Regnbågens alla färger ryms i min trädgård.

1

I min trädgård får alla sorters växter och blommor plats. Ibland tänker jag att jag ska ha en vacker vit trädgård som Vita Sackville-West´s Sissinghurts eller en helt grön och formstark trädgård i Ulla Molins anda, men nej, det är bara att inse det kommer aldrig att hända. Jag älskar alldeles för många olika plantor i hela regnbågens färgskala och alla är välkomna här hos mig!
Designbloggarna_Pride_HannaWendelbo

Chilin är den växt som startar upp odlingssäsongen med sin frösådd i slutet på januari. Jag sår på tok för många varje år, och tappar alltid bort lappen med namnet på under våren, så styrkan på denna lilla röda gynnare får alltid bli en överraskning. Ibland kryllar smaklökarna ihop sig och skapar andnöd, svett och tårar vid förtäring och inbland är den bara så där svalt lite kittlande het.

Designbloggarna_pride_Chilli

Ringblommorna flyttar in där de känner för. Oftast i en spricka i en odlingsbänk där tränger den fram. Sitter och skriker och ropar på helt fel plats och stör hela ordningen av vackra rader av sallad (grön och röd), rädisor, persilja och dill. Och jag älskar den så förbannat mycket att jag förlåter den allt och låter den självklart stå kvar och skapa kaos.

Designbloggarna_Pride_Ringblomma

Lejongapet är en riktig diva i rabatten. Jag frösår den brett i ett för litet tråg, samma visa varje år. Fröna är så försvinnande små så jag har ingen chans att se hur mycket det blir, och för mycket blir det varje gång… Sedan står de där, taniga, ynkliga, pyttiga och glor på mig argt och säger: -Hörru, vi ska få egna rum när vi är tillräckligt stora, det står det faktiskt på fröpåsen. Ja ja säger jag och försöker flytta de alldeles för små och pyttiga små lejongapsbebisarna till egen kruka, varpå jag nästa dag lyckas vattna ihjäl dem. De som överlever, tar plats och växer sig större och större för varje dag tills jag till sist planterar ut dem i rabatten. Där står de sedan och trivs och trivs och växer sig stora och blir till större buskar och exploderar i alla möjliga olika sorters färger. Jag tittar till dem och känner ömhet och tacksamhet inför de tjusiga primadonnor de har blivit.

Designbloggarna_Pride_Lejongap

Murgrönan är stark, stabil och trygg. Levererar år efter och år ynglar gärna av sig till nya plantor både inomhus och utomhus. Murgrönan är basen, den man kan lita på när man behöver något till utfyllnad och grund i vilken bukett som helst året om.

Designbloggarna_Pride_IvyBlåklinten är självklar i trädgården med sin ruffsiga och busiga uppsyn. Redan till midsommar börjar den blomma och slutar inte förrän frosten har varit och nypt den i knoppen flertalet gånger. Självsår sig på ställen där han trivs, men är inte hur lättflörtad som helst. Flertalet gånger har blåklinten fått stå modell för tapetdesign jag har ritat. Passar ju in så bra med någon som är både gracil och fluffig på samma gång. Dessutom har den så förtjusande knoppar.

Designbloggarna_pride_Blåklint_BlåDen lila blåklinten som är ny för mig i år, ligger där lite yrvaket och trotsigt och hävdar sin självklara nya rätt i trädgården. Lite förvånad själv över sin färg, men fruktansvärt nöjd över att vara så himla speciell och gullad med. När man plockar in i bukett står hon länge. Och postar jag en bild på Instagram med den lila blåklinten och hennes vänner är det en given like-raket, och det vet hon om.

Designbloggarna_pride_blåklintAlla är de otroligt fina var för sig, men tillsammans tycker jag ändå att de är som bäst. Det är olikheterna och kombinationerna som gör trädgården spännande och intressant, den  som ständigt skänker mig ny inspiration i mitt skapande. Jag gillar olika helt enkelt.

Designbloggarna_Pride_Flowers

Ta hand om er!

// Hanna Wendelbo

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =