Årets bästa middag – på en strand i Danmark!

0

Ingen behöver berätta för er hur populärt det är för krögare och kockar att öppna upp verksamheten och visa upp sin matlagning framför ögonen på gästerna. Men hur långt kan man ta det? Filip Fastén (Årets Kock 2014) och Joel Åhlin från unisont hyllade Stockholmskrogen Agrikultur tog whiskymärket Talisker till hjälp för att leta efter svaret. De har gjort sig kända bland annat för att inte köra raktigenom vegetariskt, men omfamna svenska, närproducerade växter och grönsaker. Och i konceptet Scandinavian Detours vill Talisker och Agrikultur få oss att uppskatta allt det vackra i vårt närområde här hemma, i stället för att prompt fly söderut till värmen så fort det vankas semestertider. Detta genom att under två kvällar nu i sommar öppna pop up-restaurang mitt ute i naturen. I går var det premiär, på stranden vid Boesdals Kalkbruk utanför Köge, en timme söder om Köpenhamn – och jag åkte dit!

talisker-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-denmarktalisker-skye-single-malt-scotch-whisky-scandinavian-detoursjoel-åhlin-filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-01

Joel Åhlin och Filip Fastén

 

Femrättersmenyn inleddes med ytterst ambitiösa snacks:

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-07 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-06 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-05 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-04

 

Förberedelse av bland annat vit sparris över öppen eld:

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-03filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-15

 

Här pinnbrödets återkomst i de fina salongerna! Så otroligt enkelt och galet gott:

filip-fasten-agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-02agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-13

 

Som jag antydde i inledningen var transparensen fullständig, och den som ville kunde följa samtliga moment av tillagningen. Som här: förberedelse av hängmörad ryggbiff (danska gästernas besvikelse när de insåg att köttet var svenskt och inte danskt, fnissade jag lite förtjust åt):

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-12agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-10

 

Med all whisky på plats blev det naturligtvis flambering!

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-11 agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-14

 

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-09

Rabarberdesserten från himmelen!

 

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-02

agrikultur-restaurant-scandinavian-detours-talisker-denmark-01 Delar av det ruskigt sammansvetsade teamet från Agrikultur
Andra och sista Scandinavian Detoturs sker i Kullabergs naturreservat i Skåne den 1 juli. Biljetterna är slutsålda, men väntelista finns!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

arton + 17 =