Jimmy i Corriere della Sera

0
Foto av Paolo Carlini

När jag sett Nendo utställningen på Fuori Salone i Milano så satt jag mig i solen på Ron Arad´s Follybänk utanför Superstudio. Då kom det fram en fotograf och en ung journalist och frågade om de fick ta en bild och fråga lite om varför jag var i Milano under designveckan för Italienska tidningen Corriere della Sera. Det var precis vad som hände och jag fick idag ett vänligt mail från fotografen Paolo Carlini med bilden de använde. Så här blev det i tidningen. Roligt att få vara med och tack för bilderna.

Stay in touch

Jimmy

  JIMMY // TORTONA Jimmy è Svedese. Gli piacciono la teatralità dell’evento e la generosa accoglienza italiana. Frequenta il Fuorisalone per lavoro ed è rimasto colpito dal cambiamento di Milano: 15 anni fa era per lui difficile comunicare, ora invece tutti parlano inglese. (foto Paolo Carlini)

Kitchen Aid surprise

0
Svarta stål vitvaror (svartvaror?) hos Kitchen Aid

Milano och designvecka : Om ni hängt med på mitt Instagram @jimmyschonninghem så har du sett vilket härligt vårväder för att inte säga sommar vi har här. Tillsammans med begåvade och oerhört sköna norska kollegan Tone Kroken från Oslo som har Lazy Days (som du måste kolla) så går vi igång på kök vi hittar på Kitchen AidSalone del Mobile. I år är det Eurocucina och då är det kök som gäller.

Både Tone och jag älskar att laga mat. Vi pratar om att bästa sättet att umgås är när man med vännerna lagar mat och dricker ett glas gott. Den som vill hänga i soffan i köket gör det. De som vill hjälpa till gör det. Vi babblar ikapp och lagar själva det vi är sugna på. Gillar hela känslan av att veta precis vad det är jag äter och laga det godaste jag vet till mina vänner. Älskar hela processen faktiskt. Allt från att handla till att servera det rykande nylagade godsakerna är det jag går igång på. Det är bara det där med att diska som jag gärna lämnar över till någon annan…

När jag då hittar ett rostfritt stålkök i svart, då kan ni som vet vad jag gillar stilmässigt förstå att jag får habegär. Kitchen Aid visar allt från ugnar till kaffemaskiner i svart matt stål. Det är helt nytt. Allt är nyheter som inte har funnits i Sverige och som nu överraskar inte bara mig utan lanseras runt om i världen med start här i Milano. Kitchen Aid surprise bigtime!

Tone går mer igång på det rostfria stålets naturliga färg, men jag blir helt betuttad i dessa svarta skönheter och deras funktion och får testa på allt från att laga mat och se på de som är suveräna på sånt jag vill lära mig som att göra egen pasta.

Tone och jag har aldrig träffats förut men fann varandra direkt. Vilken donna! Kolla in hennes Insta @tonekrok
Vanliga ugnsfunktioner såväl som ångugn, micro och kombiugnar alla i svart stål.
Den röda hushållsmaskinen från Kitchen Aid känner väl alla igen. Minns så väl när jag såg dem för första gången. Skulle valt en en svart själv kanske eller grön (!) , men underbart att se när kocken här gör egen pasta med de rätta tillbehören. Det ska jag börja med.
 
Den röda ringen på handtaget är Kitchen Aids logo. Namnet kommer från grundaren som när han försökte hjälpa sin fru att avlasta hennes köksarbete konstruerade den första hushållsmaskinen så lär hon ha sagt -This is the best kitchen aid I ever had.

Nu kommer vi igång med efterrätter. Jisses så gott. Att just ha den rätta ugnen som gör att resultatet blir så som man önskar är det man vill. Att använda ånga på rätt sätt till fisk och skaldjur och att baka godaste pajen i varmluft i samma ugn inger ju värsta habegäret även det.

