SENASTE ARTIKLARNA

Veckans blomma- Fallskärmsranka.

0

Bilder: Egna.

Efter en härlig midsommarhelg är det återigen dags att utse veckans blomma. Den här gången blev det den coola fallskärmsrankans tur. Det är en växt som bildar långa rankor som det så småningom kommer grön-vita blommor på. De liknar verkligen små fallskärmar, så det är enkelt att förstå hur den fått sitt namn.

Skötsel: Fallskärmsrankan, ”Ceropegia sandersonii”, är otroligt lättskött. Den trivs i ett ljust fönster och ska vattnas sparsamt. Jorden ska torka ut mellan vattningarna, så ungefär en gång i veckan skulle jag säga är lagom, beroende på hur varmt man har det hemma och hur soligt växten står. Svag dos av gödning.

Du kan antingen välja att låta växten hänga ner för krukan, så som jag har det, eller så låter du den klättra upp för en ställning. Den kan behöva lite hjälp på traven. En nära släkting till fallskärmsrankan är lyktrankan, ”Ceropegia woodii”. Mer känd som hjärtan på tråd.

Ceropegia_sandersonii1

Grönt och vitt. Det gör mycket att leka med olika höjder och kontraster. Skapar en spänning. Stora blad- små blad, böjda linjer- raka linjer och så vidare. Rakudollen är formgiven av Lisa Hammar Posse.

DELA

Glad midsommar önskar jag er med årets midsommarkransar.

0

Bilder: Egna.

Årets midsommarkransar har jag bundit av köpeblommor. Lite fusk men så blev det i år. Det gröna har jag dock plockat tillsammans med min dotter.

Kransen ovan är dotterns, hon ville ha en rosa krans, så då är det klart att hon skulle få det. I den har jag lindat in några rankor av plätter i luften, krukväxten. Ger kransen lite mer liv och rörelse.

2017midsommar3

Årets material. Nejlikor, som jag plockar isär, kvistrosor, spirea, olvon och plätter i luften.

2017midsommar2

Min frus krans, lite dovare i färgskalan tack vare de cremefärgade nejlikorna. Den blev också lite tunnare på grund av att jag kortade av stjälkarna mer. Den blir lite mer kompakt då. Det tar längre tid men jag tycker det är finast. Förvara i en plastpåse i kylen så håller kransarna sig fina tills i morgon. Duscha blommorna ordentligt innan bara.

Vill du veta hur man binder en midsommarkrans har jag gjort en steg för steg manual. Klicka här så kommer du till den.

DELA

Veckans blomma- Pion.

0

Bild: Blomsterlandet.

Veckans blomma den här veckan tror jag är mångas favoritblomma alla kategorier, bondpionen, Paeonia x festiva. Den finns i flera olika färger, men de vanligaste är olika rosa, vita och vinröda toner.

Skötsel:

Pionen vill gärna stå på samma plats år efter år, men den går att flytta, trots att det ibland sägs annat, men om du ska flytta en pion, se då till att jordklumpen är väl tilltagen. Jorden är viktig, den ska vara väldränerad, luftig och näringsrik. Gödsla på våren.

När du sätter din knöl, se till så den inte hamnar för djupt, då kan blomningen utebli. Placera helst pionen på ett soligt ställe, men den kan trivas i halvskugga också. På hösten när den vissnat ner plockar du bort bladen för att förhindra att sjukdomar sprids.

Om du blir sugen på att utveckla ditt pionodlande så tycker jag att du ska införskaffa en trädpion/buskpion. Kinas nationalblomma. Läs mer om den här.

Pionen på bilden heter ”Pink Hawaiian Coral”

Lycka till!

DELA

Fredagsblomman- en flaska Whisky. Skål!

1

Bilder: Egna.

Firade en kompis som fyllde år. Vi skulle ge bort en flaska whisky, men det kändes lite tråkigt att bara lämna över flaskan. Jag tog med mig sekatören och gick på trädgårdsvandring. Ja, eller vandring och vandring, det tar ca 4 sekunder att gå från den ena änden till den andra. Men på den tiden hittade jag både lammöron, alunrot och taklök. Perfekt till min idé.

Vanligtvis gör man bara som en liten bukett och fäster på kanten av flaskan med ett snöre, men jag vill göra något annat. Så fram med limpistolen och i med kontakten. Sen är det bara att börja skapa. När man arbetar med limpistol och blommor är det några saker man bör tänka på. Olika blommor reagerar olika på det varma limmet. För tunna blad får oftast stora bruna limskador, så välj lite kraftigare material att limma. Sen när det gäller att limma på en flaska så fäster limmet inte så bra direkt på glaset, så limma fast materialet på etiketten/etiketterna.

Jag valde att göra två arrangemang på flaskan. Dels för att skapa ett lugnare intryck, men också för att jag tycker att det blir mer intressant för ögat att titta på.

Trevlig helg!

Flaskarrangemang_whisky1

Flaskan i sin helhet.

flaskarrangemang_whisky2

Jag är speciellt nöjd med färgerna. Passar jättebra till flaskan, jag gillar när man gör saker ton i ton, eller i närstående klang.

DELA

Här kommer ett sekatörtips.

0

Bilder: Felco.

Jag vill tipsa om en sekatör. Felco 7. Vad skiljer då den här helt vanliga sekatören från andra helt vanliga sekatörer? Jo, den har ett rullhandtag. Det finns självklart andra märken som också har det, men jag har sedan jag gick på gymnasiet haft en Felcosekatör, som jag faktiskt fortfarande använder, så därför rekommenderar jag det märket. Hög kvalitet från Schweiz.

Vad gör då rullhandtaget för nytta. Jag tycker det är lite svårt att förklara men för att förenkla det så gör det ditt grepp om sekatören stadigare och konstant. Sekatören glider inte i handen när du klipper utan du har kvar ditt grepp hela tiden.

Så jag rekommenderar dig att gå in i en trädgårdshandel och testa en sekatör med rullhandtag. Jag misstänker att du kommer att tycka att det känns konstigt och obekvämt i början, men du kommer inte ångra dig, jag lovar.

Den här går rätt in på önskelistan. Även om min gamla fortfarande funkar är det kanske ändå snart dags att byta ut den, den är ju ändå 25 år gammal.

felco1

Här ser man den kraftiga rullhandtaget som gör att man får ett stadigare och kraftigare grepp när man ska klippa.

DELA