SENASTE ARTIKLARNA

Hurra för Finland, 99 år idag!

0

Ledig dag. Finland firar självständighetsdag. På frukostbordet brinner ljusen och barnens pynt pryder högtidsfullt. Vi pratar med barnen om landets historia. Om hur våra förfäder kämpat för att vi skall kunna leva i frihet. Hur viktigt det är att aldrig glömma. Aldrig ta för givet.

Kriget ligger nära till. Det var mina mor och farföräldrar som stred. Jag tänker ofta på hur tufft liv de haft. Hur mycket de offrade. Vi kan aldrig förstå -men känner gränslös tacksamhet.

I år, när det stormar mycket runtom i världen, har det känts extra viktigt att stanna upp och reflektera. Vilken rikedom att få leva i ett fritt land.
Mitt förhållande till Finland är inte alltid okomplicerat -men jag älskar mitt land. Stolt att vara finländare.

DELA

Bildkavalkaden -husbygge, del 3

0

Det här inlägget är ett kommersiellt samarbete med KANNUSTALO.
Alla bilder mina egna.

Här ovan ser ni vår Lada i vacker vinterskrud. Det har hänt massor igen sedan senaste uppdateringen från bygget! Då hade man börjat sätta styrox på golvet och vi började få en liten rumskänsla.

När styroxen var på plats fällde man in vattenrören i skivorna och placerade sedan på armeringsjärn. I det nätet fästs sedan golvvärmen.

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_4

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_2

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_3 På utsidan fixade man det sista innan byggställningarna kunde monteras ner.

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_5

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_6Den träfärgade panelen i ”tunneln” mellan byggnaderna blev så jätte jättefin! Vi är SÅ nöjda att vi beslöt att hålla den trären. Hur vi ska behandla den blir sommarens dilemma. Vi vill nog göra den aningen mörkare…

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_7

Markarbetet slutfördes precis i tid innan den första snön kom. Allt fylldes upp till de rätta nivåerna och marken jämnades ut.

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_9 kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_8

Sedan var det äntligen dags för dagen vi hade väntat på så länge. Dagen när golvet skulle gjutas. Vi ställde in klockan på tidig väckning och hela familjen drog iväg, i arla morgonstund, för att se hur det hela gick till.

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_11 kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_10

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_13

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_14

Sedan var det bara terassens som fattades på utsidan. Och det hann komma både minusgrader och slask under tiden den byggdes. Där kämpade grabbarna på i snålblåst och ilande kyla. Men fint blev det. Terassen ramade in hela huset så fint. Som pricken på i. Lite kan jag reta mig så här i efterhand -att vi valde träfärgat virke. Vi funderade på svart. Det hade nog varit ack så tjusigt. Men sen, ett väderbitet trädäck är nog något av det vackraste…. Vi får se. Det finns däckoljor i butiken ifall man senare vill göra den svart. Vi kör trä nu, men panelen i tunneln och trädäcket behöver komma närmare varandra i nyans.

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_15

Ja jisses vilken bildkavalkad det här blev! Men det har verkligen hänt massor. Känns roligt att man VARJE DAG ser arbetet framskrida. Vi har duktiga hantverkare som jobbar för oss. Och fortfarande är det lika roligt att följa med. Så lite man vet om husbyggen alltså!

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_16

Just nu har golven precis blivit färdigt slipade och de första väggarna har kommit upp. Nu börjar man kanske så småningom få grepp om det hela. Innan väggarna är uppe känns allt så otroligt smått och allt flyter ihop.
Här ser ni en glad husbyggare och golvsliparen i bakgrunden. Nästa gång jag rapporterar kan jag hoppeligen ge er en liten rundtur bland rummen.

Over and out!

kannustalo_lato_johannasformligheter_designbloggarna_17

DELA

Lillajul -en försmak av julen

0

lillajul2_johannasformligheter_designbloggarnaSista lördagen i november firas lillajul här i Finland. Man kör en ”light” version av julen. En liten julgran, små paket, lite julmat osv… Älskar den traditionen! Det är väl inte så vanligt med lillajul i Sverige eller hur?

