Jimmy Schönning Hem

Många år som inredare för olika tv-program gav Jimmy Schönning en uppsjö av egna designidéer. När möjligheten dök upp att förverkliga dem under det egna varumärket JIMSCH kunde han inte motstå utmaningen... Jimmy är född i Varberg och har studerat både i Göteborg och New York. I över 20 år levde och arbetade han i Stockholm. Senast har han drivit ett hantverksprojekt i Thailand under fem år. Numera är han bosatt i Skåne.

SENASTE ARTIKLARNA

Med ögon känsliga för grönt

2

IMG_2570

 

 

Midsommar är grönskans tid för mig. Här är min samling av grönt jag hittat här hemma och på mina resor. Grönt grundar mig och får mig att må bra. Med allt mitt gröna önskar dig en skön midsommartid med en sång av Barbro Hörberg, sjung med eller hör sången på Youtube om du inte hört den förut.

 

 

IMG_3020

Och tänk i parken
Om våren
Med ögon känsliga för grönt
Och kastanjeblad som paraplyer
Och våra händer känsliga för allt som är skönt.

 

 

IMG_2623  IMG_3018

 

 

 

Vi vek en duva av papper
I vinden seglade den långt
Och den landade på en staty som
Fick ändra alla orden i sin sång.

 

 

 

IMG_2673

IMG_3022

 

 

 

 

Det regnade men bilderna blev bra
Det var ett egendomligt ljus den dan
Vi fyllde våra ögon
Med ljuset och tankarna på allt det nya

 

 

 

IMG_2694 IMG_2744         IMG_3025

 

Och tänk i parken
Om våren
Med ögon känsliga för grönt
Och kastanjeblad som paraplyer
Och våra händer känsliga för allt som är skönt.

Med ögon känsliga för grönt, text Barbro Hörberg

 

 

IMG_3060  IMG_3021IMG_3062

 

IMG_3152

 

IMG_3066         IMG_3241  IMG_3254 IMG_3255 IMG_3256 IMG_3257

 

IMG_3258

IMG_3259 IMG_3260 IMG_3261 IMG_3262 IMG_3263

DELA

Snyggaste citrus squeezer ever

0

7ea1683f2a9246099fa69651f6dcfe93

 

 

Sommar är för mig synonymt med goda drycker där bär&frukter får spela en stor roll. Flädersaften som blir ofterhärmlig efter tillsats av citron. Citron och apelsin som juice i ett glas med is i morgonsolen är härligt somrigt.

Citrus pressar finns det många i metall. Sqeezer som är formgiven av Anna Wadle är tillverkad i stengodslera. Desstuom snyggt svart. Då den inte bara är suverän som juicepress utan även är så vacker så behöver man inte pressa ned den i redan överfulla lådor. Låt den ligga framme väl synlig. Snyggaste citruspressen ever skulle jag vilja säga.

Anna Wadle arbetar för hand med stengodslera som hon drejar, bygger eller gjuter med. Allt sker i hennes keramikverkstad på Södermalm i Stockholm. Hon utbildade sig på Nyckelvikskolan som ligger på Lidingö och hämtar sin inspiration från havet och naturen. Reliefer och enkla mönster som bildar skuggor eller former utmärker hennes produkter. Anna har bestämt sig för att tillverka föremål som inte bara är vackra, utan som även fyller en funktion.

Supersyrlig sommar saft önskas

/Jimmy

designtorget_5858-1

Vill du se mer av Anna Wadles formgivning så kan du klicka här.

IMG_2273designtorget_9206

Du hittar Squeezer hos Designtorget. Den finns i två stl, den större för grape 7×5 cm eller 9×6 cm Pris 275 kr eller 315 kr

DELA

Solig helg i somrigt Calpe

0

IMG_3181

Vi tog ett riktigt toppenbeslut förra året när Cattis fyllde 40 år. Vår present till henne var en helg tillsammans i goda vänners lag i Calpe på Costa Blanca i Spanien. Vi nådde dessutom toppen av Ifach klippan som vi besteg tillsammans.

