Lucka 19: Vinn 3 värdekuponger på tidningen Faktum!

0
Faktums nya nummer #184// Bild: Faktum

Idag är det endast 5 ynka små dagar fram till jul, det är den 19 December. Designbloggarnas julkalender har just denna dag fått äran att samarbeta med den otroligt viktiga tidningen Faktum. Faktum är en gatutidning i Götaland som säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap. Tidningens innehåll baseras till stor del till sina försäljarna. Tidningens vinkel är därför ett utanförskap i samhälletPå bilden ovan ser ni den senaste utgivna numret som handlar om Tarana Burke som grundade rörelsen #Metoo. Mer om rörelsen kan du läsa hos –> mig <–.

Bild: Faktum
Varför Faktum är så viktigt är för att människor i socialt utanförskap ska kunna ha ett jobb. Enligt tidningen så ska detta betyder mer än pengar. Det kan vara ett steg till att ordna sitt liv, att ha någonting att göra. Faktum skriver att det handlar om att ta ansvar, planera sin vardag och att skapa sig rutiner. De skriver tydligt på sin hemsida att sälja tidningen är ett jobb, inte välgörenhet. Faktum kom ut första gången i September 2001 och inspirerades av den brittiska gatutidningen Big Issue. Tidningen grundades i Göteborg av aktivisten och sociala entreprenören Maria Hanseblad, fotografen Mario Prhat och journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo. De två sistnämnde blev även tidningens två första chefredaktörer. De första försäljarna hittades på Göteborgs parkbänkar och utanför systembolaget. Efter 2001 började Faktum utöka sig och skapa mer för människor i socialt utanförskap. 2004 arrangerade Faktum Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. 2007 avslöjade  Faktumatt kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster. I varje nummer intervjuar Faktum en aktuell kändis och granskar politik och företag. Tidningen bevakar kultur och nöje och skildrar de viktigaste samhällstrenderna. Faktum är Sveriges största gatutidning och blir allt viktigare. Hemlösheten ökar, nya grupper ställs utanför bostadsmarknaden och i socialt utanförskap. Därför tycker jag att ni ska klicka in er på Designbloggarnas Instagram för att tävla om 3 värdekuponger på tidningen Faktum!   Lycka till// Greta

Kattkafé

0
Kattkafé mitt i Tokyo

Promenerandes genom Akihabara, Tokyo kunde vi se flera skyltar som gjorde reklam för kattkaféer. Såklart var vi tvungna att prova, med eller utan kattallergi skulle jag dit. I Akihabaras höghus trängdes kaféer, spelhallar och restauranger så man tog hiss upp till kattkaféet. Kanske inte låter så märkligt men det är något jag inte upplevt förr. Känns så hemlighetsfullt när du måste leta dig till rätt dörr för att komma in i en hall där du tar hissen upp till tredje våningen för att gå på ett kafé.

Mitt i lejonkulan
Om man väl är inne i ett kattkafé så är det bara att gå all out. Det i form av kattöron. Ingen skam!
Utsikt mot gatan
Katterna hängde mest i träden och sov, katter va? vilka party poopers.
Lillasyster
Titta, en till uttråkad katt!!! Det var rätt kul, även fast dem borde satsa på hundkaféer istället.
<3
Här har vi typ den enda roliga katten som tyvärr var upptagen av ett annat sällskap. Typiskt! Jag skojar, det var en upplevelse att besöka kattkaféet även om visiten var 10 min lång och vi var tvungna att springa ut innan vi var tvungna att betala mer. Inte av snålhet men det räckte med tid. // Greta

Halloween i Tokyo

0
Halloween i Shibuya

Den bästa kvällen i Tokyo var Halloween-kvällen i Shibuya. Området är som Tokyos version av Time Square, en bättre version tycker jag va. Kolla in Instagramkontot @shibuyameltdown. Denna kvällen var Shibuya fullpackat av utklädda människor och vi stack ut i våra tradiga kläder. Som Lundabo fick jag lite Valborgs känsla när jag spejade över trottoarerna och fick se Pikachu och Nemo som shotade genomskinlig vätska ur en plastflaska.

Shibuyas poliser

Poliser fanns överallt och verkade rätt oberörda av massorna. I den största fyrkorsning turades poliserna om att släppa fram varsin hord av människor från ett håll för att sedan stänga igen med gula band. (Se den otroligt kassa bilden ovan) Poliserna fungerade lite som rödljus.

