Norrvikens Trädgårdar- ett blommande paradis!

1

Norrvikens Trädgårdar, som ligger något stenkast från Båstad, kan vara en av Sveriges vackraste trädgårdar. 1905 kom Rudolf Abelin till Norrviken och blev betagen i landskapet. Platsen är magnifik med Hallandsåsens sluttningar och raviner som gör trädgården så speciell, men även med makalösa utsikten över Laholmsbuktens skimrande vatten.

Norrviken är en synnerligen speciell plats för mig då jag tillsammans med mamma och syster firat många skolavslutningar i denna trädgård. Möjligt är att mitt trädgårdsintresse tog fart precis här, jag älskade att bada i Ulla Molins Gröna Rum som fanns i trägården när jag var liten. Jag var så fascinerad av vattnet, det bruna teglet och de formklippta buskarna. Allt indränkt i skimret av ett långt stundande sommarlov och tusen dagar av solsken och lycka. Samma nämnda syster hade även sitt bröllop här, så nog är det en plats som sätter spår.

Trädgårdarna, som är sju till antalet, har inte alltid varit så vackra som de är idag. Det har varit en lång historia av olika tankar om platsen. Men jag kan säga att jag aldrig någonsin har upplevt Norrviken så vacker och tjusig som just nu!

Norrviken_Villan_Designbloggarna

Villa Abelin är blickfånget när man vandrar upp i den långa allén från parkeringen. Numera är villan så oerhört smakfullt inrett att bara den är värt ett besök.

Norrviken_violruta_Designbloggarna

Längs gången upp mot Villa Abelin växer stjärnflocka i massor och ovanför svävar violrutan. Så inspirerande! Måste genast inkörskaffa violruta och samplantera med mina stjärnflocka!

Norrviken_Designbloggarna_Abelin

På vägen upp passerar man Rudolf Abelin himself. Så vackert med den låga lavendelhäcken  med den höga jätteverbenan som leder upp mot den silverglänsande bysten. Idag tror jag att han är mycket nöjd över hur hans park utvecklas.

Norrviken_Trädgård_Designbloggarna

Direkt till vänster om Villa Abelin hittar man den första stilträdgården, Vattenträdgården. Vattnet uppe från Hallandsåsen leds genom hela trädgården och ger en stillsam och meditativ känsla till anläggningen. Den enorma hortensiahäcken som ramar in platsen är något av det mest mäktiga jag någonsin har upplevt. Jag och mitt 6-åriga Lilla S var helt hänförda och ville inte lämna platsen, vi utforskade varenda vrå av detta himmelrike.

Norrviken_Hortensiahav_Designbloggarna

Helt otroligt att hortensian kan ha så många olika nyanser. Vi blev så sugna på mjukglass där vi gick runt och utforskade.

Norrviken_Designbloggarna_13

RosaHortensia_Norrviken_Designbloggarna

Norrviken_BlåHortensia_Designbloggarna

Norrviken_Designbloggarna_12

Norrviken_Hortensia_Designbloggarna_1

Ett av de mest fantastiska tillskotten i trädgården är Biträdgården. Här har man planterat växter som främjar binas houngsproduktion och placerat ut de vackraste bikupor man kan tänka sig. Dessutom fanns det dräkter till utlåning så att jag vågade låta barnen gå nära och kika på de arbetsamma bina. Helt genialiskt och så pedagogiskt. En egen bikupa åker genast upp på min trädgårdsönskelista! Jag fick en burk honung med mig hem och den ska jag njuta av i novembermörkret och minnas tillbaka till denna underbara sommardag.

Norrviken_Designbloggarna_7

Norrviken_Designbloggarna_10

Norrviken_Designbloggarna_11

Norrviken_Designbloggarna_8

Nere i ravinen är det härligt djungligt och spännande för både stor och liten att promenera. Klätterträdet som jag älskade när jag var liten var större och pampigare än någonsin.

Norrviken_Designbloggarna_5

Norrviken_designbloggarna_3

Norrviken_Designbloggarna_4

Norrviken_Designbloggarna_2

Norrviken_Designbloggarna_1

Norrviken_Designbloggarna_6

Norrviken genomgår nu en nysatsning och det gläder mig verkligen. Känner respekt inför hur man vill utveckla parken, med bland annat 2 växthus och biträdgården tog jag genast till mitt hjärta. Lite sorgligt tycker jag ändå att inte Ulla Molins Gröna Rum tas hand om, men jag kan förstå att det kan vara svårt att integrera en trägård anlagd 1961 i de tankar som finns om sekelskiftes stilen. Och jag tillhör den skaran som tycker att man ska utveckla, givetvis med respekt för platsen, men det måste också passa den moderna människan och våra behov. Behov som är större än någonsin när det kommer till att få uppleva blommor och blad på riktigt nära håll. Jag längtar redan efter att komma tillbaka till Norrviken, gärna tidig höst, jag vill se hur träden i ravinen byter färg och bryter av mot ett gråblått hösthav. Antar att det är helt magnifikt!

Norrviken_Designbloggarna

// Hanna Wendelbo

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 4 =