Hotellkungen tar Stockholms tak till ny hög nivå

0
För några veckor sedan fick jag höra spännande förhandsinfo om ett av de mest spektakulära krogprojekten i år: en takpark ovanpå hotellen Hobo och At Six, bredvid succékrogen Tak på Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm. Taken är som bekant nya uteserveringen, och i fredags var det invigning av 20 dagar. Ägaren Petter Stordalen höll ett flera minuter långt brandtal om det vansinniga i att ösa ur pengar på ett så riskabelt projekt, men konstaterade att han inte kunde motstå utmaningen i att öppna. Namnet kommer av att stället bara kommer ha öppet under 20 dagar – torsdag, fredag och lördag under de kommande fem veckorna – innan säsongen är slut. Varje lördag klockan 21 blir det filmvisning på Stockholms högst belägna biograf, och på 20 dagar finns även plats för yogapass och utomhusgym. Den stora öppningen blir sedan 1 april nästa år, med ännu större ytor under tak (som ni kan se på bilden här nedan är 20 dagar just nu ganska väderberoende), och en permanent restaurang i en av lokalerna, som rymmer över 400 personer. Vassast av allt är naturligtvis utsikten – 360 grader över hela det bästa av Stockholm. Magiskt!

Geniala affärsidén gör välförtjänt succé – nya storsatsningen är Sverige

0
Deras otroligt aggressiva expansion har jämförts med Ubers, och nederländska glasögon- och solglasögonföretaget Ace & Tate är i Sverige för att stanna. Vårens popup-butik i SoFo på Södermalm i Stockholm blev i dagarna ersatt av en permanent i absolut bästa läge på Mäster Samuelsgatan 11 i Bibliotekstan. (Och ska inom kort följas upp av ännu fler i Sverige.) De offentliggör aldrig några siffror över omsättning, men grundaren Mark de Lange verkar fast besluten att skaka om optikindustrin i grunden. Affärsidén var ganska ny när Ace & Tate startade för bara knappt fyra år sedan, men är i dag allt vanligare (och ni har kunnat läsa flera olika exempel bara här på bloggen sedan den startade): skippa återförsäljare och bara sälja i egna butiker och online, för att kapa marginalerna och erbjuda bra kvalitet till ett bättre pris. Jag har provat några exemplar och ”slitit dem med hälsan”, och har inte något enda att klaga på kring just kvaliteten. För att synka ännu bättre med samtiden samarbetar Ace & Tate även med DJ:s och artister som du knappt har hört talas om (innan de blir stora och dyra), och skänker pengar till utvald välgörenhet för att ta ett socialt ansvar. För riktig expertis på det här området är det ju Erik ni ska besöka, men det som tilltalar mig med varumärket är att det faktiskt på riktigt känns coolt (ursäkta trött uttryck), väldigt rätt i tiden och att priserna från 1 298 kronor, både på solglas och optiska (inklusive slipning!), är det kanske bästa av allt. Jag och gamla Plaza-kollega Kajsa hittar våra favoriter på förhandsvisning av nya butiken. Mitt par är 80-talsinspirerade, Ace & Tates första ”full lenses”-modell kallad Roland Översta bilden: Höstens nyheter från Ace & Tate i nya butiken på Mäster Samuelsgatan

Här är produkterna som syntes – och inte hann visas upp – i morronsoffan

0
Som bekant går det inte att nämna varumärken man visar upp i sändning i SVT. Därför tog jag egna bilder på ett urval av produkterna som jag höll upp – och de godbitar som inte hann visas. Samtliga produkter finns antingen ute nu, eller kommer inom kort som en del av varumärkenas höst- och vinterkollektioner. Överst: Handstickade tröjan Antidote med ull av öländska får från John Sterner. Mäktig! Boxershorts av viskos av cellulosa från spillmaterial från gran och tall från svenska sågverk från Allvar Underwear   Vinröd manchesterkostym från Oscar Jacobson   Supervida jeansbyxan Jeanious från Emilio/MQ   Läderväska garvad i Sydsverige av italienskt läder från eduards accessories   Kängor producerade i Jämtland av Lundhags i designsamarbete med Sarva   Hoodie av ”boiled wool” (grym struktur på ytan hos denna!) från Filippa K   Kopparpin från Runa of Sweden, årets vinnare av Precious Talent of the Year. Hon har i princip uppfunnit ett eget smycke, eftersom du fäster den här på din översta skjortknapp. Se hur här   Det glammiga livet i modets tjänst!

