SENASTE ARTIKLARNA

Från dröm till verklighet -husbygge, del 1

0

Det här inlägget är ett kommersiellt samarbete med KANNUSTALO.
Alla bilder mina egna.

Vi bygger hus. En dröm vi haft länge. En dröm som dock känts övermäktig och vi har så ofta sagt att visst vore det fantastiskt men vi kommer nog aldrig att bygga ett hus. När skulle vi hinna med det?
Under flera år har vi kollat runt på marknaden, läst annonser och gått på husvisningar. Inget har känns rätt. Vi har älskat (älskar) vårt nuvarande hus så innerligt. Vi bor sedan snart 10 år tillbaka i ett gammalt trähus från 1850 talet. Allt är snett och vint och golven knarrar -och vi stormtrivs. Men nu när vi är fyra personer i hushållet, börjar 93m2 kännas smått. Vi brukar varje liten yta vi bara kan.
Och vi har de facto renoverat två gamla hus redan och känner i n t e för en tredje renovering.

Så till slut började nybygge kännas som en väldigt vettig lösning och vi hittade plötsligt en tomt vi gillade! Det var liksom NU det skulle ske.

Skönt med nytt alltså -men hur funkar det? Vi har då verkligen inte tid att stå och spackla några väggar och vi kan ingenting om hur man bygger ett hus.
Vilket hus vi ville ha visste vi redan. Jag har länge varit förälskad i ULLA KOSKINENLATOmodell (LATO är LADA på finska). År 2008 planerade hon sitt egna LATO hus och idag hittar man flera olika varianter av huset hos KANNUSTALO. Jag älskar det enkla, sparsmakade, nordiska uttrycket.
Vi kontaktade KANNUSTALOs svenskspråkiga representant och blev genast mycket klokare. Det visade sig att man själv kunde bestämma i vilket skede man tar över huset. Vill man bygga helt själv, beställer man elementen, köper man skivfärdigt eller tar man ett nyckel-i-hand paket. Vårt val var väldigt enkelt. Det sistnämnda. Vi vill inte, kan inte och vi hinner inte själva.

Vi utgick från modellen LATO143B och har modifierat insidan så att den passar tomten och våra behov. Huset kommer att bli svart. ALLT blir svart. Och intill fönstren kommer de kännspaka LATOluckorna som man kan skjuta på sidledes. Huset är inflyttningsklart i februari 2017.

kannustalo-lato-johannasformligheter-ritning

Vi skrev på pappren för tomten i april i år -och började därefter, mera ingående, att planera huset.
I somras, innan markarbetet påbörjades, såg tomten ut som en djungel. Lite svårt att greppa hur stor den var och hur allt skulle börja se ut. Tomten är över 1800m2 och salmiakkformad. Svårplanerad med andra ord. Dessutom går det ett servitut rakt över ena sidan av tomten, där du absolut inte får bygga någonting -så vi gjorde det ju inte enkelt för oss genom att välja just den här tomten. Men den växte i våra ögon varje gång vi besökte den, och den ligger mitt i värsta Bullerbyn. Ungar i alla hus och avskilt från trafikerade vägar. Himmelriket för barnen alltså.
Jag har länge sagt att jag ALDRIG någonsin kommer att flytta till ett bostadsområde (man ska inte säga så mycket…!) -men nu känns det SÅ rätt! Barnens lycka är prio just nu -och de vill vara där alla kompisar är. Där de kan öppna dörren, springa ut, och känna sig fria.

kannustalo-lato-johannasformligheter-tomt1I augusti satte arbetet ä n t l i g e n igång och man började röja träd och sly. Tyvärr stod 90% av alla träd precis där huset skulle komma att stå -så de var tvungna att ryka.

kannustalo-lato-johannasformligheter-rojningEfter det kunde man börja jämna ut och ta bort det översta skiktet.