IMG_3185

Det gifta paret som är del av den vänskapen skaffade förra året en bostad med oerhört vacker utsikt över medelhavet och den ikoniska Ifach klippan som vi faktiskt tog oss hela vägen upp på toppen av.

Calpe där huset ligger är beläget på Costa Blanca kusten och vi flög från Stockholm till Alicante på torsdagkvällen. Hämtade ut en gemensam hyrbil och körde till Calpe från flygplatsen på ungefär en timme.

IMG_3186

Det var inte så här brant utför hela vägen, men vissa delar av hikingen utmed Ifach klippan var riktiga strapatser.

IMG_3189

Nere på marken innan vi börjat klättra så är värmen påtaglig denna soliga över 30 grader i skuggan i Calpe med utsikt över marinan.

IMG_3190

En av utflykterna propsade jag på som stoltserar med dessa färgranna fasader. Intill Calpe bara 15 min i bil så ligger charmiga La Vila Joiosa som jag varit förra sommaren och blivit lite kär i. Jag bloggde även då om den fina strandstaden i inlägget Viva Espana.

IMG_3193

Peter&Daniels hus vi bor i under vistelsen ligger på en sluttning mot havet och har dessutom en härlig pool.

IMG_3229 Denna utsikt kan man morgon som kväll inte se nog av.

IMG_3230

När vi kommit upp en liten bit på berget så ser havet så oerhört inbjudande ut där nere. Kan man dyka ner ?

IMG_3231

Helt slut och supersvettiga tar vi oss ner igen.

IMG_3232

Calpes stränder lockar uppe från Ifach klippan. Vi badade i havet när vi kom ner. Så skönt det var med saltvatten!

IMG_3160

Överallt så blommar hibiscus. Så även intill huset där vi bor.

IMG_3163Lunchen första dagen fixar vi tillsammans och dukar för utomhus i skuggan. Så gott en tonfisksallad och färska sparris kan smaka. Jag plockade palmblad och bogainvillea som enklaste utsmyckningen av bordet.

IMG_3233

Härlig utsikt över marinan på väg upp på toppen av klippan.

IMG_3234

Morgonkaffe och pooldopp.

IMG_3235

Poolen håller 28 grader på dagarna.

IMG_3237

Fina födelsedagsbarnet har blivit 40 snart 41 år och är ser ut som en sommardröm.

IMG_3238 Sitter man i solen eller skuggan så hamnar man förr eller senare i poolen.

 

Allt gott

 

/Jimmy

DELA

SommarStockholm, Calpe och Frankfurt

0

Fåtöljen jag ritat för Jimsch kallas Embrace, kommer åka till Tyskland på mässan i Frankfurt.

IMG_3153

 

Igår kändes det som sommaren kom till Stockholm på riktigt. Jag promenerade runt hela Södermalm efter jobbet och njöt i fulla drag. Överallt vid vattnet solade och badade alla glada Stockholmare. Vilken underbar känsla.

Nästa vecka när ni sätter igång midsommarfirandet så åker jag med Roots of Sweden till Tendence i Frankfurt. Du kan läsa om uställningen längst ner.  Jimsch skall för första gången ställa ut i Tyskland tillsammans med ett härligt Svenskt företagsgäng. Så det blir inte dans runt midsommarstången för mig i år utan styling utav monter istället.

Först skall jag åka till Calpe på Costa Blanca i Spanien med goda vänner. Vi gav en upplevelse i 40 års present som vi tillsammans med födelsedagsbarnet (läs kvinnan) skall avnjuta på Costa Blanca under en helg i värme, sol och bad förhoppningsvis. Lovar posta lite bilder när jag kommer hem från vår födlisresa.

Sommaren är här

Jimmy

 

 

IMG_3151

Det kom just ett sommar regn i den sköna värmen som intagit vårt avlånga land. Ministatuetterna jag kallar Artefact kommer med till Frankfurt och visas där i Jimsch monter. Per Magnus Persson tog Jimsch bilderna.

IMG_3152 Crate från Jimsch funkar lika bra som vas, kruka eller lykta med ett bamsestort ljus i. På Tendence mässan i Frankfurt så kommer jag ha en Rumsgran i den.

 

Invitation_RootsofSweden

If you want to sell Swedish design come and and have a fika with us 24 of June at Tendence, Frankfurt am Main, Germany.

DELA

Gardiner till alla

0

För 10 år sedan så var nakna fönster något självklart som ansågs vackert. Oerhört lite tyger gick åt i trendiga inredningar.  På sin höjd en rullgardin i sovrummet. Trenden&tendensen att vara utan textil inramning för våra fönster var rådande.

Idag när jag inreder så börjar jag ofta med att se vad för typ av gardiner som kan tänkas passa den stil och framtoning som rummet har för att kunna välja rätt väggkulör eller tapet för att antingen kunna kontrastera textil/gardin mot vägg eller välja att låta den smälta in. I hemmet här på ritningen så gjorde jag valet att låta lyfta fram gardinen och ge den en stark färg och framtoning.

Enklaste sättet att förändra hemma är ju faktiskt att byta gardin. Eller vad säger du ? Att måla om tar betydligt längre tid och att tapetsera är det många som inte vågar ge sig på.   När Lydmar hotel engagerade Nude Ateljé  att nyinreda sin svit i våras så såg gardinerna ut såhär. Gardiner känns som en självklarhet. Utan de rätta textilierna på väggarna känns hemmet ofärdigt. De är ju inte bara vid fönstren man kan hänga gardiner dessutom.

När jag inreder så istället för att rita upp idéerna endast i CAD som är det vanligaste  data program för inredningsarkitekter så målar min konstnärliga kollega Vidar Sörman som jag delar Studio med dem i akvarell. Det blir så vackert tycker jag. Det känns oerhört speciellt att lämna över min inredningsidé i akvarellform. Då kan de se ut som detta hem där jag valt att jobba med gardiner i tung och vacker sammet i en bränd orange ton.

Har idag satt upp två olika typer av special uppsydda gardiner från superproffsiga Systrarna Axelsson jag beställt till ett hem jag inreder i Stavsnäs utanför Stockholm. När jag gjorde klart huset jag inrett i Torrevieja, Spannien så var den sista viktiga touchen just oehört tunna genomsiktliga gardiner för de stora fönsterpartierna. Tänkte vi skulle ha lite gardinskola med Systrarna Axelsson här på bloggen. Är det någon som skulle gilla det ?

Mer vackra gardiner till folket!

Jimmy

SystrarnaAxelsson

Det är så roligt att se på tyger. Det finns så oerhört mycket att välja mellan.

IMG_2098Att använda tunna skenor istället för gardinstång är ett bra sätt att få ut det mesta av tyget men ibland så är just en gardinstång helt rätt.

DELA

Det roligaste jag vet

0

IMG_3060

Tabletten i recycled textile är jag så stolt över. Enkel,klimatsmart och snygg. Så vill jag att mitt varumärke Jimsch skall vara.

 

Att få visualisera min design är bland det roligaste jag vet. När provet på den nya ljusstaken jag jobbat form&designmässigt med äntligen blir så som jag önskat så blir jag så glad. Att sen få fotografera den i sitt rätta element med min goda vän fotografen Per Magnus Persson är en ren glädje.  Att tänka ut en omgivning och användning som bäst passar just ljusstaken är en så kul. Jag förstår att det låter som en reklamfilm…. men det är just så jag känner. Älskar denna del av mitt jobb. Är så tacksam att jag får göra allt detta som skänker mig sådan glädje. Att få jobba med så duktiga mäniskor är så utvecklande och roligt. Bilderna här är mina. Per Magnus fina bilder kommer självklart när det är dags för att visa dessa nyheter. Lovar jag kommer tala om när.  Sitter nu på familjeverandan på Getterön i Halland  och går igenom veckans jobb i Skåne med visualieringarna av min design för Jimsch. Hoppas du gillar det.

IMG_3061

 

De ställningar som fotografer jobbar i på locations skulle man skriva en bok om kom Em Fexeus på när jag la upp en bild när Per Magnus klivit in en garderob… Denna tycker jag även är ganska talande. Bra idé Em!