IKEA-mannen
Vi sitter och väntar på Anna med familj som vi ska äta middag med när vi ser Ikea-mannen. Efter Balanciga släppte en lyxväska som liknade en kopia av den vanliga Ikea kassen startades en rörelse som började skapa olika klädesplagg av Ikea kassen som en liten protest mot överprisat mode. Här har vi Ikea modet mitt i Tokyo. Tveksam på om detta var en utklädnad eller inte?
Hundprins
Om man var riktigt smart så räckte det att klä ut sitt gulliga husdjur istället för att klä ut sig själv. Hundprinsen fotas av mig + 10 pers under denna bilden.
Spirited away no face
En majoritet av utklädnader under kvällen var svårplacerade. De flesta var bara utklädda, typ till dödskalle farbror, helt rosa klädda eller blodiga. Man blev därför riktigt glad när man såg en karaktär som man kände igen. Här har vi tre no Faces!
2 maids
Ett tag gick vi bakom två killar som klätt ut sig till sexiga maids. Ofta stoppades de av andra killar på gatan för att tillsammans hånskratta. Det är så löjligt att det fortfarande är en sådan jävla showstopper att killar, på skoj, väljer klassiska sexiga utklädnader för tjejer. Det är ett sådant hån!! Jag lovar att alla tjejer egentligen vill klä ut sig till en rolig karaktär men det sitter en liten jävel i huvudet och säger att man framförallt måste vara snygg på halloween. Det härligaste att få gå runt och se så många glada utklädda människor på samma gång. Det är väldigt speciellt att vara en del av en folkmassa som inte har en utvald destination utan som planlöst går runt för att kolla på varandra. Det kändes så fint när främlingar tog varande om midjan för en bild, det visade uppskattning på något sätt. // Greta

Tokyo 2017

0
Här har vi mig utanför en butik som bara bestod av maskiner med leksaker, sådana som finns på Ica med godis i.

Jag är hemma igen, nu mera en stolt ägare av 500 bilder från resan. Vi har hälsat på hos min moster Anna i Tokyo. Vi stannade i en vecka men hann turista för fyra. Resan har inneburit mycket tempel, spelhallar och, tyvärr, grönt kallt te. Vad är grejen med kallt te som inte är iste, vidrigt!

Moster Anna
Moster Anna var reseledare vilket var tur eftersom det hade gått värdelöst utan henne. Hon guidade oss genom frukost, tunnelbana, tempel och restauranger. Tack Anna!!
Tempelet Nanzen-ji i Kyoto
Mer tempel. Varje gång vi besökte ett tempel såg vi flera kvinnor (och några få män) som var klädda i traditionella kimonos. Anna menar att man gör detta när man firar något speciellt stort som hänt i livet, t.ex. förlovning.
Resans största foto offer
Cina mitt i Shibuya den kvällen när Tokyo firade halloween. Gatorna flödade av människor som var utklädda och man skämdes för att man själv inte var det. Mer om det kommer senare.
..och så har vi dem här jävlarna, vinner fan aldrig.
Spelhallarna var guld tycker jag, fantastiska färger. Spelhallarna fanns mitt i stan i området Akihabara som är känt för elektronik, kameror och datorer. Jag kommer lägga ut mer specifika inlägg om Tokyo så ni inte kommer komma undan min resa, det ni. Kom snart tillbaka om du vill spana in halloween i Tokyo. Kram // Greta

Att följa på Instagram

0
@frejawewer

Jag älskar Instagram, det är min bästa grej. Därför blir jag oftast mer imponerad av människor som är skickliga på Instagram. Eftersom jag är hooked på mode så är det sådana insats jag gillar mest. Det känns som modebloggar är en smula passé och att Instagram är den nya plattformen för mode. Instagram blir som en ny version av Pinterest. Här är några av dem som inspirerar mig på Instagram:

Hanna Stefansson @hannastefansson

Bild: @hannastefansson

Här har vi Hanna, en riktigt skarp instapersonlighet. Hanna är både bloggare och fotograf. Jag har börjat använda min basker flitigt efter denna bilden. Du hittar henne också på: hanna.elle.se!

Freja Wewer @frejawewer
@frejawewer
Älskar Freja! (blonda på bilden) Hon är min främsta modeikon!!(LOL, men sant) Störigt att hon är så attans snygg för allt sitter bra på henne. Freja är en modell och bloggare från Danmark.  

Emili Sindlev @emilisindlev

Foto: @emilisindlev

Denna bilden är från Roskilde??!?!?! Vem har på sig detta på Roskilde? jaja, skitsnygg är hon iallafall och riktigt fin stil. Dock lättare för en mega dunder brud att ha på sig gamla blommiga klänningar än för t.ex. mig. FUSK! 

Wasima Ayad @vvasima

Foto: @vvasima
Wasima är stylist och dj, hon jobbar med artister som Linda Pira och Cherrie. Wasima påminner mig om Lana del Rey i musikvideon till Ride<– Min soft spot. Wasima kör helt på sin egen grej och därför gillar man henne extra mycket. Hon producerar mycket rörligt material på insta, anledning till dålig bild ^. Följ dem. Kram// Greta