3 fantastiska trädgårdsskapare du inte får missa!

0

Vi skriver den 8 mars i kalendern och då vill jag lyfta tre fantastiska trädgårdsskapare som jag ständigt inspireras av. Gemensamt för dem alla är att de i förutom har enorm trädgårdskunskap även har en estetisk anslag i grunden, och detta märks sannerligen i deras magiska trädgårdar!
Marie_Mandelmann_Designbloggarna

MARIE MANDELMANN

Det är väl ingen med minsta lilla odlarintresse som har missat torsdagskvällarna med Mandelmanns på TV4 den senaste tiden? Många är vi som har fascinerats av det liv paret Mandelmanns har skapat på sin gård Djupadal på Österlen med ekologisk odling och självhushållning. När vi var och besökte gården på sensommaren så var det inte främst odlingarna som jag fastnade utan för själva trädgårdsstrukturen och hur rummen var uppbyggda i trädgården. Strama former målades med en fantastisk palett av busiga blommor, ätligt och dekorativt i en magisk mix. Maries konstnärliga ådra gör trädgården till den den är, ett mästerverk helt enkelt.

Ulla_Molin_Robild_Almbacken

ULLA MOLIN

Som den skåning jag är har jag sedan jag varit liten varit medveten om namnen Ulla Molin och Signe Persson Melin, men det är först de senaste åren som jag verkligen har förstått de bådas storhet och vilka förebilder de är och har varit för trädgårdsvärlden. Jag bara älskar, och vi är många med mig, den ikoniska vattenspegeln med en matta av kattfot runt om som Ulla Molin anlade i sin egna trädgård i Höganäs. Det röda teglet som ramar in det hela tillhör mina första trädgårdsminnen, hemma i mitt barndomshem löper en gång från grinden och in till huset av just denna röda tegelsten som är så karakteristisk för nordvästra Skåne. Jag vet hur den där stenen känns under fötterna, jag vet hur den luktar när det har regnat, jag vet hur myrorna älskar att smita ner i håligheterna. Bilderna ovan är lånade från två andra fantastiska trädgårdsidoler, Eva Robild och Maria Dremo. Gå in och följ @mariaalmbacken på Insta genast!

Tasha_Tudor_Designbloggarna

TASHA TUDOR

Tasha Tudor var en omtyckt och firad barnboksillustratör som levde och verkade utifrån sitt hem i Vermont, USA. Hennes trädgård var som en dröm om en ruffsig, romantisk engelsk cottage trädgård, fylld med rosor, riddarsporrar och pioner. Hennes trädgård var en ständig inspirationskälla i hennes kreativa skapande. Ritandet och trädgårdsarbetet gick hand i hand, och det är verkligen en förhållningssätt jag kan relatera till. Det händer ganska ofta att jag väljer blommor till min egna trädgård bara för att de är så inspirerande i form och färg, de bara står och ropar på mig att de vill bli avbildade.

Har du märkt en annan gemensam nämnare för dessa tre ikoner? Jo, alla är kvinnor. En dag som denna väljer jag att lyfta trädgårdsmadammer, de manliga skaparna får nog utrymme. Något som ofta provocerar mig så jag håller på att gå av på mitten. Listan på mina kvinnliga trädgårdsidoler kan jag göra milslång, men jag sparar dem till årets 364 andra dagar.

 

/Hanna Wendelbo

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − 9 =