IMG_3062

Kuddarna och (B A G) påsarna med Braille/punkt skrift är som kuddarna tillverkade i recycled T-shirt tyg. Nya ljusstaken Dice med 6 tända ljust på bordet tillsammans med Wigstock huvudet i mango trä.

IMG_3064

Gör allt klart för att kunna plåta det säng/sovrum med vår ekologiskt infärgade boumull med Braille skrift som säger : L O V E i punktform.

IMG_3059

Fatet som håller koppen kallar jag Fika. Stengods i svart med plats för allt för fikan som tillhör Contrast serien som muggen. Här har Dice ljusstaken femman uppe med fem tända värmeljus.

IMG_3069

Så som en bild ser ut i slutändan ser den många gånger inte ut som när man jobbar med den. Ovan ser du mig göra  i ordning för en variant av bilden du ser nedan. Bilden på mig har Per Magnus Persson tagit.

IMG_3065

IMG_3066

På plats i en av mina favorit ställen nära där jag bodde i Skåne innan min separation,  läckra Löddeköpinge Plantskola. Just när jag blivit klar med dukningen…

IMG_3068 Så kommer denna söta varelse och hoppar upp och lägger sig på bordet. Hur cool är denna katt ?

DELA

Inspired curated content at Dear Rivington, Manhattan, New York

0

IMG_2973

Art greets you as you enter the door at Dear : Rivington at 37 Great Jones Street between Bowery and Lafayette St on Manhattan´s lower east side. This is what I love about New York. A gallery showing a personally curated content from art to clothes and interiors. Old and new in a individual mix. No boundaries between art, design and antiques.

IMG_2974

Ceramics by co owner of Dear: Rivington, Moon Rhee in front and John Born on second row from The Home at Dear Rivington.

IMG_2975

I was happy to meet one of the owners and cocurator of Dear Rivington : Heyja Do

IMG_2976 IMG_2977

Moon Rhee ceramic vessels on the table.

IMG_2978 Artful personality shining through in every detail.

IMG_2979

 

Upstairs is the The Atelier showing the Dear : Rivington clothes and downstairs is The Home clicking on these links will show the website imagery from the two departments at the store with the cool curated content I was happy to find in New York.

All my best to you

Önskar en bra nationaldag till alla Svenskar

Jimmy

DELA

Pure Mimou porslin

0

IMG_2980

Taklampor samt mönstade tapeter från Mimou. Mattan på väggen samt under bordet från Ogeborg.

IMG_2981

Allt ljus på Svenska Mimou som nyligen dukade upp sin vackra serie Pure på Trendgruppens pressvisning på Södermalm i Stockholm. Pure är en min mening en mycket vacker keramik serie i design av Mimous Kreativa Direktör Malin Karstensson. Keramiken tillverkas i Lampang i norra Thailand. Området är känt för sin naturliga fina lera med hög kaolinhalt. Kaolin tillsammans med fältspat och kvarts är beståndsdelarna i porslin som i olika mängder skapar olika typer av porslin.  Min tapetkunniga kollega Martin har  visat upp Mimous nya tapeter på sin blogg som jag även tycker du skall se mer på.

Sista gången jag träffade Malin och hennes man Jens så åt vi en fantastisk middag på vårat favorit hotell i Bangkok och avslutade med att lyssna på suverän tillbakalutad live jazz. Det blir nästan inte bättre än så. Hoppas vi skall få möjlighet att göra om det tillsammans återigen på Mandarin Orientals uteservering utmed floden i soldnedgången. Tack för en underbar kväll Malin & Jens. Nästa gång så dukar vi upp på ert fina Pure porslin.

Allt gott

/Jimmy

IMG_2982 mimoupurebluestainkeramik mimoustainbluepureceramic

DELA

Eleanor Lakelin Rythm of time

2

IMG_2957

Eleanor Lakelin does not have a twin. It´s just me and my camera who wanted you to see her in action. The red vessel in the middle is from giant redwood.

Last night I listed to Elenor Lakelin at Konsthantverkarna on her show Rythm of time. Last year around this time I saw beautiful vessels from afar at the Chelsea Flowershow.  My mother and I were visiting London together walked closer to have a better look.