Avskalad och i min mening snygg design går jag igång på. De räfflade handtagen som ger bättre grepp är dessutom en snygg inredningsdetalj.
Hyvelspånen  och snickarbänken undrade jag över, men fattade snart varför. Trä av olika slag är del av inredningen i kylskåpen hos Kitchen Aid. Inbyggnads kaffemaskin är helt klart snyggast lösning när den dessutom är i svart rostfritt stål.
Nu kan jag snart inte äta mer. Smakar överallt och blir så inspirerad. Här kommer nu chokladen fram.

När vi kom hit så kände jag till Kichen Aid men visste inget om vitvarorna (svartvarorna?) som ju är helt i min smak. Man skulle ju kunna tro att jag blivit rik på detta inlägg. Så är det inte. När jag gillar något så gör jag det fullt ut. Det tror jag du märkt förut. Så passionerat förhållande till mat som jag har så vill jag ha det bästa i mitt eget kök. När jag kommer hem så skall jag laga risotto Milanese såklart.

Stay in touch /Jimmy Missa inte Tone Kroken på Instagram  

Front serving art and tasteful poetry

0

Swedish design group Front is serving art and tasteful poetry on plates, cups and teapots in their design for Italian Casssina.The pieces are decorated with text relating to food in a humorous street poetry kind of way.  The drawings of food casts shadows on the surface in a tromp l´œil type of technique.  The series is called Garnish (garnera)  and that is exactly what Front has done with the tableware I suppose. What do you think?  The plate with the tomato below says :

To my favorite honeydew, do you carrot all for me? My heart beets for you, with your turnip nose, and radish face. You are a peach. If we cantaloupe. Lettuce marry. Weed make a swell pear

 
Front plate design for Cassina.
 
For milk or cream.
 
The text on the plate says : Falling in love is like eating mushrooms. You never know if it´s the real thing before it is too late.
 
Classic and modern at the same time.
 
The text says : There is something soft and fluffy and icy and cold. It´s very nice to look at but much to cold to hold.

Much to my liking I must say. The whole approach to tableware is new and fun. Easygoing and a expression of today. Great to see new exciting design even before the extensive Milan Design week. Tomorrow I am off to Milan in the morning. So looking forward to it. Come with me!

 Stay in touch

Jimmy  

Från vinter till vår inomhus

0
VINTER .....................................................................................................VÅR
Foto Jimmy

Följ med när jag gör om från vinter till vår. När naturen bestämmer sig och sätter på vårkappan så blir allt ombonat, grönt och varmt på en sekund (nästan) Lika kall och isig som en klar vinterdag i sitt uttryck var lägenheten jag fick i uppdrag att göra om till ombonad och bebolig. Den tjusiga entrén i blå glasbetong är lika varm och inbjudande som ett kylskåp.

Foto Jimmy

I ett sådant läge är ju alltid växter och naturmaterial mina bästa vänner. När våren kom så såg jag till att möblera utrymmet så att ett bord och sittplatser fick rum på uteplatsen som man möter innan man öppnar dörren i bostaden i Vallastaden i Linköping. Så som vår kultur fungerar så är det nog inte många som kommer att sitta på denna typ av uteplats utmed gatan. För odling av växter av alla slag är den utmärkt. Även för att skapa en känsla av vad som väntar innanför porten, ett slags interiört visitkort.

Foto Jimmy

Fönstret precis innanför är gigantiskt. För att kunna hänga upp en gardinstång eller för den delen någonting i taket krävs en stege av sådana mått som det inte finns plats för någonstans i huset.

Rottingstolar och svart brickbord från Jimsch. Hylla utmed fönster, Interstil. Alla vackra växter kommer från Linköpings Trädgårdshandel. Foto Per Magnus Persson

Det positiva med den enorma glasytan är ljusinsläppet som blir perfekt för växtodling och då temat för lägenheten jag valt är Två rum och grönt, för att förhållandena för att odla härinne var optimala för att vara en tvårumslägenhet mitt i stan.

