SENASTE ARTIKLARNA

Bond, Cay Bond with a license to analyse.

2

Cay Bond

IMG_1846

För att lyssna till Cay Bond och hennes analys 2017 har jag tagit mig till hotellet Ett Hem i Stockholm. Cay Bond, journalist, författare, och curator är Sveriges mest erfarna trendanalytiker. Hon analyserar samtiden genom att ”ta pulsen på marknader, granska beteende mönster och förhållnings sätt till genomtänkta produkter och tjänster anpassade till vår sköra samtid”

Cay Bond måste vara coolaste namnet någonsin givet en levande person i min mening. Cay har ständigt haft full koll på allt som händer inom mode&inredning, trender&tendenser världen över. Mest känd för gemene man genom TV4 Nyhetsmorgon där hon rapporterat från de internationella modescenerna.

Cay grundade modemagasinet Clic (vilket jag köpte vartenda nummer av)  och startade programmet Modemaffian på TV4. Cay Bond började arbeta som agent för Promostyl trendbyrå 1978 (!)  Promostyl startades i Paris redan 1966 och var den första  Trend Agency, Trendbyrå eller som det då kallades : Tendens Byrå (Bureau de Style et des Tendances) i världen. Någonstans på vägen så har ordet tendens  förlorats och ordet trend blivit mer använt i dessa sammanhang. Men det tar vi en annan gång.

Cay Bond lanserade under 80-talet dagens utformning av trendinformation i Skandinavien som innebär att forska i sociokulturella strömningar i samhället och tolka alla kulturyttringar. Cay föreläser på universitet och högskolor och arrangerar egna föreläsningar som denna som jag nu får lyssna till på Ett Hem.

Mrs Bond har även varit Sommarvärd i Sveriges Radio. Författare till Bordel de Mode, kläder som kultur och personligt uttryck (2003), In Fashion (2005), Drottning Silvias Festklänningar (2006 beställd av Kungliga Sottet) Teaterns Kläder, (2008), Dröm och Mardröm (2012) Stilikon och filantrop (2017) som precis publicerats i samband med en utställning med Marianne Bernadotte´s Haute Couture samling.

 

IMG_1848Vardagsrummet där jag sitter och insuper den underbara miljön. Ett Hem är interiört skapat av Ilse Crawford.

IMG_1847

Dukat för 11 personer i biblioteket på Ett Hem.

Vi som samlats på Ett Hem för att lyssna till tendensanalysen bjuds till det vackra dukade bordet i biblioteket. Cay beskriver betydelsen av konst och kultur och hur den inspirerar vårt hanterande av cyberspace. Bond öppnar sin presentation med rubriken REVOLT i rött på storbildskärm som matchar de röda inslagen i talvan du ser nedan av Amerikanska konstnären Kerry James Marshall, vars utställning på The Met Breuer curerades av Ian Alteveer  som beskriver konstnärens verk  ”Marshall’s work illustrates the American experience as unimaginable without black history and culture. Through the tropes of traditional painting—portraiture, landscape, and other narrative modes—he builds a conversation around visibility and invisibility. The result is a stunning body of work that is both intimate and monumental.”

Cay visar även  denna video där konstnären talar om sin retrospektiva utställning och sitt konstnärskap.

KJM-WEB-IMAGESignifikativ för vår samtid enligt Cay Bond är Beijing födda Ai WeiWei som just ställt ut på  Gallerie Forsblom i Stockholm som väl ingen missat hans framfart och kulturgärningar. Har försökt följa hans Instagram men han postar så mycket tidvis man blir lätt vimmelkantig. Hans avtryck på världen går ej att missta sig på likväl hans kamp mot den kinesiska censuren.  Konstnären Jean Michel Basquiat tar även Cay upp som levde 1960-1988 vars självporträtt du ser här nedan.

Jean-Michel-Basquiat-SELF-PORTRAIT-(HARLAP)

Om du som jag blir nyfiken på den unge graffitti målaren Jean-Michels liv så rekommenderar jag filmen av Juilan Schnabel om hans liv som rätt och slätt heter Basquiat. Filmen handlar om konstnärens liv som ändras fullständigt när han kommer i kontakt med Andy Warhol (som spelas av David Bowie!)  Från att ha levt på gatorna i New York blir han en framgångsrik målare med utställningar över hela världen. Han dör tragiskt av en överdos, endast 27 år gammal.

