SENASTE ARTIKLARNA

Husresning -husbygge, del 2

0

Det här inlägget är ett kommersiellt samarbete med KANNUSTALO.
Alla bilder mina egna.

Så var det äntligen dags. Den 28 september ställde vi klockan på 05.30 och drog iväg med sömndruckna ungar till tomten. Klockan 07 skulle de stora bilarna rulla in. Det var ÄNTLIGEN dags för husresning. Vi var nervösa och pirriga på samma gång. Hur skulle det se ut? Tänk om det inte alls skulle motsvara våra förväntningar?

kannustalo-lato-johannasformligheter_1Klockan 07 började elementen rulla in. Det var förstås en hel del förberedelser som skulle göras innan väggarna kunde lyftas på plats. Vi stod med stora ögon och kollade hur de rutinerat och effektivt ställde allt i ordning.

kannustalo-lato-johannasformligheter_2

När de första elementen skymtade på flaket drog vi en lättnadens suck. SÅ OTROLIGT VACKRA! Panelen. Det svarta. Puh! Vi HAR gjort rätt val.

kannustalo-lato-johannasformligheter_3

Förstås var det riktigt busväder den här morgonen. De stora väggarna svajade ordentligt med vindpustarna.
Magiskt när de första väggarna satt på plats. Overkligt och magiskt.

kannustalo-lato-johannasformligheter_4
Den första dagen satte Kannustalo upp alla husväggar och följande dag började man sätta upp takstolarna. Vädret blev något bättre den andra dagen -men regnet höll sig inte långt borta. Skyfallet kom under natten…med ordentliga vindar. Man sov inte jättegott den natten… Men alla element var omsorgsfullt inplastade och ordentligt säkrade -det är ju knappast det första huset som sätts upp i höstrusk…

kannustalo-lato-johannasformligheter_5 kannustalo-lato-johannasformligheter_7

Panelen i tunneln mellan husen valde vi, i sista sekund, att behålla trären. Det i sin tur ledde till att det blev lite ändringar i produktionsledet och våra lokala entreprenörer kommer att färdigställa den.
Här ser ni vår huvudentré till vänster och grovköksentrén till höger.

kannustalo-lato-johannasformligheter_8 kannustalo-lato-johannasformligheter_11

Sedan var nästa skede att fästa alla bräder på taket och lägga plåt.

kannustalo-lato-johannasformligheter_10kannustalo-lato-johannasformligheter_13 kannustalo-lato-johannasformligheter_14I det här skedet lämnade Kannustalos byggare över till lokala entreprenörer. Arbetet med elementen och att färdigställa taket tog ca en vecka.
Allt koordineras av Kannustalos representant i Österbotten. Han ser till att alla bitar faller på plats och att huset levereras som ett nyckel-i-hand paket till oss i februari. Det är till Jan vi ringer med alla tusen frågor och funderingar. Guld att ha en sådan person att vända sig till. Och en annan viktig aspekt är att få service på sitt eget modersmål. När det kommer till såna här stora beslut -är det A och O. En trygghet.

kannustalo-lato-johannasformligheter_16

Här ser ni en liten sneak peak på den trärena panelen i tunneln. Vi är SÅ glada att vi valde bort det svarta just här. Det blir en fin kontrast och gör att ingången känns ljusare.

kannustalo-lato-johannasformligheter_17

Samtidigt som utsidan färdigställs framskrider arbetet på insidan. Här håller man på att gräva ner avloppsrören inne i huset.

kannustalo-lato-johannasformligheter_18

Efter det täcks allting med styrox. Först ett varv, där man sedan drar ut vattenrören till kök, badrum osv. Sedan läggs ett till varv styrox där man kommer att fästa armeringsgaller, golvvärme och sedan gjuta golvet på det. Det här är så långt som vi är idag. Golvet kommer att gjutas inom de två närmaste veckorna.

Jag njuter enormt av att följa den här processen. Visst, det är otroligt tungt -men samtidigt något av det roligaste jag gjort! Så glad att vi själva inte behöver driva fram bygget, utan kan fokusera helt på inredning och materialval. Mitt huvud skulle inte fixa mer än så. Det är kaos nog att få ihop allt på insidan.

DELA

Nu är den här

0

Bild från KAUNISTE.

Yes! Äntligen är KAUNISTEs kalenderhanduk här! Jag har bara väntat på den! De gör en varje år. Jag har nån märklig förkärlek till kalendrar på handdukar. Kanske är det för att jag tänker på mommos alla gamla fina 60-tals textilier där man hittade både kalendrar, kluriga ordspråk och humoristiska illustrationer. Älsk.

DELA

UNIK på svenska ambassaden i Tokyo

0

lacetape-johannahogvag-johannasformligheter-designbloggarna-2Bilder: egna

Idag öppnar vår utställning UNIK – ORIGIN OF SCANDINAVIAN DESIGN på svenska ambassaden i Tokyo. Vi formgivare inom SCANDINAVIAN PATTERN COLLECTION har alla gjort våra egna SASHIKO tolkningar och har låtit oss inspirerats av våra egna hemtrakter och den västerländska vardagen. Skandinavisk design möter japanska hantverkstraditioner på ett väldigt unikt sätt.
Mitt mönster heter BLÅKLINT och finns utställt bl.a. som handbroderade tyger och dekorationstejp.
Utställningen äger rum fram till lördag (8.10) och produkterna hittas på varuhuset ACTUS. Titta gärna förbi ifall du har vägarna förbi.

DELA

Tisdagsmarmor

2

Bild egen.

Ingen dålig tisdag precis, att komma hem till en postlåda full med marmor!
Har blivit helt störtförälskad i svarta marmorplattor och beställde hem prover på både marmormosaik och kvartskomposit. Urtjusigt. Känns tidlöst och lite lyxigt -precis så som jag vill ha mitt badrum!

DELA

Blandare blandare blandare

0

Nå, hur gick det nu då men min ”lediga” helg undrar ni kanske.
Jo låt mig berätta att det gick käpprätt åt skogen…!
Så tidigt som på lördagen fick jag kämpa emot när tankarna började vandra iväg och halva söndagen googlade jag bort på duschblandare!

Det jag kom fram till var iallafall att det är jättesvårt att hitta svarta blandare! Enskilda kranar hittar man, snygga sådana, men ska man ha en badrumshelhet med alla enheter så blir det direkt svårare.
Ni får väldigt gärna tipsa mig ifall ni känner till någon intressant producent! Hit me!

För övrigt så är ju VOLAserien bara för underbar. Skulle gärna vilja våga!
Bilder härifrån och härifrån.

DELA