På plats i Gomorron Sverige i morse!

0
Så, vad tyckte ni – blev ni klokare på höstens trender efter att ha tittat i morse? Den som vill titta i efterhand klickar här (spola fram till 1.55.19 för första delen och till 2.10.15 för den andra). Det som känns bäst efteråt är att väldigt många har hört av sig under dagen att jag såg så avslappnad ut i sändning. Proffset Nina Campioni var en stor orsak till det och här sitter två andra. Man ser ju vilka goa människor de är, Kattis Ahlström och Peter Salander! Jag bad dem inte ens att vinka…   Jag och Nina blev ombedda att plocka ut fem stycken hösttrender på herr- respektive damsidan, och ingen av oss hann naturligtvis ta upp allihopa. (Efter vår andra slot fick vi också höra att den inplanerade tredje, kvartslånga blev struken, som händer ibland.) Plaggen som syntes (och vissa som inte hann visas) kommer i nästa inlägg, men mina trender som jag hann ta upp var:
  1. Manchester. Ja, det är tillbaka. Prada angav tonen på catwalken i vintras och nu hänger alla på. Men även andra gamla hederliga, såsom sammet, gör comeback. Det här inlägget rekommenderas för den som vill läsa mer.
  2. Made in Sweden. Företagen flyttar tillbaka produktion till Europa, och även till Sverige, som har fått en klädtillverkningsindustri att åter tala om. Det produceras vandringskängor i Jämtland, stickas mössor i Sätila och tröjor av ull från öländska får.
  3. Nya material. 60% av klädproduktionen är oljebaserad (typ polyester), medan bara 35% är biobaserad (exempelvis bomull). Dessutom har ”peak cotton” redan inträffat, och bomullsproduktionen går realistiskt sett inte att utöka mer. Så vad göra? Ja, exempelvis kalsongerna ni såg i sändning av viskos av spillmaterial i form av cellulosa från gran och tall på svenska sågverk. Lyocel (kanske mer känt som tencel) spås bli nästa stora material och om några år kommer vi kunna shoppa plagg av en helt ny typ av återvunnen bomull. När du köper ett sådant i dag är bomullen återvunnen mekaniskt, där fibern helt sonika har bankats sönder. Följden är naturligtvis att den går av och oundvikligt får en sämre hållbarhet. Nästa steg om några år är kemiskt återvunnen bomull, som undviker problemet. Sverige ligger i framkant här, och ett patent på området har redan öppnat en testanläggning i Kristinehamn i Värmland, för att testa innovationen i större skala.
  4. Den nya byxsiluetten. Bort med tajta, svarta jeans med stretch och in med raka byxor, vida byxor, byxor med för korta byxben eller annan lek med passformen.
Och så ett trendplagg som inte hann tas upp:
  1. Den stickade, långärmade pikétröjan. Snart på var och varannan kostymkille!
Den som såg sändningen eller följer min Instastory (@johansmodeblogg) kunde ju se vilken världsstjärna som blev intervjuad precis innan vår slot, och både jag och Nina passade naturligtvis på att be om en bild efteråt

I morgon bitti gästar jag SVT och Gomorron Sverige!

0
I morgon bitti tisdag tar jag plats i den röda morgonsoffan på SVT, för att, tillsammans med drivna, proffsiga och sympatiska Nina Campioni guida alla tittare till höstens stora modetrender. (Och ja, det är samma dag som mitt nya jobb går live…) Den som vill kolla har praktiskt nog tre ”slotar” att välja på: (cirka) 08.26-08.30, 08.40-08.48 och 09.15-09.28. Bilder från morgonen och länk till webb tv-klipp för den som vill titta hittar du här i efterhand. Jag hade nog varit mer spänd om inte Kattis Ahlström hade varit programledare, och om inte bloggaren, journalisten och – inte minst – tv-vana entreprenören Nina Campioni varit sällskap i sändningen. Det här blir kul!