Nästa inflytelse rika konstnär som tar Cay upp under sin rubrik Revolt 2017 är Marina Abramovic som ägnas en stor retrospektiv utställning på Moderna Muséet i Stockholm. Jag har just sett den och jag rekommenderar den starkt oavsett vad man gillar för typ av konst eller inriktning eller aldrig har sett en utställning någonsin (!)  Marina Abramovic utställning The Cleaner på Moderna Muséet är öppen till 21 Maj.

04Prose-master768

Om du inte hört talas om Marina Abramovic så kanske du sett Sex in the City där installationen du ser ovan var med i ett avsnitt. Verket The house with a ocean view på Sean Kelly Gallery på Manhattan i NYC, där Marina flyttade in under en vecka och var beskådad dag som natt när hon utan att tala och äta bodde i dessa rum. Ja – det är slaktarknivar fästa på stegarna.

Att lyssna till Cay Bond fyller mig med inspirerade tankar. Välfyllt blir även mitt anteckningsblock som var plats försetts med på bordet där vi sitter. Jag får så mycket att googla och fördjupa mig i när jag kommer hem i allt som vi blivit bjudna på, av vilket jag bara tagit med en bråkdel här.

IMG_1856

Avslutningsvis blir vi  bjudna till lunch i Orangeriet. Ner för trappan till trädgårdens nivå. Här är så underbart vackert. Vi blir bjudna på skreitorsk och till det goda grönsaksanrättningar. Jag får sitta bredvid Cay till lunchen och får möjlighet att ställa lite frågor. Alla samtalar om vad vi fått höra och njuter av den goda maten och detta vackra glasrum.

Allt ger mig så mycket inspiration och tankar jag kommer lära mig mycket av. Det blir inte bättre än så. Nu skulle jag avsluta passande med en drink. En martini, shaken not stirred.

TACK CAY BOND

/Jimmy

 

IMG_1845Öppen spis och gråmålade träpaneler på Ett Hem.

IMG_1849

Franska tulpaner och jag i entrén på Ett Hem i Stockholm där interiören skapats av Studio Ilse och Ilse Crawford

 

 

 

DELA

Vad skall jag tänka på före installation av mitt trägolv?

0

 

Idag är goda råda billiga. Helt gratis faktiskt. För dig som skall lägga in trägolv : lyssna och lär av golv proffset Vegard Slåtta som jag intervjuar här. Foto av Per Magnus Persson

 

DELA

Boutique hotell och strandliv i Tel Aviv

2

IMG_1731

Tel Aviv sedd från Yafo/Jaffa visar stranden som sträcker sig utmed hela viken. Precis som i Rio&Barcelona så är beachen en central och viktig del av innerstaden.

 

IMG_1738En molnig men skön kväll på takterassen på The Poli House Hotel med sin fina pool. Härifrån ser man ut till havet.

IMG_1739

The Poli House Hotel som är inhyst i en minutiöst renoverad Bauhaus 30 tals byggnad är interiört designat av Karim Rashid vars former ofta förknippat med, för svenska förhållande, starka färgval. På The Poli House är det möbler&textiler som står för det starka färgerna medans golv och tak är vita och grå toner. Väggarna har delvis fått special ritade mönster.

IMG_1740Från hiss till dörr är korridorerna givna inglasade tapet motiv och färgstarka dörrar samt digitalt numrerade rum.

IMG_1741

De centrala trapphuset hänger en skulptural pendel armatur. Bottenplanets  sittmöbel och bord special ritat för The Poli House Hotel av Karim Rashid blir till en unik tavla uppifrån trapphuset.

 

IMG_1736

I lobbyn och längst upp finns dessa underbara kokongartade pod fåtöljerna.

