SENASTE ARTIKLARNA

Äntligen öppnar de butik i Sverige!

1

”Äntligen” är sannerligen ingen underdrift när det kommer till öppningen av den första svenska butiken för nederländska Suitsupply. Min tidigare uppdragsgivare Manolo har förklarat storheten med just dem alldeles exemplariskt här, men kortfattat gör de kostymer av samma tygväverier och med liknande detaljnivå som sina avsevärt mer exklusiva konkurrenter, och har ett snitt och en design som ser betydligt dyrare ut än sin prislapp på ”några tusenlappar”. De håller nere priserna genom produktion i Sydostasien, sina otroligt stora produktionsvolymer och genom att kapa mellanhändernas marginaler genom att endast sälja i egna butiker och online (med fri frakt och fria returer) i stället för hos återförsäljare. Ni som känner till Brothers utmärkta kostymlinje The Tailoring Club har här en internationell motsvarighet.

suitsupply-fashion-campaign-stockholm-store-02Aktuell och väldigt typisk lookbookbild för Suitsupply

Och enligt mina uppgifter är det alltså de som tar över gamla legendariska nattklubben White Room i korsningen Jakobsbergsgatan/Mäster Samuelsgatan, i direkt anslutning till Sveriges allra mest kontorstäta kvarter, och bästa shoppingstråk. Just nu är hela den hörnan täckt av byggplank, så någonting är uppenbarligen på gång, och öppningen sker ”till hösten”.

suitsupply-hangzhou-china-store

Suitsupplys nyöppnade butik i Hangzhou, deras fjärde i Kina

Efter Köpenhamn blir detta Suitsupplys andra skandinaviska butik, och efter Boggis öppning och nu detta är det bara Uniqlo och skjortmärkena T.M.Lewin och Charles Tyrwhitt som ska hitta hit för att min personliga önskelista om nya butiksetableringar i Stockholm ska vara komplett.

Förutom fråga om skjorta i mitt förrförra inlägg är för övrigt ”När öppnar Uniqlo i Stockholm?” en av de vanligaste jag får. Och det lär de göra! Men de lokaler som möjligen skulle kunna passa dem här i Stockholm växer dels inte på träd och är dels redan raktigenom upptagna. Så precis som Suitsupply lär de köra Köpenhamn först (på grund av Kastrup och fler lämpliga lokaler) och sedan Stockholm inom, säg, fem, sex år. Så håll ut!

DELA

Hans klocka sätter tiden i ett helt nytt sammanhang

0

Uppstickaren lyckas med det som inget svenskt klockmärke klarat av tidigare: kombinera färg och lekfullhet med stilren design.

Förra året skickade TID Watches klockor till 60 länder. I år lär det knappast bli färre, och en av de stora anledningarna till det släpps i dag, på modemässan MAN i Paris: No. 3.

Efter modellerna No.1 och No.2 i sobra färger, läderarmband från Tärnsjö och textilarmband från Kvadrat är det nu dags för ordentligt med färg. Men den otroligt avskalade designen (som gör det till en personlig favorit sedan flera år) på siffror och annat på själva urtavlan lever kvar.

tid-watches-no3-01

Själva caset i No.3 är gjord av plastmaterialet TR90 – ett i dubbelt avseende hållbart material: förutom slitstarkt är det också utan kemikalier och återvinningsbart.

Känslan av lekfullhet och lite sportig funktionalitet förstärks av de tillhörande armbanden av silikon, som, precis som urtavlorna, kommer i en lång rad färger.

tid-watches-no3-silicon-bracelet-02De är avtagnings- och utbytbara, och går att köpa var för sig, för den som vill variera sin klocka.

tid-watches-no3-silicon-bracelet

 

Och medan tidigare modeller kostat mellan 175 och 300 euro kommer Tid No.3 landa på 1 095 kronor, hos bland andra Aplace, japanska Estination och American Rag, samt online

tid-no3-campaign-white

Översta bilden: Medgrundaren Ola E. Bernestål på showroomet i Vasastan i Stockholm

DELA

Skjortan som inte kan göra dig besviken

0

En av de vanligaste frågorna jag får från vänner är egentligen ganska logisk: killar och killars flick- eller pojkvänner som letar efter sin nya favoritskjorta. En sådan behöver ju alla! Och då går man till Eton eller Appletrees, man kan gott gå till H&M Man på Norrmalmstorg i Stockholm och deras premiumskjortor (299) om man vill ha det i särklass mest prisvärda – eller så nöjer man sig inte med mindre än det absolut bästa!