kannustalo-lato-johannasformligheter-tomt2I det här skedet kändes tomten enorm och man tänkte hur i all sin dar man nånsin skall lyckas skapa någon mysig grön oas av detta flygfält. Samtidigt klarnade helheten ändå lite när husets placering markerades ut.

kannustalo-lato-johannasformligheter-tomt3Maskiner. Det betyder att det är PÅ GÅNG! Svårt att hålla sig därifrån. Vi har nog så gott dagligen gjort ett besök dit för att kolla läget.

kannustalo-lato-johannasformligheter-tomt4I september gjöt man grunden.

kannustalo-lato-johannasformligheter-grund2Ja det har hänt en hel del sedan april när vi köpte tomten. Det är otroligt häftigt att följa. Så lite man vet -men man lär sig hela tiden. Och imorgon, onsdag, kommer HUSET! Det är knappt så jag tror det själv. En dag vi har väntat på länge.
Så nu ska jag söka mig isäng för det är tidig väckning imorgon bitti. Klockan 07 ska vi vara på plats, hela familjen, för vi vill ju inte missa en sekund! En dag vi kommer minnas.

Ni kommer att kunna följa vårt husbygge här på Johannas Formligheter. Hela resan. Från dröm till verklighet. Husresning, kakel, hopp och förtvivlan. Hoppas ni vill hänga med!

DELA

PASILA

0

Bild från INNOLUX.

Jag måste ju erkänna. Nu började det bli fullt i huvudkontoret på fröken husbyggare. Kök, lampor, kakel, väggar, färger -nu börjar allt bli en soppa. Och precis nu, när man börjar längta efter semester och lata dagar, så är det NU vi måste sätta in en extra växel. Det är NU det börjar bli dags för alla svåra beslut. Det är NU alla val ska göras.

Och det mesta man ser vill man ha. Utbudet är stort och beslutsamheten vag.

Egentligen är det väldigt lite vi behöver. Det mesta får flytta med från gamla huset.
Meeen, lampor behöver man alltid eller hur? Och jag hittar allt för många fina. Som den här till exempel -lampan PASILA från INNOLUX. Finsk design och så är den producerad i Finland också. På bästa vis alltså.

DELA

DJUNGELFIKA

0

Plötsligt händer det.
Jag har, utan att skämta, jobbat på en ny websida i minst ett år nu. Så fort det kommit en liten lugnare period har jag försökt få till en ny sida. Men aldrig har jag hunnit göra den klar innan jag varit tvungen att avbryta för nästa projekt. Men NU. ÄNTLIGEN! Nu är en ny sida uppe! Du hittar den HÄR. Gå gärna in och kolla.

Och när jag nu ändå hade ångan uppe fick jag till ett nytt print också –DJUNGELFIKA. Den hittar du i shoppen.

Skön helg på er! Jag ska med gott samvete ligga på soffan och vicka på tårna.

DELA

Loppisflyt

0

Bild: egen

Alltså jag har GRYMT loppisflyt just nu. På en kort tid har jag hittat en arkitekthurts, två lampor och en soffa. Tre av fyra har varit sådana saker jag letat efter i ÅR. Plötsligt bara hände det. Ja egentligen har jag inte hittat grejerna på loppis heller utan det har varit olika märkliga sammanträffanden som gjort att jag fått tag i dem, via Instagram och vänner.

Den här gula golvlampan var en sån pryl som jag letat efter länge. Älskar gula detaljer i inredningen. Dessutom kostade den ynka 10 euro. Lyckan alltså.

DELA

OK

0

Illustration, GIACOMO BAGNARA.

OK! It´s monday again…
Hade planerat ett besök till Habitare förra veckan men det strulade till sig så jag kom mig aldrig iväg. Riktigt trist. Hade SÅ behövt komma iväg lite och överösas av inspiration. Tur att TRENDSTEFAN var där och rapporterade. Fint att läsa att Finland levererade! Yes! Läs!

 

DELA