50 nyanser av lila

0
Årets färg Lila
Chopard

Ni vet säkert redan: Lila är årets färg 2018. I juvelvärlden kommer man osökt att tänka på ametisten men även spineller, safirer och tanzaniter bjuder på  lila toner, från ljus lavendel till mörk purpur.

Armbandet ovan kommer från exklusiva juvelhuset Chopard. Här nedan har jag kollat in hur våra skandinaviska smyckeformgivare har använt de lila tonerna i sina smycken.  
Årets färg Lila
Allegra. Vitguldsring med ametist från Home of Eve.
En ametist anses dyrare ju djupare i färgen den blir – men den får inte bli så så mörk att den hindrar lystern. Och de som brukar anses som allra finast, är de som kommer från Zambia.
Årets färg Lila
Alicia: Silverring med ametist från Patricia Gabay Stockholm.
  Patricia Gabay, bakom Patricia Gabay Stockholm, älskar den där djupt lila kulören. Men det är inte enbart nyansen som fascinerar henne, utan även ametistens egenskaper: – Ametistens egenskaper omfattar drömmar, helande, fred, kärlek, andlighet, mod och lycka.  
Årets färg Lila
Ljuslila ametister hos Pantolin Fine Jewellery
Årets färg Lila
Savannah: Silverring med ametist från Georg Jensen
Ljuslila ametister, som ibland kan se svagt rosaaktiga ut, brukar kallas Rose de France.  
Årets färg Lila
5th Avenue Ring: Ring i vitt guld med lila spinell från Michael O´Dwyer.
Söker du en rosaviolett ädelsten, tänk spinell. Den finns för övrigt i många andra färger också och har dessutom en annan unik egenskap: Inga behandlingar biter på spinellen, så den är alltid obehandlad. Många andra ädelstenar behandlas på ett eller annat vis för att förstärka färgen.
   
Årets färg. Lila
Lovedrop: Vitguldsring med en tanzanit från Theresia Hvorslev.
Tanzanitens unika, blålila färg brukar väcka en nästan häpen förtjusning. Det är en relativt ”ny” smyckesten; den upptäcktes 1967 i Tanzania som hittills  är den enda fyndorten. De flesta tanzaniter är dock gröna, bruna eller gula när de hittas, det är först när stenarna värms som de blålila tonerna uppstår. Det var för övrigt Tiffany & Co som namngav stenen och började marknadsföra den. Man kan leka med lila toner utan äkta stenar också:
Årets färg Lila
Daisy: Örhängen med swarovskikristaller från Caroline Svedbom.
Caroline Svedbom älskar färg och använder sig av swarovskikristaller.
Årets färg Lila
Elizabeth Taylor
Till sist: Läs om ett par fantastiska violblå ögon med tillhörande örhängen här 🙂

Juvelen Elizabeth Taylor

0
Elizabeth Taylor Designbloggarna
 

Jag älskar den här ringen; jag har fascinerats av Elizabeth Taylor ända sedan jag var liten flicka. Den påminner mig också  om min mor; hon var så lik Elizabeth Taylor när hon var ung. Samma svarta hår och svarta ögonbryn, samma näpna ansikte – och samma stora lysande ögon. Mammas ögon var visserligen gröna men hade liksom samma effekt på folk som Liz berömda violblå. Om de nu var violblå…

Elizabeth Taylor Designbloggarna
Design JAR
    Elizabeth Taylor var känd för sin passion för smycken, och hade även djupa kunskaper om stenar och fina  juveler. Klassiker som Bulgari, Cartier och Van Cleef & Arpels var förstås favoritmärken men hon hade också koll på modern juveldesign. De här örclipsen köpte hon 2001 av den högt ansedde men lätt hemlige juveldesignern Joel Arthur Rosenthal (mer känd under initialerna JAR), som har en liten butik på Place Vendôme i Paris där han bara tar emot kunder som bokat tid. Till dessa har han använt safirer i olika nyanser för att återspegla Elizabeth Taylors ögon – de där berömda violblå. Han har berättat att hon själv förklarade att hennes var vanligt blå, ibland gröna. Att det var andra som sade att de hade en violett nyans. Så han gjorde ett par örclips som både är en spegling av Elizabeths uppfattning om färg och resten av världens.
Elizabeth Taylor Designbloggarna
La Peregrina
När Elizabeths juveler såldes hos Auktionsfirman Christie´s  i New York trodde man att de skulle inbringa omkring 200 miljoner kronor. Hennes stjärnstatus drev dock upp priserna, och de såldes för omkring 796 miljoner. En super grande finale för en sann Hollywoodsaga alltså. Halsbandet med den berömda pärlan ”La Peregrina” ingick i samlingen, läs mer här. Elizabeth Taylor Designbloggarna Många av juvelerna var gåvor från hennes respektive makar, inte minst Richard Burton som hon var gift med två gånger. Tidigt i sitt äktenskap med just Richard  – det första antar jag – lovade han henne en rubin. En med perfekt färg. Det tog sitt lilla tag. Fyra år efter löftet, lade han ett litet paket längst ned i sin hustrus julstrumpa – så litet att hon först missade det när  det var dags att öppna julklapparna. Men dottern fann paketet och gav det till sin  mor, som när hon öppnat det kunde konstatera att det var  “the most perfect colored stone I‟d ever seen.”  Ringen kommer för  övrigt från Van Cleef & Arpels.
Elizabeth Taylor Designbloggarna
De där ögonen.
Jag köpte för övrigt min Elizabeth Taylor-ring i Funchal, Madeira, för typ fem euro. Sade jag att jag älskar den? // Kina

Uppdatera dina pärlor

0
Uppdatera dina pärlor Kinas Smycken
Y/Project Spring 2018 Ready-to-Wear Collection.

Pärlor är en klassiker. Kanske väl klassiska ibland (läs tråkiga)… Jag tycker nog att det är dags att uppdatera smyckegarderoben med lite annorlunda pärlor. Eller stajla dem du har på ett nytt sätt. Här är lite inspiration.

