SENASTE ARTIKLARNA

Selected by Designbloggaren Floristulrik, och ett hedersomnämnande.

0

Bilder: Egna.

Nu är Formex över för den här gången och det har varit både upp och ner. Vissa företag presterar och levererar och vissa känns det som det står lite still för.

Alla vi i Designbloggarna, fick dela ut fem stycken favoriter var till utställare vi gillar extra mycket i år. Jag lyckades faktiskt inte att få ihop till fem, men jag delar gärna ut ett hedersomnämnande så här i efterhand. Det kommer på slutet i inlägget. Först till de fyra varumärken som jag gillade extra mycket.

Ovan ser ni Smaelta, och de vackra glasvaserna. Tycker redan nu vi bestämmer oss för att detta redan är en modern designklassiker.

IMG_6035

Cooee Design, med sitt enkla och klassiska formspråk. Jobbar i väldigt fina färgställningar. Det var ett enkelt val.

selected4

H Skjalm P, som jag hörde många gå förbi och prata väldigt positivt om. Det kan jag förstå, de lyckas hela tiden förmedla en helhet med sina produkter och sin styling. Inte helt oväntat att de skulle bli utvalda.

selected3

Nu till den sista. Kähler. Omaggiovasen är och har aldrig riktigt varit en favorit hos mig. Det var först när de började produktutveckla och valde att göra ränderna mer diskreta som jag började gilla dem. När de så för inte så länge sedan lanserade Omaggio Glas, blev jag glad. Enligt mig den klart snyggaste vasen i deras sortiment. Här tar inte ränderna över utan blir bara som en dekoration.

selected1

Så, det var mina fyra favoriter. Nu till hedersomnämnandet som jag lovade er.

yardetc3

Det går till Yard etc. Ett företag som specialiserar sig på att ta fram hudprodukter, tvålar, krämer, scrub osv till personer som arbetar med trädgård, alltså som behöver ta hand om sin hud extra noga. Dofterna går också i trädgårdens tecken. Jag provade en handkräm med doft av gröna tomater. Tänkte att hur doftar det, men den var väldigt trevlig i doften och passade perfekt till målgruppen. Yard etc startades för ett par år sedan som ett systerföretag till L:a Bruket, men nu står det på egna ben. Så vill ni ge bort något till någon som gillar trädgård. Hitta närmaste Yard etc-återförsäljare. En praktisk och personlig present.

Jag pratade med Hampus i montern, supertrevlig kille som verkligen brinner för sina produkter, och det finns ju många andra yrken som kan använda de här produkterna. Florister, keramiker osv. Bra jobbat!

DELA

Vinnaren av Formex Nova priset 2016 är…

0

Bilder: Nick Ross.

Nu har vinnaren av det fina designpriset ”Formex Nova” utsetts. Årets vinnare blev Nick Ross. En skotte som sedan 2010 har sin bas i Stockholm.

Så här beskriver Nick Ross vad det betyder för honom att ta emot det här priset.

”-Som en utmärkelse med ett ekonomsikt värde, som går till att skapa och ställa ut nya arbeten, är Formex-priset mycket viktigt, eftersom det stöttar unga skandinaviska designer i ett tidigt skede i karriären. De flesta andra priser jag känner till för unga formgivare fokuserar på de projekt som presenterats. Här skiljer Formex sig eftersom det handlar om formgivaren och dennes hela produktion hittills. Det är en härlig känsla att få en utmärkelse baserad på mig som designer snarare än på ett enskilt projekt. Det blir mer personligt så antar jag.”

De som satt i juryn var:

Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2016 är Johannes Karlström, Note Design Studio.

Jag gillar Nick´s enkla strama formspråk. Det är väldigt lätt att ta till sig. Den bruna vasen är underbar! Jag vill bara ha den och fylla med sensommarblommor så som dahlior, rudbeckior, gräs, montbretia, frökapslar och allt annat fint som finns i våra trädgårdar nu. Eller varför inte bara en solros! Ska bli kul att se han verk på Formex i morgon.

nickross2

Han låter verkligen produkterna stå i fokus.

DELA

FF resten av veckan, alltså Formex och Fest!

0

Bild: Formex

I morgon tar jag tåget direkt från Borås till Stockholm. Vad som väntar mig på torsdagskvällen är vår egna fest. Vi på Designbloggarna ska ju ha en VIP-fest på Clarion Hotel Stockholm i morgon kväll. Det blir bubbel och mingel, kanske en och annan goodie bag till våra gäster. Ni som kommer på festen, var snälla mot mig, för jag e kass på att mingla! Men jag hoppas det släpper efter ett glas bubbel eller två.

På fredag väntar Formex på mig med öppna armar. Några saker ser jag fram emot. Att hälsa på min bästa kompis Lisa Hammar Posse i hennes monter, att gå runt och kolla hur allas montrar ser ut och till sist att spana in alla nyheter hos alla utställare.

Säg hej om du ser mig i Stockholm!

formex2

Foto: Nordic Choise Hotels.

DELA

Fina bilder från H Skjalm P. Höst/vinter 2016.

0

Bilder: H Skjalm P.

På torsdag åker jag till Stockholm för att kunna gå på Formex på fredag. Där ser jag fram emot att få se vad H Skjalm P har gjort med sin monter. Brukar vara murrigt, mysigt och snyggt. Man kanske kan få sig en hint om hur det kommer att se ut med hjälp av deras pressbilder som de släppt. Jättefina bilder. Gillar känslan man får direkt. Stiligt, hemtrevligt och grönt!

AW16SkjalmP3

Kul att blanda olika växter.

AW16SkjalmP2

Gillar tavlan!

aw16SkjalmP1

Murrigt, mörkt, mystiskt.

Ska bli kul att få se vad de åstadkommit på fredag!

 

DELA

Fredagsblomman blev till fredagsdrinkar. Inte fel det heller.

0

Bild: jillianharris

Hittade lite helginspiration på Elle Decoration. Drinkar med blommor i. Både vackert och gott. Det tror jag i alla fall men har inte testat själv. Än så länge….. Här följer i alla fall två drinkrecept som du kan testa där hemma.

Recept 1. (ovan) Pink Rose.

Du behöver:

2 cl vodka

1,5 dl rosévin

1-2 droppar rosenvatten

Soda

Is

Ev. rosblad att dekorera med

Gör så här:

Skaka vodka, rosévin och is i en shaker. Sila och häll upp i ett glas. Droppa 1-2 droppar rosenvatten i glaset och rör om. Fyll upp med soda och dekorera med rosblad eller andra ätbara blommor.

drinkar2

Bild: crateandbarrel

Recept 2. Rosé Royal.

Du behöver:

1 dl rosévin

6 cl champagne

1 tsk grapefruktsjuice

1 tsk sockerlag

1 äggvita

Gör så här:

Blanda rosévin, grapefruktsjuice, sockerlag och äggvita i en shaker och skaka kraftigt i 15-20 sekunder. Häll upp i ett glas och toppa med champagne. Dekorera med ätbara blommor.

Jag hoppas själv att jag kommer att bli serverad något sådant här nästa vecka. -Vad händer då frågar du? Jo…….

……. vi Designbloggarna, kommer att i samband med Formex, anordna en VIP-fest på ett hotell i Stockholm. Den går av stapeln på torsdag kväll. Om du känner att du verkligen hör hemma på en sådan tillställning så kan du ju alltid maila mig, så kan jag se vad jag kan göra. Vi kanske ses på torsdag! Min mailadress är info@floristulrik.se

Glöm inte heller att följa mig på instagram: @floristulrik

DELA