Våra barn fick julkalendrar i sina paket -bl.a. BUU klubbens kalender som deras mor har ritat. Lillasyster var lyrisk och storebror fnissade lite stolt över att han redan vet vad som finns bakom luckorna…han har sett när jag jobbat med den och har ett minne sällan skådat.

På söndag fick jag en målning av vår fyraåring. Hon hade målat ”marimekko”. Ganska fantastiskt tycker jag -att hon snappat upp estetiken så otroligt bra!

lillajul3_johannasformligheter_designbloggarna

DELA

Knarrande golv, ekande konsthallar och ett blött Helsingfors

0

yayoikusama_ham_designbloggarna_johannasformligheter_1 yayoikusama_ham_designbloggarna_johannasformligheter_4

Mina bloggkollegor har varit på bloggträff i Varberg! Det kan ni läsa om hos FLORISTULRIK,  JIMMY SCHÖNNING HEM och TRENDSTEFAN. Själv hade jag inte möjlighet att åka ner denna gång, men åkte ner på en liten snabbvisit till Helsingfors för att samla lite inspiration. Jag åkte ner med en vän och vårt mål var att hinna med så många utställningar som möjligt under 24h.

Vi kom ner till Helsingfors på eftermiddagen och började med HAM. Där pågår en utställningen med fantastiska YAYOI KUSAMA som jag länge har längtat efter att få se. Äntligen blev det av! Hon är en fascinerande kvinna. Glad att jag hann se den!

Efter HAM tog jag några varv på stan så länge mitt ressällskap gick på ett annat ärende. Helsingfors var vackert men blött och mörkt.

helsingfors_designbloggarna_johannasformligheter_1

helsingfors_designbloggarna_johannasformligheter_3Sedan hade vi tänk ta KIASMA som sista punkt på dagen innan den efterlängtade middagen -men vi kom oss så långt som in till vestibulen, satt oss ner på en bänk, där vi konstaterade att nu orkar vi inte med mer intryck på en och samma dag. Vi satt en stund och njöt av atmosfären. Kiasma är en av mina favoritplatser i Helsingfors.

kiasma_designbloggarna_johannasformligheter_1

Efter en fantastisk middag på funkisrestaurangen ELITE stupade vi isäng på ”artekhotellet” HELKA.

helsingfors_designbloggarna_johannasformligheter_2

Följande dag åkte jag hem rätt tidigt på dagen -men att hinna till ATENEUM är var ett måste. Den platsen golvar mig varje gång. Där stod vi med hakan nere vid skolästen och hjärtat rinnande i en pöl på golvet. Hur man än vrider och vänder så är det den internationella samlingen, med EDELFELT och hans samtida konstkollegor som får en mållös. Varje gång. Samlingsutställningen HISTORIER INOM FINSK KONST var också väldigt väldigt bra. Den var så komplett på något vis och hängningen makalös. Porträttväggen med de finska konstnärernas självporträtt blev favoriten.

ateneum_designbloggarna_johannasformligheter_2

Konsthallar och gallerier väcker något alldeles speciellt hos mig. De knarrande golven och de stora ekande salarna är otroligt terapeutiskt! Man borde gå oftare.

DELA

Drömmar som blir verklighet

0

Ni som följer min blogg vet säkert vid det här laget att jag är en riktig julnörd! Allt sedan jag var liten har jag slaviskt följt alla julkalendrar som gått på tv och omsorgsfullt vårdat varje papperskalender som följde med… Vem minns inte Ture Sventon, Tomtemaskinen, Sunes Jul och Hotell Gyllene Knorren…för att bara nämna n å g r a favoriter.
Har burit på en dröm om att en dag få teckna en sån där tv-kalender…och tidigare i år fick jag förfrågan om jag ville illustrera årets julkalender som skulle gå på YLE 5, alltså den svenskspråkiga tv-kanalen här i Finland. OM jag ville!! Oj så roligt uppdrag det har varit! Och nu är den här! Nedräkningen till den 1a december har börjat. Du kan se kalendern varje kväll klockan 18.30 (finsk tid) på YLE 5.

Årets kalender heter DET JÄTTESTORA JULELJUSET och du kan beställa din kalender här! Den är producerad av det underbara gänget på MALAKTA ART FACTORY -hatten av, ni har gjort en fantastiskt jobb! Läs mer om produktionen här.

 

DELA