SENASTE ARTIKLARNA

Har du tröttnat på den traditionella julstjärnan? Tänk om.

0

Bilder: Egna.

Är du en av dem som tycker att den vanliga julstjärnan är tråkig och förlegad? Den kanske känns lite uttjatad? Då kanske detta kan få dig att tänka om. Jag har lösningen för dig som på ett enkelt sätt vill förändra en klassiker och skapa något modernt. Med några enkla steg blir detta möjligt, följ bara min beskrivning.

christmasstar1

Börja med att köpa in den storlek och färg som du vill ha, det beror ju helt på var man ska ställa dem. Jag valde vita, helt enkelt för att jag tycker att de är finast och för att vi kommer att ha mycket vitt hemma den här julen.

christmasstar3

Sen skär du av stjälken så långt ner du bara kan och tar bort alla gröna blad. Nu kommer du märka att stjälken börjar blöda en klibbig vit mjölkig vätska som du måste få stopp på. Men det är enkelt, skölj bara stjälken i varmt vatten, då stoppar man växten från att blöda direkt.

christmasstar2

Ställ stjärnorna i passande vaser, fyllda med ljummet vatten. Det blir snyggast att ge varje stjärna var sin vas, då är det lättare att arrangera dem. Byt gärna vatten varje dag i början, då den vita vätskan kan läcka ut i vattnet. Det gör det svårare för stjälken att suga upp det.

christmasstar5Effekten av spegelbilden gör det ännu finare.

Vill ni ha mer inspiration, kolla här, här eller här.

Tänk er massor av snittjulstjärnor i blandade färger på det dukade julbordet, så himla fint! Blanda olika vaser i olika höjder. Sprid ut. Magiskt vackert.

Välj storlek på julstjärnan med tanke på var du ska placera den. Ska du ha de på ett dukat bord- köp låga stjärnor, eller grenade så du kan få ut mer än en stjälk per växt. Tänk bara på att julstjärnor är väldigt känsliga för kyla och drag.

När du handlar din julstjärna, kolla så bladen har en fin färg, att stjälken känns kraftig och att den har rotat sig ordentligt i krukan. Det ser du om du lyfter ur jordklumpen ur plastkrukan, då ska klumpen hålla ihop.

Lycka till och sprid detta så julstjärnan får bättre rykte igen.

DELA

Vår monter på Euroskills 2016, den stack verkligen ut ifrån mängden.

0

Bilder: Egna.

I onsdags åkte jag med mina kollegor till Svenska mässan i Göteborg för att göra i ordning vår skolas monter till Euroskills 2016. Klockan 09.00 på torsdag morgon slogs portarna upp för besökare, och oj så många vi fick. Galet mycket folk. På tre dagar hade mässan över 70 000 besökare och det kändes verkligen som de flesta kom förbi oss.

Vi överöstes av beröm, både från besökare, men även från utställare på plats. Eleverna var jätteduktiga och höll humöret uppe trots att det var så mycket folk.

I montern hade vi två work shops. Floristerna visade hur man gjorde antingen små cupcakes eller blomsterarmband och inredarna fick besökare att hjälpa till med att tapetsera en giraff. Det gick så bra, så på fredag morgon var vi tvungna att rita dit gräs för att giraffen redan då var full. Som sagt, väldigt mycket folk.

Här följer lite bilder från montern.

euroskills2

Slutresultatet, efter en dags arbete med tapetsering och styling av montern så blev vi äntligen klara. Tapeten är från Mimou.

euroskills3

Blomsterhörnan till cupcakes och armband.

euroskills5

Inredningshörnan med en tom giraff i hörnet. Men den fylldes snabbt på i torsdags.

euroskills1

Visst blev den fin. Riktigt kul och något som många som gick förbi stannade upp fotade.

Tack alla kära kollegor och elever som gjorde vår mässvistelse så bra som den var. Nu hoppas vi bara att vi får många nya elever till vår skola.

PS. Vem vann floristtävlingen? Jo, 1:a Finland, 2:a England (min favorit) 3:a Ungern.