Thepolihouse

På gatuplan har golvet ett OP/Optical Art mönster som gör att ögat luras. De svarta linjerna mot vit botten som på 60 talet var så populärt. Det är mycket i Karim Rashids interiörer som minner om 60 tals formgivning blandat med nutida former.

IMG_1742

För att ni inte skall tro att alla byggander är super renovarade och fixade till perfektion så är det bra att se dessa hus på gatan Allenby som är så snyggt slitna och bedagade som jag blir så sugen på att få fixa iordning och flytta in i. Tel Aviv bjuder på kontraster konstant. Från perfekta skyrisers till rena getto feelingen på en och samma gata ibland. Då menar jag inte att detta är getto utan något mitt emellan skyriser&getto.

IMG_1743

Naturligtvis finns oerhört slitna fasader som påminner om stadens begynnelse. I min mening så otroligt vackert. Min vän den internationella dansstjärnan Talia Paz som är känd i Sverge för att ha jobbat i Cullberg Baletten med Mats Ek poserar på min inrådan här i öppningen efter vi sett en suverän dans föreställning med koregrafi av Roy Assaf på  vackra teatern Suzanne Delall som alltid (!) har dansföreställningar. Teatern ligger i den vackraste och mest pittoreska delen av Tel Aviv som är själva kärnan där staden började och heter Neve Tzedek.  Du kan inte missa allt mys här om du vill få en unik upplevelse i Tel Aviv. Tack Talia!

IMG_1755

Jag checkar in på Brown Beach Hotel nära stranden som precis som The Poli House förvaltas av The Brown Hotels som i skrivande stund har 4 hotel i Israel. 3 hotell i Tel Aviv ett i Jerusalem och ett i Kroatien.

IMG_1744

Snyggaste heltäckningsmattan jag någonsin sett. Det grafiska mönsteret på golvet går igen i hela hotellet. Mest som heltäckande mattor men även som lösa langetterade/kantade mattor ovanpå stengolv.

IMG_1745Precis som i entrén så har min suite som jag uppgraderats till (!) en starkt gul superstilig soffa med vackra detaljer. Den är stor som en större enkelsäng och jag kryper upp här och sitter med datorn nästan var gång fastän det finns arbetsbord tänkte för dylikt. Något man glömt är uttag i denn suite…Precis som om man missat att alla behöver ladda allt från  telefoner till ipads och medhavda musikanläggningar.

IMG_1747

Sober kosmopolitisk urban inredning är min beskrivning. Den överestämmer inte alls med hur man beskriver stilen man skapat på hotellets hemsida dock.

IMG_1748

Intergrerade blandare/kranar och svart vitt tema i badrummet.

IMG_1749

Härliga handukar och morgonrock som väntar gillar jag. Att efter badkars badet sätta på sig morgonrock och hälla upp ett glas vitt är lyxigt.

IMG_1750 IMG_1751

Sovrummet är svartvitt genomgående förutom de gyllene annanas formade bordslamporna. Denna snyga matta med sitt mönster gör rummet. Sängens raka form och oerhört sköna madrasser gör att jag inte ville kliva ur sängen. Att kunna stänga ute allt ljus om man vill är viktigt på hotell och det har man tagit fasta på här. Halva rummet är gardin draperat vilket även ger en mjuk skön ljudbild då både golv och väggar är textilförsedda så fungerar det oerhört ljudisolerande.

IMG_1752

IMG_1734

Brown Beach Hotel erbjuder härliga frukostar i olika former. Prova något nytt här och ta inte vanlig kontinental frukost. På bordet ovan är dukat med jachnon som är en oerhört välsmakande brödform bakat med margarin som man äter med olika grönsaks tillbehör. Så gott i min mening.  För allt i världen missa inte att smaka shakshuka som du kommer finna nästan överallt. Se bilden nedan. Ät det som frukost eller lunch. Denna äggrätt är en sann favorit för mig och alla har sitt sätt att servera den.

IMG_1730

Shakshuka som är pocherade ägg i en tomatsås med grönsaker finner man i olika versioner i Tel Avivs rika restaurang liv.

IMG_1753

Standpromenaden i Tel Aviv är så full av vackra platser att se havet och sköna sittplatser att jag blir helt lycklig. Allt är tänkt på här från stadens sida.

