På luktärtsfestival hos Cecilia Wingard i Rugerup

0

Hos Cecilia Wingår i Rugerup, några mil norr om Höör, mitt i Skåne pågår det Luktärtsfestival i 6 dagar till. Ett besök hos Cecilia kan jag varmt rekommendera! Vi åkte dit hela familjen denna regniga dag, och som alla vi trädgårdsälskare vet så blir alla trägårdar ännu vackrare i regn! Rugerup_DesignbloggarnaCeciliaWingard_Designbloggarna_1CeciliaWingard_designbloggarna_5Luktärtsdrottningen Cecilia hörde jag för första gången talas om tidigt i våras när jag så gärna ville lyckas med mina luktärter denna säsong. Förra året gick det väldigt bra, jag hade luktärtor in i november, men det kändes som mer tur än skicklighet. Av en händelse snubblade jag in på ceciliawingard.se och läste hennes såtips om luktärter och sedan hade jag turen att träffa Cecilia på Villamässan i Malmö och köpte frön av henne. Jag kunde knappt tro mina ögon när jag 2 veckor efter sådd hade 22 plantor som stack upp ur jorden. 22 frön sådda, 22 plantor som tittade upp, 100 % grobarhet, det har jag aldrig tidigare varit med om! Dessutom anmodar hon att man sätter ut plantorna tidigt på året under väv, de klarar nämligen ner till -10. Gissa om det underlättade hemma hos mig när jag ännu en vår trånsjukt gått och längtat efter mitt växthus!

När så Cecilia dök upp på min blomstermandala workshop i Landskrona blev jag så smickrad över att jag skulle kunna tillföra henne något. Med sina luktärtsfingrar gjorde Cecilia en av de pilligaste blomsterbilder jag någonsin har skådat och förstod att det här var den typen av kvinna man gärna tar rygg på. Luktärter_DesignbloggarnaLuktärt_CeciliaWingard

Under Luktärtsfestivalen har Cecilia halvtimmeslånga föreläsningar i odlingarna där hon berättar alla fascinerande historier om de olika luktärtssorternas tillkomst och upphovsmännen (och en kvinna!) bakom alla magiskt vackra blommor i trädgården.

Korta_luktärter_Designbloggarna

I trädgården kan man uppleva alla dess olika sorter, långa och korta varianter, fluffiga och släta, och i alla dess olika färger. Jag hittade ett antal nya favoriter och köpte 6 nya sorter som jag ser framemot att testa nästa säsong. Sparar man bara fröerna i frysen så håller de väldigt länge!

Luktärtsfestival_Designbloggarna_5 Svarta_luktärter_designbloggarna Luktärt_designbloggarna_6CeciliaWingard_Designbloggarna_3Fluffig_luktärt_designbloggarna Luktärtsfestival_Designbloggarna

Ett enkelt kärl fyllt med fladdriga luktärter, kan det bli så mycket vackrare?

Om du inte hinner iväg till Luktärtsfestivalen innan den tar slut, var inte orolig, alla fröerna går att klicka hem i Cecilias webbshop när den öppnar igen för säsongen den 1 december.

// Hanna Wendelbo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × tre =