Experten: Allt du behöver veta om – och därför sker det ingen utveckling inom – SPF

0

Dags att grotta ner sig i den underbara beautyvärlden! Till helgen väntas sommartemperaturer i Stockholm igen – och det är just här och just nu som solen är som allra farligast. Bloggen tog experthjälp för att få reda på varför.

Kicki Norman är grundare av och chefredaktör för skönhetstidningen Daisy Beauty och nya, omvärldsbevakande Daisy Beauty Professional, och ett av de absolut tyngsta namnen i en svensk skönhetsindustri som omsätter tretton miljarder kronor varje år.

Hur använder du själv SPF?

– Duktigt! Det är ju en del av mitt jobb att testa orimliga mängder solskydd och eftersom jag sällan gör solresor sedan jag skaffade hund så blir det mycket smörjande och sprejande i fjällen och under de få soldagar den svenska sommaren bjuder på.

Hur upplever du att den vanlige svensken använder det? Finns det någon skillnad mellan män och kvinnor?

– Det finns massor av forskning på att svenskar smörjer sig för sällan och framför allt för lite! Vi ska smörja oss varannan timme, efter varje bad och minst 30 milliliter varje gång. 30 milliliter är mycket! Mitt intryck är att kvinnor är mer pålästa och därför oroar sig mer för konsekvenser, som pigmentfläckar, rynkor och cancer. Därför är de också bättre på att smörja sig.

Man kan luras att vårsolen är så svag att man inte behöver solskyddsfaktor, men det stämmer ju inte riktigt. Kan du berätta mer?

– På våren är ozonlagret tunnare och då når fler solstrålar ner till jorden. På våren är också de flesta av oss bleka, så då skadas vi lättare av solen. Jag är faktiskt mer noga med solskyddet när jag åker till Lappland över påsken än när jag lallar omkring i sommarstugan i juni.

Går det några trender inom solskydd?

– Det går trender inom alla områden inom beauty! Dels för att det är ett sätt att få oss att konsumera mera, men också för att kosmetika är innovationsdrivet. Det händer nya saker hela tiden, till exempel nya sätt att kapsla in C-vitamin så antioxidanten inte bryts ner innan den har hunnit göra verkan på huden, eller nya retinolformer som gör lika mycket verkan som de gamla utan att vara lika irriterande. Solskydd, däremot, händer det inte så mycket med. Det finns så många regler kring vad ett solskydd måste vara inom EU att nästan alla är lika. EU har 26 godkända solskydd som skönhetsföretagen kan välja på, så möjligheterna att experimentera med ingredienser är begränsade. Då får företagen uppfinna nya förpackningar och konsistenser istället. Och det är bra! Välj en doft och en konsistens du gillar och en kräm som du har råd att använda ofta och mycket. Ju enklare och trevligare det är att använda solskydd desto bättre, eftersom malignt melanom är den cancerform som ökar mest i Sverige.

Vilka skulle du själv rekommendera?

– Alla! Det är viktgare att du använder solskydd än vilket du använder. Jag använder själv La Roche-Posay Anthelios XL Face Ultra Light för ansikte och hals och solskydd i sprejform för kroppen, medan min sambo kör Daylong både i ansiktet och på kroppen.
Relaterad läsning:

Daisybeauty.com
Retinol (Wikipedia)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − nio =