Stockrosornas hemstad?

0

Bilder: Egna.

Jag kom precis hem ifrån en liten tripp till Danmark. Jag och min lilla familj gjorde under tre dagar några utflykter. Här berättar jag om den första. Vi åkte över med färjan från Varberg till Grenå och hade då en halvdag att hitta på något. Vi hade lite olika alternativ att välja mellan, men jag hade aldrig varit i Ebeltoft och ville verkligen själv se staden som jag hört så mycket om. Det tar ca 30 minuter att köra från Grenå så det är nära, ja allt är ju nära i Danmark egentligen. Vi åkte dit!

Ebeltoft är en över 700 år gammal hamn- och handelsstad. Mycket pittoresk med massor av gamla hus som kantar kullerstensgatorna. Hantverksbodar konkurrerar med souvenirbutiker och glasscaféer längs gågatan som är ett måste att strosa på. Ett stenkast därifrån ligger ”Fregatten Jylland”, världens längsta träskepp, som stod klart 1860.

Det som slog mig när vi gick genom staden var att vart man än vände sig, så såg man stockrosor, ”Alcea rosea”, i alla möjliga färger. De växte verkligen överallt och de passar så otroligt bra in i den här miljön där man liksom vandrar tillbaka i tiden. Som att gå i en filmkuliss, fast det är på riktigt.

Så om du har någon timme eller två över när du är i närheten- åk förbi Ebeltoft. Väl värt ett besök.

stockrosor2

Min lilla familj på väg upp för gågatan. Så här vackert är det längs hela gatan.

stockrosor1

Hur genuint och danskt känns inte detta? Det är så fint med stockrosorna till kullerstenen.

stockrosor5

De är så himla pampiga. Vilket välkomnande.

stockrosor4

Stockrosor på led. Hur många som helst.

Trevlig helg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − 18 =