Det ekologiska MIINUS köket

0

Det här inlägget är ett kommersiellt samarbete med PUUSTELLI, VASA.

Vi har nu bott i exakt prick på dagen två månader i vårt nya hus. Vi trivs jättebra och tycker att vi har lyckats skapa en fin helhet där vardagen löper på bra. Men något som vi är extra nöjda med är köket. Köket var det stora orosmomentet innan vi började bygga. Köket MÅSTE bli bra, det är husets hjärta där man spenderar oerhört mycket tid i. Att vi dessutom skulle ha öppen planlösning gjorde att man måste tänka till en extra gång. Du ska sitta i soffan med ditt vinglas en lördagkväll och stirra rakt in i köket. Det måste funka.

Det vad vi visste från början vara att vi inte ville ha ett ”standardkök”. Vi ville mer att köket skulle bli som en möbel. Och vi visste ganska snabbt att det skulle bli svart. Min man var i ett tidigt skede redan inne på att han ville ha synliga ådror. En levande yta. Trä. Jag var mera skeptisk till det. MEN så åkte vi till PUUSTELLI i Vasa och träffade Thomas Berglund. Och där och då föll vi pladask. Han förevisade oss deras ekologiska MIINUSkök och alla bitar föll på plats. Det var köket med stork K.

Vi har sparat in på många andra punkter och istället satt krut på köket. Något vi idag är så glada för. Det funkar. Den öppna planlösningen är toppen när kan umgås med familjen samtidigt som middagen tillreds och att ha gäster över på middag är så roligt nu när ingen behöver stå ensam bortglömd i köket.
Visst är den ekologiska aspekten i det hela något mer kostsam än ett standardkök -men så sover vi också gott om natten. Vi har gjort ett medvetet val. Det känns bra.

Bilder: egna

miinuskok_puustelli_johannasformligheter_designbloggarna_1

miinuskok_puustelli_johannasformligheter_designbloggarna_3

Vi funderar ännu på stänkskydd i köket. Helst vill vi inte ha något alls. Vi har köpt en våtrumsfärg som går att torka av som vi ska måla med ett varv till -men tror vi lämnar väggen som den är…iallafall tills vidare.

miinuskok_puustelli_johannasformligheter_designbloggarna_8

Ljuset faller så vackert på ytan och vi älskar att den är levande. Alla skåpluckor är individuella i sin patina.

miinuskok_puustelli_johannasformligheter_designbloggarna_4Jag passade på att ställa några frågor till Thomas om hur man skall tänka när man planerar sitt kök:

Hej Thomas!
Du jobbar för Puustelli Vasa, Finland. Berätta, vem är Thomas?

Thomas är 43 år från Vikinga / Brändö axeln i Vasa.
Ett Vasa som jag skulle flytta bort från i yngre år, som jag också gjorde i några år. Ett Vasa som jag varit tillbaka i nu i flera år och bor specifikt i Vikinga / Brändö axeln. (JA, jag trivs)
Jag har en fru som jag orkat se på i 14 år och 3 pojkar i åldern 3, 6 och 7.
Som arbetsnarkoman och småbarnsförälder finns det inte mycket fritid men jag försöker engagera mig i lite aktiviter som berör mina egna barn. Lite Hem och Skola, tränare i äldsta pojkens fotbollslag, kassör i dagisets föräldraförening osv. Barnen är ändå vår framtid så jag gör vad jag kan för dem utan att arbete och annat blir lidande. Om det mot förmodan finns någon extra tid över så försöker jag hitta motivation att gå på gymmet så att min 43 åriga bula inte skall bli större.
I min studiebakgrund finns både konstskola och media.

Hur kom det sig att du började jobba med kök?

Att designa och sälja kök har aldrig varit något jag tänkt göra. För att vara ärlig hade jag aldrig ens tänkt tanken att någon har köksdesign som yrke innan jag började på Puustelli. Jag sålde möbler i några och och då min allra sista arbetsgivare gick i konkurs behövde jag hitta på något annat. Av en slump såg jag en annons om en ledig plats på Puustelli, tänkte WTF, sökte och fick jobbet.

Kan du berätta mera om ert ekologiska Miinuskök? Vad är det som gör det så unikt? 

Ingen av oss kan ensamma förbättra vår värld, men många tillsammans med små gärningar här och där blir stort till sist. Puustelli MIINUS konceptet är jag stolt över och jag hoppas att fler förstår nyttan med giftfria val, inte bara i kök utan i olika produkter. Det är en långsam process men jag hoppas att vi ha ett mera giftfritt samhälle om 20 år. Det enda sättet vi når dit är att konsumenter kräver giftfria produkter. Då blir tillverkare tvingade till bättre materialval.

Det ekologiska kökskonceptet Puustelli MIINUS har utvecklats enligt 3R-principen – Reduce, Reuse, Recycle (Reducera, Återanvänd, Återvinn). Redan från början eliminerades alla de material som enligt mätningar och beräkningar måste bort för att belasningen på miljön skulle kunna minskas. Strukturerna förnyades för att åstadkomma lättare snickerier och ekologisk transportering.

Materialvalen garanterar tillsammans med de rena, giftfria tillverkningsmetoderna ett hälsosamt och tryggt kök för daglig användning. Miinuskökets inomhusutsläpp ligger 50 procent under gränsvärdet för den bästa kategorin M1 och alla material i köksinredningen kan återanvändas och återvinnas.

Vad skall man tänka på när man planerar ett kök? Vilka är dina fem bästa tips?

  1. Anlita någon som kan hjälpa till. Vare sig det är en inredningsfirma, köksleverantör, designer eller liknande så är det bra med flera par ögon. Om man sen bara använder tjänsten i ett par timmar eller köper helhetsplaneringen med leverans är en bisak. Viktigast att man som kund känner att man kan lita på den hjälp man får, så det färdiga köket är som man tänkt sig, men bättre.
  2. I ett litet kök skall diskmaskinen absolut inte höjas upp. Man förlorar för mycket bänk gentemot ergonomin med upphöjd diskmaskin.
  3. Välj en kran som är lätt att sätta på med smutsiga händer (läs köttbullssmet och dyl). Najs med design men om man ofta gör mat från råvaror måste man också tänka på funktionalitet.
  4. Om man är orolig för trender så är det okej välja säkra färger på sina skåp. Med inredningselement och byte av små hushållsmaskiner går det att ändra stämmning och stil i köket.
  5. Om man i en större renovering eller ett nybygge har en tajt budget så rekommenderar jag att man satsar på kök, badrum, säng och soffa.

Om de fem funkar så kan man pruta på nästan vad som helst.

Hur ser ditt eget drömkök ut?

I mitt drömkök hålls mina barns mat på deras tallrikar, samtidigt som de sitter som tända ljus och är knäpptysta. Jag vet, en utopi som aldrig kommer att hända, men en 43 årig man från Vasa får väl ha drömmar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton + 3 =