SENASTE ARTIKLARNA

Designtalangens coola gadgets

0

miksajo-yasar-aydin-gi-joe

Jag spenderade torsdag till söndag i Göteborg, och även om jag var där i andra ärenden – Summerburst – var det naturligtvis givet med ett besök på en av Sveriges absolut mest spännande livsstilsbutiker.

Miksaĵo på Vallgatan presenterar över 30 varumärken på lika många kvadratmeter, och de är minst sagt noga handplockade. En handfull svenska, såsom Eytys, Nikben, Sun Buddies och CDLP, tillsammans med Mykita, Dries Van Noten, Taschen och Margiela med nästan enbart ett fokus på alla tänkbara och otänkbara accessoarer. Och gadgets! På bilden av spännande svenska smyckesdesignern Yasar Aydin, som kombinerat gamla G.I. Joes med ponnyhästar komplett med ögon av safirer, i ett exklusivt samarbete med Miksaĵo. Hur tuffa?

Jag hittade dem inte i webshopen, men blir du sugen kan du säkert ringa butiken och beställa. Webshopen är är ändå väl värd ett besök: www.miksajo.com

DELA

Imponerande möda och kraft – för en resortkollektion

0

Sverige ett litet land långt uppe i norr och inte alls så mycket att bry sig om? Well, det beror ju sannerligen på vem du frågar. Branschmänniskor i alla möjliga positioner från utanför Sverige inom det jag arbetar med blir nästan alltid lite extra nyfikna på mig som svensk. Visst kan det naturligtvis ibland vara av ren artighet, men sånt skiner ju ganska snabbt igenom. Nej, Sverige både lockar och intresserar.

I går skickade brittiska modekedjan River Island tre representanter från huvudkontoret till en privatvilla på Lidingö för att för mig och kollegor presentera – sin sommarkollektion. (Eller resortkollektion, som de ibland också kallas.) Ambitiöst värre! För det är alltså inte någon vår- eller höstkollektion, utan en för en del av året där kläderna som bekant ofta ser ganska likadana ut.

Ett tecken så gott som något på att vad vi svenskar gör, hur vi konsumerar och uttrycker vår stil ses med avund och respekt i olika delar av världen.
river-island-man-summer-collection-2017-02

Punkt. Men visst, trendmässigt är de ju rätt på det, där ”hawaiiskjortan” och de plötsligt så väldesignade shortsen är här för att stanna (se: bild överst)

 

Sen var det ju samma hus som Justin Bieber hyrde in sig i i flera dagar när han var i Stockholm förra året. Därför en miljö som gjord för att ha det roligt och trevligt med vänner och kollegor, istället för en vanlig dag inne på kontoret och häcka…

river-island-man-summer-collection-2017-marcus-schuterman-erik-forsgren-andreas-wijk-julian-hernandez-kristian-korlevski river-island-summer-party-erik-forsgren-linda-hallberg-julian-hernandez-madelene-billman-andreas-wijk

DELA

”Bildbomb” från årets fyra bästa dagar i Skottland

0

Alla borde få uppleva Skottland någon gång i livet! Naturen, människorna, miljöerna och pubarna. Här är ett urval av det bästa från mina fyra dagar med World Class i och runt omkring Inverness:

curly-jefferson-erwin-trykowski

Välkomstdrinken Curly Jefferson av stjärnbartendern Erwin Trykowski (med Talisker och pepparkaks- och hasselsötssyrup och en sjögräslösning) på takterrass med utsikt över Inverness

 

haggis-skottland Haggis!

 

josephine-sondlo-world-class-2017-nordics-final

Bartender Josephine Sondlo in action

 

jennifer-le-nechet-world-class-2016-global-final-winner-johan-magnussoninverness inverness-skottlandskottland-invernesstalisker-destillery-skottland-isle-of-skyeisle-of-skye-skottland

Helihopterfärd med franska bartendern Jennifer Le Nechet (som blev första kvinna att vinna bartendertävlingen World Class i Miami i fjol, och nu var specialinbjuden som jury) över Inverness till Isle of Skye. Ibland kom vi lite väl nära den skotska naturen och de skotska bergen…

 

ostron

Naturen, som sagt!

