SENASTE ARTIKLARNA

Textil återvinning – tjuvpremiär för Myrornas kampanjfilm

0
myrorna textil återvinning

Textil återvinning är något jag bestämt mig för att lära mig mer om under 2017. En av Trendstefans trender för året är just Waste. Jag kickstartar min inspiration med Myrornas nya kampanjfilm som jag fått möjlighet att smygvisa innan den går igång i alla kanaler den 16 januari. Filmen är gjord i en enda tagning och regisserad av Emma Hvengaard för Myrorna. För idén står byrån Aoki tillsammans med Myrorna. Dansaren heter Nicole Tagliati. Se filmen här. 

DELA

Tälj hemma i soffan

0
täljogram

Min man och jag knarkar mycket tv-serier. Det är härligt med gemensamma intressen. Ett vi dock inte delar är handarbetet, och ganska ofta ger maken uttryck för en frustration över detta ”Du GÖR ju något när vi sitter här, jag bara sitter!” Nog för att jag tycker att tv-tittande är mer än att ”bara sitta”. Vi ser mycket på invecklade brittiska kriminalhistorier då vi får göra många dumpauser för att hjälpas åt med att reda ut intrig och karaktärer, ibland med papper och penna, blädderblock är nästa steg. Men visst, det är ju inte samma sak. Och jag älskar kombinationen av att titta och pyssla. Ibland får han nysta garn, det gillar han. Jag har erbjudit mig att lära honom att virka, men det har hittills bara mötts av undvikande mummel. Om trä. Och täljning. Så NU. Älskling förvänta dig ett Täljogram när som helst. Nyheten damp just ner i min inbox: ett litet kit med verktyg, instruktioner och vacuumförpackade träbitar. Det kan inte bli mer rätt än så här: Twin Peaks-premiären 21 maj är räddad <3

taljogram-1

Bakom Täljogram står av Felix Wink, trähantverkare och designer samt Ragnar Kirkegaard Suttner, kreatör och copywriter i Västerbotten, vars skogar träet kommer från.

Den här idén kommer säkert att locka till många skratt och hipsterhån, men jag vet att de färdiga kit som säljs med garn, beskrivning och virknål eller stickor fungerar som en utmärkt ingång till friare handarbete. Hiss, som min kollega Tapetmartin hade sagt!

 

DELA

Trendiga väggbonader du inte behöver göra själv

0
väggbonad från bloomingville

Jag skulle gärna ägna hela dagarna åt att knyta väggbonader i makramé, väva, brodera, virka och sticka. Jag vet hur man gör och skulle älska att sitta med händerna fulla med trådar framför avsnitt efter avsnitt av The Affair eller Suits. Men nu är ju världen tyvärr inte ordnad på det viset, och mina fingrar flyger just nu i stället över tangentbordet i en rasande fart. Klockan tickar, mailen plingar, magen kurrar. Satt fast i ett serverstrul på morgonen, deadlines är på väg att passeras och lunchen lär bli något onyttigt hel- eller halvfabrikat framför datorskärmen. Men visst är det praktiskt med färdigt ibland?

Här är några väggbonader du kan sätta upp på väggen direkt.

väggbonad från bloomingville

Vävd med långa hängande fransar från Bloomingville.

broderad väggbonad från house doctor

Broderad från Housedoctor.

väggbonad i makrame från bloomingville

Detta är makramé, men jag gillar den ”uthängda” känslan skarpt och funderar på att göra något långt och utdraget i stickat.

broderad väggbonad från housedoctor

Närmare titt på Housedoctors broderade variant. väggbonad i makrame från bloomingville

Klassisk makramé. Jag gillar enkelheten här och tänker att något liknande skulle jag kunna virka. Det är ändå virknålen som är min favorit. Täta fasta maskor i ett grovt bomullsgarn. Säkert lite slitigt, men man kan ju göra en liten en.

 

 

DELA

#instalove #fredagsinspo @garnbruket

0

På sistone har jag inspirerats av ett projekt på @garnbruket. Brodering på en stickad yta. Det här är en av flera nya tekniker jag bestämt mig för att prova under 2017. To be continued!

Skärmavbild 2017-01-05 kl. 16.23.54

DELA

Trendiga textila detaljer att göra själv

0
stickad handduk från ib laursen

Handarbete är inget självändamål, även om man kan tro det när man lyssnar på garnfrälsta som jag. Så varför inte gömma undan skoltidens slöjdskräck och använda långhelgen åt att göra något högst personligt, dessutom trendriktigt, att vara stolt över hemma? Här kommer omedelbar inspiration och vägledning för fem projekt. Är du fortfarande inte övertygad om att det här med eget skapande är något för dig? Skrolla ner och läs de sista raderna i det här inlägget.

Tofsar och bollar. Fäst dem på ett tråkigt Ikea-överkast, längs med en gardin eller i hörnen på en kudde. Så här gör du en tofs, så här gör du en boll.

fransar överkast

Rejäla tofsar har överkastet från Kip & Co fått.

Mosstickning. Bland de textila inredningsnyheterna för 2017 syns mycket mosstickat. Handdukar, plädar och kuddar. Minns du dina räta och aviga maskor klarar du detta mönster som ser mer avancerat ut än det är. Varannan rät, varannan avig, varv efter varv. Så här gör du.

stickad handduk från ib laursen

Mosstickade handdukar i bomull finns med bland Ib Laursens vårnyheter.

Hexagoner. Just nu är jag själv helt besatt av den här geometriska formen och virkar sexkant efter sexkant. Sätt ihop dem till plädar, kuddar, stolssitsar eller vad du vill. Väljer du ett rejält bomullsgarn kan du göra coasters, då slipper du sy ihop bitarna. Så här virkar du en hexagon. (En av många varianter.)

hexagoner virkade i ullgarn

Lika besatt som jag är av hexagoner är jag av det lettiska ullgarnet jag upptäckte i Riga i höstas, och som jag numera köper hos Tant Hulda. 

Brodera. Textilt på väggen lär vi se under lång tid efter att den första hypen lagt sig. Mycket för att det är ett så enkelt sätt att göra riktigt personliga inredningsdetaljer. Själv är jag rätt sugen på den här (skrolla ner i inlägget). Köp vad du behöver i hobbybutiken, eller köp ett färdigt kit.

broderikit alfabetet

Broderat alfabete för barnrummet. Gör-det-själv-kit från Purl Soho.

Sy i sammet. Jag plockar själv sällan fram symaskinen, men ett utmärkt sätt att få in säsongens färger hemma, dessutom i ett supertrendigt material, är att sy egna kuddfodral av sammet.

linum-kuddar-stinastradar

Sammetskuddar i dova färger. Sy dem själv eller köp dem, t ex från Linum. Observera de fina små tofsarna i kuddhörnorna – gör dem själv!

Slutligen. ”Gör nåt vettigt!” brukade min då treåriga son ryta åt mig och maken när vi drack kaffe för länge, pratade för mycket eller ägnade oss åt någon annan tråkig och meningslös vuxenaktivitet. Jag har inte ägnat mig åt vare sig sammanfattningar av det gångna året eller nyårslöften, men hade jag gjort det hade det låtit så här: Konsumera mindre, skapa mer. Och ska jag ta med mig något från 2016 så är det den här texten om den här videon. Men nu pratar vi inte mer om det för då blir jag bara ledsen igen.

 

DELA