SENASTE ARTIKLARNA

En vintagemöbel blir till

0

Efter nyåret så åkte jag från min vistelse i Lissabon vidare till Rom för att jobba. En massa möbler som skulle fotograferas,vi skulle köpa in möbeltyg och lämna in en fåtölj för omklädning, hämta upp nyinköpta lampor, organisera lagret, etc etc. Helt enkelt sånt som ingår i jobbet när man bedriver handel med vintagemöbler. En annan uppgift vi har just nu är att tillverka ett skåp åt en kund i Florens. Anledningen är att kunden köpt en mässingshylla av oss, som ursprungligen haft ett liknande skåp som på bilden, men någonstans på vägen så har hyllan separerats från skåpet.

I samma kvarter som vi har vår butik har Massimo sin verkstad. Han är snickaren vars verkstad blivit förklarad som levande museum faktiskt, för att det är unikt i sitt slag med gamla maskiner och han jobbar enligt gamla tekniker samt att det legat snickeri i lokalen sen Hedenhös. Här finns även hans pratglada fru och stora hund varje dag, alltid lika vänliga.

Så tack vare att vi har tillgång till duktiga hantverkare, förutom min kollega Claudio som står för mycket av våra renoveringar, har vi kunnat återställa möbeln till hur den är tänkt att se ut. Vilket man väl ändå får kalla recycling?  Nu är grunden till skåpet tillverkat och monterat och nästa steg blir att måla det. Sen ska en lokal smed tillverka handtag i mässing som ska ha en speciell form som vi hittat på ett originalskåp. Ett i mina ögon jätteroligt projekt.

Jag är verkligen spänd på slutresultatet och jag lovar att jag kommer visa hur det blev här.

 

Här är förlagan…

IMG-20160125-WA0004

Och här är vår hylla utan hyllplanen i glas förstås.

 

IMG-20160125-WA0005

DSC_3118

 

Massimo i sin verkstad. I bakgrunden fru med hund.

DSC_3117

 

Här är basen som ska målas, få mässingslist samt mässingsbeslag.

DSC_3119

 

DELA

Ponchon – het igen!

0

Alla från Jesus och fram genom historien har haft en. De som har koll på mode kan knappast missat att ponchon gjorde stor comeback under 2015. Tyvärr verkar det som att plagget mest gjort succé på damsidan. Men jag har följt en Italiensk designer som heter Angelo Gallamini  och han designar och tillverkar ponchos för just män (och kvinnor, det är ju ändå ett unisex plagg) under märket Ermanno Gallamini. Och finns det ett ord för honom så är det cool. Hans egen stil är supersäker och han syns kan man lugnt säga, med stort grått skägg och hår alltid i snyggt slitna kläder som matchas perfekt. Han har ingen hemsida utan det är främst Instagram som är hans fönster ut mot omvärlden. Men om man får tro experterna så var han med och startade ponchotrenden. Så om ni ser mig med poncho snart vet ni varför…jag har i alla fall skaffat tygerna;-)

 

Skärmklipp

 

DELA

Lissabon en stad med många sidor

0

I fredags kom jag tillbaka hem igen efter att ha firat jul, nyår och jobbat. Allt på bortaplan och det var jätteskönt. Över nyår åkte jag och hälsade på mina vänner som nyss flyttat dit. Det var andra gången jag var där och jag gillar verkligen den stan. Det är otroligt vackert och det är en stad som känns lätt att ta sig runt i. Men man ska vara beredd att gå så bekväma skor är ett plus. Jag var ute och promenerade varenda dag i flera timmar och det finns alltid något nytt att upptäcka. Staden är full att vackra gamla hus med typisk dekor i målad keramik. Många hus är i olika stadier av  förfall men man ser att fler och fler av dessa gamla hus genomgår förvandling till sin forna glans. Här är några av alla fina hus och fasader jag gick förbi. Lyckligtvis är många av de gamla husen inte rivna trot sitt skick och det är för att man infört lagar om att de gamla husen måste rustas upp. Därför finns det gott hopp om att de ska återställas igen.

DSC_2399 DSC_2404 DSC_2405 DSC_2406 DSC_2411 DSC_2412 DSC_2417 DSC_2420 DSC_2438 DSC_2440 DSC_2463 DSC_2472 DSC_2484 DSC_2487 DSC_2529  DSC_2534 DSC_2536 DSC_2544 DSC_2572DSC_2530

DELA

Moderna Sverige hopplöst omodernt!!

2

Man shoppar.

Där skulle jag kunna sluta det här inlägget. Men det ryker ur mina öron just nu. Jag är förbannad!

Mer finns att tillägga, men det blir med en känlsa av överflöd eftersom styrande politiker och personer med vinstintressen slår dövörat till.

Med tanke på Mall of Scandinavia som öppnat i dagarna känner jag att jag måste få skriva av mig min frustratioin och ilska. Igen. Tack Cay Bond som också skrev ett eminent inlägg om detta viktiga men sorgligt oupplysta ämne. Jag har pratat om det förut för LÄNGE sedan, redan på 90-talet till och med. Eftersom jag hade varit utbytesstudent i USA visste jag faktiskt redan tidigt vad jag snackade om. Så vad är det jag syftar på?

