5 Formex Favoriter

0

Formex, den stora inredningsmässan som lockar besökare från hela Norden har i veckan ägt rum i Stockholm och det har väl inte undgått någon? Mässan återkommer två gånger per år och kan väl liknas vid ett vattenhål där inköpare, stylister, utställare, formgivare minglar i en härlig gröt. Och årets upplaga var inget undantag från den regeln!

Jag har lunkat gång upp och gång ner för att vaska fram fem favoriter på mässan, alla med koppling till det gröna rummet, inomhus eller utomhus.

FormexFavoriter_StaffanHolmBeatrice glasvas i större modell för Village, design Staffan Holm.

Inför mässan skickade Village ut ett nyhetsbrev där de förklarade att de egentligen inte hade några nyheter utan ville jobba vidare med de produkter och utveckla dem som lanserades tidigare år. Ett smart grepp, att förfina och förädla. Jag har den lilla vasen Beatrice i samma serie och den är riktigt fin. Öppningen på den är långsmal vilket gör den perfekt att sätta i fönsterkarmen och låta solen leka i vattnet och glaset. Den större modellen får inte plats i fönstret, men ljuset kan leka lika fantastiskt vackert fortfarande, vilket du ser på den dramatiska bilden stylad av alltid lika stilistiska Joanna Bagge. Dessutom är jag förtjust i att glasvasen är tillverkad i Sverige.

Formex_Favorit_ByMalevikRio tapet av By Malevik

På mässan syntes i alla montrar med självaktning en stor monstrera. (Mer om den gröna uttrycken på mässan kommer i en trendspaning längre fram.) I montern hos By Malevik, vilket såg ut som den perfekta tolkningen av den Peter Pan-trend som TrendStefan just nu missionerar, dvs mycket färg, exotiska djur, gröna stora växter och ett stort mått av lekfullhet. En favorit hos mig blev By Maleviks tapet då den verkligen prickar mitt i, tar ut svängarna och sticker ut i mängden. Kändes befriande!

Formex_Favorit_OurGreeneryTable Garden, Odlingskärl från Our Greenery

Jag älskar odla, kanske mest för att det är så häftigt att se saker växa och det är jag inte speciellt ensam om. Gillade verkligen detta runda kärl, som man odlar helt underhållsfritt. Man sår en gång och sedan skördar man, visst låter det genialiskt? Hur det går till? Jo, man odlar i Agar, en japansk gelmassa, där de bifogade fröerna av tex rädisa och ruccola utvecklar sina rötter i. Växterna hämtar sedan sitt behov av vatten i denna massa och behöver inte vattnas. När man sedan skördat sina växter, stjälper man ut gelmassan och rotresterna på komposten och gör i ordning en ny laddning. Mer närodlat kan det knappast bli, jag vill prova!

dixie_hannas_grona_rum_4

Puffar tillverkade i återvunnen PET från Dixie.

Jag var nyfiken på dessa puffar redan före mässan och de gjorde mig inte besviken när jag fick klämma och känna och provsitta dem. TrendStefan har ett avsnitt i sin trendspaning som har fått namnet Waste, och han menar på att det företag som inte tar ett klimatansvar 2017, inte är värda att vara med i branschen. Förutom att puffarna är tillverkade i återvunnen PET, vilket är bra i sig, så gör materialet att de står emot både en del regn och solsken och är det perfekta inredningsalternativet utomhus.

Formex_Favrit_CopenhagenSeed

Ekologiska och biodynamiska frön från Copenhagen Seeds.

Min absoluta favorit på mässan blev fröerna från Copenhagen Seeds. Montern var så otroligt fin med bara ett stort skåp, fyllt med de snyggaste fröförpackningarna man kan tänkas. Copenhagen Seeds drivs av Signe Voltelen som är arkitekt i grund och botten men numera en äkta urban farmer. Företaget har varit igång i två år, men att ta fram fröerna har hon jobbat med i mer än tio år. Sorterna är framtagna för att vara riktigt kraftiga växter och att de ska vara lätta att ta frön ifrån. Det smarta i kråksången är att förpackningen funkar att återanvända och där i lägga sina insamlade frön från den uppdrivna växten. Signe hade fått många nya danska kunder på mässan, men jag hoppas innerligt att svenska återförsäljare snart tar sig an konceptet. Fröerna är utvalda för att hålla med bibehållen grobarhet under minst två år så man behöver inte bli orolig att de blir gamla och man behöver plocka bort dem från butiken. Jag fick med mig två olika sorter från Signe som jag verkligen ser framemot att testa, kanske kan jag till hösten dela med mig av någon av sorterna till någon vän som också vill prova?

Så, det vara mina fem favoriter från mässan, är du nyfiken på vad mina bloggkollegor på Designbloggarna föll för kolla in #selectedbydesignbloggarna på Instagram.

 

/Hanna

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − fem =