommer vårt jobbfruförhållande att underhållas på distans, då Anna ska bo i San Diego. Så nu laddar vi med kvalitetstid.

3

laspalmas_grancanaria_virka_hexagon

Virka. Eller vik origami, tälj en smörkniv, sy en klänning, koka sylt, lägg in sill. Skapa något. På den här listan finns inte KÖP något med. Gör något med dina egna händer i stället. Du glömmer tid och plats, tankarna får vandra fritt och du blir glad.

4

Vandra med en viktig människa. Jag och maken började vandra i samband med en stökig tid och precis som när man gör något med händerna gör kroppens aktivitet att sinnet stillas när man vandrar. Samtal man aldrig hinner med, ämnen man inte visste att man ville rota i – tre timmars vandring med fikapaus så har du kommit längre än milen dina fötter trampat.

5

pompone_hanna_wendelbo_designbloggarna

Samla ett gäng härliga människor och boka upp ett dygn med inspirerande möten, god mat och dryck, bad och lyxiga hotellrum. För exakt en vecka sen hade vi megasuperdupermysgos med Designbloggarna i Varberg. Det var en viktig intern konferens och i kombinationen med möten med engagerade entreprenörer och formgivare fick vi ett magiskt dygn tillsammans i vackra miljöer på Varbergs Stadshotell.

varbergsstadshotell_designbloggarna

Bloggträffen ordnades av Martin, Ulrik och Jimmy som med den fingertoppskänsla bara en lokalkännare innehar, hade valt ut hotell, restauranger och studiebesök.

camilla_julner_martin_wendelbo_designbloggarna_varbergsstadshotell

Vi hade ett konferensrum till vårt förfogande, som vi använde för våra interna diskussioner om framtiden. På måndagen, efter att Stefan gett oss en förhandspresentation av årets trender, fick vi besök av Rebel Walls. Jag får mycket pressmeddelanden och kan bli ganska pragmatisk och cynisk ibland när jag överöses med information. Därför behövs sådana här möten.

pompone_designbloggarna_symaskin

Studio Pompone har en syateljé som jag smög in och kollade. Här en pälssymaskin från förhistorisk tid – används ännu!

Detsamma gäller i allra högsta grad vårt besök i inredningsbutiken Pompone på söndagen, som vi fick lyxig skjuts till av Hedin bil i Varberg. Där träffade vi ägarna, en familj som driver denna butik och studio med stor kärlek, och de två formgivarna Sabina Grubbesson och Anna Elzer Oscarson som berättade personligt och inspirerande om sin formgivning. Till detta serverades vi bubbel och fantastisk plockmat från Fiskexporten. (Bubbel, viktig ingrediens i en skön söndag, glöm inte!) Och så lärde Floristulrik oss att binda buketter, så kul!

johns_place_2_designbloggarna

Kvällen var magisk. Så här – lyssna. Den lite ödsliga men så mysiga känslan på en sommarort på vintern. Dorthe som driver strandrestaurangen Johns Place öppnade bara för oss och vi fick både laga och äta den godaste måltid jag ätit på länge. Hit kommer jag att återvända.

johns_place_designbloggarna

På måndagen besökte vi Circle agenturer. Även här träffade vi genuina och entusiastiska människor med stort engagemang i sitt arbete. Jag önskar verkligen att alla i hela världen fick jobba med det de älskar och brinner för. Som Magnus från Kafferista som tagit sig från Svedala till Varberg med sin kaffevagn och sitt fantastiskt goda kaffe.

canvas_innermost_designbloggarna

Annette och Jimmy i soffan Canvas från Innermost.

hanna_wendelbo_designbloggarna

Vår allra nyaste bloggare,snart uppe i portalen, Hanna Wendelbo, blev så här glad när hon vann en String Pocket!