Alla dessa shoppingvaruhus som står upp som svampar överallt runt hela Sverige. Om vi på 90-talet skulle ha festivaler i tid och otid så verkar just den hysterin bytts ut mot att bygga fula gallerior idag. Varenda liten stad runtom i landet med någon form av självaktning är mer eller mindre stendöd i centrum. Min gamla hemstad är så död att kyrkogården verkar livad i jämförelse!

Vart finns folklivet, kommersen, det gemytliga och genuina? Det som så många söker finns numer uppbyggt i form av jävligt fula shoppinggallerior ritade av prisade arkitekter som blir upphöjda till skyarna för sitt miljötänk. Fy fan vilket hyckleri säger jag bara!

Jag skulle vilja gå så långt som att jämföra dagens frenesi av varuhusbyggen med den hysteriska rivningsvåg Sverige såg på 60- och 70-talet då vi ersatte gammalt med nytt och förhatliga EPA och Tempovaruhus. Idag fördömer vi dessa övergrepp. Men vad har de som styr lärt sig? Inget vad jag kan se.

Här i Malmö har man byggt nordens största galleria, Emporia och ett par år innan byggde man en galleria som döpts till Entré, vid vår norra infart till Malmö, som redan efter ett par år gått åt helvete för att det inte fanns tillräckligt med kunder. Detta gjordes dessutom utan att göra grundliga undersökningar om det fanns kundunderlag för att få den att gå runt, och nu står den mer eller mindre tom. Hur det ens är möjligt i en modern stad som Malmö kan man kanske fråga Ingmar Reepalu om?  Grattis, en enorm skokartong mitt inne i stan som står tom. Vad gör man då? Jo man satsar 300 miljoner till på att bygga om och bland annat byta all svart granit på golven mot beige Jura kalksten. Som om det skulle dra mer kunder… Dessutom ska den döpas om till Plaza. Turister kommer tro vi har fått ett nytt hotell.  Ett dubbelrum tack.

Vad ledde dessa nya byggen till? För det första så exploaterades områden som för bara några år sen var åkrar och vacker natur. Dessutom så byggde alla andra gallerior inne i stan (Triangeln, Mobilia, Caroli) om och ut, samtidigt, för att konkurrera med dessa monsterbyggen. Så i stället för att några gallerior går bra så ser alla ut att gå mer eller mindre halvkass. Resultatet är att Malmös huvudgata vid ett tillfälle stod med 16 stora tomma lokaler och tillfälliga lösningarna med pop-up shops samt att mäklare och kontor som tar över knappast skapar en känsla av en levande centrumhandel. Vad detta bidrar till stadens utveckling är för mig omöjligt att förstå.

En sak hade väl varit om det hade varit bredd på utbudet som erbjuds och att alla olika butiker inte rymdes under samma tak. Men icke. Det är samma kedjor till vilken galleria man än går. Mångfalden lyser med sin frånvaro.

För vem vill ha en stadskärna som ligger öde och död? Det finns ju en anledning till att vi gillar att åka till gamla mysiga städer utomlands där det är folkmyller och där allt känns genuint. Så varför kan vi då inte följa det spåret istället? Varför måste vi själva uppfinna hjulet när det sedan länge är bevisat att gallerior är av ondo. Se åter igen på statistiken över galleriornas utveckling i USA eller för all del Kina där man förbyggt sig ända in i evigheten.

Det snackas om klimat dag in och dag ut. Vi hör inte om annat än att temperaturen höjs, djurarter som dör ut, naturen skövlas och att vi förpestar naturen i största allmänhet med vår blotta mänskliga närvaro.

Hur i hela friden tänkte man då i alla dessa kommuner när man tog besluten att bygga shoppinggallerior en masse utanför stadsgränserna? För att ta sig till dessa gigantiska kolosser så behövs rimligtvis ett motordrivet transportmedel som drivs med, just det, bensin eller annat fossilt bränsle (för det mesta). För sist jag kollade så var det inte många som promenerade fram och tillbaka till Emporia.

Jag säger som Julia Roberts i Pretty Woman: BIG MISTAKE!

Dessutom manar detta på vår konsumtionshets mer än någonsin i tider där det nu ständigt pratas om att leva miljövänligt, återvinna, handla lokalt, minska på vårt avtryck på naturen. Har vi inte lärt någonting? Eller är det skygglappar och strutsmentalitet som är lösningen? Börja på riktigt agera, handla, tänka och ta ansvar för framtiden. För alla kan svänga sig med fina ord.

HUR FAN TÄNKTE NI?

DELA

Lösningen på framtida trångboddhet?

0

Ett problem med bostäder är ju ofta storleken. MIT City Home Lab är ett labratorium för att utveckla, testa och utvärdera strategier för hur man kan ”leva stort på en liten yta” och drivs av MIT.  En lösning som skulle få ditt hem att kännas tre gånger så stort tex genom att bara vifta med handen kanske? Men man måste ju vara sjukt ordningssam…

DELA