Uppdatera dina pärlor KinasSmycken
Y/Project
De här pärlcreolerna blev verkligen en snackis när de dök upp på Y/Projects Ready to Wear Spring 2018-visning. Snacka om att uppdatera en klassiker. Fantastiska.
Uppdatera dina pärlor
Y/Project
Y/Project gav nytt liv till den klassiska pärlcollieren också, på sin vårvisning.
Uppgradera dina pärlor
Mikimoto
Japanska Mikimoto är liksom själva sinnebilden av klassiska pärlsmycken – men nu bjuder de på lite udda pärlupplevelser också. Det var en fröjd att besöka dem på Baselmässan.
Uppdatera dina pärlor
Mikimoto
Pärlor i håret.  
Uppdatera dina pärlor
Autore
Australiska Autore vågar alltid lite mer med sina underbart vackra pärlor. Jag blev eld och lågor när jag fick se det här handsmycket när jag besökte dem på Baselmässan. Tyvärr passade de inte min handled, men det gav ändå idéer till nya sätt att smycka sig på. Mer pärlinspiration hittar du här

Smycka midjan

0
Smycka midjan. Designbloggarna
Giambattista Valli Ready-to-Wear Collection Spring 2018. Foto GIambattista Vall
Jag har ju som sagt roat mig med att kolla in modehusens visningar inför vår och sommar 2018 för att få lite koll på vilken typ av smycken som kommer att synas nästa år. Jag fastnade bland annat för att midjan är i fokus. Man smyckar förstås midjan genom ett vanligt skärp också, men jag menar något lite extra, som ett extra blingigt skärp eller en brosch fäst i midjehöjd.
Smycka midjan Designbloggarna
Chanel. Foto Chanel
Alltså, jag klär mig aldrig i dräkt – men den här från Chanel…Oj. Och notera broschen på skärpet.
Smycka midjan Designbloggarna
Giambattista Valli Ready-to-Wear Collection Spring 2018. Foto GIambattista Valli.
Två i en: Tänker att den där snodden kan bli fin som halsband också. Giambattista Valli.
Smycka midjan Designbloggarna
Sonia Rykiel Ready to Wear Spring 2018 Collection. Foto Sonia Rykiel.
Utsmyckat skärp hos Sonia Rykiel.
Smycka midjan Designbloggarna
Altuzarra Ready to Wear Spring 2018 Collection. Foto Altuzarra.
Extra allt liksom. Altuzurra. Till sist, lite mer Chanelinspiration här nedan.
Smycka midjan Designbloggarna
Chanel Ready to Wear Spring 2018. Foto Chanel.
Smycka midjan Designbloggarna
Chanel Ready to Wear Spring 2018. Foto Chanel.
Jag har förresten skrivit mer om vårens smycketrender här.

Julkalender lucka 17: Vinn ett par träskor från Calou

0
Träskor från Calou. Designbloggarna julkalender.
"Lisa" från Calou.
Bakom lucka 17 i Designbloggarnas julkalender döljer sig Sköna Lisa – det vill säga ett par träskor från Calou (till ett värde av 995 kronor). De får mig att tänka på en gammal tecknad reklam för Vollsjö träskor; den började alltid med en person, han eller hon, som släpade sig fram med dålig hållning och trött blick. Den slutade alltid med att personen i fråga blev rekommenderad att köpa ett par Vollsjöare – och vips STUDSADE han, eller hon, fram. Med rak rygg och pigga ögon. Så känner jag inför Calou; mina träsko-boots är som en dröm att gå i. Liksom mina gummistövlar. Snygga som tusan är de också. De väcker uppmärksamhet var jag än går. Carina Ek Werderitsch, som tillsammans med sin make grundade och driver Calou, berättar att hon fick idén när hon plötsligt såg sina sköna arbetskor, ett par träskor, i nytt ljus; kombinationen av en karaktäristisk design och svensk hantverkartradition kändes exotisk och fylld med utvecklingsmöjligheter. Carinas tankar har blivit en succé och hennes träskor från Calou har utvecklats till ett internationellt skoföretag.
träskor från Calou. Designbloggarnas julkalender.
”Lisa” är en stilren klassiker med en 7,5 centimeter hög klack.
  Träskor från Calou. Designbloggarnas julkalender Calous själ ligger alltså i  träskon, och ur den har även gummistövlar, träskoboots och högklackade träskor vuxit fram. Alla sulor är gjorda i stötdämpande, behagliga material. Det finns numer också sjalar och väskor i sortimentet. Så här gör du för att tävla: Gå in på Designbloggarnas Instagramsida och följ tävlingsinstruktionen där. Tävlingen pågår till och med 23:59 i kväll den 17/12. Lycka till! I morgon har du också chansen att vinna något väldigt speciellt –  så håll koll på VeryCamilla!