Paradis till salu!

2

Hannu Sarenström, mat- och trädgårdsinspiratören, är på väg att lämna den magiska plats som kallas Posseska Gården 1 i Hällekis på Kinnekulle. Denna plats som han jobbat med i 17 år och som flertalet av hans otroligt inspirerande böcker handlar om kommer inom kort komma ut till försäljning. Tomtarean för trädgården ligger på 5950 kvm och huset är 162 kvm stort och rymmer 6 rok.

Av en händelse passerade vi förbi när det var öppen trädgård och tog tillfället i akt att njuta av denna plats. Jag blev rörd in i hjärteroten av trädgårdens skönhet och även väldigt emotionell över att trägårdens skapare nu skulle lämna denna oas.

När Hannu kom ut genom dörren var jag faktiskt tvungen att fråga honom om just detta, hur det känns att lämna ett livsverk, något som är så starkt förknippat med honom. Han svarade tämligen osentimentalt och härligt, att det var dags för honom att dra vidare. Så här mitt i livet ville han få möjlighet att skapa ännu en plats. När jag frågade honom om det skulle bli spännande att skapa en ny trädgård i Danmark, men annan odlingszon än på Kinnekulle, tittade han nästan förvånat på mig och sa: -”men jag kämpar inte med odlingszoner och klimat, jag odlar ju inget konstigt och exotiskt.” Jag kände att just det uttalandet var så extremt befriande och gick därefter runt i trädgården med den tanken i huvudet. Hannu kunde dock tänka sig att kanske testa att odla ett fikonträd eller två på sin nya adress i Danmark…

Det kanske är just det som gör trädgården så makalöst vacker, att den inte är konstlad. Den är inte duttad med för att lura odlingszoner hit och dit. Allt växer, kraftigt och i överdåd, inramat av grusgångar med midjehöga buxbomshäckar. Ett paradis att vandra runt i för stor som liten.

Älskar hur han jobbar med de röda färgklickarna här och var. Själv har jag nästan inte en enda röd blomma i min trädgård. Tycker nästan att det blir vulgärt hos mig. När ett stort parti jättevallmo blommade på försommaren i min rabatt i tomterött var jag på väg att gräva upp dem med en gång. Tur att jag inte gjorde det, jag är beredd att ge dem en ny chans.

Snyggaste trädgårdsstöket hittar man hos Hannu.

Även finaste skyddet för rådjur (antar jag) runt köksträdgården hittar man här. Så fint gjort med störarna i marken, ett par tvärslår och sedan fyllt med ris in emellan som växtstöd för pumpa, ärtor och tomat. Genialiskt, eller hur?

Löken på tork mot husväggen.

Och gult, den andra viktiga färgen i trägården (förutom allt det gröna då!) Så häftigt att uppleva en så personlig trädgård.

Jag hoppas så att en bra person tar hand om detta vackra paradis. Att det blir någon som förstår värdet i denna egensinniga plats. Att det blir någon som tar upp trädgårdshandskarna och försiktigt med ömsint hand förvaltar denna plats. Utgångspriset på 3,4 milj känns helt rimligt. Tydligen är det visningar av huset under första veckan i september. Om man är nyfiken på hur det ser ut inne i huset kika in på Hannus Instagram: @hannusbilder där han frikostigt delar med sig av de avundsvärt vackra rummen.

Jag är så tacksam över att jag fick uppleva detta paradis med sin skapare på plats. Tänker att jag ska anamma Hannus osentimentala sinnelag, det är inte så dumt att vara pragmatisk då och då. Längtar redan efter att se vad han kommer hitta på på sin nya destination.

// Hanna Wendelbo

SparaSpara

SparaSpara

2 KOMMENTARER

  1. Tack för härligt bildsvep, Hanna! Det känns nästan som om man själv gått i den trädgården efter att ha tagit del av den under många år i böcker och bilder på olika sätt. Jag läste om försäljningen och tänkte nog lite som du – hur kan man lämna? Jag tenderar att bli sentimental vid avsked – och det kan man väl för all del tillåta sig – men kraft framåt låter härligt! Det skall bli spännande att följa Sarenströms vidare äventyr – liksom dina i höst. Ha en fin vecka!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − sju =