IMG_1754

Tel Avis satsar starkt på att bli The Nonstop City vilket ibland är sant och samtidigt blir komiskt när jag sitter på frukost en lördag morgon som är en normal sabbath i den judiska tron på ett internationellt hotell som Brown Beach Hotel och de säger att kaffe maskinen inte är på idag pga av sabbath, vilket är lite svår förståligt för en svensk. Då man istället för min dubbel espresso erbjuder turkiskt kaffe så gillar jag läget och njuter kardemumma kaffe.

Yafo

Kontrasterna stad Tel Aviv – Yafo/Jaffa har så mycket att bjuda på av skilda slag att jag känner att jag kommer med säkerhet tillbaks. Att havet sen är så närvarande i stan är för mig något som jag räknar som en enorm tillgång. Att både få stad, kultur och beach på samma vecka är ultimat för mig.

DELA

Tydliga golv trender

0

 

Trä passar ju lika bra på väggar som på golv. Lyktan är min design för Jimsch och bilden är tagen av Per Magnus Persson.

DELA

Norsk golv deal till Sverige

0

 

 

Processed with VSCO with b1 preset
Gulvdeal blev Golvdeal i Sverige. Golvföretaget startade och ligger ännu kvar i vackra Notudden där jag är för att spela in instruktion och reklam film. Blilden är från Gulvdeals familjeägda lokaler i den vackra byn vid älven.

Tog mig med bilen till Notudden som ligger några timmar sydväst om Oslo. Möter upp med Celeste från svenska Golvdeal för att spela in instruktions&reklam film för Golvdeal som öppnar i Sverige.

Golv deals idé är att underlätta  att köpa säkra och välkända produkter till absolut lägsta pris med omgående leverans. I sortimentet finns golv från Tarkett, Kronoflooring, Nordic Flooring m.fl. Golvdeal köper direkt från dessa världsledande tillverkare för att du skall få lägsta möjliga pris. Trä- parkett- och laminatgolv lagerhålls sedan

Processed with VSCO with b1 preset
Golvdeals lager i Notudden är en vacker gammal industribyggnad jag skulle vilja bygga om till bostad….

i Norge för omgående distribution. Denna enkla affärside har lett till att de  idag är en av Skandinaviens största webshoppar för trägolv. Hela idén är ju genial för oss som letar golv. Att finna allt på ett och samma ställe till bästa pris och få det hemlevererat på enklaste sätt.

IMG_1645

Bilden på mig tog Celeste Campbell från Svenska Golvdeal. De andra bilderna i inlägget har jag fotat.

Så här ser jag ut när jag förklarar hur Anna Nicole Smith låg i H&M reklam som gjorde att Normännen körde av vägen. Ja, kul måste man ha på jobbet. Det blir helt enkelt bättre i rutan om man ser hur kul man har  och vi var här för att spela in instruktion och information/reklam som berättar om hur man bäst tar hand om allt från att lägga in golv till vilken luftfuktighet olika golv behöver. Allt för att Golvdeal öppnar i Sverige och för att ge så mycket info som möjligt till alla som skall köpa golv. Vegard Slåtta med familj som startat och driver Gulvdeal i Norge som har en sån självklar kunskap om golv och hur man bäst lägger in och sköter dem för att få dem långlivade. Hållbarhet är bäst för alla i längden. Visste du att du inte skall städa ditt trägolv för ofta, det pratar vi om här.

För att allt skall bli så bra som möjligt när du lägger in ditt golv skall du tänka på att ,  klicka här så får du matnyttigt för dig som skall lägga in nytt golv.

Naturligtvis så fick jag skrattspel under inspelningen när jag inte  först fattade vad möbeltassar heter på Norska. Vet du ? Kolla på min Facebook sida så kommer du få svaret.

Om du är ute för att söka golv så missa inte alla bra frågor och svar på deras golvguide på Golvdeals hemsida som vi delar med er där.

Tack till hela gänget på Gulvdeal i Notudden och till Celeste & Dennis från Svenska Golvdeal

 

Go tur!

 

/Jimmy

DELA