SENASTE ARTIKLARNA

Tradition och Experimentlusta Ger Galet Snyggt Glas

0
OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna

I det så kallade glasriket i Sverige finns en liten stad som självutnämnt sig till ‘Staden i Glasriket’. Nybro. Därifrån kommer jag. I Portugals glasrike finns Marinha Grande. En region känd för traditionella glasblåsartekniker och även plats för en två dagars experimentell workshop vars resultat gick att skåda under Milan designvecka. Samordnare är OFF Portugal som syftar till att lyfta ung portugisisk design.

Tio verk, vars skapare utgått från traditionella tekniker men fortsatt förbi och vidare ofta med överraskande utfall, gick att skåda under utställningen.

Jag älskar detta.

OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna
Eneida Tavares

OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna

Samuel Reis
Samuel Reis
OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna
Manuel Netto
OFF Portugal Experimentell Glasdesign- Designbloggarna
Diana Medina
DELA

Nothing Should Be Lost, and Waste Can Be Beautiful

0
Flock - De Intuitiefabriek

Nothing should be lost and waste can be beautiful – så lyder mottot för designstudion De Intuïtiefabriek. Som designers ser de möjligheter i varje liten bit material runtom dem och har svårt att kasta bort något. Det har resulterat i 200 kg spillbitar porslin från tillverkningen som tills nu har legat och skräpat i en hörna. Men nu har man tagit tillvara på dessa och skapat ett intressant och helt slumpmässigt visuellt mönster med på produkter som ex brickor i kollektionen Flock.

‘Since the world is filled with waste it is very important to value what we have and to get the most out of it. It’s our duty to do that as human beings, as designers but maybe even more as small scale producers.

Flock - De IntuitiefabriekFlock - De Intuitiefabriek
De Intuitiefabriek - Flock
Flock - De Intuitiefabriek
Flock - De Intuitiefabriek

Fotografi av Ruud Peijnenburg

DELA

Emeco gör Stol av Återvunnen Aluminium

0
1 inch Emeco Jasper Morrison

Amerikanska möbelföretaget Emeco fortsätter vara vägledande inom innovativ design med återvunna material. Nya serien 1 inch i samarbete med Jasper Morrison är stolar, pallar och bord gjorda av återvunnen aluminium. Sitsen är gjord i ’100% reclaimed wood polypropylene’ eller ’plywood versions in Ash and Walnut sourced from sustainable forests in North America’.

Serien kanske inte ser så flashig ut, men det var en av de mest komplicerade stolar Jasper Morrison någonsin designat. Han berättar: The design of the chair seemed basic enough and we were not expecting much trouble in developing it, but we underestimated the complication of bending square aluminium tube in more than one plane simultaneously. It took Emeco several months of experimentation and false starts and it took us uncountable revisions to the drawing before we found the way to do it. It’s probably one of the most complicated chairs I’ve designed though it doesn’t look it.”

Här kan du läsa mer om de material som Emeco jobbar med.

1 inch Emeco Jasper Morrison 1 inch Emeco Jasper Morrison

DELA

Utvalt Danskt Hantverk av Henrik Vibskov

0

Utställningen Mindcraft i Milano kurerad av välkände dansken Henrik Vibskov väckte min nyfikenhet. Mindcraft visar det mest spännande inom dansk design och hantverk just nu på temat TID. Flera områden var representerade såsom keramik, glas, möbler och mode.

Povder_Variations

Powder_Variations_No_2-573x860

Powder Variations av Carl Emil Jacobsen

Bricks_Of_Time_MBADV_No1_gallerismall-573x572 Bricks_Of_Time_No2_Gallerismall-573x572

Brick of Time av Maria Bruun och Anne Dorthe Vester

 

No_Bones_All_Bag_1_Anders_Ruwald-573x573

No Bones All Bag av Anders Ruwald

 

DELA

Alternativ Köttkonsumtion med Framtidens Korv?

0
The Future Sausage

Det är ingen nyhet direkt att vi överkonsumerar kött. Men kan korv vara lösningen? Det ville ECAL Master studenten Carolien Niebling ta reda på och vad hon funnit hittar vi i utställningen The Future Sausage som nu visas i Milano. Det finns även en snygg bok att köpa till, skulle man vilja ha en sån går den att beställa på Future Sausage’s hemsida.

Korven är one of mankind’s first-ever designed food items och kom till för att göra det mesta av protein i magra tider. Nu lobbar Carolien för korven som medel att introducera världen för mindre vanliga ingredienser. The goal is to move away from our relatively impoverished “supermarket selection” and transform ourselves from Eximius forni-vore (supermarket- eater) back to Omni-vore (all-eater). Utställningen bjuder på flera uppfinningsrika korvar som tagits fram i samarbete med en molekylär kock, en mäster-slaktare och designern själv.

Future Sausage Book
Photo by Noortje Knulst
Future Sausage Mortadella
Photo by Emile Barret
Future Sausage ECAL
Photo by Noortje Knulst
The Future Sausage ECAL
Photo by Jonas Marguet

The Future Sausage Milan

DELA