 

DELA

Textila kransar – gör det själv

0

Här kommer världens simplaste gör-det-själv-tips, direkt från min inbox. Efter frisörbesök och budgetmöte med Anna ska jag nu ta itu med veckans hemma-hos-reportage: hemifrån Christin/Midiss. Jobbar hemma idag vilket alltid är förenat med en viss frustration, då virkningen ligger och lockar framför tv:n hela tiden… Har just börjat se The Crown på Netflix, efter att ha avslutat senaste säsongen av The Fall. Det här är verkligen virkandets och tv-seriernas bästa tid. Kanske får jag abstinens när jag om två veckor i stället sitter och jobbar här 😉

image456458

Fina kransar från Purl Soho, prenumererar du inte på nyhetsbrevet signa upp dig nu. Alltid fina bilder och inspirerande idéer. 

DELA

Blått, grönt och mässing – hemmet jag inte glömde

0

Jo. Jag håller ju på att ändra om lite hemma. Ibland förbannar jag mitt jobb och det överflöd av inspiration det ger mig. Men för det mesta är det naturligtvis alldeles underbart. Och av alla dessa hem och idéer jag sett genom åren är det några som fastnar. Detta är ett av dem. Det är inte jag som gjort det, men Sofi plåtade det för Metro Bostad när jag var redaktör för den tidningen och jag har inte kunnat glömma det. Så när jag nu är inne på spåret grönt/blått rotade jag fram bilderna. Here goes.
SofiaEkLund_13

Vår soffa är grön, i samma färg som bladen på kudden här. Så nu letar jag kuddar i blått, crème och kanske lite gult. De svartvita tror jag får stanna kvar. Jag lägger också till en mörkblå färg som inte finns i det här hemmet.

SofiaEkLund_7_8_9

Vi har en alldeles för klumpig fåtölj idag, jag vill byta ut den mot något ljusare och luftigare i den här stilen kanske.

SofiaEkLund_15

Det här är en gympabänk från en gammal skola. Så fint med väskan tycker jag, att få in det naturliga lädret som går ton i ton med träet. Jag vill ha mer trä.
SofiaEkLund_17

Nej, någon kakelugn har vi ju inte. Och inget brädgolv heller. Man får ju onekligen en del gratis i de här gamla lägenheterna. Men det finns en sjuttiotalskänsla här också, som kommer att passa i vårt radhus.

SofiaEkLund_22

De här gamla skolplanscherna känns inte riktigt som min stil. Men jag tycker om färgerna i dem.
SofiaEkLund_25

En trave böcker som anger färgskalan. Sånt gillar jag. Och har som sagt adderat en mörkblå i den här mixen. Jag har en gammal utgåva av Borta med vinden som har exakt rätt blå färg, den får jag plocka fram.
SofiaEkLund_28

Vi har massor av glasburkar, vaser och skålar i färgat glas: grönt, rött och gult. Jag har sorterat ut de röda, och ska addera några klara.

SofiaEkLund_27

Den här lampan älskar jag. Och även Nappula-ljusstaken som jag drömt om länge. Maken gillar inte den. Men ärligt talat, hur dominant är den? Jag kan nog smyga in den.
SofiaEkLund_32

Snittblommor har jag inte riktigt fått in i min vardag. Men det är roligt att ändra sig. Tänk, jag kanske till och med börjar med bloggklassikern FREDAGSBLOMMAN.

SofiaEkLund_38_39_40

Provdockor känns uttjatade så någon sådan blir det inte för min del. Men kolla ramen som ramar in nattygsbordet. Roligt! Och fint med den grå väggen och det mintgröna bordet.

SofiaEkLund_44

SofiaEkLund_56

Det ska bli mer ljus hemma hos oss, det är det viktigaste. Jag hoppas att våra 70-talsfönster med brunbetsad spröjs släpper in tillräckligt med ljus. Speglar är ju ett bra trick annars, för att få in ljusets reflektioner.

Textilier då? Undrar någon. Det här är ju ändå en textil blogg. Lugn, det kommer.

DELA