Veckans blomma- Solros.

0
Bild: Johnny´s selected seeds. Solrosen, ”Helianthus annuus”, sommarblommornas sommarblomma. Lika majestätisk som gul. Lättodlad och rolig att följa. Vilket barn har inte odlat solrosor antingen hemma, på förskolan eller i skolan? Men när man väl har skurit av en solros och ska ha den i en vas, då är det många som stöter på problem och solrosen bara vissnar. Hur ska jag få min solros att hålla då? Skötsel (i vas): Snitta solrosen med en vass kniv. Gör ett långt snitt, gärna minst 5 cm långt. Ta fram en hög vas, solrosen gillar mycket vatten, och fyll vasen med kallt vatten. Nu till det viktigaste, ta bort alla blad, det är de som gör så att solrosen slokar. Solrosen är törstig och har väldigt sköra blad som det avdunstar mycket vatten ifrån. Ta därför bort alla blad, så lovar jag att blomman kommer att hålla mycket längre. Ställer du den också svalt på natten förlänger du hållbarheten med några dagar.  

Fredagsblomman- Blomma till ett brudpar.

0
Bilder: Egna. I helgen var vi på bröllop i Jötlaborg. Ja alltså för er som inte kommer från Västkusten menar jag alltså Göteborg. Brudparet önskade sig mest platta kuvert och det är ju helt ok, men det räcker inte för en florist. Man måste alltid ge en blomma också, något att fästa kuvertet eller pappersrullen på. Jag inhandlade en kronärtskocka och en kvist björnbär i en blomsteraffär utanför Varberg och plockade små taklökar i min trädgård. Sen satte jag mig med ett glas bubbel, en varm limpistol och började skapa. Så här blev det. Limmade fast björnbären och de små taklökarna ett och ett inne i kronärtskockan. Hur enkelt som helst, och hur snabbt som helst. Hann inte ens dricka upp mitt glas med bubbel. Men i alla fall ett enkelt och billigt tips till dig som bara vill ge bort något litet upptill något annat, men ändå vill sticka ut. Allt går i bruna och gröna toner, men det är olika texturer och former på materialen. Med den här närbilden önskar jag dig en trevlig helg!

Veckans blomma- Zinnia.

1
Bilder: Greenspire, Gardernersworld och Dreaminggardens. Den här veckan har det blivit dags att presentera den lite undanskuffade Zinnian, ”Zinnia elegans”. Den kommer ofta i skymundan av den mycket mer välbekanta och kända Dahlian. Zinnian är relativt lättodlad och hållbar som snittblomma. Den kan vara lite svårplacerad i och med att dess färger ofta är väldigt skarpa. Skötsel: Placera den i sol eller halvskugga. Jorden skall vara väldränerad och näringsrik. Vattnas ganska så rikligt, vill inte torka ut för mycket. Klipp av vissna blommor, så förlänger du blomningstiden. Zinnian är enkel att fröså, låt några blommor vara kvar och bilda frön, plocka fröna och förvara dem i ett kuvert över hösten och vintern. Sås framåt våren en och en i krukor. Plocka gärna in blommor och sätt i vaser, de håller länge. Vacker som snittblomma. Men som sagt, det är nog inte en blomma för de som inte gillar färg.  

Fredagsblomman- en perukvas.

0
Bilder: Tania da Cruz. Den här perukvasen, Wig vase” är formgiven av Tania da Cruz. En portugis som mellanlandat i Holland och Italien för olika designprojekt och utbildningar, men som nu lever i Sydney, Australien. Det roliga med vasen är att den skapar så många möjligheter. Vilken frisyr skulle du vilja skapa? Så har du alltid drömt om att bli frisör, skaffa en ”Wig vase”, den uppfyller dina drömmar. Hon har även gjort en spegel i samma tema som jag verkligen gillar. Det är kul med humor i formgivningsvärlden som annars vara ganska så stel. Fina frisyrer eller hur

Veckans blomma- Phalaenopsis, brudorkidé.

0
Bild: Plantagen. Brudorkidén, Phalaenopsis, är nog vår mest välkända orkidé. Den finns i alla möjliga och omöjliga färgställningar. Mest van är vi att se alla blomställningarna uppbundna vid en blomsterpinne. Det tycker jag känns helt konstigt. Orkidén växer i regnskogar upp i träd som epifyter. Där finns det ingen som kommer och binder upp deras blomstjälkar, utan de får hänga fritt. Det tycker jag också att du ska låta de göra på dina exemplar. Så när du får hem din Phalaenopsis, surra loss alla stjälkar från pinnarna, ta bort pinnarna och sen ser du hur stjälkarna vill leva sitt egna lilla liv. Det avgör hur du kommer att placera växten. Ge den plats. Det behöver den. Skötsel: Orkidén vill stå ljust och varmt men inte i direkt solljus. Vattna minst en gång i veckan på sommaren och max en gång i veckan på vintern. Det beror på hur ljust o varmt den står. Men den får inte bli för torr. Vattna med näringslösning en gång i månaden. När du ska plantera om dina orkidéer använder du en ”jord” bestående av mossa, bark, skumgummi och annat smått och gott. Det finns färdigblandad jord att köpa. På bilden ser du hur man kan låta sin orkidé leva sitt egna lilla liv på flera olika sätt. Fint!