 
Bostaden är ritad av Sandell Sandberg och uppförd av Midland Group. Foto Jimmy

Det välplanerade köket som vetter mot den öppna planlösningen där kök&vardagsrum delar yta.

 
De smäckra Tio stolarna är från Massproductions. Den gröna Tolix stolen i mitten målade jag speciellt för lägenheten. Tapeten som gör lägenheten unik kommer från Rebelwalls. Foto Per Magnus Persson

Fick även det ge rum åt grönska. Både på väggen i form av en trädfylld tapet men även på bordet där det vackraste och största bonsaiträdet fick ta plats till allas förvåning. Många blev glada av att trädet fick ta sådan plats. Allt jag säger är : det bästa man har sätter man på bordet. Det man älskar ger man alltid rum till. Eller hur ?

 
Foto Per Magnus Persson Wallart by Rebelwalls
På entresolplanet fick vi plats för en liten grön lounge oas.
Foto Per Magnus Persson
Sovrummet fick en generös bädd och självklart mer grönskande vänner. Visst blev det vårigare och varmare även inomhus ?
Foto Per Magnus Persson
High ceilings like this is just amazing don´t you think? Härligt med högt i tak i alla betydelser. Vad säger du? Stay in touch Jimmy      

Design, världskultur och vår i Milano

0
På Corso Buenos Aires så är Milano sä här härligt pulserande. Bara på denna gata finns över 350 affärer...

Alla år jag kommit till Milano för möbelmässan eller som man säger Salone del Mobile, så är det första som slår en att våren alltid har kommit. Blåregnet blommar överallt och gräsmattorna i alla Milanos parker är sådär härligt ljusgröna. I år när vintern legat kvar så länge här i Sverige så känns det extra pirrigt och underbart att veta att jag skall flyga ner till Italien om lite mer än en vecka. Speciellt ikväll då jag sitter i sängen och skriver detta med värsta mancold eller kanske flunsan….

I år är det Eurocucina som då självklart innebär att det är kök som gäller detta år istället för vartannat år, (biannual) som det är Euroluce då det är belsning man sätter spotlighten på (oj så skoj…)

Mitt över ingången till katedralen alla fotograferar så ligger i min åsikt världens vackraste och lyxigaste galleria Vittorio Emanuelle II

Sist jag var i Milano i mässtider var 2016. Då var en av nyheterna att stadsdelen Cinque Vie var fylld till bredden med utställare. Det är självklart den gigantiska mässan som gäller primärt som är så stor att man är tvungen att välja vad man skall se annars så blir man bara där en vecka. Enklast sätt att komma ut till Rho där mässan ligger är att ta röda tunnelbanelinjen och följa lämmeltåget. Att ta taxi eller annat färdsätt innebär oftast att man blir sittande i kö. Hit kommer minst 300 000 människor från 165 länder under denna vecka i Milano.

 

Tydligt kvar på näthinnan från 2016 är för mig Tyler Hays design som gula hängstolen du ser på bilden och NY coola BDDW som just öppnat i Milano. Just nu håller jag på och planerar vilka tillställningar och utställningar jag skall ta mig till under veckan i Milano. Vet att jag vill se så mycket och har redan tackat ja till flertalet tillställningar bla. Foscarini  Diesel Living och Hay. Är mycket nyfiken på Kitchen Aid som skall bjuda på en sneak peak på en helt ny kollektion och sortiment som visas i Milano för allra första gången.

 
Ibland så får man ”prova” fåtöljerna man passerar.
 

Går gör man helt otroligt mycket under Milanos Designvecka. Tur att det finns så mycket sköna sittplatser att ta pauser i emellanåt. Det är så mycket ställen som man inte kan missa som till exempel Rossana Orlandi. Men det och mycket mer kommer jag skriva om under veckan och efter när jag kommit hem från underbara Milano.

  Stay in touch   Jimmy       l