Boutiquehotell och strandliv i Tel Aviv

2

IMG_1731

Lockande vy. Tel Aviv, Israel sedd från Yafo/Jaffa visar stranden som sträcker sig utmed hela medelhavsviken. Precis som i Rio&Barcelona så är beachen en central och viktig del av innerstaden. Norwegian flyger direkt hit till Tel Aviv från Sverige utan att man behöver byta plan och då tar det ungefär 5 timmar.

 

IMG_1738
En molnig men skön kväll på takterassen på The Poli House Hotel med sin fina pool. Härifrån ser man ut till havet.

IMG_1739

 

The Poli House Hotel som är inhyst i en minutiöst renoverad Bauhaus 30 tals byggnad är interiört designat av Karim Rashid vars former ofta förknippat med, för svenska förhållande, starka färgval. På The Poli House är det möbler&textiler som står för det starka färgerna där golv och tak är vita och grå toner. Väggarna har delvis fått special ritade mönster.

 

IMG_1740

 

Från hiss till dörr är korridorerna givna inglasade tapet motiv och färgstarka dörrar samt digitalt numrerade rum.

 

IMG_1741

 

De centrala trapphuset hänger en skulptural pendel armatur. Bottenplanets  sittmöbel och bord special ritat för The Poli House Hotel av Karim Rashid blir till en unik tavla uppifrån trapphuset.

 

IMG_1736

I lobbyn och längst upp finns dessa underbara kokongartade pod fåtöljerna.

Thepolihouse

 

På gatuplan har golvet ett OP/Optical Art mönster som gör att ögat luras. De svarta linjerna mot vit botten som på 60 talet var så populärt. Det är mycket i Karim Rashids interiörer som minner om 60 tals formgivning blandat med nutida former.

 

IMG_1742

 

För att ni inte skall tro att alla byggander är renovarade och fixade till perfektion så är det bra att se dessa hus på gatan Allenby som är så snyggt slitna och bedagade som jag blir så sugen på att få fixa iordning och flytta in i. Tel Aviv bjuder på kontraster konstant. Från perfekta skyrisers till rena getto feelingen på en och samma gata ibland. Då menar jag inte att detta är getto utan något mitt emellan skyriser&getto.

 

IMG_1743

 

Naturligtvis finns oerhört slitna fasader som påminner om stadens begynnelse. I min mening så otroligt vackert. Min vän den internationella dansstjärnan Talia Paz som är känd i Sverge för att ha jobbat i Cullberg Baletten med Mats Ek poserar på min inrådan här i öppningen efter vi sett en suverän dans föreställning med koregrafi av Roy Assaf på  vackra teatern Suzanne Delall som alltid (!) har dansföreställningar. Teatern ligger i den vackra och mest pittoreska delen av Tel Aviv som är själva kärnan där staden började och heter Neve Tzedek.  Du kan inte missa allt mys här om du vill få en unik upplevelse i Tel Aviv. Tack Talia!

 

IMG_1755

 

Jag checkar in på Brown Beach Hotel nära stranden som precis som The Poli House förvaltas av The Brown Hotels som i skrivande stund har 4 hotel i Israel. 3 hotell i Tel Aviv ett i Jerusalem och ett i Kroatien.

 

IMG_1744

 

Snyggaste heltäckningsmattan jag någonsin sett. Det grafiska mönsteret på golvet går igen i hela hotellet. Mest som heltäckande mattor men även som lösa langetterade/kantade mattor ovanpå stengolv.

 

IMG_1745

 

Precis som i entrén så har min suite som jag uppgraderats till (!) en starkt gul superstilig soffa med vackra detaljer. Den är stor som en större enkelsäng och jag kryper upp här och sitter med datorn nästan var gång fastän det finns arbetsbord tänkt för dylikt. Något man glömt är uttag i denna sköna suite…Precis som om man missat att alla behöver ladda allt från  telefoner till ipads och medhavda musikanläggningar.

 

IMG_1747

Sober kosmopolitisk urban inredning är min beskrivning. Den överestämmer inte alls med hur man beskriver stilen man skapat på hotellets hemsida dock.

IMG_1748

Intergrerade blandare/kranar och svart vitt tema i badrummet.

IMG_1749

Härliga handukar och morgonrock som väntar gillar jag. Att efter badkars badet sätta på sig morgonrock och hälla upp ett glas vitt är lyxigt.

IMG_1750 IMG_1751

 

Sovrummet är svartvitt genomgående förutom de gyllene annanas formade bordslamporna. Denna snyga matta med sitt mönster gör rummet. Sängens raka form och oerhört sköna madrasser gör att jag inte ville kliva ur sängen. Att kunna stänga ute allt ljus om man vill är viktigt på hotell och det har man tagit fasta på här. Halva rummet är gardin draperat vilket även ger en mjuk skön ljudbild då både golv och väggar är textilförsedda så fungerar det oerhört ljudisolerande.

 

IMG_1752

IMG_1734

 

Brown Beach Hotel erbjuder härliga frukostar i olika former. Prova något nytt här och ta inte vanlig kontinental frukost. På bordet ovan är dukat med jachnon som är en oerhört välsmakande brödform bakat med margarin som man äter med olika grönsaks tillbehör. Så gott i min mening.  För allt i världen missa inte att smaka shakshuka som du kommer finna nästan överallt. Se bilden nedan. Ät det som frukost eller lunch. Denna äggrätt är en sann favorit för mig och alla har sitt sätt att servera den.

 

IMG_1730

Shakshuka som är pocherade ägg i en tomatsås med grönsaker finner man i olika versioner i Tel Avivs rika restaurang liv, denna enkla goda rätt har blivit en riktig favorit för mig.

IMG_1753

Standpromenaden i Tel Aviv är så full av vackra platser att se havet och sköna sittplatser att jag blir helt lycklig. Allt är tänkt på här från stadens sida.

IMG_1754

Tel Avis satsar starkt på att bli The Nonstop City vilket ibland är sant och samtidigt blir komiskt när jag sitter på frukost en lördag morgon som är en normal sabbath i den judiska tron på ett internationellt hotell som Brown Beach Hotel och de säger att kaffe maskinen inte är på idag pga av sabbath, vilket är lite svår förståligt för en svensk. Då man istället för min dubbel espresso erbjuder turkiskt kaffe så gillar jag läget och njuter kardemumma kaffe.

 

Yafo

Kontrasterna stad Tel Aviv – Yafo/Jaffa har så mycket att bjuda på av skilda slag att jag känner att jag kommer med säkerhet tillbaks. Att havet sen är så närvarande i stan är för mig något som jag räknar som en enorm tillgång. Att både få stad, kultur och beach på samma vecka är ultimat för mig.

Stay in touch

 

/Jimmy

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 20 =