Talangfullt

0

Giulia Savinos halskedjor i silver fick mig och många andra designjournalister på fall på årets Tendencemässa i Frankfurt. Halsband som bildade mönster av stadskartor: New York, Berlin, Nice, Stockholm… Alla i skala 1:20 000. En rolig idé som dessutom var snyggt och bärbart. Här bär hon för övrigt Nice.

Giulia och hennes halskedjor hittade jag på ”Talents”, Tendencemässans sponsringsprogram för unga formgivare (Tendence är en internationell mässa för konsumentprodukter inom hem, dekoration, present och accessoarer, som från och med i år går av stapeln i juni). ”Talents” är – i mitt tycke – en av mässans största förtjänster. Samtidigt som det är en fin möjlighet för de unga oetablerade formgivare att nå ut –  öppnar de upp en ny värld för många besökare:

– De flesta som kommer till Tendence för att handla smycken, går till den traditionella hallen. En dam som kom förbi mig som sade att hon aldrig sett liknande smycken som de jag eller mina medutställare visade, det var en helt ny smyckevärld som öppnades upp för henne, berättar Saerom Kong som gör färgglada smycken av – riskorn och bönor.

 

 

Saerom Kong, född i Sydkorea och uppvuxen i Tyskland, började fundera över risets betydelse för människa – och skapade sedan smycken. Här broscher.

Ibland är det lite så och så med bärbarheten bland smyckena på Talents, men det är alltid lika roligt att se vad de de hittar på. Jag blir helt lyckligt av den friaste fantasi, imponerad av tek­niska lösningar, glad över mixen av gammalt och nytt och av udda material samt rörd av den medvetenhet och omsorg om naturen som många visar.

Mareike Beers broscher.

En annan av mina favoriter var Mareike Beers broscher med spröda plantor bevarade genom en galvanisk process. De kändes som en slags sorgsen hyllning till skönhet där skapande och förfall gick hand i hand. Mer av objekt kanske, men oerhört vackra.

Anja Tonks pärlbroderade sagovärld.

Anja Tonks pärlbroderier var både en hyllning till ett gammalt hantverk och en slags inbjudan till en sagovärld med mörka undertoner

Eva Fernandez Martoz.

Eva Fernandez Martoz vill påminna oss om betydelsen av frisk luft med sin collier av små plastkuddar.

I år var det ingen från Sverige med, men tidigare har jag träffat på bland annat JohannaN och Sägen här.  Ett tips kanske? Som utvald Talent får man delta gratis på mässan.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 3 =