Såväl de italienska tygerna som detaljnivån ner in i minsta lilla beståndsdel i Stenströms specialkollektion 1899 (från året varumärket grundades) är i världsklass. Stilen är formell, och priset (naturligtvis 1899) kan kännas högt för vissa, men påminn dig då om detta: de här skjortorna håller en livstid. Och annars är det ditt fel och inte skjortans (hehe). Säljs hos bland annat Care of Carl.

DELA

Årets bästa middag – på en strand i Danmark!

0

Ingen behöver berätta för er hur populärt det är för krögare och kockar att öppna upp verksamheten och visa upp sin matlagning framför ögonen på gästerna. Men hur långt kan man ta det? Filip Fastén (Årets Kock 2014) och Joel Åhlin från unisont hyllade Stockholmskrogen Agrikultur tog whiskymärket Talisker till hjälp för att leta efter svaret. De har gjort sig kända bland annat för att inte köra raktigenom vegetariskt, men omfamna svenska, närproducerade växter och grönsaker. Och i konceptet Scandinavian Detours vill Talisker och Agrikultur få oss att uppskatta allt det vackra i vårt närområde här hemma, i stället för att prompt fly söderut till värmen så fort det vankas semestertider. Detta genom att under två kvällar nu i sommar öppna pop up-restaurang mitt ute i naturen. I går var det premiär, på stranden vid Boesdals Kalkbruk utanför Köge, en timme söder om Köpenhamn – och jag åkte dit!

talisker-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-denmarktalisker-skye-single-malt-scotch-whisky-scandinavian-detoursjoel-åhlin-filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-01

Joel Åhlin och Filip Fastén

 

Femrättersmenyn inleddes med ytterst ambitiösa snacks:

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-07 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-06 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-05 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-04

 

Förberedelse av bland annat vit sparris över öppen eld:

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-03filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-15

 

Här pinnbrödets återkomst i de fina salongerna! Så otroligt enkelt och galet gott:

filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-02agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-13

 

Som jag antydde i inledningen var transparensen fullständig, och den som ville kunde följa samtliga moment av tillagningen. Som här: förberedelse av hängmörad ryggbiff (danska gästernas besvikelse när de insåg att köttet var svenskt och inte danskt, fnissade jag lite förtjust åt):

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-12agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-10

 

Med all whisky på plats blev det naturligtvis flambering!

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-11 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-14

 

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-09

Rabarberdesserten från himmelen!

 

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-02

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-01 Delar av det ruskigt sammansvetsade teamet från Agrikultur
Andra och sista Scandinavian Detoturs sker i Kullabergs naturreservat i Skåne den 1 juli. Biljetterna är slutsålda, men väntelista finns!

DELA

På besök i Stockholms kanske mest moderna butik

0

Hur ser framtidens butik ut? Är det någon där du bara plockar upp produkterna du har beställt online, eller kan den vara mer än så? Vill man se ett utmärkt exempel på hur jag tror att de butiker som vill vara framgångsrika även om tio, femton år behöver vara, så beger man sig till d.brand x Friends i NK Passagen.

Ja, det är alltså den där klockrena ekologiska matbutiken Paradiset huserar i källaren. Fastighetsägaren blåste ju ut alla hyresgäster i väntan på renovering, och lät ett antal varumärken öppna pop up-butiker på obestämd tid under tiden. Man kan lugnt säga att d.brand tog chansen!

Det är en riktig framgångssaga, d.brand, och ett av de svenska varumärken som exempelvis går allra bäst i Ryssland. Men även i USA och runtom i världen, samt här hemma i Sverige.

När de fick chansen att ta över en hörnyta som pop up i NK Passagen nöjde de sig inte med en egen butik. I stället bjöd de in ytterligare 15 stycken att fylla utrymmet. Därför finns där nu exempelvis en juicebar, en bil, alldeles fantastiskt grymma parfymerna från SG79, klockor, designprylar med mera med mera med mera. Och exakt så ska framtidens butik se ut! Inte stor som ett varuhus på grund av den omöjliga ekvationen med lokalhyra, och inte enskilda varumärken som du kan hitta överallt. Utan vitt skilda livsstilsmärken samlade på en kompakt yta med en publikdragare (juicebaren) och många olika produktkategorier. Bravo, d.brand! (Och en vidareutveckling av detta kommer komma, för den som bara har lite tålamod. Jag kan säga så mycket att den är väl värd att vänta på!)

johan-magnusson-kim-pirzadeh-dbrand-and-friends-nk-passagen-store
johan-magnusson-kim-pirzadeh-dbrand-and-friends-nk-passagen-store-02

Med medgrundaren Kim Pirzadeh i d.brand x Friends-butiken i går kväll. Jackan jag provar är från d.brand SS17 (1699)

DELA