SENASTE ARTIKLARNA

Virkat cykelstyre – gör det själv

0

DETTA INLÄGG ÄR SPONSRAT AV CYCLE EUROPE

När man som jag älskar att virka, sticka och pyssla balanserar man ständigt på en tunn tråd mellan att vara en lagom kreativ person och en toktant. Sök till exempel på ”crochet” på Pinterest och håll i er. Gör det INTE själv, säger jag bara. Toalettpappershållare, tevärmare och plädar i form av olika djur. Tack och lov brukar esteten i mig hålla mig på rätt sida om den där tråden. Som till exempel idag, då jag bestämde mig för att pimpa min nya elcykel, min ständiga följeslagare den här sommaren. Det hade kunnat bli blommor, sjöhästar, fransar och vimplar. Men jag nöjde mig med att virka in styret. Det blåmelerade garnet är havet och himlen här i mitt sommarparadis på Bjäre.
virka_cykel_stinas_tradar_2

Krångla inte till det för mycket när du virkar. Det är lätt gjort eftersom det är så mycket enklare att hitta på egna lösningar efterhand jämfört med när man stickar. Välj i stället garn som ger effekter. Här har jag virkat fasta maskor i ett melerat bomullsgarn. Mät styrets omkrets och provvirka en bit, så får du reda på hur många maskor brett du ska virka.

virka_cykel_stinas_tradar_4

Längden på strumpan ska vara cirka 4-5 cm längre än själva styret. Väl på plats sjunker den nämligen ihop, eftersom ingenting håller den uppe överst på styret.
virka_cykel_stinas_tradar_6

Det går också att virka runt styret på plats, men det orkar i alla fall inte min rygg. Det är enklare att virka ett rakt stycke som man sedan syr eller virkar fast på styret.

virka_cykel_stinas_tradar_3

Man gör en strumpa till varje sida av styret.

DELA

My Friend Paco – med vänner

0

My friend Paco är ett nytt portugisiskt varumärke som gör roliga, lekfulla och fina textilier för hemmet. Handbroderade och illustrerade av formgivaren Maria Figueiredo. Jag kunde inte låta bli att ge Paco lite kuddkärlek.

kuddkarlek_myfriendpaco

Uppifrån, vänster till höger: My Friend Paco, AreawareOyOy, Marimekko, My Friend Paco, Ferm Living.

DELA

5 retro- och loppisfavoriter på Bjärehalvön

0

DETTA INLÄGG ÄR SPONSRAT AV CYCLEUROPE

Jag har semester sedan i måndags och har nog haft världens bästa vecka. Är i min stuga, Anna är i sin 100 meter härifrån och vi ömsom jobbar ömsom leker. Bland annat har vi farit kors och tvärs, upp och ner över Bjärehalvön. Vi testar elcyklar, och om du undrar hur du känner igen en sådan på vägen kan jag numera informera om det. Om cyklisten flinar från öra till öra, och möjligen ropar tjohoo med jämna mellanrum, då har elen kickat in.

IMG_9342

Känner mig för första gången bekväm i cykelhjälm. Det går undan! Sjukt roligt.

Bjärehalvön är täckt av ett rutnät med vägar runt åkrarna och som gjord för cykling. Det är bara det där med backarna. Med el i cykeln kommer man lite längre. Idag tänkte jag tipsa om mina retro och loppisfavoriter. Jag har tillbringat somrarna i Vejbystrand hela mitt liv, men på Annas och min första cykeltur tog hon mig till ett ställe jag inte hittat förut, så det blir faktiskt mitt topptips.

DSCF6236

Viarp form 1900 har ingen hemsida och är inte lätt att hitta, så betrakta detta som ett riktigt insidertips: Bjäredalsvägen 392, postadress Förslöv. Ring för öppettider 0431-361236. Här finns modern 1900-talsdesign, med fokus på 50- och 60-tal.

IMG_1559

Harry som driver Viarp form 1900 berättade bland annat för oss att den amerikanske arkitekt som äger Bruno Mathssons sommarställe i Halland är stamkund, i sitt projekt att möblera huset exakt så som det såg ut under Mathssons tid.

Och här kommer så min topplista!

  1. Viarp form 1900 (se ovan)
  2. Vejby loppis – min lokala loppis, drivs av Vejby IF som är en mycket aktiv och bra förening, med bl a en hel del social verksamhet. Här hittar du allt mellan himmel och jord, fint och färgkoordinerat och med små visdomsord här och var. Här har jag bl a köpt oerhörda mängder garn. Älskar att ta över andras avlagda handarbeten.
  3. Antikkulan – lite finare loppisbutik, med både moderna klassiker och riktiga antikviteter.
  4. Fyndet Ängelholm – stor loppis med stor fyndpotential.
  5. Rutigt & Randigt Second Hand – 600 kvm i Grevie, traditionell loppis med mycket ögongodis. Här går man gärna och rotar ett tag.

Detta är mina verkliga favoriter. Vill du ha en komplett förteckning rekommenderar jag Antikochloppisguiden. Det finns också många tillfälliga loppisar, i morgon till exempel vid Mäsinge kvarn, och på söndag en favorit: Vejbyslätts byaloppis, kl.11-13. Värt ett besök bara för den gulliga byn och det hembakta fikabrödet!

Titta också in hos Anna. Och så återkommer vi båda med fler inlägg under sommaren.

 

 

DELA

Nya plädar från Hem

0

Hem har slagit till med ett samarbete med Milanobaserade modeskaparen Arthur Arbesser. Resultatet är en kollektion plädar – Stripe och Arrow – som inspirerats av italiensk 30-talsarkitektur och geometriska mönster. Plädarna är tillverkade i lammull och nyzeeländsk ull. Jag inspireras av färgerna!PLOCK

DELA

Stickat väska av trikåtrasor

2

Om ni följer mig på mitt nya instagramkonto för bloggen , har ni kanske sett en bild på den här väskan som jag fick klar strax innan midsommar. Inspirationen hittade jag ju här. 

IMG_4811

Jag har stickat väskan av trikåtrasor med stickor nr 10. Möjligen kunde jag ha valt en större stickstorlek, men trasorna varierar lite i tjocklek och hellre för tätt än för glest, tänkte jag. Men den blev ganska kompakt, och tung. Inte optimal för fuktiga handdukar så inte lämpad som strandväska, vilket var tanken från början. Ja, med tanke på hur tjock den är skulle den faktiskt funka utmärkt som datorväska :) Jag har börjat på en ny, mindre, enligt samma princip, men den slätstickar jag. Det blir betydligt smidigare faktiskt. De räta maskorna vänder jag utåt, så utseendemässigt blir det detsamma. Men med en slät insida.

IMG_4812

Det jag gillar allra mest med väskan är ATT MAN SLIPPER FÄSTA TRÅDARNA. Hela designen bygger tvärtom på att det ska hänga lösa trådar överallt. Och så gillar jag att hitta på saker medan jag håller på; jag planerade inte vare sig färger eller mönster på förhand.
IMG_4813

Väskan är superenkel att göra: den är rätstickad i ett stycke som jag sedan vikt och sytt ihop i sidorna. Handtagen har jag ”handvirkat” – kommer du inte ihåg från syslöjden finns en instruktionsfilm här. Jag valde handvirkningen för att handtagen skulle bli mjuka mot axeln, och det blev de. Handtagen har jag knutit fast och trådarna har jag låtit hänga.

Tekniken går ju att använda till allt möjligt, till exempel kuddar, vilket jag också börjat experimentera med.

 

DELA