Inspirerad av påskens gula färg

0

Gul är färgen som lyser upp påsken. Det är färgen som mer än någon annan fångar vår uppmärksamhet. Solrosor, påskliljor, äggulor, citroner och getingar bjuder alla på gula toner men mest av allt är det solen som skänker sin gultonade värme. Sedan 1700 talet har vi i Sverige dekorerat påskris och på 1930 talet så blev det fjädrar och ofta gula sådana vi valde ha hemma.

Ser man till kyrkan så är påskens liturgiska färger svart för sorgen och långfredagen och vitt för lyckan och återuppståndelsen. Så det är inte därifrån vår gemensamma glädje för gult uppstått.

Till påskafton sades man kunna se solen mytiskt dansa på på morgonen i ett gult ljus. Kanske är det därifrån vår glädje till gult har sin upprinnelse.

Så här års så börjar ju hönsen värpa igen efter vinters uppehåll normalt om man följer naturens gång i vårt kalla land. Gulast och gulligast är ju kycklingarna som inte går att bortse ifrån denna äggens högtid.

I det standardiserade färgbetäcknings systemet NCS är gul en av 6 elementarfärger/grundfärger och har beteckningen Y ( Yellow=gul) Som symbolfärg har gult tydliga positiva och även varnande negativa innebörder så som tex gult varningsljus i biltrafik.

Gult ses även som tecken på optimism. Jag minns tydligt när jag svampade mina väggar gula på 80 talet. Det var en sådan enorm förvandling min boning gjorde då. Kanske är det dags att inspireras av påsken tydliga färg och måla gult hemma igen mer en bara en Tolix stol som jag tidigare gjort. Gillar du gult ?

Stay in touch

/Jimmy

 

Äskade påskliljan. Här med tazetter som har en liten gul mitt.
Gul mat är ju aldrig fel. Älskar själv både ägg och citron.

Solrosor forever. Äskar denna blomma. Får aldrig nog av den.

Gul soffa känns otroligt lyxigt. Här på Browns Beach hotel i Tel Aviv.

Gula byggnader har vi nästan patent på i Stockholm och är ju oerhört vanliga i hela Sverige. Denna byggnad står dock i Tel Aviv i Israel.

Gult sticker alltid ut. Det blir så tydligt i inredning. Att kontrastera som i rummet ovan är något som kan vara användbart.

Gult påskris och tulpaner matchade av vattenslangen hemma på Getterön.

Älskade Datura. Änglatrumpeten även kallad. Här i gult som jag fann på resa i Colombia.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem − tre =