Tjolöholms slott, en perfekt sommarutflykt.

0

slottet2

Bild: Tjolöholms slott, fotograf Thomas Carlén

Strax utanför Kungsbacka, Halland, ligger det fantastiska Tjolöholms slott, ett av Sveriges yngsta. Det är byggt i elisabetansk stil med mycket inspiration från arts and craftrörelsen som då var stor. Slottet är ritat av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Då hade det elektricitet, spektakulära duschar och en jättedammsugare som drogs av hästar runt slottet. Ett mycket modernt slott.

slottet8

Duschen, med vattenstrålar från alla håll. Bild: Tjolöholms Slott, fotograf Jenny Nensén.

Trädgården är utformad på så sätt att närmast slottet är den stram och tillrättalagd, men ju längre bort från slottet du går så anpassar den sig mer till det omgivande landskapet. Det gör att slottet ser ut som om det har vuxit upp ur naturen. Väldigt fint. Trädgården håller just nu på att göras om, bli mer lik hur den var från början. Ett jättearbete som jag vet att de som arbetar i trädgården har längtat efter och som de nu äntligen får göra.

Årets sommarutställning är en trädgård ritad av Hannu Sarenström, han var en av domarna i trädgårdskampen.
Utställningen pågår 29 maj-31 augusti, öppet varje dag kl 10.30-17. Vill du läsa mer? Klicka här.

Detta är ett väldigt vackert resmål och ta gärna med badkläader då det finns en badstrand precis vid slottet. Det finns även café, lunchrestaurang och rum att hyra. För den som gillar natur finns det många fina vandringsleder runt Tjolöholms Slott.

Nedan följer bilder tagna av Thomas Carlén för Tjolöholms Slott.

slottet3

Havssidan

slottet4

Havssidan från andra sidan sett

slottet7

Utsikten mot havet.

slottet10

Den söta, fina, idylliska grindstugan.

Tjolšholm pŒ midsommar

Midsommarfirande har de varje år på slottet. Många besökare. I år var jag och min familj där tillsammans med 5000-6000 andra. Galet men bra!

Så vart ni än bor i landet, lägg till Tjolöholms Slott på er utflyktslista. Det är väl värt ett besök och har du väl varit där, kommer du vilja återvända många gånger. Det lovar jag. För att se deras kalendarium klicka här.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + tretton =