Smycken + Fashion = Sant

0
Fashion
Glume Necklace med bland annat keshipärlor ur kollektionen Tear från KSV Jewellery. Foto KSV.

Jag är omåttligt intresserad av förhållandet mellan mode och smycken, och blir glad över alla tecken som tyder på att smycken får en allt större plats i modevärlden. Ett av de senare exemplen är Sweden Fashion Talents (ett projekt som drivs av Swedish Fashion Council med syfte att uppmuntra och motivera nya märken i modevärlden att satsa på egen design och produktion) där man nu hittar en särskild kategori för accessoarer.

Fashion
Kristina S. Vučković, talangen bakom KSV Jewellery. Foto KSV

De tre utvalda i årets accessoar-kategori var alla smyckemärken: KSV Jewellery, Baumgarten Di Marco samt Bow Label. Värdiga vinnare alla tre, och just i år gick Swedish Fashion Talents Accessory Award till KSV Jewellery. Motiveringen löd:

”Ett smyckemärke som utforskar ateljéarbete, men även högteknologisk innovation. Resultatet är signaturpieces i formstark design som adderar personlighet till både privatkund och stora beställare.”

Bakom märket hittar man Kristina S. Vučković. Hon har en guldsmedsexamen från Hantverksakademin och även en bakgrund inom inom klassisk musik, konst och textildesign – som förstås gör henne särskilt intressant. Kristina tog sig tid för en liten pratsund  – och jag ställde naturligtvis den klassiska frågan:

– Hur känns det? 

– Superkul verkligen! Hårt arbete lönar sig:)

Beskriv din design med tre ord! 

– Grafisk, organiskt, unisex.

Beskriv dig själv med tre ord! 

– Innovativ, hardworking, målinriktad.

Fashion
Keyhole ring ur kollektione Prologue. Foto KSV

Vilket är ditt eget favoritsmycke?

– Jag skulle nog säga Keyhole ring från min första kollektion Prologue, och i min nya kollektion Tear skulle jag säga ”Glume necklace” med keshipärlor och sötvattenpärlor.

Vad betyder en sådan här utmärkelse?

– Det ger en stor öppning till framtida projekt. Men främst är det en bekräftelse på vad man gjort – det känns stort!

– Hur ser din närmsta framtid ut?

– Jag kommer att jobba vidare med mitt kollektionsamarbete med Hotell At Six som jag jobbat med sen hösten 2016, plåta min nya kollektion samt leta återförsäljare.

 

Till sist: Kan du ge ett gott råd till andra nystartade smyckemärken?

– Ge inte upp för lätt! Och ha ett bra startkapital,det är kostsamt med uppstart..

Läs mer om stil, mode och smycken här. 

/Kina

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =