Trädgårdens life-hack just nu: Fröinsamling!

0
Fröinsamling

Fröinsamling är den smartaste vägen till en blomstrande trädgård. Om det blir en dag i sena september då det inte regnar från morgon till kväll så är det helt rätt att ägna sig åt bästa life-hacket just nu: att samla in fröer. På så sätt säkrar man upp näst års blomster nästan helt gratis.

Solroshäck_HannaWendelbokungsca

Tidigt i våras anlade jag en ny rabatt. När det kommer till nyanläggning av odlingar så har jag helt slutat gräva. Jorden i min trädgård är på tok för tung och lerig och de flesta växterna drunknar här om jag sänker ner dem i jorden. Istället gör jag som Sara i Skillnaden gör:

  1. Jag lägger ut ett tjock lager med kartong och tidningspapper.
  2. På detta läger jag ett första lager som består av småklipp av pinnar, grenar och grova gamla utrensade döda perenner.
  3. Nästa lager jag slänger på är vad som finns i komposten, det måste inte vara fin jord utan det går bra att ta det som ligger där.
  4. Nästa lager är ett generöst lass av hästgödsel som jag hämtar hos vänner som har en hästgård.
  5. Det sista lagret är finare planteringsjord som är lätt att peta ner plantor och frön i.

Den nyanlagda rabatten ser ut som en lång upphöjd jordkulle och är perfekt att odla allt möjligt i. I denna rabatt petade jag ner förkultiverade plantor av solrosor, blåklint, vädd, jätteverbena, vallmo och rosenskära. (Ja, och att jag är beroende av olika blommor i mitt skapande är väl ingen nyhet som har kikat på senaste tapetkollektionen Blomstermåla…)

Rosenskära

Solrosor_på_rad

Solros_Trädgård

Solrosorna är nog de jag är absolut gladast över. Kunde inte ana att det var så härligt att ha en häck av solrosor! När jag sitter i det intill liggande växthuset med min förmiddagskaffe hör jag hur småfåglarna kvittrar och mumsar på solrosfröna och har det lika ljuvligt som jag har det.

Blåklint

Blåklinten provade jag en ny variant på där blommorna skiftade i hela den blå-lila-rosa färgskalan. Av dem har jag skördat rikligt av sedan midsommar, snacka om tacksam blomma! Men så här i sena september kände jag att det bara såg för risigt ut. Fröställningarna stod och skymde de gracila rosenskärorna och när jag kikade bakom böset såg jag att den grekiska vädden faktiskt var på gång med ytterligare ett flor.

Blåklintsfrö

För att försöka mig på att få lika härlig blåklintsodling nästa år, skördade jag frön så det stod härliga till. Helt sonika knipspade jag av fröställningarna och samlade upp i kaffe filter. Det har varit så fuktigt så länge nu att i vissa frökapslar hade redan frön börjat gro och det var som mina plantor i dem. Aldrig sett tidigare!

Fröinsamling_Kaffefilter

I kaffefilterna får fröerna ligga och torka upp ordentligt, sedan förpackar jag dem i lite mindre påsar och gör kuvert av tapetbitar. (såklart…!) Samlade in frön av min tvåfärgade ringblomma och zinnia också, de fröerna brukar har hög grobarhet.

Kaffefilter_för_fröinsamling

Jag knipspade av ett par fröställningar av solrosorna också, jag vill gärna återupprepa den ljuvliga solroshäcken nästa år! Är du nyfiken på vad jag brukar så i trägården varje år, läs gärna detta inlägg Trädgårdsdrömmar & Frösådder.

Skördetider_fröinsamling

På våren har många trädgårdsföreningar fröbytardagar, och jag har även några år bytt med trädgårdsvänner på Instagram och även det har varit så roligt och givande. Nästa vår kommer jag förhoppningsvis komma laddad med massa härliga och roliga fröer! Bästa trädgårds-life-hacket, eller hur?

 

// Hanna Wendelbo

 

 

SparaSpara

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + nio =