Kostymexperten: Låt smokingen stå i fokus på nyår – och så bär du den

0

Med nästan 20 års erfarenhet på olika modemärken med kostymen i fokus är det helt i sin ordning att titulera Christian Lippich kostymexpert. Inför nyår berättar han hur du kan bära smoking – och du behöver inte gå ”all in”.

St. John, Elie Tahari, Tiger of Sweden och senast det egna Dailyroutine Stockholm – ett av fyra nya modemärken vi i juryn utsåg till Swedish Fashion Talent 2017 – står på Christian Lippichs cv. Över lunch i Östermalmshallen frågar jag hur den manliga kostymen har förändrats under de här åren.

– Kostymmodet har blivit mer tillåtande och könsneutralt, där både män och kvinnor använder den på ett annat sätt. Den manliga kostymen har utvecklats, bort från ett maktplagg till ett modeplagg, med snabbare trender och utan att alls ha samma traditionella betydelse. Det har blivit en ny tidsera. Det är likadant för kvinnor, där inte minst Céline och Stella McCartney jobbar med skräddat på ett helt annat sätt. De visar upp större siluetter och plagg som generellt öppnar upp för ett nytt sorts användande. I dag är också ”herrkavajen” helt naturlig på en tjej. Det var den inte alls för tio år sedan. Där får man fram det nya könsneutrala modet.

I en enda mening, hur har den manliga nyårsklädseln förändrats?

– Den har gått från avslappnat till mer traditionellt.

Och hur tycker du att det ska se ut på nyår?

– Låt smokingen, och gärna en i sammet, stå i fokus. Men nuförtiden vågar vi blanda stilar och bryta mönster. Det är helt okej att bära en hel smoking med t-shirt, smokingkavajen med jeans eller smokingskjortan med stickad kavaj. Det är helt enkelt okej att jobba med delar som man plockar isär. På fötterna gärna lackskor, men de känns inte så relevanta just nu, så lika gärna en blank skinnsko eller en brogue.

Hur firar du själv nyår?

– På pensionatet Granen i Åre, i Dailyroutines festkavaj, smokingbyxa, vit smokingskjorta och svart fluga.

Från och med nu och under de kommande veckorna levereras Dailyroutine Stockholms SS18-kollektion till NK Herr i Göteborg, NK Herrtrend i Stockholm och manofakind.se

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + 1 =