Är 2018 året vi killar ger oss på smink?

0

Nytt år, nya vanor! Dags att ge sig på och utforska smink och makeup? Jag grottade ner mig i ämnet åt dig.

Skönhetsvarumärket Idun Minerals har haft en strålande utveckling och blivit mångas smink- och hudvårdsfavorit. För en tid sedan kom även deras första serie hudvård dedikerad till män, och även makeupen – inte minst exempelvis solpuder – köps av fler och fler killar.

– Generellt sett har mäns intresse för skönhetsprodukter ökat de senaste åren. I takt med det blir det också allt viktigare för konsumenterna med kvalitet och bra produkter och vi kan absolut se ett ökat intresse hos män, berättar Joanna Kullberg på Idun Minerals.

För de som är helt färska på smink, vad är solpuder?

– Solpuder eller bronzer är en multifunktionell produkt som man kan använda på flera olika sätt. Det är därför en bra basprodukt att börja med när man har intresserat sig för makeup. Det kan både användas med lätta svep över panna, haka, näsrygg och högsta punkten på kindbenen för en solkysst look, eller under kindbenen för att skulptera ansiktet om man exempelvis vill ha mer markerade kindben, käkben och så vidare. Det kan användas ensamt eller med foundation under.

Varför ska vi killar använda det?

– En solkysst look är alltid fräscht, framförallt på sommaren men även året om. Det är emellertid inee bra att utsätta huden för alltför mycket sol, och då är bronzer ett väldigt bra alternativ för att snabbt få en fräsch look. Det är också lättare att använda bronzer än exempelvis brun utan sol, eftersom misstag snabbt kan rättas till och man kan få ett mer naturligt resultat genom att applicera det på de punkter där solen träffar ansiktet (de delar av ansiktet hon nämnde tidigare, min anm.) i stället för i hela ansiktet.

Och varför bör vi använda foundation?

– Vår puderfoundation innehåller SPF, vilket gör det till en smidig produkt att använda för att skydda sig främst under sommaren men året om. Du får fräsch hy och skydd mot solens skadliga strålar i ett. Har du dessutom lite fetare hy, som många av oss får under sommaren, kan det kännas fräscht med något som mattar ned det blanka.

Hur ska man hitta rätt nyans?

– Gällande bronzer är det på många sätt en smaksak: en matt bronzer ger exempelvis ett mer naturligt resultat och passar bättre för skulptering, medan en skimrande ger en fräsch och pigg look. Men en generell regel lyder hellre för ljus än för mörk.
– När det kommer till puderfoundation rekommenderar vi att man tar sig till sitt närmaste apotek och ber personalen om hjälp. Vill man själv prova ut kan man applicera en färg man tror passar – vår vanligaste nyans heter Freja – i ett streck på käkbenet och en nyans mörkare och en nyans ljusare bredvid. (Så som jag har gjort på bilden överst.) Då ser man ganska snabbt vilken som passar bäst.
– För concealer gäller samma som foundation. Vill man främst täcka ringar under ögonen kan man ta en lite ljusare nyans, då det ljusar upp ett trött ögonområde och snabbt ger en fin illusion av åtta timmars sömn.

Har du tips på hur man kan applicera om man är nybörjare?

– Hellre för lite än för mycket. Applicera en liten mängd först och bygg upp successivt om du vill ha mer färg eller täckning. Häll ut lite produkt i locket, använd en kabukiborste och arbeta in produkten i den. Slå av överflödig produkt mot lockets kant och applicera därefter i cirkulerande rörelser i ansiktet. Börja i mitten av ansiktet och jobba dig utåt, men täck inte för mycket. Det ser naturligt och fint ut när den naturliga huden får lysa igenom lite.

Några avslutande tips?

– Våga prova! Det krävs, precis som med allt annat, lite träning för att få till rätt teknik.
– Youtube: Youtube svämmar över av bra inspiration, tips och tutorials för allt från att sminka fram perfekta käkben till hur man fixar perfekt hy på ett kick
– Fråga om hjälp i butik: personalen är utbildad och tycker det är roligt att få hjälpa till.

Och vad är nästa steg om man vill gå vidare?

– Det beror naturligtvis på vad man själv vill göra med sitt utseende, men ett par snyggt formade ögonbryn kan verkligen lyfta ett helt ansikte, så jag skulle nog slå till på en ögonbrynspenna.

Experimenterande med solpuder och concealer på Idun Minerals kontor på Kungsholmen i Stockholm. Mer om produkterna på idunminerals.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton + 7 =