Hennes nya specialkollektion ligger absolut mest rätt i tiden just nu

0

Välprofilerade svenska modedesignern gör konstlika plagg av överblivna tyger och tar fenomenet ”cirkulärt mode” till en helt ny nivå.

Astrid Olsson och parhästen Lee Cotter tog Fifth Avenue Shoe Repair till de mest avantgardistiska butikerna världen över under tio års tid. Därefter kom konceptet By The No., där varje kollektion är ett nära samarbete med en extern formgivare, och Astrid frilansar parallellt med alltifrån konst till ”det mest kommersiella”. Det senaste, Boomerang Atelier, såg världens ljus bara häromveckan.

– Jag betraktar det som ett av de här drömprojekten som inte är så vanliga. Boomerang kontaktade mig och frågade om jag ville göra ett miljövänligt, superkreativt projekt, där jag fick sätta upp hela min ateljé på deras vackra vind. Målet var att skapa två stycken couture-kreationer till Ebba von Sydow och Emilia de Poret (som de bar på ELLE-galan i januari, min anm), samt en liten kapselkollektion till butikerna. Jag tackade naturligtvis ja!

Varför var just detta själva drömprojektet?

– För mig står de för en långsiktighet och hållbara plagg med hög kvalitet i både material och tillverkning. Och arbetar inte minst mycket med att värna vår planet. Förutom att få bygga couture-kreationer var det fina med samarbetet att allt är sytt av överblivna tygmetrar som redan producerats och funnits på deras lager under lång tid – en möjlighet att göra något vackert av det som redan fanns.

Resultatet blev två skjortor för herr och två för dam i vackra, blandade bomullstyger i 50 exemplar vardera.

– De har en liten touch av min avantgardism, men är trots det minimalistiska för att tilltala Boomerangs kunder.

boomerang-atelier-herrskjorta


Det här är ju ett typexempel på cirkulärt mode, ett begrepp som det känns som att alla helt plötsligt pratar om?

– Förutom formgivare så är jag också yogi och driver en liten, personlig yogastudio. Mycket av min tankeverksamhet kretsar kring att skapa en vacker, hållbar värld, vilket gör skapandet av mode till en svår balansgång. Jag älskar vackra saker, men tror starkt på att vi måste ta vara på de resurser som finns på vår jord. Ett av de bästa sätten är att göra hållbar formgivning i bra material så att plaggen håller länge både rent slitstarkt men också formmässigt.

Närmast arbetar Astrid Olsson med en form av kollektion, som arbetar med sinnena och välmående i alltifrån mat och rawfood till textilier och kläder som ska kunna bäras till och från yogan.

Boomerang ska släppa fler samarbeten med andra kreatörer. Kollektionen Atelier finns i utvalda av märkets egna butiker och online.

boomerang-atelier-ebba-von-sydow-emilia-de-poretEbba von Sydow och Emilia de Porets klänningar från Boomerang Atelier

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − tretton =