Växthuset Växa

1
Växthuset-Växa-SkånskaByggvaror

REKLAM. Detta inlägg presenteras i samarbete med Skånska Byggvaror.

Växthuset Växa står nu på plats i vår trädgård. Med ett växthus ser vi framemot att starta upp våren tidigare och förlänga skörden från höstens odlingar. Men kanske viktigaste av allt är det en plats fylld med ro och njutning mitt ute i det gröna!

Växthuset-Växa-Fröodling

Tankarna och längtan efter ett växthus har varje år de senaste decenniet dykt upp någon gång i januari när jag sitter med frökatalogerna framför mig. Det är så mycket jag vill odla men inser också att familjen ska dela utrymme med dessa frösådder under en hel massa månader. I mars brukar det se ut så här i våra fönster, och det är ju hanterbart. Men marstomaterna ska omskolas en hel massa gånger och växa till sig ordentligt innan de kan flyttas ut i slutet på maj. Och då har vi en djungel i både matsal, vardagsrum och arbetsrum. Ibland helt omöjligt att hitta fram till matsalsbordet och när man väl gör det har man ingen aning vem man har som matgäst då grönskan fullständigt tagit över.martin

Växthuset-växa-markarbete

Martin och jag började kika runtolika sorters växthus och när vi nosade upp det fina hybridrummet från Skånska Byggvaror blev vi verkligen exalterade. Det var det vackraste vi hade sett och stilen gifter sig oerhört bra till vårt hus byggt 2007 och kompletterad med sin utbyggnad 2014. Växthuset som är 17,5 kvm passar in som en perfekt volym centrerad ca 3 meter ifrån altandäcket.

Martin började med att gräva ut, lägga markduk och därefter sätta plintarna som reglarna ligger på. Därefter fyllde han på med makadam, stenmjöl och singel för att skapa en bas för det som så småningom ska bli till ett golv i växthuset.

Växthus-växa-Trädgård

Trädgård-HannaWendelbo

Poolinspiration-HannaWendelbo

När vi funderade på placeringen av växthuset tog vi hänsyn till altandäcket med poolen och hur övrig tomt hos oss ser ut. Vår tomt är formad som en tårtbit med grannar längs ena långsidan och en allmäning med en liten bäck på den andra sidan. Växthus i den här storleken anses vara Attefalls-hus och kräver en bygganmälan hos kommunen. Vår målsättning är att växthuset ska utgöra en avgränsning av poolområdet och också fungera som en del i att forma mikroklimatet i trädgården.

Växthus-Växa_skånska-byggvaror

Växthuset Växa består av virke i gedigen obehandlad furu som gör att man kan måla det i den färg man själv väljer. Efter en strykning med impregnering, därefter grundmålning och sedan två omgångar vit färg, allt inhandlat med ett stort leende hos vår lokala färgfackhandel, var det dags för montering.

Växthus-växa-montering

Snickarna Torbjörn och Peter kom hit en tidig morgon och körde igång bygget tillsammans med Martin. I rask takt växte bygget fram i trädgården. Så fort i bland att jag inte trodde mina ögon!

växthus-Skånska-byggvaror

Rätt var det var var det dags för taket och jag fick i ett snabbt ryck fixa en taklags-krans. Ett så här stort ögonblick måste firas, även om Torbjörn och Peter tittade lite förundrat på mig. Men har man gått och längtat i 10 år efter ett växthus så bli man hjärtans glad när man kommit så här långt!

Växthuset-växa-montering-tak

Växthus-Skånska-Byggvaror-montering

Glastaket kom på plats i ett nafs!

Växthus-Skånska_byggvaror-montering

Och därefter monterades glasskivorna på sidopartierna. Martin fick låna spikpistolen och var glad som en speleman!

Växthus-montering-spikpistol

Skånska-Byggvaror-växthus-montering

Skånska-Byggvaror-inspiration

Det var en märklig och mäktig känsla att vakna upp på morgonen och inse att det faktiskt stod ett växthus i trädgården. Jag odlar mycket sommarblommor i mina frösådder, men har en längtan efter att odla mer ätbart. Under massa år har jag följt Sara Bäckmo med Skillnadens Trädgård och Johannes och Theres Wätterbäck som driver Farbror Grön. Med ett växthus ökar möjligheterna stort att kunna testa lite mer av den fantastiska kunskap de bjuder på i blogg, Instagram och podden Två odlare emellan.

Poolinspiration-Växthus-HannaWendelbo

Första kvällen med ett växthus var helt omtumlande härlig. Självklart invigde vi det med att käka kvällsmaten där hela familjen. Och vi satt länge och bara njöt av att kunna sitta ute inne.

Kvällsmys-Växthus

Förutom att använda växthuset till odlingar är det en njutningsplats i trädgården. I anslutning till växthuset planerar vi nästa sommar att bygga ett utekök så man har närheten mellan odling, matlagning och matplats. Vi har redan nu känt in så att platsen fungerar med dessa funktioner, men nästa år kommer vi göra det snyggt också!

Kräftskiva-i-Växthus

Det är onekligen helt underbart att ha ett glashus mitt i trädgården där man kan sitta och njuta av att mörkret faller runt omkring och stjärnorna börjar tändas på himlen. Växthuset har blivit vårt nya favoritrum, där vi redan nu har skapat massa fina minnen att bevara i hjärtat!

Växthuset-Växa-SkånskaByggvaror

Nästa minne som ska skapas i växthuset är en kransbindningsworkshop som jag anordnar den 28 november. Jag tänker tända kaminen, fylla växthuset med levande ljus och sedan med en liten skara gäster binda fina kransar i material plockat bara runt husknuten. Kan bli hur mysigt som helst!

 

// Hanna Wendelbo

 

 

 

 

SparaSpara

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + sex =