DELA

Ses vi på Euroskills 2016 i Göteborg?

0

Bilder: Euroskills2016.

Idag är jag tillsammans med mina florist- och inredningslärarkollegpr i Göteborg för att bygga vår monter på Euroskills 2016. Det ska bli jättekul att äntligen se den inredd, efter veckor av planering. Jag kan redan nu skvallra om att den kommer att skrika av färg. Hoppas på att kunna ta några fina bilder som jag kanske kan blogga om längre fram eller i alla fall lägga ut på instagram.

Euroskills, som pågår den 1-3 december, är Europas största yrkestävling där ungdomar tävlar om att få EM-titeln i yrkesskicklighet. 450 ungdomar från ca 30 länder tävlar i 35 olika yrken. Ett av de yrken det tävlas i är florist. Heja Sverige.

Vår monter kommer att vara precis i samband med tävlingen. Så om du har vägarna förbi, måste du stanna och säga hej. Om du inte kommer på torsdag vill säga, då är jag på Göteborgstripp med mina elever som vann en instagramtävling och får uppleva Göteborg under en dag. Men kom gärna förbi montern ändå.

Entrén är gratis och öppettiderna hittar du här.

2euroskills2016

Tävlingen går av stapeln på Göteborgsmässan och floristerna kommer att hålla till på våning två.

Hoppas vi ses!

DELA

Årets adventsljusstake, mässing och guld i massor.

0

Bilder: Egna.

Årets adventsljusstake blev lite annorlunda. Med mässingstrenden som fortfarande håller i sig så hämtade jag in våra mässingsljusstakar från förr. Arrangerade dem på vår skänk och fyllde på med vita ljus i de flesta, men guldljus i fyra av dem. Sen hämtade jag allt guldpynt som jag kunde hitta och började fylla på mellan ljusstakarna. Ville att det skulle bli nästan för mycket. Som en guldhög.

Det blir väldigt effektfullt och maffigt när man överdriver. Lite barockt. Blanda gärna olika texturer av guldfärg. Det skapar en spänning och en variation i arrangemanget.

2016advent2

Kulor, puckar, snöflingor och istappar var pynt som vi hade hemma. Men vem vet, jag kanske hittar saker att fylla på med.

2016advent1

Närbild och många små minispegelbilder av fotografen. Här ser man också tydligt variationen i texturen, blankt och matt. Men också i formerna. Stor- liten, avlång-rund, yta-volym.

Hur ser din adventsljusstake ut i år? Maila mig gärna bilder. info@floristulrik.se

Ha en fin vecka!

DELA

Fredagsblomman- mycket speciella buketter med ingrediensen ull, och några små tips.

0

Bilder: Egna.

Nu i veckan har floristtreorna på Almåsgymnasiet i Borås, arbetat med buketter i en konstruktion. Konstruktionen har då gjorts av papp som täckts med ull, och sedan dekorerats. Buketterna görs sedan i konstruktionen som liksom bär upp buketten. Jättefina buketter, som tar ganska så lång tid att göra, men vilken snackis. Vilken bukett är din favorit? Nedan följer lite bilder på olika arbeten eleverna gjort och några tips från mig hur ni kan använda delar av buketterna hemma.

ullbukett1

Fina detaljer med lärkkottarna och hypericumbären uppträdda på en ståltråd. Det är jättefint att använda till exempel runt en flaska, eller ett ljus.

ullbukett3

Vackert med grått och lila. Orchidéklockorna är superfina att sticka i rör, som finns i välsorterade blomsteraffärer, och dekorera paket med, tillsammans med exempelvis en grankvist.

ullbukett4

Återigen, grått och lila, så himla fint ihop, speciellt om man använder sig av olika lila toner. Att trä upp eucalyptus så här på ståltråd är superbra. Bladen torkar in och håller sig fina jättelänge, fina att lägga som effekt på en dörrkrans, eller varför inte lägga ut massor av rankor på julbordet som dekoration.

Trevlig helg!

 

DELA