Dåligt vin?

0

Norska unga formgivaren Daniel Brokstad har pluggat i Australien men är numera bosatt i Stavanger, Norge. Jag gillar hans lite morbida stämning i de här vinflaskorna. Är det ett bra vin eller dåligt vin? Oavsett så pratar man om att vinflaske-trenden (om det nu finns ett sånt ord…) antingen blir äldre och äldre (tänk jaktslott) eller konstigare och konstigare (som ett vin som heter ”Tre Apor”). Det här är bara prototyper men vem vet. Kommer kanske i en vinbutik längre fram?

Tänd ett ljus…

0

Tändstickor kan vara vardagsprodukter som vi bara använder och slänger. Nåt som vi egentligen inte bryr oss om… Eller?? Japanska formgivaren och arkitekten Kaoru Mende har gjort de här fina tändstickorna till en utställning som handlar om alla de där vardagsföremålen omkring oss som vi kanske inte ser. Måste toapappersrullen vara rund?? Utställningen är egentligen inte ny utan visades första gången år 2000 och heter Re-Design, men är ändå fortfarande otroligt aktuell. Jag vill ha mer poesi i vardagen…

Ben & Jerry’s

0

Glassföretaget Ben & Jerry’s gillar att ta strid för frågor som de tycker är viktiga. Tidigare har man gjort glassar för att uppmärksamma och stödja samkönade äktenskap. Nu satsar man på entreprenörer som värnar miljön – både lokalt och internationellt. Entreprenörer från Europa tävlar om bästa affärsidé, och i vinsten får man förutom pengar även mentorer från Ashoka under sex månader. Jag gillar att Ben & Jerry törs ta strid för en bättre värld – genom god glass. I det här projektet lanserar man så klart tre nya glasser med definierad kärna – eftersom det passar så bra med Ben & Jerry’s kärnvärden. Och den under helgen som gick så testade jag mig igenom alla smaker och gillar nog bäst den som kallas Berry White, en chokladtryffel med vanilj och hallon. Om jag äter en liter till – blir världen lite bättre då? Jag tror det…

Salad och pengar i Malmö

0

Företaget Sallad & Smoothies är en intressant framgångssaga. Tre killar i Malmö bestämde sig hösten 2009 för att skapa en snabbmatkedja – men som är hälsosam. Snabbt, enkelt och gott istället för en fet, flottig burgare. Idag har man tre restauranger som går kanonbra, och visst känns det befriande med lite goda nyheter från Malmö.

I projektet har man fått stöd från Uppstart Malmö en stiftelse som stödjer jobbskapande entreprenörer med kapital och erfarenhet.

Jämställdhet och smak

0

Jag fick ett mejl… Den 4 april samlas man i Stockholm för att diskutera ”Hur smakar jämställdhet?”. I en öppen tävling har man låtit folk få skicka in förslag och bidrag som experter ska smaka och titta på. Jag förmodar att den mest jämställda maten vinner. I början av april berättar man vilka som är finalister för att senare i slutet på april berätta vem som faktiskt vann.

Oj…, kände jag. Det här låter både spännande och lite skrämmande. Och med tanke på hur åsiktspoliserna härjar där ute så kände jag att jag ville ställa några frågor till projektledaren Pernilla Alexandersson.

Kan du inte berätta mer om upplägget?
Vi på Add Gender är jämställdhetsexperter och samhällsentreprenörer. Vår drivkraft är att om ser vi en möjlighet, så hoppar vi på den. Allt  enligt principen: tänk stort, agera smått och börja nu. Så upplägget handlar om att vi vill lyfta jämställdhetsfrågan genom att smaka på den helt enkelt. Vi har arbetat länge med jämställdhet och vi ser stora möjligheter i att göra en komplex fråga mer begriplig, användbar och rolig genom att använda alla sinnen. Jämställdhet har diskuterats sedan 1700-talet men ändå verkar vi inte veta hur jämställdhet smakar. Klart att det smakar något! Själva har vi smaksatt vårt eget varumärke, en lyckokaka: för att framtiden är jämställd. Den 21:a mars är sista dag för tävlingsbidrag, den 4:e april är kick-offen där vi presenterar tävlingsbidrag och diskuterar och har roligt, på GastroNord har vi sedan två panelsamtal om jämställdhet och utser den vinnande smakupplevelsen för 2012. Vår ambition är att tävlingen ska återkomma även nästa år.

Vad hoppas ni se för förslag?
Vi hoppas på både traditionella tankar om jämställdhet, säg en tårta med rosa och blå marsipan, och på mer nyanserade och komplexa tankar som tillagningsprocess och kryddning där kanske maskulinitet och femininitet lyfts fram på olika sätt. Vi har bjudit in hamburgerkreatörer, tårtmakare, mjödspecialister, whiskykännare, bartenders, baristor och restaurangkockar att delta i tävlingen. Jämställdhet kan smaka så mycket!

Hur kan smaken öka jämställdheten?
Det finns mycket i smaken och i köket som är könsmärkt. Kött, deg, allkrydda, knivar, juice, fiskpinnar. Allting säger oss något om vår samtid och genom att smaka på det och samtidigt föra ett samtal om det så kan vi få folk att förstå jämställdhet på en annan nivå och också minnas jämställdheten i vardag och fest. Att förstå någonting är viktigt för att klara av att agera. Vi vill koppla in flera sinnen för att öka förståelsen helt enkelt.

Har män och kvinnor olika smaklökar eller smakpreferenser?
Självklart har vi det. Inte när vi föds men vår uppväxt och vår mänskliga historia kan vi inte frikoppla oss ifrån. Folk har förväntningar på kvinnor och män vare sig vi vill det eller inte. Senast häromveckan var jag på lunch med en vän och han beställde soppa och jag beställde smörbadande laxpudding. När maten kom på bordet så gav de soppan till mig och puddingen till min manliga vän. Det uppstod viss pinsamhet mellan oss alla tre då vi ville byta och servitrisen ursäktade mig med att hon antog att jag som kvinna förstås hade beställt soppa. Smaklökarna, smaksinnet och vanorna och nostalgin kring detta är förstås mycket intressanta att diskutera, det kommer vi att göra på eventet den 4:e april.