Lucka 19: Vinn 3 värdekuponger på tidningen Faktum!

0
Faktums nya nummer #184// Bild: Faktum

Idag är det endast 5 ynka små dagar fram till jul, det är den 19 December. Designbloggarnas julkalender har just denna dag fått äran att samarbeta med den otroligt viktiga tidningen Faktum. Faktum är en gatutidning i Götaland som säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap. Tidningens innehåll baseras till stor del till sina försäljarna. Tidningens vinkel är därför ett utanförskap i samhälletPå bilden ovan ser ni den senaste utgivna numret som handlar om Tarana Burke som grundade rörelsen #Metoo. Mer om rörelsen kan du läsa hos –> mig <–.

Bild: Faktum

Varför Faktum är så viktigt är för att människor i socialt utanförskap ska kunna ha ett jobb. Enligt tidningen så ska detta betyder mer än pengar. Det kan vara ett steg till att ordna sitt liv, att ha någonting att göra. Faktum skriver att det handlar om att ta ansvar, planera sin vardag och att skapa sig rutiner. De skriver tydligt på sin hemsida att sälja tidningen är ett jobb, inte välgörenhet.

Faktum kom ut första gången i September 2001 och inspirerades av den brittiska gatutidningen Big Issue. Tidningen grundades i Göteborg av aktivisten och sociala entreprenören Maria Hanseblad, fotografen Mario Prhat och journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo. De två sistnämnde blev även tidningens två första chefredaktörer. De första försäljarna hittades på Göteborgs parkbänkar och utanför systembolaget. Efter 2001 började Faktum utöka sig och skapa mer för människor i socialt utanförskap. 2004 arrangerade Faktum Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. 2007 avslöjade  Faktumatt kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster.

I varje nummer intervjuar Faktum en aktuell kändis och granskar politik och företag. Tidningen bevakar kultur och nöje och skildrar de viktigaste samhällstrenderna. Faktum är Sveriges största gatutidning och blir allt viktigare. Hemlösheten ökar, nya grupper ställs utanför bostadsmarknaden och i socialt utanförskap. Därför tycker jag att ni ska klicka in er på Designbloggarnas Instagram för att tävla om 3 värdekuponger på tidningen Faktum!

 

Lycka till// Greta

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − fem =