 

talisker-destillery-isle-of-skyetalisker-isle-of-skye-destillerytalisker-brand-ambassador-erwin-trykowski

Besök hos och whiskyprovning av en limiterad Talisker från 1985, under ledning av brand ambassador Erwin Trykowski

delfinsafari-invernessinverness-delfinsafari Delfinsafari! Den där lilla gynnaren (eller ja, inte så liten – i de farvattnen blir flasknosdelfinerna ofta över fyra meter för att klara det kalla havsvattnet) fångade jag på bild bara drygt 100 meter från hamnen i Inverness…

 

bunchrew-house

Utanför Bunchrew House, där nordiska finalen av World Class skulle avgöras

 

eric-ljusner-world-class-nordic-finals-2017kristoffer-krukowski-world-class-nordic-finals-2017 Imponerande presentationer av signaturcocktails från svenska bartenderna Eric Ljusner respektive Kristoffer Krukowski

 

Och till sist en serie känslosamma bilder när finske bartendern Juuso Villanen får klart för sig att han slår sina två konkurrenter, och blir Finlands representant i World Class Global Final 2017 i Mexico City i augusti:

juuso-villanen-100-dogs-helsinki-max-hanhike-aatu-stålhammarjuuso-villanen-100-dogs-helsinki-max-hanhike-aatu-stålhammar-world-class-nordics-final-2017juuso-villanen-100-dogs-helsinki-max-hanhike-aatu-stålhammar-finland-world-class-nordics-final-2017juuso-villanen-100-dogs-helsinki-max-hanhike-aatu-stålhammar-world-class-nordics-final-2017-finlandjuuso-villanen-100-dogs-helsinki-finland-world-class-nordics-final-2017-jonas-andersenjuuso-villanen-100-dogs-helsinki-max-hanhike-aatu-stålhammar-finland-world-class-nordics-final-2017-jonas-andersenjuuso-villanen-100-dogs-helsinki-bartender-finland-world-class-nordics-final-2017-jonas-andersen

DELA

Hon flydde stressen till hästfarmen – nu är Josephine bäst i Norden!

0

Josephine Sondlo skulle aldrig jobba krog igen. Hon var klar, flyttade rakt ut i skogen utanför Mariefred och blev guide på en islandshästfarm.

Det är tur att hon kom på bättre tankar.

I en stenhård kamp med två svenska bartenderkollegor och ytterligare nio stycken från Danmark, Norge och Finland, blev hon inte bara bäst i Sverige utan även utsedd till nordisk mästare i prestigefyllda World Class 2017. Detta trots att hon ”lever med fem olika bokstavskombinationer” och aldrig i sitt liv har varit lika fokuserad som under de tre senaste dagarna. En pärs för vem som helst annars – en nästan orimlig för Josephine.

Under tävlingen skulle hon och konkurrenterna hantera tre tuffa utmaningar: först para ihop en chokladtryffel och en kopp kaffe (som de själva hade tillverkat) med romen Zácapa Edición Negra, så att det ”gifte sig” så väl som möjligt. Därefter presentera två olika drinkar framför en namnstark jury. Till en av dem skulle ingredienserna dels vara en whiskey från Talisker och dels de råvaror som de själva hittade i skogen i Skottland. Den andra var kort och gott deras egen signaturdrink med nästan inga begränsningar.

– I vanliga fall är jag personen som antingen har sönder eller har bort saker, men den här gången var jag så otroligt väl förberedd för utmaningarna efter att ha tränat i månader. Trots det: Precis innan jag skulle presentera min drink inför juryn blev jag helt handlingsförlamad, totalt tom i huvudet och kom inte ihåg ett ord av presentationen.
josephine-sondlo-penny-bill-swedish-nordic-winner-world-class-nordics-final-2017

 

Nu gick det ju vägen ändå. Minst sagt! Hur särskiljer du dig mot dina konkurrenter?

– Man kan naturligtvis ta upp att jag är kvinna, men det känns nästan bara dumt. Däremot finns det bartenders som skäms om de inte kan saker och inte vill dela med sig av sin kunskap. Jag är tvärtom! Och helt övertygad om att det faktum att jag inte är rädd för att fråga har tagit mig långt. Och så skiter jag totalt i om något är coolt. Det ska vara bra och smaka bra, om det också kan vara coolt är det perfekt.

Med det sagt, vad känns trendigt 2017?

