Stajla om dina smycken

0
Smycken.BDJuveler.stajla.FotoKinaAndersson

Jag hade nöjet att få moderera ett event med en excellent juvelerare häromkvällen: Bartek Dziennik, BD Juveler. Så roligt. Det är ynnest att få träffa en så skicklig hantverkare (han är både guldsmed och stenfattare) med känsla för färg och form. Och så har han en slags omsorg om materialen som jag blir så förtjust i, han tar liksom varje ädelsten och pärla på allvar när han skapar sina smycken. Kvällens tema var att stajla om sina smycken – eller omarbetningar för att vara exakt.

KinasSmycken.juvelerare.stajla.FotoKinaAndersson
Rena linjer med små detaljer och tekniska lösningar, mjuka former, naturens egna, med skarpa tydliga avslut – det är typiskt Bartek Dziennik.

Både Bartek och jag vurmar för omarbetningar. Jag blir lika ledsen varje gång jag tänker på alla smycken som  aldrig används – gå till en juvelerare och gör om dem i stället! Jag vet, det ligger ett känslovärdigt värde i ett smycke man fått från en när och kär och det kan kännas fel att göra om en gåva – men om det inte används? Se det i stället som att du kan stajla om smyckena, lite före/efter så där, så kanske det inte känns så dramatiskt. Att återvinna gamla smycken är också ett sätt att tänka på miljön.

KInasSmycken.juvelerare.stajla.FotoKinaAndersson
Olika metaller har olika smältpunkter.

Om en kund bestämmer sig för att lämna in sina gamla smycken, börjar processen med att separera ädelstenar från metallen och därefter smälta ned metallen.

Kinassmycken.juvelerare.stajla.Foto Bartek.
Nedsmälta smycken – nu ska ett nytt skapas. Foto Bartek Dziennik.

 

KinaSmycekn.juvelerare.stajla.Foto Bartek
Gamla smycken på väg att omvandlas till ett nytt armband. Foto Barek Dziennik.

Vill du får lite koll på smycketrender också? Kolla här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − sju =