I immediately felt there was a sister or brotherhood with the wooden vessels at Eleanor with Swiss turner Christoph Finkel. Their work is not the same at all, but the love of wood and care for making the most out a tree and seeing the potential in the material is shared by both artists. Since I love wood myself this makes me happy. I first complemented Eleanor on her wonderful work and then asked if she knew of Christoph Finkel. She did and we connected.

So I was invited to the grand opening with the Brittish Ambassador this past weekend of her show Rythm of time here at Södermalm in Stockholm. I could not make it sadly, but I came last night instead. Every Thursday normally Konsthantverkarna have Artist talks like the one last night where I heard Eleanor tell how she wanted to do woodwork in school but was not allowed. As a girl she was expected to do needelwork. She refused.

Yet here we are enjoying her expressive artistic wooden vessels. There are not many female wood turners in the world but she turned into one by a strong yearning to work with wood. Maybe it ever grew stronger because she was refused in school. Who knows. Life is a mystery.

When a gallery owner by chance saw her woodshed filled with her turner stash, he asked if he could exhibit them. The rest is history. Now Eleanor exhibits her amazing wood work all over the globe. Do not miss out on seeing her exeptional artistry up close if you are in Stockholm.

/Jimmy

 

IMG_2959 IMG_2960 IMG_2961 IMG_2962 IMG_2963

DELA

New York design of mind

0

IMG_2936

C-3PO as a table ? Dramaticly shiny and futuristic as a 80´s George Lucas movie at The Future Perfect on 55 Great Jones St

Jag älskar New York City. Mitt förhållande till The Big Apple inleddes när jag var 17 år. I år blir jag 50,  så för mig är det den mest varaktiga relation jag haft i mitt liv.Vem blir inte kär i denna stad när man går igenom Central Park West till East när allt prunkar av grönt mitt i denna betong&tegel metropol. Att fritt få promenera överallt i denna stad är som att sticka in fingrarna i kontakten på det mest upplyftande vis möjligt.

IMG_2937The heart of  Central Park, The Bethesda Terrace was first introduced to me long before I got here in movies like Hair from 1979.

IMG_2939

Midtown Manhattan meaning the central part between uptown and downtown which you find in most large cities in America. Midtown Manhattan is largely a theater mecca for me. This visit I saw the long running  true story musical about Carol King and her rise to stardom called Beautiful on W 124th 43rd St. I was there to admire James Harkness that I have previously seen in the Color Purple on Broadway when I was doing a report for Swedish TV travel show När&Fjärran 7 years ago.

IMG_2940

The great pond in Central park East where you can sail away.

IMG_2941

The rhododendron was really showing off in the park…

IMG_2942

…..as well as in the flower arrangement at the Met. Love it!

IMG_2943

Wanted Design Exhibit is located on 11th Ave on downtown Manhattan.

IMG_2944

Love running into for me new and exciting clothes stores with a curated content like the mens Hotoveli on 271 West 4 th St

IMG_2945

The magic of material love. Uma Wang impress me with patterns&fabrics.

IMG_2946 IMG_2947

Everyone talks about Soho&Broadway being empty. Many stores&buildings are without occupancy and it is showing. But then again…business as usual.

IMG_2948

My blogfriend and trend oracle Stefan Nilsson and I  put on our biggest smiles and went on a gallery coctail evening in Soho. First stop Cappelini on cool adress 152 Wooster St

IMG_2949-Oh no! Im in this photo……?

IMG_2950These chairs stayed with me from the exhibit at The Future Perfect gallery. Se who did what and more about the San Francisco, Los Angeles and New York showrooms  of Future Perfect here.

DELA

SENASTE PÅ BLOGGARNA

Ännu en sevärd klockpresentation, fast i ett helt annat spektra, förra veckan, med anrika IWC Schaffhausen på Rutabaga. Skandinaviske Brand Director Edwin De Vries lyfte...

Så här års är det bara till att njuta och gå ut i trädgården och plocka blomsterfång av det som bjuds. För att verkligen...

Raka linjer i alla ära, men med en välvd form eller ett valv kan hela utrymmet få en skönare känsla. Förr brukade jag kalla...
Annons