– Nej, men det är klart att vi alltid kommer tillbaka till det här med miljön. 2017 kan vi inte ignorera det längre, isarna smälter vad än anti-miljökämparna säger och folk svälter. Oavsett om jag är bartender eller står i kassan på en snabbmatsrestaurang har vi ett ansvar. Nu har vi varit här i Skottland i de här surrealistiska landskapen i några dagar och jag känner starkare än någonsin: vi kan inte sumpa det här. Vi får inte!

Till sist: Du som nått till den allra yppersta nivån, vad tänker du själv när du skapar en drink?

– Skulle jag beställa den igen? Om jag var gäst, skulle jag vilja komma tillbaka hit en gång till för den? Och sen brottas jag ständigt med att kunna skapa något både ”uppfriskande” och ”komplext” i en och samma cocktail. Lyckas jag få båda två i en har jag lyckats!

Juuso-Villanen-josephine-sondlo-julian-brady-mate-tamas-csatlos-winners-world-class-2017-nordics-finalVinnare i bartendertävlingen World Class Nordics 2017, fr v: Juuso Villanen (Finland), Josephine Sondlo (Sverige och Norden), Julian Brady (Norge) och Mate Tamas Csatlos (Danmark)
Vill du se vad Josephine går för jobbar hon till vardags på Penny & Bill på Grev Turegatan i Stockholm. Stället drivs för övrigt av bland annat Johan Evers, som var Sveriges mycket framgångsrika representant i World Class Global Final 2016 i Miami. I augusti avgörs 2017 års final i Mexico City, men då alltså med Josephine Sondlo som vårt svenska hopp

DELA

När bartenderna blev de nya sakletarna

0

Hur närproducerat kan det bli? Utvecklingen började med kockarna, som för några år sedan plötsligt antingen gav sig ut i naturen eller anlade egna odlingar på jakt efter nya ingredienser till köket. Här på världens största bartendertävling World Class nordiska uttagning i Inverness blir det tydligt att bartenderna nu vill göra samma sak, och svenskarna mer än andra.

Därför gick de tre svenska finalisterna – Kristoffer Krukowski (Taverna Brillo (som för övrigt har tagit över Gant Ruggers butik vägg i vägg, där de snart öppnar en förlängning av Brillo Bar och på lite sikt en ganska ambitiös barsatsning med den bästa maten och drycken från Italien, så vet ni det också)), Josephine Sondlo (Penny & Bill) och Eric Ljusner (Menageriet) – ut med en lokal guide för att se vad den skotska naturen hade att erbjuda till sina tävlingscocktails. Och jag hängde på!

– Jag är ute i naturen en hel del, och har till och med gjort upp ett schema så jag vet när vilka växter finns att få tag på. Nu får man exempelvis snart passa på att leta efter granskott, eftersom de bara går att få tag på under några veckor. Förra året var svartvinbärsblad en favorit, som ger en fräschare smak än bäret, berättar Eric Ljusner från Sundsvallskrogen Menageriet.

– Våra parker i exempelvis Stockholm har jag ju märkt kan vara en riktig guldgruva. Och jag är också ute i skogen en hel del, men inte riktigt för att hämta ingredienser. Det är de så duktiga på att göra hos leverantörerna i Norrland, säger Josephine Sondlo.

Leverantörerna, ja. De verkar poppa upp oftare än de svenska mikrobryggerierna och blir bara mer och mer nischade. När kunderna, alltså vi gäster, förväntar oss nya spännande smaker blir utrymmet naturligtvis större för dem att bli ännu fler.

– Precis som i resten av samhället handlar det inte längre bara om ekologiskt och hållbart utan att ta vara på hela råvaran. Jag vet en aktör som har arbetat med att ta vara på alla överblivna delar av en citron och ur den utvinna en helt ny, ”fejkad” citronsaft. I min cocktail här i nordiska finalen kommer jag använda kaktusfikon, och det hade varit betydligt svårare att få tag på för bara några år sedan, säger Kristoffer Krukowski.

Och så finns det naturligtvis en annan sida av myntet att beakta:

– Det är ju också ekonomiskt att hitta sina egna ingredienser till drinklistan i stället för att köpa in från leverantörerna, konstaterar Eric Ljusner.

erik-ljusner-world-class-nordics-final-inverness

Eric Ljusner hittar älgört ute i skogen i Skottland

DELA