SENASTE ARTIKLARNA

Fredagsblomman, -En pryl du inte visste att du måste ha.

0

Bilder: CoolStuff.se

Hittade den här avokadokärnhållaren på CoolStuff.se. Den ser till att du inte behöver tänka på något annat än att se till att det finns vatten i behållaren du placerat din ”AvoSeedo” i. Inga fler miniväxthus, plastpåsar, jordfyllda fönsterbrädor eller tandpetsbalanserande behövs. Du bara skalar av det yttersta lagret på avokadokärnan, lägger den i ”AvoSeedon” och placerar den i en skål med vatten. Enklare än så kan det ju inte bli, eller hur?

Eller så gör du så som du alltid gjort!

Vill du läsa mer klicka här.

avoseedo1

Kanske inte världens snyggaste produkt…….

avoseedo2

……men den kanske är fantastisk, vad vet jag.

DELA

Den bästa hortensiatiden är nu! Passa på och njut.

3

Bilder: Egna.

Nu är det verkligen hortensiatid. Både i affärerna som säljer dem, men också i alla trädgårdar runt omkring. Jag tycker själv mycket om hortensian, den är verkligen pampig med sina stora blomklasar.

Precis utanför vår entré finns det ett fult cykelställ. Jag tänkte piffa till det lite och åkte därför till Blomsterlandet i Varberg och gick runt och kollade på allt fint. Jag fastnade direkt för den här hortensian. Den likson viskade Ulrik, Ulrik när jag gick förbi. Så jag var tvungen att ta med den hem. Väl hemma satte jag ner den i en betongkruka. Enkelt och snyggt. hortensian får glänsa.

Så här sköter du din hortensia:

Den behöver mycket vatten och får inte torka ut helt. Sänk gärna ner den i en hink med vatten tills det slutar att bubbla. Hortensian vill stå i sol eller halvskugga. När blomningen är över kan du beskära den och sedan plantera ut den (zon 1-2). Hortensia är kalkskyende, ge inte näring med kalk i. Vid lågt pH-värde blir blommorna blåa, vid högt rosa.

Lycka till!

hortensia2

Just i det här stadiet tycker jag att den är som vackrast.

hortensia3

Ok, erkänner, den gjorde inte cykelstället snyggare, men den tog bort fokuset från det i alla fall. Alltid något! Nu är bara den stora frågan var någonstans jag ska plantera den efter blomningen.

DELA

En enkel sommardukning.

0

Bilder: Egna.

Vi skulle få middagsgäster och då ville jag göra lite fint på altanbordet. Jag gick en runda på jakt efter några pokemons och hittade då jättefina rönnbär. Tänkte att det blir ju perfekt. På vägen hem såg jag hur fin renfanan har blivit, så hem och hämta en sekatör. Jag gick loss på ängen utanför vårt bostadsområde och plockade blommor i bruna, gula, orange och lila toner. Hemma hade jag en glaskruka i brunt, från Cult Design, som jag placerade ringblommor i tillsamman med några blad från vår vinröda alunrot. Blommorna från ängen lade jag bara mitt på bordet. Rikta stjälkarna åt olika håll så alla vid bordet får ta del av blomsterprakten.

Självklart håller detta inte särskilt länge, men då blommorna ligger platt på bordet märks det inte så mycket att de börjar sloka efter ett tag.

Detta går att göra med nästan vad som helst, men riktigt sköra blommor är bäst att hoppa över. De kommer att vissna alldeles för fort.

sommardukning3

Här ser man hur jag placerat blommorna i en rad mitt på bordet. Man ser också hur jag har korsat stjälkarna. Vasen i mitten smälter fint in i helheten.

sommardukning2

Underbara färger.

sommardukning1

Närbild! Så enkelt att göra och så effektfullt.

DELA

Helsingfors över dagen. Hur var det?

0

Bilder: Egna.

Åkte med familjen på en Helsingforskryssning. Vi gick av båten klockan 09.30 och var tillbaks ombord 17.30, så det var en hel dag i Helsingfors. Det här är vad vi upplevde där.

helsingfors7

Började med den vita katedralen. Väldigt vacker tycker jag. Men blev lite förvånad när vi gick in. Insidan motsvarade inte utsidan, men ändå ett måste att se om du åker till Helsingfors.

helsingfors4

Promenerade sen till stora gatan, Esplanaden. In på en liten sidogata ligger Fazer café. Ett otroligt ställe. Snacka om att man vill äta upp hela affären. Mums.

helsingfors3

Helsingfors bjuder på många fina affärer och gallerior. Men handlade något gjorde vi tyvärr inte. Iittala har också sin Flag ship store där. Men blev tyvärr inget shoppat den här gången.

helsingfors2

Här den ganska så nya serien Ruutu. Snyggt!

helsingfors1

Kolla höjden på vasen. Cirka en meter hög. Priset glömmer vi. :) Stubben bredvid är en form som användes vid produktionen.

helsingfors5

I den lilla parken som skiljer de två körbanorna åt hade den japanska konstnären Yayoi Kusama klätt in ett 30-tal träd med det här prickiga tyget. Det blev verkligen ett blickfång. Vill ni se mer av henne så ställer hon just nu ut på Moderna museet i Stockholm. Läs mer här.

helsingfors8

Efter en snabb lunch begav vi oss iväg mot Designmuseet. På vägen passerade vi det här huset. Kunde inte låta bli att ta en bild. Vilken härlig färg.

helsningfors9

Väl inne på museet möttes vi av massor av fin finsk design. Här sittmöbler av Alvar Aalto.

helsingfors10

Specialutställningen handlade om Eero Aarnio och hans fantastiska verk. Han är idag 83 år gammal.

helsingfors11

Min favorit är sittmöbeln ”Pastil chair”. Den låga gröna i hörnet.

helsingfors12

Den här bilden på en av hans gigantiska krukor ( och min dotter) får avsluta min Helsingforsresa.

Staden bjuder på mycket fin arkitektur och allt vi upplevde gjorde vi till fots. En stad väl värt ett besök.

 

DELA

Hur får jag fjärilarna till min trädgård?

0

Bilder: Blomsterlandet.

De allra flesta av oss gillar fjärilar och många vill att fjärilarna ska besöka deras trädgårdar. Men hur får man då fjärilarna att lockas in i trädgården? Det finns några knep. Fjärilar gillar nektar, skyddade lägen och värme. Så lyckas du med att skapa soliga, skyddade rum i din trädgård med blommor fyllda av nektar, kanske med stenar nära växterna som lagrar värmen, då kommer fjärilarna.

Vad finns det då för blommor som lockar till sig fjärilar? Jag ger er några exempel nedan.

Syrenbuddleja (kallas också för fjärilsbuske)

Lavendel

Röd rudbeckia

Kaprifiol

Heliotrop

Blomstertobak

Chokladblomma

Jätteverbena

Timjan

Salvia

butterfly2

Syrenbuddlejan.

butterfly3

Mångas favorit, lavendel.

DELA