Växthusdrömmar!

0

Denna dimmiga, råa helg har jag nästan uteslutande ägnat åt att drömma växthusdrömmar. Jag har letat inspiration, fyllt på en Pinterest-mapp, funderat på stil och storlek och kommit fram till ett gäng slutsatser. Mer om det längre ner.

Växthusinspiration_Hakesgard_Krickelin

Jag har länge drömt om ett växthus, gärna i en engelsk stil, stomme i trä, vitmålat. Eller kanske ännu hellre ett vackert personligt byggt av gamla udda fönster. Jag har avundsvärt drömt om ett hus som Marie på Hakesgård har, här vackert fotograferat av Krickelin. Men så hittade jag en bok i bokhyllan, ”Det grönskande växthuset” av Inger Palmstierna, och började läsa i den.

”Avstå inte från ett växthus bra för att du inte har råd med ett drömhus. Växthus som köps billigt på stormarknad ger också otroligt mycket glädje.”

Och det är ju så sant! Det är ju faktiskt odlandet jag vill åt! Så jag fortsatte in hos nyss nämnda Krickelin, vars stil är så avslappnat inbjudande. Just detta är ingen ”billig variant” från en byggmarknad, men attans så fint!

Växthusinspiration_Krickelin

Så här vill man ju ha det! Så snyggt med svarta aluminium profiler mot det gröna.

Växthusinspiration_Krickelin_vår

Men det är ju inte heller helt fel med ett mindre. Bilderna på detta växthus i Krickelins tidigare boende är ju helt legendariska. Man skulle kunna börja med ett litet för att prova sig fram och sedan skaffa sig ett till?

Växthusinspiration_LivingByWSedan snubblade jag in hos Weronica hos Living by W och läste hennes kloka resonemang om växthusdrömmar. För mig, precis som hon henne, så är jag ju ute efter den där platsen i trädgården som gör våren lite tidigare och vintern lite senare. Platsen där jag kan odla tomater på sommaren, driva upp sommarblommor tidigt på våren och vinterförvara olivträd och pelargonior. En plats att njuta på. Jag vill också kunna sitta ute i min trädgård en dag i februari och njuta i solen med en kopp te.

Så efter helgens funderingar landar min växthusdröm i:

  • ett 15 kvm stort växthus, med öppning på långsidan
  • svart aluminiumprofil, ingen murad vägg
  • till att börja med ett golv av singel, som jag sedan kanske lägger ett vackert vintage tegel på
  • odling i krukor och kärl (ej i marken)
  • många hyllor för att få plats med alla frösådder

Det HÄR har jag kikat på, skulle kunna bli väldigt fint hos oss!

Växthusinspiration_Trädgård

Trots allt är det ju odlingen jag vill sätta i centrum. Det blommiga och romantiska står växtligheten för. Precis så här lite buskigt och yvigt vill jag att miljön runt omkring ska se ut, med blommande zinnior och höga solrosor. Är du nyfiken på min frölista när det gäller blommor hittar du den här.

Blir ganska härligt, eller hur?

/Hanna Wendelbo

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × fyra =